Афричка унија

Афричка унија (АУ) је међународна организација чије су чланице 55 афричке државе, односно све афричке државе. Основана је 9. јула 2002,[2] и то као наследник Организације Афричког јединства (ОАЈ). Организација је формално основана годину дана пре, 26. маја 2001. Настала је сједињењем више афричких организација према узору на Европску унију, али њена структура највише подсећа на стуктуру међуратне Лигу народа. Циљеви су јој промовисање демократије, људских права и економског развоја широм Африке, нарочито путем повећања страних инвестиција кроз развојне програме као што су Ново партнерство за развој Африке. Први председавајући ове организације је био председник Јужне Африке Табо Мбеки. АУ чине све афричке земље сем непризнатог Сомалиланда. Мароко је на 33 године напустио организацију да би се 30. јануара 2017. вратио у чланство.[3] Мароко је напустио организацију због противљења чланству Западне Сахаре под именом Сахарска Арапска Демократска Република и Мауританије. Најзначајније одлуке везане за АУ доноси Скупштина Афричке уније, састанак шефова држава и влада земаља чланица који се одржава два пута годишње. Такође, АУ има и своју комисију, чије се седиште налази у Адис Абеби, главном граду Етиопије.[4][5]


Крилатица: Уједињена и снажна Африка
(енгл. A United and Strong Africa)
Химна: Хајде да се сви ујединимо и славимо заједно
(енгл. Let Us All Unite and Celebrate Together)[1]
Положај Афричке уније
Главни градАдис Абеба
Мидранд
Службени језикафрички језици као и арапски, енглески, француски, португалски и шпански
Државе чланице
Владавина
Облик државеSui generis
 — ПредседавајућиАбдел Фатах ел Сиси
 — Председник КомисијеМуса Факи
 — Председник ПарламентаРоџер Нкодо Данг
Историја
Стварање
 — Повеља Организације афричког јединства25. мај 1963.
 — Договор из Абуџе3. јун 1991.
 — Декларација из Сирта9. јул 2002.
Географија
Површина
 — укупно29.865.860 km2(1)
Становништво
 — 2013.1.053.136.000(3)
 — густина35,26 ст./km2
Економија
БДП / ПКМ≈ 2010.
 — укупно2,8 билиона $
 — по становнику2.943$
ВалутаПогледати списак
Остале информације
Временска зонаUTC (UTC -1 до +4)
Интернет домен‍.africa (предлог)‍
Позивни број+Није стандаризовано
Regions of the African Union
Регије Афричке Уније
 Северна   Јужна   Источна   Западна   Централна 
Plenary Hall, 12th AU Summit, 090202-N-0506A-291
Пленарна скупштина АУ-а
Robert Mugabe, 12th AU Summit, 090202-N-0506A-187
Роберт Мугабе на самиту АУ-а
2012 03 15 Sierra Leone Police j (8570440051)
Припадница Мисије АУ у Сомалији
Bernard Mbembe, 12th AU Summit, 090129-N-0506A-493
Бернард Мбембе на самиту АУ
African Union conference center and office complex, AUCC
Комплекс Афричке Уније у Адис Абеби

Историја

Прве интелектуалне идеје о стварању уједињене афричке државе појавиле су се у XIX веку у Европи, али су због доминантног колонијализма и утрке за Африку биле гурнуте на маргину док је континент подељен границама које су одговарале окупаторима и показивале потпуну незаинтересованост и игнорисање локалног контекста, историје и животних потреба. Доминантну улогу у овоме процесу одиграле су Велика Британија, Белгија, Француска, Италија, Немачка, Шпанија и Португал. Афричке земље остале су и формално колоније све до 1950-их, 1960-их и 1970-их када долази до таласа проглашења независности којим се делом управљало кроз Старатељски савет Уједињених нација.

Почетни кораци који су довели до настанка савремене Афричке уније могу да се прате од оснивања краткотрајне Уније афричких држава (франц. Union des Etats africains), конфедералне заједнице западноафричких држава Гане и Гвинеје основане 1958. године, а којој се 1960. придружио и Мали.[6] Због тога је унија била позната и под називом Унија Гана-Гвинеја-Мали. Организација је формално постојала до 1963. без вез већих успеха у остваривању амбициозних зацртаних циљева, а њезино се наслеђе своди на историју односа тројице лидера-Ахмеда Секу Туреа, Модиба Кејта и Кваме Нкруме. Настојања да се у заједницу укључи и Годња Волта, данашња Буркина Фасо, нису била успешна.

Организација афричког јединства

Nasser at African Summit 1964 Cairo
Египатски председник Насер на самиту ОАЈ у Каиру 1964.

