Бели Дрим

Бели Дрим (алб. Drini i Bardhë) је једна од две реке чијим спајањем настаје река Дрим у Албанији. Друга река је Црни Дрим. Њих две се спајају у североисточној Албанији код града Кукеса.

Дужина Беог Дрима је 175 km (156 у Србији, 19 у Албанији). Река извире са планине Жљеб у Метохији, северно од Пећи. Река протиче кроз полу-крашку регију Метохију. У почетном делу тока, Брели Дрим је река понорница, која се појављује као снажан извор и водопад висине 25 метара близу села Радовац. Извор реке у подножју Русолије налази се на надморској висини од 580 m, а кота места спајања са Црним Дримом је на 240,8 m.

Бели Дрим тече на исток, поред Пећке бање, затим прима воде притоке Источка река, а ток скреће ка југу. Остатак тока пролази кроз веома плодну и густо насељену централну Метохију, познату и као Подримље. Необично је да се велики градови овог подручја не налазе на самој реци (Пећ, Ђаковица, Призрен). Највеће место уз Бели Дрим је Клина.

Бели Дрим има пуно значајних притока: Пећка Бистрица, Дечанска Бистрица, Ереник су десне, а Источка река, Клина, Мируша, Римник, Топлуга и Призренска Бистрица су леве притоке.

Слив Белог Дрима покрива површину од 4.360 km² у Србији. Албански део слива има површину од 604 km². У овом делу реке не постоје насеља, а река прима леву притоку Плавску реку, која долази из области Горе. Ток реке Бели Дрим није плован.

Вештачко хидроакумулационо језеро Фјерза је поплавило обалу уз целокупан ток кроз Албанију, и део тока кроз Србију.

Бели Дрим
Ura e Fshejt
Швањски мост на реци Бели Дрим
Опште информације
Дужина175 km
Басен4.964 km2
Пр. проток56 ​m3s
СливЈадрански
Водоток
УшћеДрим
Географске карактеристике
Држава/е Србија  Албанија
ПритокеПећка Бистрица, Призренска Бистрица, Ереник, Дечанска Бистрица, Клина

Види још

Литература

  • Мала енциклопедија Просвета (3 изд.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2. Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.
Гора (област)

Гора је географска област која се налази између области Љума, на западу, Опоља и планине Коритник, на сјеверу, и Торбешког моста, на југу. У ствари, Гора представља етногеографску цјелину са Горанцима и у нераскидивој су вези. Како се смањивао број горанских села тако се смањивала и географска област звана Гора. Највећи дио области се налази на јужном дијелу српске аутономне покрајине Косово и Метохија. У српском дијелу области се налази 19 села, а у албанском дијелу 9 села. Област је планинска са претежном четинарском шумом, а кроз њу протиче ријека Бели Дрим, а на косметском дијелу се налази извор ријеке Црнкамен (притока ријеке Радика).

Градиште (дримско)

Градиште или Градеш, су остаци средњовековне тврђаве на узвишењу у близини ушћа Рибника у Бели Дрим, за које неки аутори сматрају да би могли бити остаци прве престонице Србије Достинике. Налазе се изнад Швањског Моста, недалеко од села Геџа у општини Ораховац, на АП Косово и Метохија. Данас постоје скромни остаци града већих размера, који потиче из IX или X века, док се у непосредној близини налазе остаци насеља из праисторијског доба (VIII век пне).

Дечанска Бистрица

Дечанска Бистрица (алб. Bistrica e Deçanit) је река у западној Метохији.

Река настаје на јужним падинама планине Богићевица, која је део Проклетија. Тече северно од врха Ђеравица (највиши врх Србије: 2.656 метара). У горњем делу тока зове се Кожњарска Бистрица и прима воду из бројних потока. Река потом скреће на југоисток, где је у планинама усекла дубок кањон (Дечанска клисура). На излазу из клисуре Дечанска Бистрица тече поред манастира Високи Дечани, па наставља ка истоку кроз густо насељену област око градића Дечани. Река се као десна притока улива у Бели Дрим.

Снага горњег тока искоришћена је у хидроелектрани Кожњар, снаге 6,5 MW., изграђене 1947. године.

Дрим (вишезначна одредница)

Појам Дрим (вишезначна одредница) може да се односи на:

Дрим, река која настаје спајањем Белог и Црног Дрима

Бели Дрим

Црни Дрим

Ереник

Ереник или Рибник је река Србији, која извире на Проклетијама. Протиче кроз Метохију дужином од 51 км и улива се у Бели Дрим. Река целим својим током није пловна, а површина њеног слива је 516 км² и припада сливу Јадранског мора.

Жљеб (планина)

Планина Жљеб је смештена на простору између северозападног Косова и Метохије и источне Црне Горе. Она представља део ланца масива Проклетија, који се пружа између Хајле и Мокре Горе. На падинама планине Жљеб извире река Бели Дрим. Жљеб такође ствара један од источних делова Руговске клисуре. На планини Жљеб су два висока импресивна врха - виши је Русолија, висок 2382 метара, док нижи носи име Жљеб, висок 2365 метара. Русолија је прекривена бујним шумама и ливадама, које окужује њен врх.

