Александар Ђорђевић

Александар Ђорђевић може да се односи на:

  • Александар Ђорђевић (кошаркаш), југословенски и српски кошаркаш и тренер
  • Александар Ђорђевић (редитељ), српски редитељ
  • Александар Ђорђевић (архитекта), српски архитекта
  • Александар Ђорђевић (глумац), српски глумац
  • Александар Ђорђевић (лекар), српски лекар и декан Медицинског факултета Универзитета у Београду 1950/51.
Јагуаров скок

Јагуаров скок је југословенски филм из 1984. године. Режирао га је Александар Ђорђевић, а сценарио је писао Гордан Михић.

А сад адио (филм)

А сад адио је југословенски телевизијски филм снимљен 2000. године који је режирао Александар Ђорђевић, а сценарио је писао Синиша Павић уз помоћ своје супруге Љиљане Павић. После „Тајне породичног блага“ представља други филм чија радња је базирана на популарној серији "Породично благо".

Александар Ђорђевић (кошаркаш)

Александар Саша Ђорђевић (Београд, 26. август 1967) бивши је југословенски и српски кошаркаш а сада кошаркашки тренер. Тренутно је тренер кошаркашког клуба Виртус Болоња. Први који је успео да као играч и тренер освоји медаљу на олимпијским играма, светском и европском првенству.

У својој каријери играо је за Партизан, Олимпију Милано, Фортитудо, Портланд Трејлблејзерсе, Барселону, Реал Мадрид и Скаволини Пезаро. Освојио је 2 првенства Југославије (1987. и 1992), 2 купа Југославије (1989. и 1992), 3 првенства Шпаније (1997, 1999 и 2000), 3 Купа Радивоја Кораћа (1989, 1993. и 1999) и Куп европских шампиона 1992.

Одиграо је 108 утакмица у дресу репрезентације Југославије, са којом је освојио сребрну медаљу на Олимпијским играма 1996, злато са Светског првенства 1998, злата с Европских првенстава 1991, 1995. и 1997, као и бронзу 1987. године.

Ђорђевић се памти по својим тројкама у последњој секунди у финалу Купа европских шампиона 1992. (за Партизан) и на утакмици против Хрватске (за репрезентацију Југославије) на Европском првенству 1997. 1995. године примио је златну значку Спорта, награду за најбољег спортисту у Југославији, a Југословенски олимпијски комитет му је доделио награду за најбољег мушког спортисту. УЛЕБ га је 2008. изабрао међу 50 људи који су најзаслужнији за развој кошарке у Европи.

Играчку каријеру је завршио 3. јула 2005. године, убрзо се отиснуо у тренерске воде и био је шеф стручног штаба италијанских прволигаша Армани Џинс Милано и Бенетон Тревиза, пре него што је у децембру 2013. дошао на место селектора А репрезентације Србије. Један је од југословенских амбасадора добре воље и оснивач хуманитарне организације „Групе 7“.

Александар Ђорђевић (редитељ)

Александар Аца Ђорђевић (Суботица, 28. јул 1924 — Београд, 27. април 2005) је био један од најпознатијих српских позоришних, филмских и телевизијских редитеља.

Балкан експрес 2

Балкан експрес 2 је југословенски филм из 1989. године. Режирали су га Предраг Антонијевић и Александар Ђорђевић, а сценарио је писао Гордан Михић.

Овај филм је наставак филма „Балкан експрес”, а упоредо са њим је снимљена и мини тв серија „Балкан експрес”.

Бољи живот

Бољи живот је југословенска телевизијска серија снимљена у продукцији Телевизије Београд која је постигла огромну гледаност у бившој СФР Југославији. Представљала је мешавину сапунице, комедије и драме. Серија има 82 епизоде, као и новогодишњи специјал. Премијерно је емитована у периоду од 1987. до 1991, а после је доживела бројне репризе. Због велике популарности серије направљен је и филм Бољи живот.Сценарио је написао Синиша Павић. У првом циклусу (1987—1988) снимљено је 47 епизода. Режију су потиписала тројица редитеља. На првих 25 епизода сарађивали су Александар Ђорђевић и Михаило Вукобратовић, а на 22 остале епизоде Вукобратовић и Андрија Ђукић. Други циклус почео је истоименим целовечерњим филмом снимљеним 1989, који је, као и свих 35 епизода другог циклуса (сниманог 1990), режирао Михаило Вукобратовић.

