Бања Врујци

Бања Врујци је бања у северозападној Србији у општини Мионица у Колубарском управном округу. Смештена између Мионице и Љига, у долини између планине Сувобор и реке Топлице. Налази се на надморској висини од 180 метара. Удаљена је 92 километара од Београда. Кроз бању тече речица Горња Топлица. У Бањи Врујци се производила флаширана вода под називом Вода вода, а у њој се налази и фабрика Синалко. У бањи постоји и осморазредна основна школа.

Термалне воде у бањи Врујци су калцијумско-магнезијумске са просечном температуром од 27° C. Спадају у групу олигоминералних вода. У терапијске сврхе вода се користи за купање и за пиће. Лековита својства воде и бањског блата огледају се у лечењу реуматских обољења, стерилитета, ишијаса, проширених вена, високог крвног притиска, кожних болести, итд.

Трагови материјалне културе и народног предања указују да је простор око врујачких извора од давнина био насељен. Из тих времена датира постојање врујачке дивље бање, која је трајала све до 1935. године, када се Бања претворила у народно лечилиште. Проточни Базени у Бањи Врујци су једниствени у Србији, због воде која се стално мења.

У непосредној близини Бање се налази мноштво туристичких дестинација, излетишта, манастира и културно историјских споменика. У скорије време се очекује завршетак спа центра „Прва Нова Бања“ који ће када буде завршен представљати јединствен велнес и спа центар у Србији. [1] [2]

Овде се организује манифестација Врујачки извори. Овде се налазе дечји образовни центар Чаробно село, Општинско народно купатило „Војвода Мишић” и Црква Свете Марине у Бањи Врујци.

Banja Vrujci 003

Хотел Врујци

Banja Vrujci, Centar banje Vrujci, 02

Центар бање Врујци

Banja Vrujci 007

Мост љубави

Banja Vrujci 016

Погон Вода Вода

Crkva Ognjene Marije, Banja Vrujci 002
Crkva Ognjene Marije, Banja Vrujci 003
Бања Врујци
Banja Vrujci
Бања Врујци
Административни подаци
Држава Србија
Управни округКолубарски
ОпштинаМионица
Географске карактеристике
Координате44°13′35″ СГШ; 20°09′38″ ИГД / 44.226509° СГШ; 20.160452° ИГДКоординате: 44°13′35″ СГШ; 20°09′38″ ИГД / 44.226509° СГШ; 20.160452° ИГД
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Бања Врујци на мапи Србије
Бања Врујци
Бања Врујци
Бања Врујци на мапи Србије
Остали подаци
Поштански број14242
Позивни број014
Регистарска ознакаVA

Референце

  1. ^ О Бањи Врујци
  2. ^ „О Бањи Врујци”. Архивирано из оригинала на датум 22. 06. 2009. Приступљено 22. 10. 2009.

Спољашње везе

Врујачки извори

Врујачки извори је традиционална туристичка манифестација народног стваралаштва која се организује у Бањи Врујци.У оквиру сабора народног стваралаштва се организују изложбе домаће радиности и старих заната и концерти на којима учествују фолклорни ансамбли, певачке групе и солисти на инструментима. На штандовима се представљају и произвођачи и прерађивачи воћа и поврћа, меда, лековитог биља и цвећа, грнчари, везиље, каменоресци и други чувари старих заната.Организатор врујачке манифестације је Завичајно друштво Врујци, а покровитељ општина Мионица.

Град Ваљево

Град Ваљево је један од градова у Републици Србији и припада Колубарском округу. Налази у западној Србији у горњем делу слива реке Колубаре (притоке Саве), на контакту између планинског и низијског дела Србије. Град Ваљево се граничи на северу са општинама Уб и Коцељева, на западу са Осечином и Љубовијом, на југу са Бајином Баштом и Косјерићем и на истоку са Мионицом и Лајковцем.Територија града је неправилног ромбоидног облика. Овај простор у правцу запад-исток пресеца долина реке Колубаре. Северно од ове долине територија је брежуљкаста и заталасана, док је на југу рељеф значајније издигнут чинећи терасасте форме северне подгорине ланца Подрињско-ваљевских планина све до самог гребена и врхова Маљена, Букова, Повлена, Јабланика и Медведника који се издижу до преко 1.200 метара надморске висине.По подацима из 2004. град заузима површину од 905 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 58.369 ha, а на шумску 26.503 ha). Седиште града као и округа је градско насеље Ваљево. Град Ваљево има 78 насеља: 2 градска и 76 сеоска насеља. По подацима из 2011. године у граду је живело 90.312 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -3,2 ‰, а број запослених износи 32.215 људи. У Ваљеву има 56 основних и 7 средњих школа.

