Банат у Другом светском рату

Банат је у току Другог светског рата (од 1941. до 1944. године) био аутономни политички ентитет у саставу Србије под немачком окупацијом. Ентитет је успостављен после окупације и поделе Краљевине Југославије од стране сила Осовине. Иако је званично био у саставу Србије, Банат је имао аутономију и власт у њему је била у рукама локалне немачке мањине. Обласни цивилни комесар био је Јозеф-Сеп Лап. После пораза Сила Осовине 1944. године и завршетка немачке окупације Србије ова област се опоравила и највећи део територије Баната је припојен аутономној покрајини Војводини у саставу нове социјалистичке Србије и СФРЈ.

Банат
Banat


Serbia1941 1944 sr

Србија са аутономним Банатом, 1941—1944.
Географија
Континент Европа
Регија Средња Европа
Земља Flag of the Government of National Salvation (occupied Yugoslavia).svg Недићева Србија
Главни град Велики Бечкерек (Петровград)
Становништво 585.579 (1931)
Друштво
Званични језици немачки, српски
Религија православље, католицизам, протестантизам
Валута Српски динар, Немачка рајх марка
Владавина
Облик владавине Аутономни регион Србије под немачком окупацијом
Титула владара Цивилни комесар
Владар Јозеф-Сеп Лап
Оснивање 1941.
Престанак 1944.
Статус Бивша покрајина
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg Дунавска бановина (Краљевина Југославија) Аутономна покрајина Војводина (ДФ Југославија) Flag of Serbia (1947–1992).svg
Портал:Историја
Occupation of vojvodina-sr
Окупациона подела Војводине између 1941. и 1944. године — Банат под немачком окупацијом
Fascist genocide in yugoslavia-sr
Мапа подручја у Банату на којем су немачки фашисти починили геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у току Другог светског рата
Vojvodina 1944 1945 02
Војводина од октобра 1944. до априла 1945. године — подручје Војне управе у Банату, Бачкој и Барањи

Историја

Циљ месних банатских Немаца је био да од Баната формирају посебну државу Подунавских Немаца повезану са Трећим рајхом. Стога су локалне немачке власти почеле да прогањају Србе (који су били најбројнија етничка група у Банату), као и Јевреје и Роме.

Немачки окупатори су увели антијеврејске мере одмах после инвазије и окупације Краљевине Југославије. Чланови Јеврејске заједница града Зрењанина су одведени у концентрациони логор Ташмајдан близу Београда где су погубљени. Септембра 1941. године су извршена масовна вешања српских и јеврејских цивила. Јевреји су присилно укључени у радне батаљоне и отерани на присилан рад од стране немачких окупационих власти. Августа 1942. године немачки званичници објавили су да је Банат очишћен од Јевреја. Током рата, на локалитету који је данас познат под називом Стратиште близу села Јабука, немачка војска је убила око 20.000 лица која су већином доведена из концентрационог логора Сајмиште близу Београда. На истом месту, немачка војска је користила пећ за спаљивање. Највећи број банатских Јевреја убијен је на том месту.

Становништво

 • Национална припадност

Према попису из 1931. године, популација у Банату је износила 585.579 становника, укључујући:

По вероисповести, становништво се изјашњавало (по попису 1931):

  • Православни = 321.262 (56,71%)
  • Католици = 196.087 (34,62%)
  • Протестанти = 37.179 (6,56%)
  • Остали = 11.932 (2,11%)
Vojvodina languages1931-sr

Говорни језици у Банату 1931. године

Vojvodina-Language-1931

Говорни језици у Банату 1931. године

Ратни злочини

Током рата, немачке окупационе трупе убиле су 7.513 становника Баната, укључујући:

 • 2.211 лица која су убијена директно
 • 1.294 лица која су послата у концентрационе логоре и тамо убијена
 • 1.498 лица која су послата на присилан рад и тамо убијена
 • 152 лица која су мобилисана и касније убијена
 • 2.358 убијених чланова покрета отпора

Од укупног броја жртава (не рачунајући убијене чланове покрета отпора), 4.010 били су мушкарци, 631 биле су жене, 243 била су старија лица, и 271 била су деца.