Клина

Клина (алб. Klinë, Klina) је градско насеље и седиште истоимене општине у Србији, које се налази у централном делу Косова и Метохије и припада Пећком управном округу. Према попису из 2011. године било је 5.542 становника.Клина се налази на ушћу реке Клине у Бели Дрим, 65 километара западно од Приштине, на путу према Пећи и даље према Црној Гори. Овде се налази црква Светог Јеванђелисте Марка.

Клина (река)

Клина је река у јужној Србији која припада Јадранском сливу, а површина њеног слива износи 393 km². Извире на Сувој планини и свој 62 km дугачак ток завршава као лева притока Белог Дрима. Већа места на њеним обалама су Србица и Клина, подигнута на њеном ушћу.

Кпуз

Кпуз (алб. Kpuz) је насеље у општини Клина, Косово и Метохија, Република Србија.

Метохија

Метохија је географска област која обухвата јужни и западни део српске аутономне покрајине Косово и Метохија. Друга област у покрајини се зове Косово.

Метохијци

Метохијци су становници Метохије, оног дела Аутономне Покрајине Косова и Метохије који обухвата простор између планинских коса Прекорупља, Црнољеве и Жар планине на истоку и границе с Албанијом на западу. Метохијци су житељи метохијске равнице, где протиче Бели Дрим и све три Бистрице, житељи сеоских насеља и градова Исток, Клина, Пећ, Дечани, Ђаковица, Призрен, Ораховац, Сува Река. Становница Метохије зове се Метохијка.

Острозуб (Ораховац)

Острозуб је насеље у Метохији, на средокраћи пута Малишево — Ораховац.

Пећ (град)

Пећ (алб. Pejë, Peja) је градско насеље и седиште истоимене општине у Србији које се налази у Пећком управном округу. Према попису становништва из 2011. у граду је живело 48.962 становника, док је у општини живело 96.450 становника.Налази се на Пећкој Бистрици, притоци реке Бели Дрим и код Проклетија на истоку. Руговска клисура је једна од најдужих и најдубљих клисура у Европи која се налази око три километара од града Пећ. Град се налази 250 километара северно од Тиране, 150 километара северозападно од Скопља и 280 километара од Подгорице.

У средњем веку град је био седиште Српске православне цркве од 13. века. Касније током 1899, албаснка политичка организација, Пећка лига, основана је у граду. Манастир Пећка патријаршија је део Унескове Светске баштине средњовековних споменика на Косову.

Подримље

Подримље је област у Србији, позната и под именом Подрима (алб. Podrima), и обухвата предео са леве стране Дрима према Призрену, и већи део атара општина Ораховац и Велика Хоча.

Област је названа по реци Бели Дрим – Подримље или Подрима.По подацима из 1912. године у Подримљу је било око 3000 арбанашких и око 300 српских православних кућа.Свети Сава у свом Житију Светог Симеона Немање помиње Подримље као област коју је његов отац Симеон Немања ослободио од Византије.

Подримље (вишезначна одредница)

Подримље може бити:

Подримље или Подрима, средњовековна жупа у Метохији

Бело Подримље, шира област у сливу реке Бели Дрим

Црно Подримље, област у сливу реке Црни Дрим

у најширем смислу, целокупан слив реке Дрима

Призренска Бистрица

Призренска Бистрица (алб. Bistrica e Prizrenit) је река у Србији, на Косову и Метохији. Потиче кроз Средску и Призрен, улива се у Бели Дрим. Дужина реке је 18 km, а површина слива 158 km².

Легенда каже да је река променила ток да би прешла преко гроба Синан-паше, јер је за живота искористио обрађени камен из Манастира Свети арханђели за изградњу џамије у Призрену.

Рибник (дворац)

Рибник је био дворац летњиковац Немањића, из доба Душана (краљ 1331—1346, цар 1346—1355) и Уроша (1355—1371), који се налазио на Белом Дриму, вероватно на простору данашњег села Нашец,8 километара северозападно од Призрена, иако има оних који га смештају нешто јужније, код ушћа Призренске Бистрице у Бели Дрим.

Списак река у Србији

Ово је листа река Србије, а такође и река које протичу кроз Србију и друге државе, или су граничне реке.

Хисар на Белом Дриму

Хисар је утврђење у Србији, чији се остаци налазе северно од села Нашеца, северозападно од Призрена.

Тврђава се простире правцем северозапад-југоисток изнад Белог Дрима, који на том месту прави клисуру. Данас су уочљиви остаци бедема који се пружају у дужини од преко 250 метара и штите прилаз тврђави из правца Пирана и Ораховца. На локалитету, до 1975. године, нису вршена археолошка истраживања, због чега је немогуће прецизније дефинисати облик и изглед утврђења, које обухвата велики простор, обухваћен бедемима и оштрим стенама које се спуштају у Бели Дрим.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.