Арабија Феликс

Arabia Felix (лит.Fertile Arabia (Плодна Арабија); такође антички грчки: Еудаимон Арабиа) је латинско име које су раније користили географи да би описали јужни део Арабијског полуострва и Јужне Арабије.[1][2]

Назив

Термин "Плодна Арабија" је превод латинског "Арабија фелика". Феликс значи "плодно, плодно" али и "срећно, срећно, благословено". Арабија Феликс била је једна од три региона у којима су Римљани поделили Арабијско полуострво: Пустињска Арабија, Арабија Феликс и Арабија Петре.

Објашњење

Југо-западни угао полуострва, који је у то доба имао више падавина, био је много зеленији од остатка полуострва и дуго је уживао у продуктивнијим пољима. Високи врхови и падине су способни да подрже значајну вегетацију и речна корита зване вади који су помагали да и друго земљиште постане плодно.

Године 26 п. н. е. Аелије Галије је под Августовом налогу предводио војну експедицију у Арабији Феликс који је завршио пораз римских трупа.

Део оног што је довело до богатства и значаја Арабије Феликс за древни свет био је скоро монопол над трговином циметом и зачина, како његових производа и увоза из Индије и рога Африке.[3]

Еудаемон

У 1. веку пре нове ере, арабијски град Еудаемон (обично идентификован са лучком Аденом) у Арабији Фелик, био је претовори у трговини Црвеног мора. Описан је у Периплусу Еритрејског мора (вероватно 1. век) тако да је пао у тешка времена. О пристрасном називу луке смо читали у периплусу тако да је

Еудаемон Арабија је некада била пуноправни град, пошто бродови из Индије нису ишли у Египат, а Египћани се нису усудили да оду на удаљенија места, али су отишли само оволико далеко.

Нови развој у трговини током I века наше ере избегао је посреднике у Еудаемону и направио храбар и директан прелазак са Арабијског мора на обалу Индије.

Референце

  1. ^ New Geographical Dictionary (Springfield, Mass.) (1972). стр. 63.
  2. ^ Graf, J.; Talbert; Gillies; Elliott; Becker. „Places: 746710 (Arabia Eudaemon)”. Pleiades. Приступљено 1. 11. 2014.
  3. ^ Harding, G Lankester (January—February 1965). „Inside Arabia Felix”. Saudi Aramco World. Houston, TX. 16 (1): 24—27. Архивирано из оригинала (HTML) на датум 5. 9. 2009. Приступљено 6. 7. 2009. Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе

Аелије Гал

Аелије Гал је био римски префект Египта од 26. до 24. п. н. е. Првенствено је познат по катастрофалној експедицији коју је преузео подручју Арабија Феликс по наређењима Августа.

Арабија

Арабија се може односити на:

Саудијска Арабија, држава

Арабијско полуострво, полуострво у југозападној Азији

Арабија (провинција), римска провинција

Арабија (Окосинго), насеље у општини Окосинго, Мексико

Арабија Феликс,

Пустињска Арабија

Arabia Deserta (латинско значење "Напуштена / Напуштена Арабија"), такође позната и као Арабија Магна ("Велика Арабија"), означава пустињску унутрашњост Арабијског полуострва. У древним временима ово земљиште су населили номадска племена која су често нападала богате земље, као што су Месопотамија и Арабија Феликс.

Арабиа Десерта је била једна од три региона на која су Римљани поделили Арабијско полуострво: Arabia Deserta (или Arabia Magna), Arabia Felix, и Arabia Petraea. Овај израз је коа име за регион, остао је популаран у 19. и 20. веку, а корићен је у делу Чарлса М. Доугтиса Путовања у Пустињску Арабију (1888).

Римске провинције

Провинција (лат. provincia, множ. provinciae) била је у античком Риму највећа територијална и управна јединица државе ван Италије.

Соломон

Соломон (хебр. שְׁלֹמֹה — Шломо; ст. хебр. Šəlomo; тиб. хебр. Šəlōmōh, (арап. Сулејман, у значењу „мир“) у хебрејској Библији (хебр. Танах, код хришћана Стари завет), је трећи краљ Израела (укључујући Јуду), градитељ Јерусалимског Храма у Јерусалиму, чувен по великој мудрости, богатству и снази, али и оптужен да је занемарио поштовање само једног јеврејског бога. Помиње се касније у многим легендама. Такође спада у ред највећих мајстора кабале, легендарних кабалиста.

Фарасан (архипелаг)

Архипелаг Фарсан (арапски: جزر فرسان‎; изговор: Џузур Фарасāн) je велика група коралних острва у Црвеном мору, која припада Саудијској Арабији. Острва се налазе на удаљености од око 40 km од обале Џизана, на крајњем југозападу земље, на 16 ° 48'С 41 ° 54'И кордината: 16 ° 48'С 41 ° 54'И. Највеће острво архипелага је острво Фарасан; остала острва из архипелага су Сајид и острво Зуфаф.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.