Литература

 • Petranović, Branko (1992). Srbija u Drugom svetskom ratu 1939—1945. Beograd: Vojnoizdavački i novinski centar.
 • Јелена Попов, Војводина и Србија, Ветерник, 2001.
 • Димитрије Боаров, Политичка историја Војводине, Нови Сад, 2001.
 • Слободан Ћурчић, Број становника Војводине, Нови Сад, 1996.
 • History of Europe, The Times, London, 2001.
 • Richard Overy, History of the 20th century, The Times, London, 2003.

Види још

Ахтум

Ахтум (у неким изворима бележен и као Ohtum, Achtum или Ajtony - Ајтоњ) је био банатски војвода, односно владар Баната у једанаестом веку, и био је потомак бугарског војводе Глада, који је владао Банатом у деветом веку. Ахтум је био последњи локални владар који се супротставио успостављању непосредне власти Угарске.

Банатска република

Банатска република је била краткотрајна држава, проглашена 31. октобра 1918. у Темишвару, након распада Аустроугарске.

Бачка област

Бачка област је била административна јединица Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Постојала је од 1922. до 1929. године. Административни центар области је био Нови Сад.

Босутска култура

Босутска култура је термин који се односи на културу Старијег гвозденог доба, на простору данашње Србије, која је тако названа по археолошком налазишту на Босуту. Босутска културна група издвојена је као посебна појава на територији Војводине и западне Србије. Босутској култури је била сродна Басараби култура. Према једном мишљењу, носиоци Босутске културе су били Трибали, а према другом мишљењу Дако-Гети.

Бута-ул

Бута-ул ("син Буте“, у неким изворима и Бутаул) је, према једном од тумачења натписа са аварског блага нађеног у северном Банату, био велики жупан, аварски достојанственик, владар Баната и Бачке у 8. веку.

Бујла

Бујла или Буила је лично име из натписа са златне чиније која је део аварског блага нађеног у северном Банату 1799. године између насеља Наково и Велики Семиклуш. Према једном од тумачења овог натписа, Бујла је био аварски достојанственик са словенском владарском титулом жупана. Натпис у оригиналу гласи: ΒΟΥΗΛΑ · ΖΟΑΠΑΝ · ΤΕΣΗ · ΔΥΓΕΤΟΙΓΗ · ΒΟΥΤΑΟΥΛ · ΖΩΑΠΑΝ · ΤΑΓΡΟΓΗ · ΗΤΖΙΓΗ · ΤΑΙΣΗ. Према једној интерпретацији овог натписа, у њему се помињу два жупана, Бујла и Бута-ул, који су владали подручјем Баната и Тисе. На основу једног од мишљења, Бујла је био жупан доње Тисе.

Ватинска култура

Ватинска култура је култура раног бронзаног доба распрострањена у Банату, Срему и јужној Бачкој, као и у централној Србији.

Ватинска култура је у раној фази била у контакту са Минојском и Микенском културом, те је организација њеног друштва и занатлијства под утицајем истих.

Гепидска краљевина

Гепидска краљевина је назив за државу која је постојала у средњој Европи између 5. и 6. века. Основали су је Гепиди, народ германског порекла. Пре стварања краљевине, Гепиди су били под влашћу Хунског каганата, али су, победивши Хуне у бици на реци Недао 454. године, збацили хунску власт и створили сопствену државу.

Глад (бугарски војвода)

Глад је био бугарски војвода, који је владао на територији данашњег Баната у деветом и десетом веку.

Дунавске Швабе

Дунавске Швабе (нем. Donauschwaben) је назив за Немце који су од 18. века живели у Транслајтанији, односно у источном делу Хабзбуршке монархије, а након 1918. године у Краљевини СХС — Југославији (данашњој Србији — Војводина, делови Београда и Поморавље са Понишављем, где су се махом стопили са тамошњим етносом), као и Хрватској — Славонија, Срем, Барања), Румунији (на Карпатима и у Трансилванији) и Мађарској.