Организација афричког јединства, организација из које се директно развила данашња АУ, основана је од стране 32 афричке владе 25. маја 1963. године у Адис Абеби у Етиопији.[6] Иницијатива за конференцију потекла је од етиопског цара Хајла Селасија који је желео да превазиђе поделу која је настала између такозване Групе из Казабланке у којој су били Алжир, Египат, Гана, Гвинеја, Либија, Мали и Мароко и такозване Групе из Монровије у којој су били Сенегал, Нигерија, Либерија као и већина бивших афричких колонија из састава Француске колонијалне империје које нису биле у првој групи. Група из Казабланке се самоидентификовала као група прогресивних држава којима су на челу били левичарски лидери, најугледнији међу њима Гамал Абдел Насер, Кваме Нкрума и Ахмед Секу Туре. Лидери ових земаља залагали су се за дубље политичке интеграције у Африци и пренос овашћења са националнога, на ниво континента. И сама подржавајући многе од принципа панафриканизма, Група из Монровије била је става како се сарадња у Африци не треба развијати на рачун суверенитета афричких земаља, које по њима требају да задрже независност.[6] Без обзира на предлог Гане који је већ при оснивању предлагао успоставу заједничке владе и парламента, Група из Монровије била је доминантнија и однела је превагу приликом оснивања Организације афричког јединства 1963. године.[6] Пре оснивачког самита у Адис Абеби, прве уводне дискусије организоване су у граду Саниквели на северу Либерије.

Дана 12. новембра 1984. Мароко је напустио организацију као одговор на примање у чланство Демократске Арапске Републике Сахаре као легитимног представника Западне Сахаре. Организација је била изложена бројним критикама које су је називале дебатним клубом без стварних овлашћења. Грађански ратови као што су вишегодишњи Анголски грађански рат и Нигеријски грађански рат трајали су без могућности ОАЈ да се на било који начин укључи у њихово заустављање.[7] Политика неуплитања у унутарња питања других земаља додатно је лимитирала могућност деловања организације као нпр. у случају кршења људских права од стране режима Иди Амина у Уганди. Генерални секретар Организације уједињених нација Кофи Анан хвалио је организацију због тога што је ујединила Африканце, док су је критичари називали „диктаторским клубом“. Ипак, ОАЈ је постигла одређени успех у изградњи заједничког става и платформе, нарочито на међународним форумима какве су Уједињене нације где су афричке земље заједнички пружале отпор колонијализму и захтевале деколонизацију.

Постизање јединства унутар организације предствљало је велики изазов будући да су бивше француске колоније, које су основале Групу из Монровије, у многоме и даље зависиле од бивше метрополи. У исто време, у контексту Хладног рата постојала је подела и на режиме који су били наклоњени Совјетском Савезу и оне који су били ближи Сједињеним Државама без обзира на чињеницу да је велики део чланица био и у чланству Покрета несврстаних. У групи су постојале и лидерске и идеолошке поделе, где је Кваме Нкрума предводио про-социјалистичке струје, а Феликс Уфуе-Боањи про-капиталистичке струје.

ОАЈ је имала значајну улогу у отпору колонијализму и власти белих мањина у Африци. Организација је наоружавала, тренурала и оснивала војне базе за покрете отпора који су се борили против белачких расистичких режима у Африци.[7] Групе као што су Афрички национални конгрес и Панафрички конгрес који су пружали отпор апартхејду у Јужној Африци и Афрички национални савез Зимбабвеа и Афрички народни савез Зимбабвеа, који су се борили за обарање белачког мањинског режима у Родезији примали су помоћ од ОАЈ. Луке земаља чаница биле су затворене за бродове из Јужне Африке, док је авионима из те земље било забрањено да користе ваздушни простор земаља чланица. Земље ОАЈ заједнички су успеле да се изборе за избацивање представника раситичког режима Јужне Африке из Светске здравствене организације. Земље су заједнички са УН-ом радиле и на решавању проблема избеглица, а успоставиле су и Афричку развојну банку.

Афричка економска заједница

Афричка економска заједница основана је 1981. године. Циљ је заједница стварање основа за заједнички економски развој афричких држава. Зацртани циљеви организације која и данас (2017) постоји у оквирима АУ су стварање зона слободне трговине, царинских унија, заједничког тржишта, централне банке до 2028. године и заједничке афричке валуте до 2023. године по плану из 1991. године. Тиме би се створила економска и монетарна унија слична еврозони у Европској унији. Заједница је подељена на више такозваних стубова, односно регионалних блокова земаља као што је Економска заједница држава западне Африке, једна од десетак сличних заједница у оквиру АЕЗ-а. Многе су земље истовремено чланице више од једнога блока у оквиру АЕЗ-а, и свака од група са собом носи посебан аранжман. Земље северозападне Африке као што су Алжир, Тунис и Мауританија су чанице АЕЗ-а, али нису у чланству нити једнога активног стуба међу блоковима унутар заједнице. У исто време оне суделују у другим регионалним блоковима који нису део заједнице.

