Агломерација

Агломерација или шире градско подручје је проширено подручје града које се састоји од центра и извесног броја приградских насеља који заједно сачињавају непрекинуто урбано подручје.

Постоје разлике у томе како се дефинише агломерација у разним националним статистичким, административним или географским методологијама, отуда постоји проблем поређења. Некада су два насеља део агломерације, некада се третирају као посебна насеља, а некада се једно сматра сателитом другог.

Близак термин је конурбација, који се односи на спојена урбана подручја суседних градова (пример: Есен-Дортмунд).

Највеће агломерације

ранг Град Држава Број стан.
1 Токио Јапан 33.400.000
2 Сеул Кореја 23.100.000
3 Мексико Сити Мексико 22.000.000
4 Њујорк САД 21.800.000
5 Мумбај Индија 21.100.000
6 Њу Делхи Индија 20.800.000
7 Сао Пауло Бразил 20.300.000
8 Шангај Кина 18.600.000
9 Лос Анђелес САД 17.900.000
10 Москва Русија 17.000.000
11 Џакарта Индонезија 16.900.000
12 Осака Јапан 16.600.000
13 Каиро Египат 15.800.000

(Извор информација: [1])

Спољашње везе

Јужна Кореја

Јужна Кореја, званично Република Кореја, држава је смештена на јужној половини Корејског полуострва, на истоку Азије. На корејском језику то име гласи Деханмингук (кореј. 대한민국, 大韓民國). Са северне стране граничи са Северном Корејом са којом је чинила јединствену државу до 1948. године. Ово је њена једина копнена граница и дуга је 243 km. На западу је ограничена Жутим, на југу Источнокинеским, а на истоку Јапанским морем. Главни град је Сеул. У целој држави преовлађује планинска клима. Археолошка истраживања везана за ову територију су повезана са периодом касног палеолита. Држава је подељена на 16 округа. Проглашена је за четврту најразвијенију азијску економију. Чланица је следећих организација: Уједињене нације, Светска трговинска организација, Организација за економску сарадњу и развој, Г20 индустријски развијених земаља (тренутно председавајућа). Такође је и једна од оснивача Азијско-пацифичке економске организације и Источноазијског самита.

Бакау

Бакау (рум. Bacău, мађ. Bákó) град је у Румунији. Налази се у средишњем делу земље, у историјској покрајини Молдавија. Бакау је управно средиште истоименог округа Бакау.

Бакау се простире се на 41 km² и према последњем попису из 2002. године у граду је живело 178.203 становника.

Удаљен је 302 km од Букурешта и 400 km од луке Констанца.

Бетон

Бетон је грађевински материјал који се справља углавном од цемента, агрегата (углавном шљунак и песак) и воде.

Бетон очвршћава после мешања и уграђивања, услед хемијског процеса који се назива хидратација. Вода реагује са цементом, који очвршћава и повезује остале компоненте у смеши, чиме се на крају добија тврд „камени“ материјал.

Термин „бетон“ у општем случају означава широк спектар вештачких грађевинских материјала композитног типа који се добијају агломерацијом зрна врло различитих типова агрегата. Агломерација подразумева и примену одређених везивних супстанци. Имајући у виду овакву дефиницију, произилази да се начелно може говорити о гипс-бетону, креч-бетону, бетону на бази воденог стакла, асфалт-бетону и другим. Најширу примену несумњиво имају бетони код којих се као везиво користи цемент, и које би формално требало звати цемент-бетонима, али је у пракси уобичајено да се материјали овог типа називају само бетонимаБетон је материјал који се највише користи од свих вештачких материјала на свету. Користи се за прављење путева, зграда, темеља, мостова, „камених“ блокова итд.

Према подацима из 2006., производња бетона је око 7,5 милијарди кубних метара годишње, што чини један кубни метар по становнику планете.

Бразавил

Бразавил (франц. Brazzaville) је највећи и главни град Републике Конго и речно пристаниште у доњем току реке Конго. Са друге стране реке је главни град Демократске Републике Конго Киншаса. Бразавил има око 1,1 милион становника, док агломерација ова два града има око 9 милиона становника.

Значајније грађевине у граду су Базилика Свете Ане из 1949, Торањ Набемба и Конгресна палата.

