Албанци у Србији

Албанци у Србији су грађани Србије албанске етничке припадности.

Албанци у Србији
Shqiptarët në Serbi
Aqif Blyta.jpg
Sinan Hasani
Abdurahman Salja
Odissea Bekim Fehmiu
Faruk Begoli
Укупна популација
5.809 (попис Србије 2011)[1] без Космета[a]
1.616.869 (попис Косова 2011)[3]
Региони са значајном популацијом
Косово и Метохија, Прешево и Бујановац
Језици
српски и албански
Религија
ислам (већина) и римокатолици
Сродне етничке групе
Албанска дијаспора

Пописи Србије

Попис 2011. године није спроведен на територији АП Косово и Метохија, док у општинама Прешево и Бујановац је бојкотован од стране већине припадника албанске националне заједнице.[4]

Напомене

  1. ^ Попис 2011. спроведен је у условима политизације и бојкота пописа од стране Албанаца на југу Србије и немогућности одржавања у АП Косово и Метохија, уз напомену да је ово већ трећи по реду попис становништва за који није било омогућено прикупљање података у јужној српској покрајини. Последњи попис становништва на Косову и Метохији у коме су учествовали припадници албанске националне мањине обављен је још 1981. године. Албанци на Косову и Метохији бојкотовали су Попис 1991. године, а подаци за ту годину добијени су проценом. Попис 2002. године такође није било могуће спровести на територији Косова и Метохије. Поменуте околности битно се одражавају на могућност праћења свеукупног етнодемографског стања у Србији.[2]

Види још

Референце

  1. ^ Становништво према националној припадности Archived 2013-04-16 at Archive.today, Републички завод за статистику Србије, 2011.
  2. ^ “Етноконфесионални и језички мозаик Србије”, Републички завод за статистику
  3. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 03. 01. 2014. Приступљено 27. 08. 2015.
  4. ^ „2011 Census of Population, Households and Dwellings in the Republic of Serbia” (PDF). Statistical Office of the Republic of Seriba. Приступљено 8. 3. 2013.

Литература

Lindita Halimi

Lindita Halimi (Vitina, 24. mart 1989) je albanska pevačica rođena na području autonomne pokrajine Kosova i Metohije u SFR Jugoslaviji (današnja Srbija). Slavu je stekla pobedom u šestom izdanju takmičenja Top Fest sa pesmom "Ëndërroja" (srp. Sanjala sam).U 2016. je učestvovala u poslednjoj sezoni Američkog idola. Lindita će predstavljati Albaniju na izboru za Pesmu Evrovizije 2017.

Џевдет Дода

Џевдет Дода (алб. Xhevdet Doda; Призрен, 1906 — Матхаузен, мај 1945), учитељ, учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Џердан Шаћири

Џердан Шаћири (алб. Xherdan Shaqiri; Гњилане, 10. октобар 1991) професионални је швајцарски фудбалер албанског порекла, који тренутно игра за Ливерпул.

На Светском првенству 2018. године, Шаћири је постигао победоносни гол у другом колу против Србије. Приликом прославе датог гола показао је укрштеним рукама албански знак орла, што је у српским и појединим швајцарским медијима оцењено као провокација према противнику.

Абдурахман Шаља

Абдурахман Шаља (алб. Abdurrahman Shala; Вучитрн, 25. октобар 1922 — Приштина, 9. март 1994) био је југословенски и албански глумац, редитељ, продуцент и сценариста.

Након завршене гимназије, учествује у НОБ-у. Захваљујући Милутину Јаснићу, од 1948. је ангажован као глумац, потом и редитељ у Покрајинском народном позоришту у Приштини, где игра и у Албанској и у Српској драми. Један је од првих албанских редитеља на Косову и Метохији. Режирао је низ позоришних представа. Од 1955. године је на филму. Играо је у већини филмова сниманих на Косову и Метохији. Имао је улоге у преко тридесет југословенских филмова. Последња улога била је Зекир у филму „Пре кише“ Милче Манчевског 1994. године. Косценариста је филмова: „Вук са Проклетија“ и „VII косовска бригада“. Био је први директор Косовофилма у Приштини и продуцент десетак филмова.

Азем Власи

Азем Власи (алб. Azem Vllasi; Косовска Каменица, 23. децембар 1948) је косовски политичар и некадашњи високи државни и партијски функционер у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, данас саветник председника самопрокламоване државе Косово.