Уставни акт Афричке уније и оснивање данашње организације

Обновљени подстицај за ближе повезивање континента на принципима који су прегласани у шездесетима покренуо је у деведесетим годинама либијски вођа Моамер Гадафи.[7] Уставни акт Афричке уније, документ којим се уређује оквир у којему ће Афричка унија функционисати, потписали су 11. јула 2000. у главном граду Тога Ломеу представници 53 афричке земље. Ратификацијом Уставног акта земље су и формално постајале чланице АУ. Организација је започела са радом 2002. године као наследница Организације афричког јединства.

Језици

На основи Уставног акта Афричке уније радни језици уније су арапски, енглески, француски и португалски као и афрички језици када је то могуће. Протокол са амандманом на Уставни акт који је усвојен 2003, али до 2016. није био ратификован од 2/3 чланица, додаје и шпански, свахили и било који други афрички језик и проглашава их све службенима, уместо радним језицима Афричке уније. Извршно веће АУ и даље одређује практичне модалитете када је у питању употреба службених језика као радних језика у конкретним случајевима. Године 2001. основана је и Афричка академија језика која за циљ има промоцију коришћења афричких језика међу народима на континенту. Афричка унија прогласила је 2006. годину Годином афричких језика.

Земље чланице

Тренутне чланице

 Алжир
 Ангола
 Бенин
 Боцвана
 Буркина Фасо
 Бурунди
 Габон
 Гамбија
 Гана
 Гвинеја
 Гвинеја Бисао
 ДР Конго
 Египат
 Екваторијална Гвинеја
 Еритреја
 Етиопија
 Замбија
 Западна Сахара

 Зимбабве
 Зеленортска Острва
 Јужни Судан
 Јужна Африка
 Камерун
 Кенија
 Комори
 Лесото
 Либерија
 Либија
 Малави
 Мадагаскар
 Мали
 Мароко
 Мауританија
 Маурицијус
 Мозамбик
 Намибија

 Нигер
 Нигерија
 Обала Слоноваче
 Конго
 Руанда
 Сао Томе и Принсипе
 Сејшели
 Сенегал
 Сијера Леоне
 Сомалија
 Судан
 Свазиленд
 Танзанија
 Того
 Тунис
 Уганда
 Чад
 Џибути

Суспендоване чланице

 Централноафричка Република - суспендована због унутрашњег оружаног сукоба 2013.

Бивше искључење Марока

 Мароко — Године 1984. је напустио Организацију Афричког јединства зато што је већина држава чланица подржала проглашење Сахарске Арапске Демократске Републике. Поново је постала чланица 2017.

Индикатори

Следећа табела приказује разне податке о земљама Афричке уније, укључујући површину, становниптво, економске резултате и неједнакост дохотка, као и разне индексе, укључујући људски развој, одрживост државе, перцепцију корупције, економске слободе, стање мира, слободу штампе и демократски ниво.

Земља Копнена површина|Копнена површина

(km²) 2015[8]

Популација

2015[8]

GDP (PPP)

(Инт. $) 2015[8]

GDP (PPP)

per capita

(Инт. $) 2015[8]

HDI

2014[9]

FSI

2016[10]

CPI

2016[11]

IEF

2016[12]

GPI

2016[13]

WPFI

2016[14]

DI

2016[15]

