Арабијска пустиња

Арабијска пустиња (арап. الصحراء العربية) је велико пустињско пространство које се пружа од Јемена, Персијског залива и Омана до Јордана и Ирака. Покрива највећи дио Арабијског полуострва са површином од 2.330.000 km2.[1] У њеном средишту је Руб ел Хали, једно од највећих подручја прекривених пијеском на свијету.

Само су ријетке животиње попут пустињске мачке, газела или неких врста гуштера прилагођене оваквим екстремним условима за живот. Клима је изразито сува, а температуре осцилирају од екстремних врућина до сезонских ноћних хладноћа. Ово екорегија има малу биолошку разноликости, премда овдје успјева неколико ендемских биљака. Многе врсте, попут пругасте хијене, шакала или медоједног јазавца који су раније насељавале ово подручје су изумрле због лова и уништавања станишта. Неке су врсте и заштићене.

У Арабијској пустињи се налазе велике залихе нафте и гаса.

Arabian Desert
Снимак Арабијске пустиње из свемира.

Извори

  1. ^ Wright 2006, стр. 456

Литература

  • Wright, John W. (ed.) (2006). The New York Times Almanac (2007. изд.). New York, New York: Penguin Books. стр. 456. ISBN 978-0-14-303820-7. Непознати параметар |coauthors= игнорисан [|author= се препоручује] (помоћ)
Белоглави суп

Белоглави суп (лат. Gyps fulvus) је врста лешинара средње величине. Висине је од 95-110 цм, има распон крила од 230-265 cm . Просечна маса износи између осам и девет килограма, а поједини примерци могу достићи масу и до једанаест килограма.Основно перје је риђе браон, док су летна пера мрка. Одрасле птице се разликују по томе што имају белу паперјасту крагницу при основи врата, док је код младих она смеђа. Ноге су снажне са тупим канџама које се не савијају. Птица достиже зрелост са 4-5 година.

Источна пустиња

Источна пустиња налази се на источном ободу Сахаре и протеже се од главног града Египта — Каира, преко Судана до Етиопије. Захават површину од 222.000 km². Обухвата простор између десне обале реке Нил и леве обале Црвеног мора. Према типу подлоге спада у песковите пустиње.

Локвањи

Фамилија локвања (Nymphaeaceae) је фамилија вишегодишњих водених биљака са снажно развијеним ризомом, листовима срцастог облика, спирално распоређеним, пливајућим, ретко издигнутим изнад воде. Цветови су двополни, актиноморфни, јарких боја, бројне „латице" представљају углавном стаминодије - стерилне прашнике - а не круничне листиће. Плод је збирни или синкарпан. Фамилија обухвата 6 родова, са око 58 врста. Биљке ове фамилије распрострањене су скоро космополитски, нема их у великим пустињама (Сахара, Арабијска пустиња), на великим географским ширинама (северни Сибир, Канадски архипелаг), ни у Аустралији, Новој Гвинеји и делу Јужне Америке.

Саудијска Арабија

Саудијска Арабија (арап. السعودية), званично Краљевина Саудијска Арабија (арап. المملكة العربية السعودية, изговор), највећа је држава Арабијског полуострва у западној Азији. Граничи се са Јорданом на северу, Ираком на северу и североистоку, са Кувајтом, Катаром, Бахреином и Уједињеним Арапским Емиратима на истоку, Оманом на југоистоку и Јеменом на југу, и Персијским заливом на североистоку и Црвеним морем на западу. Заузима површину од око 2.150.000 km², и има преко 30 милиона становника, од чега су две трећине Саудијци и једна трећина су страни држављани.Пре оснивања Краљевства Саудијске Арабија, територија данашње Саудијске Арабије је обухватала четири посебна региона: Хиџаз, Наџд и делове источне Арабије (Ел Хаса) и јужне Арабија (Асир). Краљевство Саудијску Арабију је 1932. основао Ибн Сауд, који је ујединио ова четири региона у једну државу кроз низ освајања почевши од 1902. и освајања Ријада, постојбине своје породице, династије Сауд. Од тада држава је апсолутна монархија којом се влада по исламским принципа, нарочито под утицајем вахабизма. Вахаби Ислам је називан „предоминантним својством Саудијске културе”. Саудијска Арабија се понекад назива „земљом две свете џамије” у смислу Месџид ел Харам (у Меки) и Месџид ен Набави (у Медини) — два најсветија места ислама. Тренутно државно уређење је на снази од 1932. године када је Абдул-Азиз ибн Сауд прогласио независност Краљевства, док се његови коријени могу наћи још дубље у историји, са успоставом прве саудијске државе 1744. године.

Саудијска Арабија је водећи светски извозник нафте, која је уједно и главни економски покретач развоја државе. Извоз нафте чини око 90% укупног извоза и доноси око 75% прихода државног буџета, што доприноси релативном економском благостању њених становника. Лоша страна велике зависности економије од нафте је нестабилна цена наведеног енергента на светском тржишту. Такође понекад ову земљу и Русију називају енергетским суперсилама. Групе за заштиту људских права учестало оптужују владу Саудијске Арабије за њихова кршења, међутим саудијске власти те оптужбе одбацују.

Сиријска пустиња

Сиријска пустиња (арап. بادية الشام, bādiyat ash-shām), позната још и као сиријско-арабијска пустиња, је комбинација степе и праве пустиње смјештена сјеверно од Арабијског полуострва, заузимајући површину од 500.000 km2 области Сирије. Пустиња је стјеновита и равна.

Списак пустиња по површини

Ово је списак пустиња у свету поређаних по површини. Укључене су све пустиње са површином већом од 50 000 km².

Африка
Антарктик
Азија
Аустралија
Европа
Блиски исток
Северна Америка
Јужна Америка
Океанија

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.