Енергопројект

Енергопројект је највећа српска грађевинска компанија и сложен пословни систем који чини 10 предузећа у Србији и више од 20 сопствених и мешовитих фирми у иностранству. Енергопројект се у својим активностима бави енергијом, урбанизмом, заштитом животне средине, инфраструктуром, архитектуром, индустријом, информационим технологијама, прометом некретнина, осигурањем, берзанским и финансијским посредовањем, производним програмима индустрије и графичко-мултимедијалним инжењерингом.

Колубарски управни округ

Колубарски управни округ се простире у средњем делу западне Србије. Обухвата град и општине:

Град Ваљево градско насеље Ваљево

Општина Осечина градско насеље Осечина

Општина Уб градско насеље Уб

Општина Лајковац градско насеље Лајковац

Општина Мионица градско насеље Мионица

Општина Љиг градско насеље ЉигИма укупно 174.228 становника (Попис 2011.).

Седиште округа је град Ваљево који се налази на реци Колубари.

Неке од културно-историјских знаменитости и споменика културе овог краја су:

Бранковина

Муселимов конак као типичан пример турске архиктектуре, сазидан у XVIII веку,

Кула Ненадовића, коју је 1813. године подигао војвода Јаков,

Саборна црква, из 1838. године и представља редак пример монументалне класицистичке грађевине у Србији.

Манастир у Докмиру, који потиче из 14. века,

Манастири Лелић и Ћелије у селу Лелић, родном месту Владике Николаја ВелимировићаПозната туристичка места у округу су планина Дивчибаре и Бања Врујци.

Манастир Боговађа

Манастир Боговађа је женски манастир. Налази се у Боговађи, југозападно од Лазаревца, Сматра се да је име добио по „Боговој води“, лековитом извору за лечење разних болести, а посебно очију. Верује се да је првобитна црква изграђена у време Стефана Лазаревића и да је уништена после пада деспотовине. Манастир је обновио отац Мардарије 1545. године, о чему сведочи писани запис. Више пута је рушен и обнављан, а један од његових виђенијих игумана био је Хаџи Рувим. Данашња црква посвећена Св. Ђорђу изграђена је 1852. године.

Представља најзначајнији историјски објекат на територији општине Лајковац. Заштићен је од 1949, a регистрован као Споменик културе од великог значаја 1982. године. Последњи конзерваторско-рестаурацијски радови су извршени 1998. и 1999. године, а реконструкција манастирског конака током 2005. године.У старом конаку смештен је Музеј Првог и Другог српског устанка.

Разврставање бања у Србији

Разврставање бања у Србији има за циљ да се на основу бројних критеријума као што су нпр. географске области у којима се бање налазе, туристичко — географски положаји бања, туристички промет у оквиру туристичке карте Србије, разврстају бање, по географским обележјима и туристичким потенцијалима, или на неки други начин.

Рибница (притока Колубаре)

Рибница се налази на простору ваљевског краса и припада сливу реке Колубаре у коју се улива код Диваца у близини Мионице. Река целим током тече кроз општину Мионица са површином слива од 115km² и дужином тока од 22km.Настаје код Козомора у селу Брежђе од Манастирице и Паклешнице на 300 метара надморске висине. Тече правцем југ-север и нема значајних притока, што је последица сужења њеног слива између Лепенице на западу и Топлице на истоку. Међутим, узводно од Козомора њен слив се нагло шири преко саставница Манастирице и Паклешнице. Продужена преко Манастирице, дужина тока Рибнице износи 36 km. Њен просечан пад је од настанка до ушћа 0,75%. Цео слив чини прелаз из брдско-планинског ка планинском рељефу. Велики део тока Рибнице је планински, изузев краћег дела од села Паштрић, где излази из клисуре, до ушћа.

Рибница као алогени ток Ваљевског краса нема изразито кањонску долину, већ се састоји од кањонских и клисурастих потеза, а местимично и ерозивних проширења. Дужина њене клисуре – кањона је 10.250 метара од саставница Манастирице и Паклешнице до села Паштрић. Река је исекла преко 200 метара дубоку клисурасту долину меандерског карактера.