Глазгов

Глазгов (енгл. Glasgow, шкот. Glaschu, шкотски Glesga) је град у Уједињеном Краљевству у Шкотској. Према процени из 2007. у граду је живело 604.355 становника. Глазгов је највећи град Шкотске, трећи највећи у Уједињеном Краљевству, и има са предграђима око 1,7 милион становника. Град се налази на реци Клајд и западној обали Шкотске.

Глазгов је центар бродоградње, и за разлику од Лондона или престонице Шкотске Единбурга, важи за град индустрије и радништва. У граду се налази катедрала из 12. века, три универзитета (University of Glasgow, University of Strathclyde, Glasgow Caledonian University) и Уметничка школа Глазгова.

Грац

Грац (нем. Graz), раније познат и као Градац, је други по величини град у Аустрији, смештен у југоисточном делу државе. Грац је управно, привредно и културно средиште покрајине Штајерске, где чини засебан градски округ.

Грац је познат по старом градском језгру, једним од најочуванијих у средњој Европи, због чега је 1999. године стављено на листу културне баштине Унеска, а 2010. му је придодат и дворац Егенберг. Друга посебност града је наглашена „образовно-универзитетска“ функција града, по чему је Грац познат широм Европе.

2003. године Грац је сам био културна престоница Европе.

Енкориџ

Енкориџ (енгл. Anchorage) највећи је град америчке савезне државе Аљаска и уједно амерички град који се најбрже развија. По попису из 2005. године има 278.700 становника. Град је основан 1914. због изградње железнице према Фербанксу. Енкориџ се налази у југоисточној Аљасци, јужно од Маунт Макинлија.

Инзбрук

Инзбрук (нем. Innsbruck) је пети по величини град у Аустрији, смештен у западном делу државе. Инзбрук је управно, привредно и културно средиште покрајине Тирола, где чини засебан градски округ.

Инзбрук је познат као један од ретких великих градова у средишњем делу Алпа и стога је један од чувених алпских зимских центара. Град је сваке године домаћин новогодишње ски турнеје „4 скакаонице“, а двапут је био домаћин Зимских олимпијских игара, 1964. и 1976.

Картум

Картум (арап. الخرطوم‎) је главни град Судана и истоименог вилајета. Налази се на ушћу Белог и Плавог Нила где се ове две реке спајају у реку Нил и настављају ток ка северу.

Према попису из 2005. има 2.207.794 становника, док урбана агломерација има 8 милиона становника. Картум чини јединствено градско подручје са градовима Северни Картум и Омдурман са којима је повезан мостовима. Картум је лоциран између Белог и Плавог Нила, Северни Картум је са друге стране Плавог Нила, а Омдурман на другој обали Белог.

Линц

Линц (нем. Linz) је трећи по величини град у Аустрији, смештен у северном делу државе. Линц је управно, привредно и културно средиште покрајине Горње Аустрије, где чини засебан градски округ. Линц је познат по добро лепом старом градском језгру, али и као средиште аустријске тешке индустије. Линц је 2009. био Културна престоница Европе.

Марсељ

Марсељ (франц. Marseille, окс. Marselha), традиционални изузетак уместо према савременом изговору Марсеј (мада је и овај облик дозвољен), најважнији је лучки град Француске, и трећа лука Европе по величини. Град се налази на обали Лионског залива, који припада Медитерану. Марсељ је главни град департмана Ушће Роне у региону Прованса-Алпи-Азурна обала. По подацима из 2006. године број становника у месту је био 839.043.

Преторија

Преторија (енгл. Pretoria) или Чване је град који се налази у северном делу покрајине Хаутенг, Јужноафричка Република. Он је један од три главна града Јужноафричке републике који има извршну власт, остали су Кејптаун (законодавну) и Блумфонтејн (судску). Преторија је и административни центар јужноафричке провинције Гаутенг и део метрополитанског града Чване (агломерација од 21 града) у ком живи 2.345.908 становника.Њено оргинално име било је Pretoria Philadelphia („Преториа братске љубави”). Преторију у Јужној Африци зову Град јакаранди, због бројних дрвореда са тропским зимзеленим дрветом јакаранда.

