Александра Ранковић

Александра Ранковић (рођена 8. јул 1980.) је српска одбојкашица која игра на позицији средњег блокера. За репрезентацију Србије и Црне Горе играла је 2006. година на Светском првенству када је освојена историјска медаља. Одиграла је неколико мечева и за репрезентацију Србије. У Србији је играла за Одбојкашки клуб Поштар 064, а неки од иностраних клубова за које је играла су Јелисурт Истанбул, Каха де Авиља, Беледијеши, Газиантеп...

Александра Ранковић
Личне информације
Пуно имеАлександра Ранковић
Држављанство Србија
Датум рођења8. јул 1980.(39 год.)
Висина187 цм
Одбојка
Позицијасредњи блокер

Спољашње везе

Грчка општина у Војводини

Грчка општина у Војводини била је привремена аутохтона заједница и екстериторијалне општине Грчке у селу Буљкес (данашњи Маглић), у околини Бачког Петровца, у периоду од 1945. до 1949. У њој су важили грчки законски прописи, које је Југославија признавала. Ово изузеће из јурисдикције јене државе био је без преседана и куриозитета у државничкој пракси Србије, све до формирања тзв. Републике Косово.

ЖОК Поштар

Одбојкашки клуб Поштар је женски одбојкашки клуб из Београда. Клуб се тренутно такмичи у Првој лиги Србије, другом рангу такмичења.

Мика Шпиљак

Мика Шпиљак (Одра, код Сиска, 28. новембар 1916 — Загреб, 18. мај 2007), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФРЈ и СР Хрватске, јунак социјалистичког рада и народни херој Југославије. У периоду од 15. маја 1983. до 15. маја 1984. године обављао је функцију председника Председништва СФРЈ.

Списак српских и црногорских освајача медаља на Светским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Светским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.