Амос

Амос (עָמוֹס на хебрејском) је био старозаветни пророк који је живео у VIII веку п. н. е.

Amos-prophet
Свети пророк Амос, руска икона из 18. века.

Житије

Рођен је у селу Текуји близу Витлејема у сиромашној породици, па је радио као свињар за богате становнике Јерусалима. У Старом завету се спомиње да је Бог изабрао Амоса за свог пророка. Он је био против идолопоклонства цара Озија и његових жречева и одвраћао је народ од тога и учио га да се клања једном Богу. Кад га је главни жрец Амасија због тога прогањао, он је прорекао да ће Асирци покорити Израиљ и убити цара и Амасијине синове, а да ће Амасијину жену силовати на његове очи. Због ових речи га је Амасијин син ударио штапом толико јако да је једва жив донесен у своје село Текују, где је преминуо. У Старом завету једна књига носи његово име (Књига пророка Амоса).[1]

Историја

Према неким изворима, Св. Пророка Амоса је као крсну славу славио Свети кнез Лазар.[2] У селу Грбицама је пре више од шест векова био саграђен средњовековни манастир или црква мањих димензија, намењена за богослужења мештанима који су населили ове крајеве и могуће је да је ова црква била посвећена управо овом свецу.[3]

Празник

Српска православна црква слави га 15. јуна по црквеном, а 28. јуна по грегоријанском календару.[4]

Референце

  1. ^ Охридски пролог за 15. јун (28. јун) Архивирано на сајту Wayback Machine (март 12, 2007) (на језику: енглески) (на језику: српски)
  2. ^ Интернет новине сербске: „Царев завет“; Св. владика Николај Србски, 2. јул
  3. ^ „Грбице: житије Св. кнеза Лазара”. Архивирано из оригинала на датум 13. 03. 2009. Приступљено 30. 04. 2010.
  4. ^ Храм Богородице градачке — календар

Литература

Јан Амос Коменски

Јан Амос Коменски (лат. Comenius, чеш. Jan Amos Komenský), рођен 28. марта 1592, у Њивњицама, у Чешкој, преминуо 15. новембра 1670. у Амстердаму, у Холандији) је био чешки (присвајају га и Мађари, Словаци, Немци идр.) педагог, лингвиста, природњак, хуманиста, филозоф и политичар.

Јоил (пророк)

Пророк Јоил (хебр. יואל) је био пророк древног Израела, други од дванаест мањих пророка и аутор Књиге пророка Јоила.

Он се помиње по имену само једном у књигама Старог завета (Јоил 1:1). Име Јоил на јеврејском значи „онај коме је Господ Бог“.

Време његовог живота је непознато, може бити да је живео између 9. в. п. н. е. и 5. в. п. н. е., у зависности од датирања старозаветне књиге. Живео је у Јудеји и, судећи по значај у његовом пророчанству, био је сасвим везан за старозаветни храм.

У православном календару, Пророк Јоил празнује се 19. октобра.

Амос (име)

Амос је хебрејско (библијско) мушко име. Име пророка из Старог завета је Амос.

Боцвана на Летњим олимпијским играма 2012.

Боцвана је на Олимпијским играма у Лондону 2012. учествовала девети пут као самостална земља.

Боје Боцване на Олимпијским играма у Лондону 2012. бранило је четворо спортиста у два појединачна спорта, а у олимпијском тиму налазила су се тројица спортиста и једна спортисткиња. Ово је најмањи број учесника који је Боцвана икада послала на Летње олимпијске игре. Упркос томе, Боцвана је освојила своју прву медаљу у историји. Ту, сребрну медаљу, им је донео атлетичар Најџел Амос у трци на 800 метара.

Заставу на церемонији отварања носио је атлетичарка Амантле Монтшо.

Боцвана на олимпијским играма

Боцвана је први пут учествовала на Летњим олимпијским играма 1980. у Москви. и од тада је стални учесник Летњих игара. На Зимским олимпијским играма Боцвана није учествовала.