Списак бања у Србији

Ово је списак бања и лечилишта који се налазе на територији Републике Србије.

Сувобор

Сувобор је планина у Србији, налази се око 120 km јужно од Београда, са највишим врхом од 864 m између Рајца и Маљена. Представља вододелницу између притока Западне Мораве и Колубаре. Прекривен је младим храстовим шумама (у увалама) и шумским културама четинара које покривају његов највећи део. На локалитету Равна гора је букова шума која је опасана водотоком Граб. Унутар ње се налази Мокра пећина која је једно од изворишта Граба. На Сувобору има доста дивљачи (срна, зец, фазан) и терен је врло атрактиван за ловце.

Сувобор је богат изворима и водним токовима. Испод његових врхова су изворишта Дичине, Чемернице и њихових притока. Како планина Сувобор представља леп пејсажни простор, на читавом подручју Републике Србије располаже са највише елемената дивљине.

Сувобор - ловиште се налази на планини Сувобор (38 km од Горњег Милановца). Простире се на површини од 7.740 хектара, а лове се срнећа дивљач, зец и јаребица. Ловци се могу сместити на Рајцу или у хотелима у Горњем Милановцу и Љигу. Најближе место за одмор се налази на 10 km од Равне Горе у етно-селу Анђелија Мишић у Коштунићима. Тамо поред хотела који је у изградњи, тренутно постоји око 50 лежајева у вајатима и објектима који сачињавају етно-село.

Туризам у Србији

Србија је држава која се налази у југоисточној Европи (на Балканском полуострву) и у средњој Европи (Панонској низији). У саставу Републике Србије се налазе и две аутономне покрајине Војводина и Косово и Метохија. Република Србија је демократска држава свих грађана који живе на њеној територији.

Удружење студената електротехнике Европе — Локални комитет Београд

1##2##3##4##5##6##7##Удружење студената електротехнике Европе — Истек (скраћеница: EESTEC, од Electrical Engineering STudents European assoCiation) је студентска организација која студентима пружа могућност да остваре међународне контакте, унапреде своје стручно знање и упознају се са индустријским и образовним системом других земаља. Истек организује радионице, размене и многе друге активности како међународног, тако и локалног карактера.

Црква Свете Марине у Бањи Врујци

Црква Свете Марине у Бањи Врујци, насељеном месту на територији општине Мионице, подигнута је 2007. године. Припада Епархији ваљевској Српске православне цркве.

Црква посвећена Светој Великомученици Марини (Огњена Марија) подигнута је средствима верника из Попадића, Ракара, Берковца, Гуњице, Велишевца и Бабајића.У склопу црквене порте 2008. године, поред парохијског дома и зграде палионице свећа, подигнута је и црква посвећена Светом евангелисти Јовану, као ктиторско дело Хаџи Вере Стевановић.

Галерија

Чаробно село

Чаробно село је дечји образовни центар у Бањи Врујци, у коме деца од 2012. године, у природном амбијенту уче и подстичу своју креативност и радозналост. Носилац пројекта је непрофитабилно Удружења грађана „Креатива”, које се бави креативним образовањем кроз активно учење. Пројекат је финансиран од стране УНИЦЕФ-а у оквиру заједничког програма УН „Одрживи туризам у служби руралног развоја”.Простор „Чаробног села” је осмишљено за индивидуално и групно учење наставних, ваннаставних, научних садржаја, истраживачких задатака, користећи постојање занатског центра, метеоролошке станице, соларне сушаре, сунчаног сата, али и сеоског трга, воћњака, повртњака, њиве, ливаде, шуме... Такође, може се научити на који начин и уз коју организацију рада у сеоском домаћинству: води сеоско домаћинство, уређује сеоско домаћинство, меси чаробна погача, како се тка и везе чаробна чобанска торба, како се праве заборављене играчке, како се играју заборављене игре...

Деца - посетиоци Чаробног села нису класично подељени у разреде према узрасту, већ су груписани у различите групе према нивоу знања и личним интересовањима, што представља прилично напредну идеју за услове нашег образовања.

Осим по свом изгледу и програмским активностима, „Чаробно село” је специфицно и по аниматорима. Наиме, ђаке овде чекају ВИЛЕ ЧАРОБНИЦЕ које су ту да пруже помоћ у савладавању свега онога што су пропустили да науче у школи, ситница које су заборавили или крупних чињеница које уопште нису разумели током формалног образовања.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.