Александар Боричић

Александар Боричић (Београд, 26. мај 1948) је бивши југословенски и српски одбојкаш и репрезентативац, и дугогодишњи председник Одбојкашког савеза Србије. У октобру 2015. изабран је за председника Европске одбојкашке федерације.

Александар Боричић
Личне информације
Пуно имеАлександар Боричић
Држављанство Србија
Датум рођења26. мај 1948.(71 год.)
Место рођењаБеоград,  Југославија
Сениорска каријера
Клубови
Црвена Звезда

Биографија

Одбојку је почео да игра у Црвеној Звезди 1962. са којом је освојио Првенство Југославије и три Купа. Био је члан одбојкашке решрезентације Југославије на Европском првенству у Београду 1975. када је мушка репрезентација освојила бронзану медаљу, прву медаљу на Европским првенствима за нашу мушку одбојку. За репрезентацију је одиграо укупно 103 меча.

Након завршетка играчке каријере бавио се тренерским послом, тренирао је одбојкашице Црвене Звезде. Са овим тимом освојио је четири Првенства Југославије, три Купа и бронзу у Европском купу 1982.

Председник Одбојкашког савеза постао је 1992. године и на тој функцији се налази све до данас. У том раздобљу наше репрезентације су оствариле највеће успехе, као што је златна олимпијска медаља мушке селекције и златне медаље на Европском првенству за обе селекције.

Један је од оснивача и зачетника идеје Балканске одбојакшке федерације. Због великог угледа и поштовања у одбојкашком свету, именован је за потпредседника Европске и Светске одбојакшке федерације. Носилац је великог боја признања, а 2012 је постао почасни професор спорта на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Спољашње везе

ЖОК Црвена звезда

Женски одбојкашки клуб Црвена звезда је одбојкашки клуб из Београда. Клуб је део Спортског друштва Црвена звезда. Тренутно се такмичи у Суперлиги Србије.

Црвена звезда је најуспешнији женски одбојкашки клуб у Србији по броју освојених првенстава (27) и купова (17).

ОК Црвена звезда

Одбојкашки клуб Црвена звезда је одбојкашки клуб из Београда. Клуб је део Спортског друштва Црвена звезда. Највећи успех у европским такмичењима је пласман у полуфинале ЦЕВ купа и учешће у Лиги шампиона 2003. и 2008. године. Клуб се тренутно такмичи у Суперлиги Србије и одбојкашком купу Србије.

Одбојкашки савез Србије

Одбојкашки савез Србије (ОСС) је организација која управља одбојком у Србији са седиштем у Београду. Савез је основан 1946. у оквиру Савеза за физичку културу Југославије, а самостална спортска организација постаје 13. фебруара 1949.

Организује одбојкашке лиге на простору Србије, Куп Србије и управља свим одбојкашким репрезентацијама Србије.

Одбојкашки савез Србије је наследник одбојкашких савеза СФРЈ, СРЈ и СЦГ.

Списак српских и црногорских освајача медаља на Европским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Европским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

Трећа лига Црне Горе у фудбалу 2015/16. (Средња регија)

Трећа лига Црне Горе је подијељена у три регије, Јужну, Сјеверну и Средњу.

У Средњој регији, у сезони 2015/16 учествује седам клубова, формат такмичења је такав да свако игра са сваким четири пута, по два пута кући и на страни. Првак Средње регије на крају сезоне учествује у баражу за пласман у Другу лигу Црне Горе, заједно са првацима Јужне и Сјеверне регије.

ФК Зора из Спужа је одустала од учешћа након 19 одиграних кола, сваки наредни меч који је Зора требало да одигра, регистрован је службеним резултатом 3:0 у корист противника.

ЦЕВ

Европска одбојкашка конфедерација (франц. Confédération Européenne de Volleyball), позната по свом акрониму ЦЕВ (од франц. CEV), је организација која представља административни и контролни орган за одбојку у Европи. Седиште организације се налази у Луксембургу.

ЦЕВ обухвата 55 европских националних одбојкашких савеза, а од 2015. председник ЦЕВ-а је Александар Боричић из Србије.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.