На играма репрезентацију чине претежно мушкарци. Прва жена учествовала је 2000. у Сиднеју на седмим играма на којима је Боцвана учествовала.

Прву олимпијски медаљу за Боцвану освојио је Најџел Амос, који је у трци на 800 метара освојио сребро на Летњим олимпијским играма у Лондону 2012.

Дрегонси

Њупорт Гвент Дрегонс (енгл. Newport Gwent Dragons) је професионални велшански рагби јунион тим који учествује у Про 12. Боје ове рагби екипе су црна, црвена и бела. Међу познатим рагбистима који су играли за змајеве су Лук Чартерис, легендарни јужноафриканац Перси Монтгомери, Мајк Херкус... Највише утакмица за змајеве одиграо је Стив Џонс - 126, највише есеја дао је Алед Бру - 26 есеја, а најбољи поентер је Џејсон Тови - 660 поена.Први тимХалам Амос

Рос Вардл

Том Приди

Ештон Хејвит

Елед Бру

Рис Вилијамс

Адам Варен

Тилер Морган

Пат Лич

Џек Диксон

Џејсон Тови

Дориан Џонс

Сарел Преториус

Лук Џонс

Чарли Дејвис

Ед Џексон

Таулупе Фалетау

Џејмс Бенџамин

Џејмс Томас

Ник Кад

Лујис Еванс

Кори Хил

Џо Дејвис

Ендру Комбс

Фил Прајс

Алекс Џефрис

Брок Херис

Овен Еванс

Елиот Ди

Рис Бакли

Захарија

Захарија (хебр. זְכַרְיָה) је хебрејски пророк из Старог завета.

Заједно с пророком Агејем побуђивао кнеза Зоровавеља да обнови храм јерусалимски. Прорекао свечани улазак Христов у Јерусалим на магарету, младету магаричину; (Зах 9, 9) и Јудино издајство за тридесет сребрника: и измјерише ми плату, тридесет сребрника; (Зах 11, 12) и бежање апостола од Христа у време Његовог страдања: удариће пастира, и овце ће се разбјећи. (Зах 13, 7) Пророк Захарија назива се Срповицем, зато што је у визији видео срп што силази с неба да покоси неправеднике, нарочито лопове и хулитеље имена Божјег. Умро је последње године царовања Дарија Хистаспа, око 520. године пре Христа.

Српска православна црква слави га 8. фебруара по црквеном, а 21. фебруара по грегоријанском календару.

Велики део овог текста је преузет из охридског пролога светог владике Николаја Велимировића. Он не подлеже ауторским правима

Илија (пророк)

Илија или Елаја (хебр. אליהו [Eliyahu]) је био израелски пророк из 9. века п. н. е. Помиње се у Талмуду, Библији и Курану.

Књига пророка Амоса

Књига пророка Амоса (хеб: Sefer Amos) је једна од књига хебрејског Танаха, међу хришћанима познатог као Стари завет.

Амос је најстарији старозаветни пророк чије су нам речи сачуване у виду књиге. Деловао је у VIII веку п. н. е. Књигу су написали Амосови ученици и следбеници. Она представља компилацију различитих говора и пророштава које је он изрекао у различитим приликама.

Књиге Светог писма

Књиге Светог писма су наведене различитим редоследом у канонима Православне цркве, Римокатоличке, протестантске, итд. Упоредна табела књига дата је и за Стари и за Нови завет.

Најџел Ејмос

Најџел Ејмос (енгл. Nijel Amos; Маробела, 15. март 1994) је атлетичар из Боцване. Такмичи се у тркама на 400 и 800 метара. На Олимпијским играма 2012. године освојио је сребрну медаљу у трци на 800 метара тиме оборивши рекорд Боцване у сениорској конкуренцији, као и светски јуниорски рекорд. Ово је била прва медаља у историји Олимпијских игара коју је освојио неки такмичар из Боцване.

Немачка на Европском првенству у атлетици у дворани 2019.