Реџајна

Реџајна (енгл. Regina, IPA: rɪˈdʒaɪnə) је административни центар и други по величини град канадске провинције Саскачеван. Према попису становништва из 2007. године сам град је имао 179.246 становника а шира агломерација 194.971. Популација два града, Реџајне и Саскатуна, чине 40% становништва провинције.

Самара

Самара (рус. Самара) град је у Русији и административни центар Самарске области. Налази се на ушћу реке Самаре у Волгу. Према попису становништва из 2010. у граду је живело 1.164.896 становника. Агломерација Самара-Тољати-Сизран у Самарској области има више од три милиона становника.

Град је основан 1586. Од 1935. до 1991. носио је име Кујбишев по Валеријану Кујбишеву, совјетском политичару. У време Другог светског рата био је резервна престоница Совјетског Савеза када су Немци угрозили Москву.

Сеул

Сеул (кореј. 서울 / 서울특별시, значење: престоница, слушај ) главни је град Јужне Кореје (Република Кореја) и са 10.924.870 становника (2006) један је од најнасељенијих градова на свету. Налази у северозападном делу земље на реци Хан. Сеул је био престоница Кореје од 29. новембра 1394. до јапанске окупације 1910. Установљавањем Јужне Кореје (1948) постао је главни град државе, изузев у кратком времену за време Корејског рата.

Сеул се налази јужно од Корејске демилитаризоване зоне, на реци Хан. Град је политички, културни, друштвени и економски центар Јужне Кореје. Такође је и центар међународног бизниса, финансија, мултинационалних коропорација и светских организација. Пошто је и главни град једне од најмоћнијих светских привреда, његов глобални статус је у сталном порасту. Данас је један он најочитијих симбола корејске привреде („Чудо на реци Хан”).

Област главног града Кореје обухвата градове Сеул, велику луку Инчон и друге сателитске градове. У њој укупно живи 24,5 милиона становника. То је по броју становника друга највећа агломерација на свету. У Сеулу живи скоро четвртина целокупне популације Јужне Кореје, а у области главног града живи скоро половина Јужнокорејанаца. Сеулом директно управља влада Кореје. Град је подељен на 25 градских дистрикта. Густина становништва у Сеулу је тако велика да га сматрају једним од „најдигиталнијих” градова у данашњој глобално повезаној економији. У граду је регистровано више од милион возила који стварају огромне саобраћајне гужве које трају до поноћи. Област главног града Сеула, са великим градском луком Инчон, транспортним појасом и пространим резиденцијалним подручјем Сеонгнам, једно је од најнасељенијих места на свету. Последњих година градске власти су предузеле опсежне мере за заштиту града од ваздушног и воденог загађења, што је резултовало чистијом атмосфером, иако је ваздушно загађење и даље врло проблематично.

У Сеулу су одржане Летње олимпијске игре 1988. Овде се налазе Сеул Метрополитан библиотека и Национална библиотека Кореје.

Списак градова у Норвешкој

Краљевина Норвешка представља високо урбанизовану европску државу са дугом традицијом градског живота. 1. јануара 2007. године у Норвешкој је постојало 917 насељених места, од којих је 96 имало звање града.

У оквиру државе преовлађује величина и значај главног града Осла, у чијем градском подручју живи око 20% данског становништва.

Списак градова у Украјини

У Украјини постоји 458 градова, 884 места и 28564 села.

Главни град Украјине је град Кијев.

Највише градова је у Доњецкој области - 52, Лавовској - 44 и Луганској - 37.

Већина градова има између 10 и 50 хиљада становника - 292 града (64%).

У 16 највећих градских агломерација живи око 17 милиона становника (37% житеља државе).

Бојом су означени обласни административни центри.

Сплит

Сплит (итал. Spalato, лат. Spalatum, грч. Ασπάλαθος (Аспалатос)) је град у Хрватској и административно средиште Сплитско-далматинске жупаније. Сплит је највећи град у Далмацији, други по величини град у Хрватској и значајно је историјско и културно средиште Хрватске. Уврштен је у УНЕСКО-в попис светске баштине.

Удине

Удине (итал. Udine, фурл. Udin, словен. Videm) је важан град у северној Италији. Град је средиште истоименог округа Удине и други је по значају град у оквиру италијанске покрајине Фриули-Венеција Ђулија.

Град Удине је средиште историјске области Фријули и главно место где се прича фриулски језик.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.