Бегов мост у Станичењу

Бегов мост на реци Темштица у Станичењу, у граду Пироту је грађевина из времена античког Рима, чији лукови дужине 25 m никада нису спојили две обале али се ипак назива мостом. Подигли су га древни Римљани у 2. или 3. веку док су их путеви водили ка истоку. Никада није отркивено зашто мост није завршен и зашто се мост назива Бегов.[1] О мосту се једино зна да је назван по неком турском бегу, највероватније из 17. века, који га је делимично реконструисао, међутим ни тада није био завршен. Основе моста и лучна конструкција од пешчара потичу из римског периода. Иако недовршен, мост је доста путио служио својој сврси и то захваљујући људима који су са обале постављали дрвену грађу преко њега. Било је доста таквих импровизација, а томе сведоче и остаци камена на левој обали, на којој је после ослобођења од Турака био свињски обор. Већи део каменог моста је очуван, а Бегов мост је проглашен спомеником културе.[2]Изградњом Коридора 10 пронађен је велики број археолошких налазишта.[3]

Бегов мост у Станичењу
Begov Most
Опште информације
МестоПирот
ОпштинаПирот
Држава Србија
Време настанка2—3 век
Тип културног добраСпоменик културе у Пиротском округу
ВласникРепублика Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш
СедиштеНиш
АдресаТрг Војводе Бојовића 2 18000
Званични веб-сајт

Види још

Референце

  1. ^ Ćuprija o kojoj se malo zna („Novosti“, 31. maj 2015)
  2. ^ Енциклопедија за радознале - Бегов мост („РТС“, 15. новембар 2013)
  3. ^ Carsko blago leži ispod Koridora 10(„Novosti.rs“, 8. maj 2016)

Спољашне везе

Пирот

Пирот је град у Пиротском округу. Према попису из 2011. било је 57.928 становника на територији града са околним насељима, док је у самом граду било 38.785 становника (према попису из 2002. било је 40678 становника).

Списак споменика културе у Пиротском округу

Следи списак знаменитих места у Пиротском округу.

Станичење

Станичење је насеље Града Пирота у Пиротском округу. Према попису из 2002. било је 609 становника (према попису из 1991. било је 742 становника).

Овде је пронађена античка некропола током радова на источном краку Коридора 10. Још један локалитет пронађен је 2017. године.Овде се налазе Бегов мост у Станичењу, Железничка станица Станичење и Вотивна двоколица из Станичења.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.