Базен

Базен је објекат са вештачки затвореном воденом масом, који се користи за пливање из спорта, или рекреације. Постоји више стандардних величина базена: највећи је олимпијски базен, дужине 50 м и ширине 25 м. Димензије базена могу бити веће или мање од тога, правилних или неправилних облика, на отвореном, у затвореном простору, у покретним објектима, најчешће путничким бродовима и луксузним јахтама, и од разних материјала: метала, пластике, стаклопластике (фиберглас), или бетона.

Према намени, базени се деле на јавне (на услузи грађанима) и приватне (које користи само власник и његови гости). Базене је могуће наћи у бројним здраственим установама, клубовима, хотелима, центрима лепоте. Такође, базени са грејаном водом или подводним воденим млазом користе се за масажу или терапије. Базени се користе и за вежбе ронилаца, спасилачких служби и симулацију бестежинског стања за астронауте.

Базени су у већини случајева дезинфиковани хлором, бромом и минералним средствима ради превенције ширења бактерија, вируса, алги, и ларви инсеката кориштењем филтера који базенима омогућавају адекватан проток воде. Ради могућих негативних ефеката хемијских средстава, у новије време траже се и алтернативна, еко-компатибилна средства.

Sydney Olympic Park Aquatic Centre 2
Олимпијски базен у Сиднеју, Аустралија

Галерија

SRC Salate bazeni

Отворени базен

Ankerskogen svoemmehall1

Затворени базен

Olympic Games Beijing 2008

Базен за скокове у воду

SwimmingPoolLVJuly07

Базен у Лас Вегасу

Roman Baths in Bath Spa, England - July 2006

Стари римски базен у Бату, Енглеска

Види још

Спољашње везе

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.