Бирач

Бирач је име које се од османлијског доба односи на подручје у средњем Подрињу између Власенице на западу и Сребренице на истоку. То је висораван са висином од 600-900 м. Пружа се у правцу северозапад—-југоисток.

Највиши врхови су Сикира са 1071 м, Комић 1032 м, и Лисина 1262 м. Цели крај је испресецан долинама речица које извиру на југозападу испод планине Јавор и теку на северозапад до уливања у реку Јадар. Познато је по благој клими и воћарству. Земљиште је мањим делом пољопривредно и под пашњацима, а већим је под четинарском и листопадном шумом.

У Бирчу постоји више насеља разбијеном типа: Горњи Залуковик, Врли Крај, Герови, Бачићи, Вишњица, Нурићи, Помол, Бечићи, Горње и Доње Врсиње, Заклопача, Заграђе. Становници се баве пољопривредом и сточарством.

Регија Бирач

Регија Бирач обухвате територије општина Зворник, Осмаци, Шековићи, Власеница, Милићи, Братунац и Сребреница.

Историја

Бирач се према турским изворима зове Бирче. Од краја XVI века то је био кадилук који се звао Кнежина с Бирчем. Кадилуку су припадала места, Кнежина, Нова Касаба и Власеница. У кадилику је био и манастир Ловница. Има много историјских споменика, стећака, старих путева, утврђења и цркава.

Српска Аутономна Област Бирач

Српска Аутономна Област Бирач је постојала кратко од 9. до 21. новембра 1991. године, након чега је постала дио Српске аутономне области Романија-Бирач.

Литература

  • М. Филиповић, Град и предео Бирач, Југословенски историјски часопис 1939,1-2,
  • Текст др. Хамдије Крушевљаковића, академика АНУБиХ, научног саветника, Завода за заштиту споменик културе БиХ, Сарајево у Енциклопедији Југославије ЈЛЗ - Загреб 1980.
36. војвођанска дивизија НОВЈ

Тридесетшеста војвођанска дивизија НОВЈ је формирана наредбом Врховног штаба НОВ и ПОЈ 3. марта 1944. године у селу Бијелој, у источној Босни, од Треће и Пете војвођанске ударне бригаде, које су до тада биле у саставу Шеснаесте војвођанске дивизије и Шесте војвођанске ударне бригаде, која је до 9. октобра 1944. дејствовала у Срему. Од 26. октобра 1944. године у саставу дивизије је и Једанаеста војвођанска ударна бригада, а 16. децембра унутар дивизије је формирана и Артиљеријска бригада. Тридесетшеста дивизија је до 1. јула 1944. била у оперативном погледу потчињена Трећем босанском корпусу, затим Дванаестом војвођанском корпусу, а од 1. јануара 1945. била је у саставу Треће армије ЈА. Приликом формирања имла је око 2.250, а јануара 1945. године око 9.600 бораца

Јадар (притока Дрињаче)

Јадар је река у источном делу Републике Српске, БиХ, десна притока Дрињаче. Дуга је 64,7 km, са површином слива 893,7 km². Извире испод Крка (1.100 м), а улива се у Дрињачу код Кушлата. Врло разгранат изворишни врх налази се у Подрињу, где река Дрина прави велики источни лакат на потезу од Сушице (1.243 м) до Дрињака (771 м). Јадар има планински ток. Главне притоке су му Зелени и Студени Јадар. Река дели Бирач на западу од Лудомера на истоку.

Викторијанско доба

Викторијанско доба (енгл. Victorian era) Уједињеног Краљевства је био период владавине краљице Викторије (јун 1837 - 22. јануар 1901).

У овом периоду појавио се феминистички покрет суфражеткиње, раднички покрет чартизам, повеља о укидању ропства и промене гласачког права. Овај период Енглеске је другачији од претходних због преласка са мануфактуре на индустријализацију. Утицај друге индустријске револуције чини викторијанско доба другачијим од претходних година Енглеске историје.

Викторијанском ером прелаз са ограниченог ка општем праву гласа започиње 1832. године када је изборном реформом повећан број бирача, тако да на сваког двадесет и четвртог становника долази један бирач. Све до краја 19. века питање прелаза са ограниченог на опште бирачко право било је везано само за мушкарце. У викторијанском добу жене нису имале право гласа. Краљица Викторија је била против покрета суфражеткиња.