 Алжир 2,381,741 39,666,519 548,293,085,686 13,823 0.736 78.3 34 50.06 2.21 41.69 3.56
 Ангола 1,246,700 25,021,974 173,593,223,667 6,938 0.532 90.5 18 48.94 2.14 39.89 3.40
 Бенин 112,760 10,879,829 21,016,184,357 1,932 0.48 78.9 36 59.31 2.00 28.97 5.67
 Боцвана 566,730 2,262,485 33,657,545,969 14,876 0.698 63.5 60 71.07 1.64 22.91 7.87
 Буркина Фасо 273,600 18,105,570 28,840,666,622 1,593 0.402 89.4 42 59.09 2.06 22.66 4.70
 Бурунди 25,680 11,178,921 7,634,578,343 683 0.4 100.7 20 53.91 2.50 54.10 2.40
 Зеленортска Острва 4,030 520,502 3,205,197,585 6,158 0.646 71.5 59 66.46 N/A 19.82 7.94
 Камерун 472,710 23,344,179 68,302,439,597 2,926 0.512 97.8 26 54.18 2.36 40.53 3.46
 Централноафричка Република 622,980 4,900,274 2,847,726,468 581 0.35 112.1 20 45.23 3.35 33.60 1.61
 Чад 1,259,200 14,037,472 28,686,194,920 2,044 0.392 110.1 20 46.33 2.46 40.59 1.50
 Комори 1,861 788,474 1,098,546,195 1,393 0.503 83.8 24 52.35 N/A 24.33 3.71
 Демократска Република Конго 2,267,050 77,266,814 56,920,935,460 737 0.433 110 21 46.38 3.11 50.97 1.93
 Република Конго 341,500 4,620,330 27,690,345,067 5,993 0.591 92.2 20 42.80 2.25 35.84 2.91
 Обала Слоноваче 318,000 22,701,556 74,916,780,423 3,300 0.462 97.9 34 60.01 2.28 30.17 3.81
 Џибути 23,180 887,861 2,911,406,226 3,279 0.47 89.7 30 55.96 2.29 70.90 2.83
 Египат 995,450 91,508,084 937,954,009,756 10,250 0.69 90.2 34 55.96 2.57 54.45 3.31
 Екваторијална Гвинеја 28,050 845,060 32,317,928,931 38,243 0.587 85.2 N/A 43.67 1.94 66.47 1.70
 Еритреја[16] 101,000 5,869,869a 8,845,000,000b 1,300b 0.391 98.6 18 42.7 2.46 83.92 2.37
 Етиопија 1,000,000 99,390,750 152,057,290,468 1,530 0.442 97.2 34 51.52 2.28 45.13 3.60
 Габон 257,670 1,725,292 32,539,376,597 18,860 0.684 72 35 58.96 2.03 32.20 3.74
 Гамбија 10,120 1,990,924 3,140,820,062 1,578 0.441 86.8 26 57.14 2.09 46.53 2.91
 Гана 227,540 27,409,893 108,393,071,924 3,955 0.579 71.2 43 63.00 1.81 17.95 6.75
 Гвинеја 245,720 12,608,590 14,316,884,358 1,135 0.411 103.8 27 53.33 2.15 33.08 3.14
 Гвинеја Бисао 28,120 1,844,325 2,521,743,682 1,367 0.42 99.8 16 51.81 2.26 29.03 1.98
 Кенија 569,140 46,050,302 133,592,522,053 2,901 0.548 98.3 26 57.51 2.38 31.16 5.33
 Лесото 30,360 2,135,022 5,914,437,068 2,770 0.497 80.9 39 50.62 1.94 28.78 6.59
 Либерија 96,320 4,503,438 3,533,313,381 785 0.43 95.5 37 52.19 2.00 30.71 5.31
 Либија[17] 1,759,540 6,278,438 94,010,000,000b 14,900b 0.724 96.4 14 N/A 3.20 57.89 2.25
 Мадагаскар 581,800 24,235,390 33,354,200,458 1,376 0.51 84.2 26 61.06 1.76 27.04 5.07
 Малави 94,280 17,215,232 19,137,290,349 1,112 0.445 87.6 31 51.8 1.82 28.12 5.55
 Мали 1,220,190 17,599,694 33,524,899,739 1,905 0.419 95.2 32 56.54 2.49 39.83 5.70
 Мауританија[18] 1,030,700 4,067,564 16,190,000,000b 4,400b 0.506 95.4 27 54.8 2.30 24.03 3.96
 Маурицијус 2,030 1,262,605 23,817,914,134 18,864 0.777 43.2 54 74.73 1.56 27.69 8.28
 Мароко 446,300 34,377,511 257,398,957,178 7,365 0.628 74.2 37 61.27 2.09 42.64 4.77
 Мозамбик 786,380 27,977,863 31,326,751,237 1,120 0.416 87.8 27 53.19 1.96 30.25 4.02
 Намибија 823,290 2,458,830 24,043,436,006 9,778 0.628 71.1 52 61.85 1.87 15.15 6.31
 Нигер 1,266,700 19,899,120 17,857,377,171 897 0.348 98.4 35 54.26 2.24 24.62 3.96
 Нигерија 910,770 182,201,962 1,027,416,343,923 5,639 0.514 103.5 28 57.46 2.88 35.90 4.50
 Руанда 24,670 11,609,666 19,216,033,048 1,655 0.483 91.3 54 63.07 2.32 54.61 3.07
 Сао Томе и Принсипе 960 190,344 575,391,345 3,023 0.555 72.9 46 56.71 N/A N/A N/A
 Сенегал 192,530 15,129,273 34,398,281,018 2,274 0.466 83.6 45 58.09 1.98 27.99 6.21
 Сејшели 460 92,900 2,384,515,771 25,525 0.772 60.2 N/A 62.2 N/A 30.60 N/A
 Сијера Леоне 72,180 6,453,184 9,511,431,824 1,474 0.413 91 30 52.31 1.81 29.94 4.55
 Сомалија[19] 627,340 10,787,104 4,431,000,000c 400c N/A 114 10 N/A 3.41 65.35 N/A
 Јужна Африка 1,213,090 54,956,920 681,777,480,396 12,393 0.666 69.9 45 61.9 2.32 21.92 7.41
 Јужни Судан 619,745 12,339,812 21,484,823,398 1,741 0.467 113.8 11 N/A 3.59 44.87 N/A
 Судан 2,376,000 40,234,882 165,813,461,495 4,121 0.479 111.5 14 N/A 3.27 72.53 2.37
 Свазиленд 17,200 1,286,970 10,452,834,007 8,122 0.531 87.6 N/A 59.65 2.07 52.37 3.03
 Танзанија 885,800 53,470,420 130,297,806,032 2,510 0.521 81.8 32 58.46 1.90 28.65 5.76
 Того 54,390 7,304,578 10,018,697,437 1,372 0.484 85.8 32 53.64 1.95 30.31 3.32
 Тунис 155,360 11,107,800 121,200,025,401 10,770 0.721 74.6 41 57.55 1.95 31.60 6.40
 Уганда 200,520 39,032,383 67,856,334,117 1,738 0.483 97.7 25 59.26 2.15 32.58 5.26
 Западна Сахара[20] 266,000 586,000 906,500,000d 2,500d N/A N/A N/A N/A N/A N/A N/A
 Замбија 743,390 16,211,767 58,400,082,027 3,602 0.586 86.3 38 58.79 1.78 35.08 5.99
 Зимбабве 386,850 15,602,751 26,180,942,292 1,678 0.509 100.5 22 38.23 2.32 40.41 3.05
 Афричка унија 30,370,000 1,186,035,272 5,457,724,064,668 4,602 0.524d 88.99d 31.51d 55.55d 2.27 37.89 4.30
Земља Копнена површина (km²) 2015 Популација 2015 GDP (PPP)

