Багљаш

Багљаш је део града Зрењанина.[1] Име је добио по словачкој породици Багљаш која је некад имала винограде на том подручју. Потомака те породице и даље има у селу Арадац. На једном делу тог подручја било је сиротињско гробље, које је током Другог светског рата постало стратиште на коме је фашистички окупатор стрељао родољубе и партизане, међу којима је била и Соња Маринковић. На том месту је касније подигнут споменик, а гробље је измештено. Багљаш је урбанистички изграђен после Другог светског рата. Грађен је као „град у граду“ тако да представља посебну урбанистичку целину. Састоји се из Новог и Старог Багљаша, који су раздвојени булеваром Вељка Влаховића. Багљаш се често сматра зрењанинском верзијом новосадског Новог Насеља. Део је Зрењанина са највећим капацитетом за урбанизован развој града, због своје специфичне отворене географске позиције.

Багљаш има око 20.000 становника и највеће је зрењанинско насеље. У насељу се налази основна школа „Петар Петровић Његош“, здравствена станица, вртићи "Црвенкапа" и "Бамби", јаслице "Бајка" и средња медицинска школа. Налази се на излазу из Зрењанина према Новом Саду. Западно од Багљаша ниче нова индустријска градска зона и један од највећих индустријско-комерцијалних центара у Зрењанину. Градска болница налази се на самом улазу на Багљаш. Административно је подељен на две месне заједнице: Северну, која се зове по народном хероју Соњи Маринковић и јужни, МЗ Вељко Влаховић.[2]

Bagljas

На Багљашу се налази тржни центар "Авив парк", отворен 2015. године,[3] у коме се такође налази тренутно најсавременији биоскоп у Србији са пет звездица и четири мултиплекс сале, „Синестар”.[4]

Овде се некада налазиo зрењанински спортски аеродром, на којем су се одржавала чувена такмичења једриличара, као што је Шампионат Европе у слободном летењу.

Црква "Вазнесење Христово" гради се у самом срцу Багљаша.

Референце

  1. ^ nasRedakcija, Pratite (11. 4. 2019). „BAGLJAŠ: Stanovnici tvrde nikad gore stanje u ovom naselju • ZRENJANIN DANAS”. Zrenjanin danas (на језику: српски). Приступљено 29. 7. 2019.
  2. ^ Media, Progressive (6. 6. 2019). „Mesne zajednice u naselju Bagljaš proslavile Spasovdan”. I love Zrenjanin (на језику: српски). Приступљено 29. 7. 2019.
  3. ^ „Šoping u Bagljašu”. www.novosti.rs (на језику: српски). Приступљено 29. 7. 2019.
  4. ^ „Bioskop Cinestar sa 5 zvezdica stigao u Zrenjanin!”. Adria Daily (на језику: српски). 10. 2. 2016. Приступљено 29. 7. 2019.
Александар Мартон

Александар Мартон (Зрењанин, 24. фебруар 1976) је српски политичар, портпарол Лиге социјалдемократа Војводине и посланик у Скупштини Аутономне покрајине Војводине. Био је председник Скупштине града Зрењанина. Има једног сина.

Град Зрењанин

Град Зрењанин је један од градова у Републици Србији. Налази се у АП Војводина и спада у Средњобанатски округ. По подацима из 2004. општина заузима површину од 1324 km2 (од чега на пољопривредну површину отпада 112340 ha, а на шумску 1392 ha. Град Зрењанин се састоји од 22 насеља. По подацима из 2002. године у граду је живело 132051 становника. По подацима из 2004. природни прираштај је износио -4,9‰, a број запослених у општини износи 33081 људи. У граду се налазе 32 основне и 8 средњих школа.

Даница Веселиновић

Даница Веселиновић (Лозница, 1992) српска је дипломирана сликарка и педагог. Велики је поштовалац националне традиције и историје. Због те чињенице, њен уметнички рад и ангажовање све више иду у правцу калиграфије, која је њен лични ликовни израз за очување националног писма.

Зорничка (часопис за децу)

Зорничка, часопис за децу (свк. Zornička, časopis pre deti) је словачки часопис за децу који излази у Бачком Петровцу.

Зрењанин

Зрењанин је град у Србији, седиште Средњобанатског округа и значајан индустријски центар Баната и Војводине. Зрењанин је, по површини територије која му административно припада (1.326 km²), највећи град у Аутономној покрајини Војводини и други у Републици Србији.Према попису из 2011. године у Зрењанину живи 76.511 становника, што га чини највећим градом у српском делу Баната, и трећим у Војводини после Новог Сада и Суботице.

Недељко Барнић

Недељко Барнић — Жарки (Меленци, код Бечкерека, 13. септембар 1922 — Багљаш, код Великог Бечкерека, 13. септембар 1944), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Соња Маринковић

Софија Соња Маринковић (Стријежевица, код Пожеге, 3. април 1916 — Багљаш, код Великог Бечкерека, 31. јул 1941), револуционарка, учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Списак споменика НОБ у Војводини

Списак споменика посвећених Народноослободилачкој борби, од 1941. до 1945. године, као и народним херојима и истакнутим личностима Народноослободилачког покрета који се налазе у Аутономној Покрајини Војводини. Због обимности чланак је подељен у три целине.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.