Викторијанско доба прекида улогу Уједињеног Краљества у трансатланској трговини робљем. Британски парламент забранио је трговину робљем још 1807. године, али ропство само по себи није укинуто још 26 година после тога. Поседовање робова коначно је забрањено у Уједињеном Краљевству 1833. године. Велики богати власници корпорација из 19.века били су директно повезани са трговином робљем, а њихова зарада је помогла у грађењу пруга, фирми, зграда и уметнички колекција које постоје и данас. Викторијанско доба је успело да једно краљество које се издржавало од ропства, одведе од ропства ка индустријализацији. Када су угаљ а затим и нафта постали широко и јефтино доступни, робови су постали мање важни јер су изумљене модерне алатке и машине да замене ропски рад. Велики богати власници корпорација који су читаву мануфактуру држали на робовима, пристали су да отпусте робове увођењем машина друге индустријске револуције.

Власеница

Власеница је насељено мјесто и сједиште истоимене општине у источном дијелу Републике Српске, БиХ. Смештена је у регији Бирач, испод планине Јавор. Према прелиминарним подацима пописа становништва 2013. године, у насељеном мјесту Власеница укупно је пописано 7.228 лица.

Грб Власенице

Грб Власенице је званични грб српске општине Власеницa. Грб је усвојен 17. новембра 2006. године.

Симбол општине има облик средњовјековног штита са припадајућим садржајем који подсјећа на старе амблеме општина из комунистичког времена.

Избори за народне посланике Србије 2016.

Избори за народне посланике Републике Србије 2016. одржани су 24. априла. заједно са покрајинским и локалним изборима.За изборе је одређено 8.378 бирачких места, од којих 38 у иностранству и 29 у затворима.Ово су били трећи парламентарни избори за четири године и други у низу који су расписани пре окончања мандата парламента, што, према извештају ОЕБС-а није у складу са Кодексом Венецијанске комисије Света Европе о доброј пракси у области избора.Укупно бирача са правом да изађу на изборе било је 6.734.802.Поновљени избори су били одржани 4. маја на 15 бирачких места на којима су поништени избори. На тим местима уписан је 19.631 бирач.

Избори за председника Србије 2008.

Избори за председника Републике Србије 2008. су били девети по реду избори за председника и први од стицања независности Србије након расформирања државне заједнице Србије и Црне Горе.

Први круг избора је одржан 20. јануара, а други 3. фебруара 2008. године. Кандидат који је добио највише гласова после другог круга је Борис Тадић - 50,31%, док је његов противкандидат Томислав Николић добио 47,97% гласова. То је Тадићев други мандат као председник Србије, а први по новом Уставу.

Илија Бирчанин

Илија Бирчанин је био кнез Подгорске кнежине Ваљевске нахије. Посечен је у Сечи кнезова крајем јануара 1804. године у Ваљеву.

Источна Босна у Народноослободилачкој борби

Источна Босна у НОР обухвата територију ограничену: на југу линијом Шћепан Поље-Чајниче-Рудо, на истоку реком Дрином, на северу реком Савом, а на западу реком Босном и планинама Трескавицом и Зеленгором.

Устанак у источној Босни (под влашћу НДХ) започео је у селу Семизовцу 28. јула 1941., са главним жариштима на Романији, Озрену, Мајевици и области Бирач, и слободном територијом која је постала део Ужичке републике. Средином новембра 1941. дошло је до раскида између партизана и четника, и осеке устанка, који се одржао захваљујући помоћи партизанских одреда из Срема, и доласку Врховног штаба НОВЈ у Фочу јануара 1942. (након Игманског марша). У лето 1942. (у Шековићима) формирана је 6. источнобосанска бригада, док су у пролеће 1943. на Мајевици формиране 1. мајевичка и три војвођанске бригаде НОВЈ. Током 1944. највећи успех НОВЈ било је ослобођење Тузле (Друга тузланска операција), док је Сарајево ослобођено 6. априла 1945. (Сарајевска операција).

Мајевички партизански одред

Мајевички народноослободилачки партизански (НОП) одред формиран је почетком августа 1941. године на планини Мајевици и тада је имао око 20 бораца. До краја августа нарастао је на две чете - мајевичку и бијељинску.

Септембра 1941. године одлуком Главног штаба НОП одреда Босне и Херцеговине, за команданта одреда одређен је Иван Марковић Ирац, а за политичког комесара Фадил Јахић Шпанац, народни хероји.