(Инт. $) 2015

GDP (PPP)

per capita

(Инт. $) 2015

HDI

2014

FSI

2016

CPI

2016

IEF

2016

GPI

2016

WPFI

2016

DI

2016

a Спољни подаци из 2016.

b Спољни подаци из 2015.

c Спољни подаци из 2014.

d АУ тотал кориштен за индикаторе 1 до 3; АУ пондерисани просек кориштен за индикатор 4; АУ непондерисани просек кориштен за индикаторе 5 до 12.

Види још

Референце

 1. ^ „African Union anthem, etc.”. Africamasterweb.com. Архивирано из оригинала на датум 15. 09. 2015. Приступљено 26. 11. 2012.
 2. ^ Mbeki, Thabo (09. 07. 2002). „Launch of the African Union, 9 July 2002: Address by the chairperson of the AU, President Thabo Mbeki”. ABSA Stadium, Durban, South Africa: africa-union.org. Архивирано из оригинала на датум 22. 07. 2013. Приступљено 27. 6. 2014.
 3. ^ „Morocco rejoins African Union”. Worldbulletin. 30. 1. 2017. Приступљено 31. 1. 2017.
 4. ^ Press release No 13 / 18th AU Summit : Inauguration of the new African Union Conference Center Archived 2012-02-16 at the Wayback Machine. Directorate of Information and Communication. African Union Commission (28 January 2012).
 5. ^ Linyan, Wang. „New headquarters shows partnership entering era of hope: Ethiopia PM”. China Daily. Приступљено 02. 02. 2012.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Vukadinović, Radovan. „Organizacija afričkog jedinstva - izraz napora za ujedinjavanje afričkog kontinenta”. Politička misao : časopis za politologiju, Vol.3 No.1-2 mart 1966. Приступљено 05. 02. 2017.
 7. 7,0 7,1 7,2 Šadomski, Ludger; Ivanović, Ivana. „50 godina afričkog jedinstva”. Deutsche Welle. Приступљено 05. 02. 2017.
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 „The World Bank DataBank | Explore. Create. Share”. databank.worldbank.org. Приступљено 04. 02. 2017.
 9. ^ Office, Human Development Report. „2015 Human Development Report”. report.hdr.undp.org (на језику: енглески). Приступљено 04. 02. 2017.
 10. ^ „The Fragile States Index 2016 | The Fund for Peace”. fsi.fundforpeace.org. Архивирано из оригинала на датум 04. 02. 2017. Приступљено 12. 2. 2017.
 11. ^ e.V., Transparency International. „Corruption Perceptions Index 2016”. www.transparency.org. Приступљено 12. 2. 2017.
 12. ^ „Index of Economic Freedom: Promoting Economic Opportunity and Prosperity by Country”. www.heritage.org. Приступљено 12. 2. 2017.
 13. ^ „Vision of Humanity”. static.visionofhumanity.org (на језику: енглески). Архивирано из оригинала на датум 13. 02. 2017. Приступљено 12. 2. 2017.
 14. ^ „2016 World Press Freedom Index | Reporters Without Borders”. RSF (на језику: енглески). Приступљено 12. 2. 2017.
 15. ^ „Democracy Index 2016” (PDF). Economist Intelligence Unit. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 24. 2. 2017. Приступљено 12. 2. 2017.
 16. ^ „The World Factbook — Central Intelligence Agency”. www.cia.gov (на језику: енглески). Приступљено 04. 02. 2017.
 17. ^ „The World Factbook — Central Intelligence Agency”. www.cia.gov (на језику: енглески). Приступљено 04. 02. 2017.
 18. ^ „The World Factbook — Central Intelligence Agency”. www.cia.gov (на језику: енглески). Приступљено 04. 02. 2017.
 19. ^ „The World Factbook — Central Intelligence Agency”. www.cia.gov (на језику: енглески). Приступљено 04. 02. 2017.
 20. ^ „The World Factbook — Central Intelligence Agency”. www.cia.gov (на језику: енглески). Приступљено 04. 02. 2017.