Али Шукрија

Али Шукрија (алб. Ali Shukriu; Косовска Митровица, 12. септембар 1919 — Београд, 6. јануар 2005), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФР Југославије и САП Косова и јунак социјалистичког рада.

Беким Фехмију

Беким Фехмију (алб. Bekim Fehmiu; Сарајево, 1. јун 1936 — Београд, 15. јун 2010) био је српски и југословенски филмски и позоришни глумац албанског порекла. Фехмију је био први источноевропски глумац који је заиграо у Холивуду током трајања Хладног рата. Сматран је за једног од најбољих глумаца југословенске кинематографије.

Емин Дураку

Емин Дураку (алб. Emin Duraku; Ђаковица, 1. јануар 1917 — Призрен, 5. децембар 1942), учесник Народноослободилачке борбе, један од организатора ослободилачке борбе на Косову и Метохији, народни херој Албаније и народни херој Југославије.

Енвер Петровци

Енвер Петровци (Приштина, 28. фебруар 1954) је југословенски и албански филмски и позоришни глумац.

Зејнел Ајдини

Зејнел Ајдини Тоша (алб. Zenel Hajdini; Тупале, код Медвеђе, 1910 — Газдаре, код Медвеђе, 7. март 1942), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Ибрахим Ругова

Ибрахим Ругова (алб. Ibrahim Rugova; Црнце, Исток, 2. децембар 1944 — Приштина, 21. јануар 2006) био је албански сепаратиста, интелектуалац и политичар, први председник Демократске лиге Косова и самопроглашене „Републике Косово”.

Отац Ибрахима Ругове, Ук Ругова, и деда по оцу Рустем Ругова били су нацистички колаборационисти. Јануара 1945. године обојица су стрељана од стране комунистичких власти.

Мето Баjрактари

Мето Барјактари (Косовска Митровица, 1916 — Небрегоште, код Призрена, децембар 1943), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Мустафа Бакија

Мустафа Бакија (алб. Mustafa Bakija; Ђаковица, 1920 — Призрен, 12. мај 1944), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Мухарем Бектеши

Мухарем Бектеши (Косовска Митровица, 7. фебруар 1919 — Тирана, 25. април 1944), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Партија за демократско деловање

Партија за демократско деловање ПДД (алб. Partia për vertim demokratik, PVD) албанска је регистрована мањинска парламентарна политичка партија, у Србији. Председник је Шаип Камбери које је тренутно и први човек општине Бујановац, .

Рамиз Садику

Рамиз Садику (алб. Ramiz Sadiku; Пећ, 19. јануар 1915 — Ландовица, код Призрена, 10. април 1943), студент права, један од организатора Народноослободилачке борбе на Косову и Метохији, народни херој Албаније и народни херој Југославије.

Рамуш Харадинај

Рамуш Харадинај (алб. Ramush Haradinaj; Глођане код Дечана, 3. јул 1968) косовски је политичар. Бивши је премијер самопроглашене Републике Косово и бивши вођа терористичке организације ОВК. Такође, раније је био премијер Владе Косова (од Србије незаконита влада на КиМ) од 2004. до 2005. године.

Харадинај је био оптужен пред Хашким трибуналом за ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији. Хашки трибунал је 2008. донео ослобађајућу одлуку. 2016. године. Скупштина самопроглашене Република Косово 9. септембра 2016. године, изабрала га је, уз подршку Српске листе за премијера Косова, да би 19. јула 2019. године поднео оставку на тој фунцији..

Апелациону суд у Колмару 2017. је одбио захтев Србије за екстрадицију бившег вође терористичке ОВК Рамуша Харадинаја.

Фарук Беголи

Фарук Беголи (Пећ, 14. фебруар 1944 — Приштина, 23. август 2007) је био југословенски филмски и телевизијски глумац.

Хашим Тачи

Хашим Тачи (алб. Hashim Thaçi; Броћна, 24. април 1968) садашњи је председник самопроглашене "Републике Косово” и бивши председник самопрокламоване Владе Косова. Председник је Демократске партије Косова и бивши политички лидер терористичке организације „Ослободилачка војска Косова”.

Мањине (са саветима
националних мањина
)
Остале мањине
Имиграција
Албанија Албанска дијаспора
Америка
Европа
Океанија
Азија
Африка

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.