Одред је неколико пута у току рата био расформиран и поново формиран. Свега месец дана по формирању, септембра 1941, је био разбијен, али је крајем септембра поново обновљен. Марта 1942. је поново расформиран, а формиран је новембра 1942. године (помиње се и као Први мајевички партизански одред). Од овог Одреда је марта 1943. године формирана Прва мајевичка ударна бригада, тако да је Одред поново престао да постоји. Фебруара 1943. године формиран је Други мајевички партизански одред, који је деловао до октобра исте године када је од њега формирана Друга мајевичка ударна бригада. Крајем новембра 1943. поново је формиран Мајевички партизански одред (помиње се и као Трећи мајевички партизански одред), који је деловао све до краја рата. Расформиран је 11. маја 1945. године по наређењу Штаба Трећег босанског корпуса ЈА.

Мелентије Стевановић

Хаџи Мелентије Стевановић (Бирач, код Зворника, или Осат, 1766 — Рача, 27. март 1824) је био обновитељ и архимандрит манастира Рача, један од вођа Првог српског устанка, војвода Соколске нахије, епископ - изабраник Шабачко-ужичке епархије и намјесник (замјеник) београдског митрополита.

Области Републике Српске

Географски простор Републике Српске историјски и културолошки подијељен је на различите области, које немају формални статус. Границе географских области Републике Српске, пресијецају политичке границе јединица локалне самоуправе, па се тако једна општина или град, може налазити у више области. . Поред, физиономских, односно природно-географских области, могуће је издвојити и функционалне регије Републике Српске.

Општина Осмаци

Осмаци су општина у источном дијелу Републике Српске, БиХ. Сједиште општине се налази у насељеном мјесту Осмаци. Према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине на попису становништва 2013. године, у општини је пописано 6.016 лица.

Подриње (регија)

Подриње, меридијански издужена регија око ријеке Дрине, са српским и босанским дијелом.

Романија

Романија је планина и регија у источном делу Републике Српске. Романијски плато и регија обухвата градове, Пале, Соколац, Хан Пијесак, Рогатица; док се планина Романија простире југозападно од Сокоца, североисточно од Пала и источно од Источног Сарајева. Највиша тачка је Велики Лупоглав са надморском висином од 1.652 метара. На јужној страни, изнад Пала, налази се чувена Новакова пећина, чији је назив везан за хајдука Старину Новака. На западној страни, изнад Мокрог, су познате Црвене стијене. На висоравни Равној Романији, 2002. године изграђена је црква Св. Великомученика Георгија. Романија је део Сарајевско-романијског региона у Републици Српској. Регион обухвата Источно Сарајево и планину Романију.

САО Романија

САО Романија-Бирач (Српска аутономна област Романија-Бирач) је била аутономна област у СР БиХ. Постојала је од 1991. до 1992., када је постала део Републике Српске Администрација САО Романије, касније САО Романије-Бирач се налазила на Палама.

Устанак у Бирчу

Устанак у Бирчу је српска побуна против турске власти у Босанском пашалуку, која се десила 1826. године у околини Власенице, у регији Бирач под вођством свештеника Ђорђа Вујичића. Буна је избила под утицајем дешавања у устаничкој Србији. Циљ буне је било ослобођење српског становништва Бирча од Турака. Због лоше организације устанак је угушен неколико недјеља по избијању, а Ђорђо Вујичић је изгубио живот на самом почетку устанка.

ФК Горица Пучиле

Фудбалски клуб Горица је фудбалски клуб из Пучила код Бијељине који се такмичи у оквиру Друге лиге Републике Српске група Исток.

Четврта лига Републике Српске у фудбалу

Подручна лига Републике Српске у фудбалу или Четврта лига Републике Српске у фудбалу је четврти степен такмичења у фудбалу у Републици Српској коју организује Фудбалски савез Републике Српске. У четвртој лиги се такмичи 89 клубова подијељених у 7 група: Посавина (14 клубова), Семеберија (14 клубова), Бања Лука (12 клубова), Бирач (9 клубова), Добој (14 клубова), Градишка (12 клубова) и Приједор (14 клубова). Први клуб у свакој групи прелази у Регионалну лигу Републику Српске, а у четврту лигу се пласирају први клубови из Пете лиге Републике Српске.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.