У главној улози је петочлана београдска породица Попадић (муж, жена, два сина и кћерка). Они се сукобљавају са свакодневним проблемима у друштву. У улози главног јунака, Драгише Попадића, главе породице Попадић, јесте Марко Николић. Његову супругу Емилију глуми Светлана Бојковић, старијег сина Сашу Борис Комненић, млађег Бобу Драган Бјелогрлић, а кћерку Виолету Лидија Вукићевић.

Братислав Ђорђевић

Братислав Ђорђевић – Бата (Београд, 23. октобар 1938) је бивши југословенски кошаркаш и кошаркашки тренер. Познат је као некадашњи тренер Црвене звезде. Његов син Александар Ђорђевић је познати кошаркаш, а данас такође и кошаркашки тренер.

Закопајте мртве

„Закопајте мртве” је југословенски ТВ филм из 1969. године. Режирао га је Александар Ђорђевић који је написао и сценарио на основу истоимене драме Ирвина Шоа из 1936. године.

Краљевски воз

Краљевски воз је југословенски филм из 1981. године. Режирао га је Александар Ђорђевић, а сценарио је писао Михајло Секулић.

Леваци

Леваци је југословенска телевизијска серија, снимљена у продукцији Телевизије Београд. Серија има 10 епизода и премијерно је емитована од 29. новембра 1970. до 31. јануара 1971. године. Аутори серије били су режисер Александар Ђорђевић и сценариста Љубиша Козомара.

Неозбиљни Бранислав Нушић

Неозбиљни Бранислав Нушић је југословенска телевизијска драма из 1986. године. Режирао је Александар Ђорђевић, а сценарио је написао Миодраг Ђурђевић према личности Бранислава Нушића.

Плејмејкер

Плејмејкер је назив за позицију играча у кошарци. Ова позиција је резервисана за играче велике брзине, добре технике и вођења лопте. Често се у кошаркашкој терминологији за плекјмејкера каже „јединица“.

Повратак отписаних (филм)

„Повратак отписаних“ је југословенски ратни филм из 1976. године. Филм је настао због велике популарности истоимене серије, и представља наставак филма „Отписани“. Сценарио за филм су написали Драган Марковић и Гордан Михић, а режирао га је Александар Ђорђевић.

Породично благо

Породично благо је српска телевизијска серија коју су продуцирали РТС и Комуна. Режију су урадили Александар Ђорђевић и Михаило Вукобратовић. Сценарио су написали Синиша и Љиљана Павић. Композитор музике је Корнелије Ковач.

Серија је снимана и премијерно приказивана у периоду од 1998. до 2002. године и има 62 епизоде.

По мотивима серије снимљен је филм Тајна породичног блага, као и неколико новогодишњих специјала.

Стићи пре свитања

Стићи пре свитања је југословенски партизански филм из 1978. године, који је режирао Александар Ђорђевић.

Сценарио за филм, који је написао Властимир Радовановић, урађен је према мотивима записа Пашка Ромца, народног хероја и учесника бега, „Бекство са робије“ и Станке Веселинов „Изван зидина“.

Тесна кожа 3

Тесна кожа 3 је југословенски филм из 1988. године. Режирао га је Александар Ђорђевић, а сценарио су написали Синиша Павић и Љиљана Павић. Филм представља трећи наставак филмског серијала Тесна кожа, у овом наставку гостује Зорица Марковић која пева свој хит Лијте кише.

У име закона

У име закона је југословенска телевизијска серија, коју је 1991. године снимио српски редитељ Александар Ђорђевић по сценарију Милана Делчића „Делче“.

Хајде да се волимо

Хајде да се волимо је југословенски филм из 1987. године, са Лепом Бреном у главној улози. Режирао га је Александар Ђорђевић a сценарио је написао Јован Марковић.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.