Немачка је учествовала на 35. Европском првенству у дворани 2019 који се одржао у Глазгову, Шкотска, од 1. до 3. марта. Ово је било четрнаесто Европско првенство у атлетици у дворани од његовог оснивања 1992. године на којем је Немачка први пут учествовала под овим именом. Репрезентацију Немачке представљало је 28 спортиста (14 мушкараца и 13 жена), који су се такмичили у 18 дисциплине (9 мушких и 9 женских).

На овом првенству Немачка је заузела 15. место по броју освојених медаља, укупно 5, 4 сребрне и 1 бронзана медаља. У табели успешности према броју и пласману такмичара који су учествовали у финалним такмичењима (првих 8 такмичара) Немачка је са 18 учесника у финалу заузела 5. место са 66,50 бодова.

ОШ „Јан Амос Коменски“ Кулпин

Основна школа „Јан Амос Коменски“ је образовна установа са основним образовањем у Кулпину на два наставна језика српским и словачким језиком.

Отворено првенство Схертогенбосха

Отворено првенство Схертогенбосха (познато и по спонзорском имену Libéma Open) тениски је турнир за мушкарце и жене. Одржава се сваке године у Росмалену (близу Схертогенбосха) у Холандији на отвореним травнатим теренима. Од 2009. године део је серије АТП 250 турнира у мушкој конкуренцији и Међународних WTA турнира у женској конкуренцији.Први пут је одржан 1989. године као тест такмичење а титулу је освојио Милослав Мечирж. Већ наредне 1990. постао је део новооснованог АТП тура а победник премијерног издања био је Амос Мансдорф. У том моменту то је био једини европски АТП турнир на трави ван Велике Британије. Такмичење код жена уведено је 1996. а Анке Хубер је била прва победница.До 2014. турнир је организован једну недељу пре Вимблдона, да би од 2015. почињао недељу дана после Ролан Гароса па се и даље сматра добром припремом за Вимблдон. Њиме започиње сезона турнира на трави, којих код мушкараца има седам а код жена пет.

Париз мастерс 1988 — појединачно

Амос Мансдорф је освојио турнир. У финалу је победио Бреда Гилберта резултатом 6-3, 6-2, 6-3.

Стари завет

Стари завет је хришћански назив за збирку светих списа које Јевреји називају Танах. Састоји се од књига закона, историје, пророштва и песама. За хришћане, Стари завет чини први део Светог писма (други део чини Нови завет). Временом је хришћански Стари завет стекао извесне разлике у односу на јеврејски танах.

За јудаизам, збирка светих књига Танаха на хебрејском језику је уобличена још у 5. веку п. н. е. Рана хришћанска црква користила је грчки превод из 2. века п. н. е, који је укључивао и списе којих нема у јеврејском канону. Јероним је сумњао у аутентичност тих књига, али су оне тек протестантском реформацијом одвојене од Старог завета. Православни и римокатолици их зову девтероканонским, а протестанти апокрифним књигама.

Финеас

Финеас (хебр. פינחס) је био јеврејски пророк и првосвештеник, унук пророка Арона и син пророка Елеазара (Друга Мојсијева 6:25), остао је упамћен по својој ревности у борби против јереси, идолопоклонства и неморала (Књига бројева 25:1-9).

Помиње се у књизи Исуса Навина, када племена Рубен и Гад, заједно са пола племена Манасова, освајају земље преко реке Јордан, и тамо граде велики храм, а остатак Јевреја то прихвата као сепаратизам и стварање новог религиозног центра, Финеас је послан да то истражи. (Јосија 22:9-34).

Православна црква прославља пророка Фенеаса 2. септембра по јулијанском календару.

Чеси

Чеси (чеш. Češi) су западнословенски народ, који претежно живи у Чешкој, где чини око 81% становништва. Чеси су већим делом атеисти, док су у мањој мери римокатолици, а има и протестаната. Говоре чешким језиком, који спада у словенску групу индоевропске породице језика.

Библијски пророци
Пророци у петокњижју
Пророци у времену судија
и уједињеног краљевства
Пророци писари
Други пророци

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.