Кубер (владар)

Кубер (у другим изворима и Кувер) је био владар (кан) Срема и поглавар утигурских Прабугара, Сермезијанаца и Словена на Балкану у седмом веку.

Лугошка и карансебешка бановина

Лугошка и карансебешка бановина је назив краткотрајне историјске територијално-политичке творевине (покрајине), која је постојала током 16. и 17. века на подручју источног Баната. Територија је добила име по два најзначајнија града која су се налазила у њеном саставу, Карансебеша и Лугоша. Поред осталих градова, у саставу ове територије се налазио и Вршац. Подручје Лугошке и карансебешке бановине је данас подељено између Румуније и Србије.

Ово подручје је за српску историју значајно по томе што је представљало једину целину у оквиру вазалне османске кнежевине Трансилваније где је у значајнијем броју било присутно српско становништво.

Панонија (византијска провинција)

Панонија је била провинција унутар Византијског царства која је постојала у 6. веку у данашњем Срему, у Србији. Главни град је био Сирмијум, односно данашња Сремска Митровица.

Салан

Салан (у неким изворима и Залан) је био бугарски војвода, који је владао на територији данашње Војводине у деветом веку. Салан је владао подручјем између Дунава и Тисе (данашња Бачка), а резиденција му се налазила у граду Тителу.

Сеп Јанко

Јозеф „Сеп“ Јанко (нем. Josef „Sepp“ Janko; Ернстхаузен, 9. новембар 1905 — Буенос Ајрес, 25. септембар 2001), је био председник Културбунда од 1939. и сарадник окупатора у Другом светском рату.

Након Хитлеровог успона, млађи чланови Култубунда су се упустили у борбу против старијег конзервативног вођства, које се сарађивало са југословенском владом у циљу побољшања привредног и културног статуса немачке мањине у Краљевини Југославији. Уз помоћ Химлерове организације Фолксдојче мителштеле, млађе чланство Културбунда је истиснуло старије вођство са чела удружења. Умеренији Сеп је изабран за вођу покрета уместо отворено пронацистичког Јакоба Авендера, да се не би покварили односи са југословенском владом. Под Сеповим вођством, Културбунд је ојачао и упустио се у програм нацификовања и мобилизације немачке мањине.Крајем јуна 1941. Аћимовићева влада је издала проглас у вези управе у Банату, који је успостављен као аутономни регион у саставу Србије, са посебном цивилном управом под контролом локалних фолксдојчера на челу са Сепом Јанком.

Сермон

Сермон је био владар Срема у 11. веку, вазал бугарског цара Самуила.

Сремска област

Сремска област је била административна јединица Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Постојала је од 1922. до 1929. године. Административни центар области је био Вуковар.

Српска Војводина

Српско Војводство преусмерава овде. За остала значења види Српско ВојводствоСрпска Војводина (Српско Војводство, Српска Војводовина или Војводовина Србија) је била српски аутономни регион у оквиру Аустријског царства. Проглашена је на Мајској скупштини 1848. године и постојала је до 1849. године, када је трансформисана у нову круновину Аустријског царства названу Војводство Србија и Тамишки Банат.

Темишварски пашалук

Темишварски пашалук или Темишварски ејалет је био административна јединица првог степена (провинција) у Османском царству. Овај пашалук је већим делом био лоциран у Банату, а поред Баната, пашалук је укључивао и област северно од реке Мориш и област око река Кереш и Кереш-ер. Данас је ова територија подељена између три државе: Мађарске, Румуније и Србије.

Југославија у Народноослободилачкој борби
Републике и
покрајине
Регије
Градови-хероји
Остали градови
и места
Остало
Српске земље у 20. и 21. веку
До 1918.
1918—1941.
1941—1945.
1945—1990.
1990—2006.
од 2006.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.