Литература

Спољашње везе

26. мај

26. мај (26.5.) је 146. дан године по грегоријанском календару (147. у преступној години). До краја године има још 219 дана.

Адис Абеба

Адис Абеба (амх. አዲስ ፡ አበባ − „нови цвет“) је главни и највећи град Етиопије. У граду званично живи 2.739.551 становника, према попису из 2007. године. Међутим, годишња стопа раста износи 3,8 %, те се претпоставља да је тај број умногоме потцењен, са одступањем од око 650.000 становника.

Као град-држава, Адис Абеба ужива статус и града, и државе. То је место оснивања и некада редовног заседања Организације афричког јединства, а данас међународне организације Афричке уније. Такође, у Адис Абеби је седиште Економске комисије Уједињених нација за Африку и бројних других међународних организација. Самим тим, Адис Абеба се често назива политичка престоница Африке, како због историјског, тако дипломатског и политичког значаја Африке.

Град је насељен људима из различитих делова Етиопије. Једна од већих знаменитости је и Универзитет у Адис Абеби.

Амблем Афричке уније

Амблем Афричке уније (енгл. Emblem of the African Union, франц. Emblème de l'Union africaine, шп. Emblema de la Unión Africana, порт. Emblema da União Africana, арап. شعار الاتحاد الأفريقي‎) је званични симбол у форми амблема који представља Афричку унију. Као званични симбол АУ усвојен је након њеног оснивања 2002, пошто је преузет као један од најважнијих симбола њене претходнице − Организације афричког јединства. Иако је требало да служи као привремено решење за ознаку визуелног идентитета Уније, на Конгресу АУ одржаном у Адис Абеби 2004. одлучено је да се задржи већ постојећи амблем и да се поништи конкурс за израду новог симбола.У средишту амблема налази се златна мапа афричког континента без граница оивичена са два концентрична круга зелене и златне боје. Око спољашњег круга се налазе венци са стилизованим гранчицама палме које симболишу мир. Златна боја у већем кругу симболише здравље и светлу будућност, а зелена у мањем кругу наде и тежње афричког становништва за јединством. Афричко јединство симболише и одсуство исцртаних граница на мапи континента у средишту круга. У самом дну амблема налази се седам црвених кругова испреплетених у ланац који симболишу солидарност различитих народа и група, а црвена боја алки симболише крв свих оних који су је пролили за слободу „црног континента”.

Афрички језици

Афрички језици се деле у пет великих група:

афро-азијски језици користи се још и назив семитско-хамитски језици - у Африци међу њима су најраспрострањенији Арапски, Амхара, група берберских језика, група кушитских језика (Оромо, Сомалијски), Хауса.

нило-сахарски језици - у Кенији (Луо, Масаи), у Уганди (Ланго, Ачоли), у Малију и Нигеру (Сонгај група, нпр. Ђерма), у Нигеру и Нигерији (Канури), Судан, Чад итд.

нигер-конгоански језици - дели се на две подгрупе: група језика западне Африке (најраспрострањенији су Јоруба, Игбо, Фулани, Волофски, Манде група међу којима су Мандинка, Бамбара) и Банту група (најраспрострањенији су Свахили, Кирунди, Лингала, Киконго, Зулу, Шона, Чичева)

којсански језици - говоре се у југоисточној Африци (Боцвана, Намибија, Ангола) и типично је присуство кликтања језиком при изговарању речи, становништво које говори ове језике су Бушмани и Хотентоти

малгашки језик који припада групи аустронезијских језикаПоред ових пет аутохтоних група у Африци се говоре и индоевропски језици као резултат колонизације — Африканс је језик који се говори у Јужноафричкој Републици. У бившим британским, француским и португалским колонијама су присутни језици ових земаља у њиховом уобичајеном облику или модификовани у виду Креолских језика.

