Андревље

Андревље је туристичко одредиште на Фрушкој гори, изнад села Черевић код Беочина.

Подручје Андревља одликује велика ливада, пропланак унутар густе шуме, која је једно од омиљених стецишта излетника и кампера за првомајске празнике. Пространа ливада, са постављеним головима за мали фудбал, љуљашкама и клацкалицама, погодна је за породични излет у природи. Од Андревља постоји пешачка стаза до Летенке и Партизанског пута, а долазак возилом је могућ из смера Черевића.[1]

Andrevlje 010
ЦЕПТОР
Andrevlje 006

Конгресни центар

Андревље као Центар за привредно-технолошки развој Војводине настао је 2008. године након обнове некадашњег одмаралишта. Одмаралиште је прерасло у Центар за привредно-технолошки развој Војводине на Андревљу - ЦЕПТОР. Основна намена новоотвореног Центра је да се у пријатном амбијенту, у срцу Фрушке горе, који се простире на 2.700 м², окупе домаћи и страни привредници, улагачи и научници, да се организују маркетиншке, управне, финансијске и друге активности, као и да се на овом месту одржавају презентације, саветовања, симпозијуми и семинари.

Потписан је споразум о коришћењу Центра са представницима четири института и четири факултета Новосадског универзитета и Технолошким факултетом „Михајло Пупин" из Зрењанина, као и са Привредном Комором Војводине, ВИП - Фондом за привлачење страних инвестиција и Центром за стратешка истраживања - ЦЕСС.

Види још

Извори

  1. ^ „Излетиште Андревље”. Фрушкаћ. Приступљено 5. 5. 2018.

Спољашње везе

Гордана Казимировић Јанков

Гордана Казимировић Јанков (Бачка Топола, 1963), је ликовни уметник средње генерације, која је на ликовну сцену Србије ступила 1988. године, након дипломирања на Академији уметности у Новом Саду.Члан је СУЛУВ-а од 1991. и УЛУС-а од 1998. Бави се уметничком праксом и педагошким радом. Самостално је излагала 26 пута а више од 50 пута на колективни изложбама у земљи и иностранству.

Долина кестенова

Долина кестенова се налази на Фрушкој гори, у атару села Черевић, у близини излетишта Тестера и одмаралишта Андревље.Ово шеталиште-излетиште препознатљиво је по кестену, чије име и носи који је овде заступљен у већој мери. Кестенови су засађени како би се повећао биодиверзитет овог дела Фрушке горе. Идеално је за одмор и пикник, с обзиром на то да постоје столови и клупе, а у близини се налази и поточић који употпуњује пријатну атмосферу.

Извор Света Петка Трнова

Извор Света Петка Трнова се налази на Фрушкој гори, на три километра од Черевића према излетишту Андревље.До извора се долази скретањем за викенд-насеље Калуђерица, земљаним путем поред викендица, равно пред капелу, коју су саградили локални викендаши изнад извора и посветили је Светој Петки Трновој. Само извориште се налази унутар капелице.

Излетиште Тестера

Излетиште Тестера се налази на Фрушкој гори, око шест километара од села Черевић. До локације се стиже асфалтним путем из Черевића, а у наставку пута, пратећи успон, налази се излетиште Андревље.Пре излетишта се налази одмаралиште које је наменски грађено за боравак деце, спортиста и рекреативаца тако да задовољава све стандарде: смештаја, исхране, образовања, васпитања и медицинске неге. Састоји се од три смештајна павиљона, трпезарије, кухиње, учионице, заједничких просторија и амбуланте.На локацији постоји и језерце покрај кога је и извор означен петокраком. Уколико се успете уз земљане степенице покрај извора, пред вама ће се указати пространа ливада. На ободу шуме се налази и симпатична црквица.

Надморска висина одредишта је око 250 метара. У потпуности је обновљено 2005. године.

Локалитет Ђурђин граб

Локалитет Ђурђин граб је локалитет у режиму заштите I степена, површине 43,99ha, у централном делу НП Фрушка гора.

