Антиимперијализам

У политичкој знаности и међународним односима, антиимперијализам је супротност колонијализму, колонијалном царству и империјализму. Као такав, антиимперијализам укључује опозицију односно супростављеност освајачким ратовима, посебно освајању и колонизацији земаља чије границе не граниче тој империјалној сили, и рат чији је циљ покоравање различитих култура; појам исто тако се састоји од политичке супростављености територијалној експанзији неке земље изван њених граница.[1]

Извори

  1. ^ Imperialism: The Story and Significance of a Political Word, 1840–1960 (2010), by Richard Koebner and Helmut Schmidt
Џудит Батлер

Џудит Батлер (енгл. Judith Butler; Кливленд, 24. фебруар 1956) америчка је постструктуалистичка филозофкиња и теоретичарка рода, чији је рад снажно утицао на политичку филозофију, етику, феминизам, квир теорију и теорију књижевности. Од 1993. предаје на Универзитету Калифорније у Берклију, где је професорка на катедри за компаративну књижевност и програм критичке теорије.

Батлер је најпознатија по својим књигама Невоља са родом: феминизам и субверзија идентитета и Тела која нешто значе: дискурзивна ограничења пола, у којима оспорава традиционално схваћен појам рода, на рачун сопствене теорије о родној перформативности. Ова теорија је данас веома присутна у феминистичким и квир истраживањима. Њени радови се често проучавају на студијским курсевима филма, који се заснивају на студијама рода и перформативности у дискурсу. Батлерова активно подржава покрет за лезбејска и геј права и редовно дискутује о савременим политичким питањима. Такође, критичарка је израелске политике ционизма и њених ефеката на израелско-палестински сукоб, истичући да Израел није и не треба да буде репрезент свих Јевреја нити јеврејских ставова.

Афрички национални савез Зимбабвеа – Патриотски фронт

Афрички национални савез Зимбабвеа — Патриотски фронт (енгл. Zimbabwe African National Union - Patriotic Front) је политичка партија на власти у Зимбабвеу од 1980. године. Њен тренутни председник је Емерсон Мнангагва.

Кинески филм

Кинеска кинематографија обухвата филмове снимљене на кинеском језику и може се поделити на три кинематографске гране: кинематографију Народне Републике Кине, Хонконга и Тајвана. Већина филмова је снимљена на мандаринском дијалекту, а због потреба извоза у Хонгконг преведена на кантонски. Први кинески филм снимљен је 1905. и од тада до данас Кина је прешла далек пут у развоју филма, који је умногоме био условљен политичким и историјским приликама.

Последњих година кинеска кинематографија је постала једна од области савремене кинеске уметности са најбржим напретком. Кинески филм је прешао националне границе и себи обезбедио препознатљиво место у круговима међународне кинематографије. Учешћем и освајањем награда на бројним филмским фестивалима и скуповима кинеска кинематографија учврстила је стабилну позицију на лествици интернационалне филмске индустрије. Огромна експанзија кинеског филма досегла је такве размере да Кина заузима треће место у свету по броју произведених филмова, као и по броју продатих биоскопских улазница.Развој кинеске кинематографије не може се посматрати одвојено од развоја државе. Политичке и социјалне промене утичу директно или индиректно на кинески филм. У почетку се кинески филм ослањао на традиционалну драму, чији се естетски утицај на глумачки стил и тематски одабир осећа у филмовима будућих генерација. Домаћа филмска индустрија се у почетку споро развијала, а продуцентске куће су до 1920-их биле у страном власништву. Први велики кинески филмови заједно са првим великим филмским звездама се појављују током 1930.их година, док је 1940-е обележила стагнација због ратова са Јапаном. Даљи развој кинеског филма диктира Комунистичка партија, која ставља филмску индустрију у своју службу и цензурише претходно снимљене филмова. Уследила је Културна револуција током које је производња филмова знатно смањена. У годинама након Културне револуције кинески филм доживљава експанзију. Отварање Кине ка Европи и САД је допринело бржем напретку на пољу кинематографије, како у квантитету, тако и у квалитету. Током 1980-их и 1990-их појављују се читаве генерације редитеља, познатијих као редитељи Пете генерације и Шесте генерације и кинеска филмска индустрија од тад бележи константан напредак. Неки од ових редитеља су се посебно истакли и снимили права ремек-дела која су ушла у анале светске кинематографије. Управо су они најзаслужнији за успех кинеског филма не само на националном, већ и на светском нивоу.

Комунистичка партија Грчке

Комунистичка партија Грчке (грч. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, KKE) је политичка партија која делује на политичкој сцени Грчке.

Левичарски национализам

Левичарски национализам или социјалистички национализам описује облик национализма, који је заснован на друштвеној једнакости (не нужно и политичкој), народном суверенитету и националном самоопредељењу. Левичарски национализам типично се залаже за антиимперијализам. У контрасту је са десничарским национализмом и често одбацује етнички национализам. У историји има више познатих покрета левичарског национализма попут: Индијски национални конгрес, који под вођом Махатме Гандија је довео до индијске независности, странка Раднички ционизам која је промовисала јеврејски национални повратак, Шин Фејн током ирског рата за независност и током модернијих сукоба са Великом Британијом, и Афрички национални конгрес из Јужне Африке кога је водио Нелсон Мандела у борби против апартхејдa.

Партија поштовања

Партија поштовања (енгл. Respect Party) је политичка партија крајње левице у Уједињеном Краљевству која је основана 2004. године. Њено име на енглеском језику представља неприродан акроним који је скраћеница за поштовање, једнакост, социјализам, мир, енвајроментализам, заједницу и синдикализам.Најважнија личност Партије Поштовања је њен лидер и претходни члан парламента из Лабуристичке партије, Џорџ Галовеј док је њен национални секретар Крис Чивлерс.

Фидел Кастро

Фидел Алехандро Кастро Руз (шп. Fidel Alejandro Castro Ruz ( audio); Биран, 13. август 1926. — Хавана, 25. новембар 2016) је био кубански револуционар, бивши генерални секретар Комунистичке партије Кубе и бивши председник и премијер Кубе.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.