Према проценама у Африци се говори око 2.000 језика. Велика лингвистичка разноликост афричких држава (само у Нигерији се говори око 250 језика, што уједно представља и једну од највећих концентрација лингвистичке разноликости у свету) је довела до тога да је језичка политика једна од важних тема у пост-колонијалном периоду. У 21. веку су афричке државе постале у потпоуности свесне вредности коју представља њихова језичка баштина. Језичка политика се данас усмерава највише у смеру мултилингвизма. Афричка унија је 2006. годину прогласила годином афричких језика. Иако се све чешће афрички језици користе у медијима или у образовању, а неки језици су добили статус државних језика као што је на пример случај у Демократској Републици Конго где су поред француског државни језици и Лингала, Киконго, Чилуба и Свахили.

Бингу ва Мутарика

Бингу ва Мутарика (рођен као Брајтсон Вебстер Ракјтсон Том) (Тхјоло, 24. фебруар 1934 — Лилонгве, Малави, 6. април 2012) био је председник Малавија од 2004. године па све до своје смрти 2012. године. По занимању Мутарика је био економиста и политичар. Један је од оснивача Уједињеног демократског фронта, партије у Малавију, а након сукоба са осталим члановима, формирао је своју странку Демократску прогресивну партију. Био је и председавајући Афричке уније у периоду јануар 2010-2011. На месту председника Малавија наследила га је Џојс Банда.

Дан Африке

Дан Африке (енгл. Africa Day, франц. Journée de l'Afrique, арап. يوم أفريقيا‎, порт. Dia de África, шп. Día de África, афр. Afrika-dag, амх. የአፍሪካ ቀን), раније означаван и као Дан ослобођења Африке (енгл. African Liberation Day) представља дан сећања на датум 25. мај 1963. када је основана Организација афричког јединства, данашња Афричка унија. Традиционално се обележава сваке године низом пригодних културних, спортских и политичких манифестација широм афричког континента, али и у другим деловима света.

Застава Афричке уније

Застава Афричке уније као један од најважнијих симбола Афричке уније, у садашњем облику усвојена је на XIV Конгресу Афричке уније одржаном у Адис Абеби 31. јануара 2010. године.

Афричка унија као међународна панафричка организација основана је током 2002, и у прве две године свог постојања није имала званичне симболе. У периоду 2004−2010. у употреби је била застава некадашње Организације афричког јединства која је претходила Афричкој унији. Током 2007. је тадашњи председник Комисије Афричке уније Моамер Гадафи расписао јавни конкурс за нову заставу Уније, а једини услови су били да аутор пројекта мора бити особа афричког порекла, да основна боја на новој застави буде тамно зелена као симбол наде афричког становништва, те да државе чланице буду представљене звездицама. На конкурс је пристигло укупно 106 предлога, а међународна комисија је као најбоље решење одабрала предлог етиопијског графичког дизајнера Јадесе Боџије.Актуелна застава Афричке уније је тамно зелене боје која симболизује наду у бољу будућност афричког становништва и направљена је у пропорцијама 2:3. У средини заставе се налази бело сунце са 53 крака који се завршавају са 53 златне звездице које симболишу сваку од држава чланица Уније. У средини белог сунца налази се бланко мапа Африке без исцртаних граница, што симболизује јединство афричког континента.

На застави Афричке уније се и даље налазе 53 звездице, иако сама организација окупља 55 земаља чланица. Најновије чланице Уније су Јужни Судан који је постао 54. чланицом 27. јула 2011. и Мароко који је у јануару 2017. обновио чланство у овој организацији.

Мајот

Мајот (франц. Mayotte, локални назив Mahori) је Француска прекоморска територија смештена северно од Мозамбичког канала у Индијском океану, између северног Мадагаскара и северног дела Мозамбика у источној Африци. Острво је део Коморског архипелага.

Површина оства је 376 km², а по попису из 2012. на њему живи 217.091 становника. Главни град је Мамудзу.

Међународна организација

Међународна организација (или међудржавна) је организација чији досег и област дејства обухвата више држава.

Разликују се две основне врсте ових организација, а то су:

међународне међудржавне организације, чије чланице су суверене државе, и

међународне невладине организације, које су формално приватне организације.Појам међународна организација пре свега се односи на међудржавне организације.

Међународна признања независности Јужног Судана

На дан 9. јула 2011. године Јужни Судан прогласио је независност одвојивши се од северног Судана. Од 2005. до 2011. функционисао је као аутономни регион, а након референдума у јануару проглашена је независност, која је званично ступила на снагу у јулу месецу. Република Јужни Судан постала је 193. држава на свету и 54. у Африци.