Налази се у ГЈ 2806 Андревље-Тестера-Хајдучки брег, одељење 59 и 60. На локалитету су заступњени различити типови шума китњака и граба, китњака и букве, те шуме букве. Значај је и за очување диверзитета птица.

Локалитет Градац

Локалитет Градац је локалитет у режиму заштите I степена, површине 19,51ha, на северним падинама НП Фрушка гора, окренутим Дунаву.

Налази се у ГЈ 3806 Андревље-Тестера-Хајдучки брег, одељење 20. Шуме на овом простору гнездилиште су Дугокљуног пузића и Беловрате мухарице. На Градцу се налази и археолошки локалитет.

Локалитет Широки цер

Локалитет Широки цер је локалитет у режиму заштите I степена, површине 4,09ha, у централном делу НП Фрушка гора, у три одвојене целине.

Налази се у ГЈ 3806 Андревље-Тестера-Хајдучки брег, одељење 10, одсеци „ц”, „ф”, „г” и „д”. Локалитет чине значајни шумски екосистеми, обухваћени у три одвојене целине сладунове, церове и мешовите панонске шуме.

Фрушкогорски маратон

Фрушкогорски маратон се традиционално одржава, од 1978. године на планини Фрушка гора, на територији националног парка Фрушка гора. Маратон се до почетка деведесетих година звао маратон "25. мај" и најдужа стаза је имала онолико километара колико је доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито имао година. Маратон је тих година организован уз велику помоћ ЈНА и милиције. На организацији маратона раде планинарска друштва из Новог Сада и околине али све битне одлуке доноси оснивач маратона ПСД Железничар из Новог Сада. Последњи маратон који је био бесплатан одржан је 2014. године. Од 2015. године Фрушкогорски маратон (бивши маратон "25. мај") је комерцијална манифестација.

Стазе маратона су оригинално биле обележене црвеним петокракама у белом кругу. Деведесетих година све маркације су прекречене новом маркацијом црвеним срцем у белом кругу.

Стазе маратона су трасиране у брдовитом шумској појасу. Маратон се одржава једанпут годишње око првог маја и траје два дана (субота и недеља). Маратон окупља обично до 300 такмичара на стазама средњег, великог и ултрамаратона. Бројност учесника маратона обезбеђујe организован долазак школске омладине из целе Војводине. Стазе приправничких и малих маратона нису такмичарске и на овим стазама је важно да учесник победи себе и савлада планирану стазу. На рекреативним стазама има и више хиљада учесника у зависности од временских услова.

Старт и циљ маратона је викенд насеље Поповица (Ср. Каменица), удаљено 10км од Новог Сада. Сваке године је организован превоз аутобусима од и до маратона из Новог Сада (железничке станице). Пријављивање за маратон се обавља на старту пред сам почетак маратона, који почиње у 9 сати ујутру. На старту се добијају књижице са именима које служе за оверавање на контролним тачкама (КТ).

Од 2016. године продужена је стаза Фрушкогорског ултраекстремног маратона тако да је дужина стазе 133,614 km

Од 2015. године стазе маратона:

1. Фрушкогорски ултраекстремни, дужина 125,213 km, успони и силасци 5.611 м, који носи 4 поена,

2. Фрушкогорски ултрамаратон, дужина 107.414 km, успони и силасци 4.269 м, који носи 3 поена,

3. Велики источни, дужина 81.372 km, успони и силасци 3.292 м, који носи 2 поена,

4. Средњи источни, дужина 59.271 km, успони и силасци 2.253 м, који носи 1 поен

Черевић

Черевић је насеље у Србији у општини Беочин у Јужнобачком округу. Административно припада општини Беочин. Село се налази уз Дунав, на ушћу Черевићког потока у Дунав, и подно Фрушке горе на чијим падинама се и налази део села. Село се пружа дуж подунавског пута и уз поток, тако да има полузвездасти облик. Од Новог Сада је удаљено 24 km.

Овде се налазе Српска православна црква у Черевићу и Завичајни музеј Черевића.

Према попису из 2011. било је 2800 становника.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.