Односи Србије и Етиопије

Односи Србије и Етиопије су инострани односи Републике Србије и Савезне Демократске Републике Етиопије.

Омар ел Башир

Омар Хасан Ахмед ел Башир (1. јануар 1944.) био је генерал-потпуковник војске Судана, и председник од 1989. до 2019. године, када је свргнут војним пучем са власти.

Организација афричког јединства

Организација афричког јединства, ОАЈ (франц. Organisation de l'Unité africaine) је организација основана 25. маја 1963. у граду Адис Абеби. Распуштена је 9. јула 2002. Распустио ју је Табо Мбеки, а заменила ју је Афричка унија.Основана је ради борбе за потпуну деколонизацију Африке, али и за уједињење и сарадњу земаља Африке на свим подручјима људске делатности. Подстицање сарадње међу афричким државама претвара „ОАЈ“ у економску интеграцију која тежи стварању јединственог афричког тржишта, без протекционистичких и других ограничења у међународној трговини.Од 54 државе Африке, 53 су биле чланови. Мароко је 1984. отишао када је примљена Западна Сахара.

Панафриканизам

Панафриканизам је идеологија и покрет који има подстиче на јединство становника афричког континента с циљем остварења економског, социјалног и политичког напретка. Панафриканизам такође потиче афричку дијаспору да гради и одржава везе са својим континентом.

Идејни зачетници панафриканизма били су гански вођа Кваме Нкрума и либијски Муамер ел Гадафи. Ова политика се заснива на „колективној самоодрживости“, односно на идеји да ће солидарност међу афричким народима обезбедити самоодрживост, што би аутоматски довело до јачања утицаја и снаге свих Африканаца у свету.У контексту филозофије, панафриканизам представља агрегацију историјског, културног, духовног, уметничког, научног и филозофског наслеђа свих афричких народа од давнина до данас, те је тако обједињујући фактор свих афричких цивилизација и њихове борбе против ропства, расизма, колонијализма и неоколонијализма.Највећа панафриканистичка организација је Афричка унија.

Рат у Сомалији

Рат у Сомалији је војни сукоб између Етиопије, у савезу сомалијском транзиционом владом, и Савеза исламских судова који је почео у децембру 2006. године.

Етиопске снаге умешале су се у Грађански рат у Сомалији подржавши транзицијску сомалијску владу већ у јуну исте године пославши војне инструкторе. Рат је почео офанзивом Исламиста на владин центар Баидоу. Убрзо су Етиопљани покренули своју офанзиву, уз подршку сомалијских пара-држава Пунтланд и Галмудуг. Главни град Могадишу је заузет 28. децембра 2006., а последње исламистичко упориште Рас Камбони 12. јануара 2007.

8. јануара 2007. и САД су се уплеле у рат. Авион-топовњача напао је наводна терористичка упоришта на југу Сомалије из Џибутија. У нападу је погинуло око шездесет цивила али напад није погодио циљане терористе. Афричка унија одлучује послати мировну мисију, али само 1,600 војника из Уганде се укључује у мисију, звану АМИСОМ.

Исламисти, који су се наизглед брзо повукли и капитулирали, заправо су се помешали са цивилним становништвом и прикрили. Убрзо почињу са герилским нападима који ескалирају током марта и априла 2007., када је више хиљада људи погинуло у сукобима у Могадишуу. Етиопске трупе оптуживане су за тешка кршења људских права, укључујући стрељања цивила и гранатирање цивилних зона града. Сукоби се настављају и после априла. Неколико хуманитарних организација известило је како је током 2007. и 2008. године само у Могадишуу 8,600 цивила погинуло и преко 1 милион прогнано.

Унија (политика)

Унија у политичком смислу, представља врсту организације која се ствара да би се испунио заједнички политички или неки други циљ, путем предузимања здружених активности од стране два или више чинилаца. На нивоу једне државе, поред разних политичких унија, односно савеза често се срећу и уније запослених (синдикати), студентске уније (студентске организације) и грађанске уније (удружења грађана, НВО) као и стручна удружења (трговинске, кредитне, спортске, грађанске и др.). Укрупњавањем заједничких интереса, уније могу расти до међудржавног (Пољско-литванска унија, Унија Шведске и Норвешке), односно континенталног (Европска унија, Афричка унија) или глобалног нивоа.

Фронт за ослобођење Мозамбика

Фронт за ослобођење Мозамбика (порт. Frente de Libertação de Moçambique, FRELIMO) је владајућа партија у Мозамбику. Основан је 1962. као покрет за ослобођење Мозамбика од колонијалне власти Португалије, а у партију се организовао на Трећем конгресу 1977. године.

Председавајући Организације афричког јединства и Афричке уније
ОАЈ
АУ

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.