Џорџ Клинтон

Џорџ Клинтон (енгл. George Clinton; Литл Бритен, 26. јул 1739Вашингтон, 20. април 1812) је био амерички војник и политичар који се сматра једним од очева оснивача Сједињених Држава. био је први Гувернер Њујорка, а затим четврти Потпредседник Сједињених Држава у периоду од 1805. до 1812, за време мандата председника Томаса Џеферсона и Џејмса Медисона. Он и Џон К. Калхун су једина два потпредседника који су служили под двојицом председника Сједињених Држава.

Џорџ Клинтон
George Clinton by Ezra Ames (full portrait)
Џорџ Клинтон
Биографија
Датум рођења26. јул 1739.
Место рођењаЛитл Бритен
Датум смрти20. април 1812. (72 год.)
Место смртиВашингтон
САД
Политичка
партија
Демократско-републиканска странка
Потпис
George Clinton Signature-rt

Детињство, младост и учешће у револуцији

Интересовање за политику Џорџа Клинтона је потекло од његовог оца, Чарлса Клинтона, који је био енглески имигрант и члан колонијалне скупштине Њујорка. Џорџ Клинтон је био брат генерала Џејмса Клинтона и стриц будућег гувернера Њујорка, Девита Клинтона.

Са 18 година је ступио у британску војску како би се борио у Француском и индијанском рату, и временом је стекао чин поручника. Касније је студирао права и постао чиновник у суду.

Био је познат по својој мржњи према лојалистима[1] и користио је заплену и продају њихове имовине како би спречавао пораст пореза. Био је пријатељ и подржавалац Џорџа Вашингтона, снабдевао храном трупе у Вали Форџу, пратио Вашингтона на прву инаугурацију, и организовао импресивну вечеру у ту част.

Политичка каријера

1759. је постављен за окружног чиновника у округу Алстер, Њујорк, што је положај који је држао наредне 52 године.[2] Био је члан Њујоршке провинцијске скупштине за округ Алстер од 1768. до 1776. Постао је први изабрани Гувернер Њујорка 1777, и поново је биран пет пута, све до 1795.

1783. у Добс Ферију, Клинтон и Вашингтон су преговарали са генералом сер Гајом Карлтоном о евакуацији британских трупа са њихових преосталих положаја у Сједињеним Државама. 1787. и 1788, Клинтон се јавно противио усвајању новог Устава Сједињених Држава. Херберт Сторинг је сматрао да се Клинтон крио иза псеудонима „Като“ као аутор антифедералистичких есеја који су се појављивали у њујоршким новинама током дебата о ратификацији. Међутим, ауторство над овим текстовима је спорна тема. Клинтон је повукао своје примедбе након што је додата Повеља о правима.

1792. је изабран као кандидат за потпредседника испред настајуће Џеферсонове „републиканске“ партије. Иако су се републиканци придружили општој акламацији Вашингтоновог другог председничког мандата, противили су се наводно „монархистичком“ наступу потпредседника Џона Адамса. Клинтон је номинован уместо Томаса Џеферсона јер електори из Вирџиније не би могли да гласају за Вашингтона и за другог кандидата из Вирџиније. Клинтон је освојио 50 електорских гласова док је Адамс освојио 77.

Није се поново кандидовао за гувернера 1795. Није био ни на једној политичкој позицији док није изабран у Скупштину Њујорка 1800. и 1801. 1801. је поново изабран за гувернера, и служио је до 1804. Са 21. годином на дужности, он је гувернер са најдужим стажом у некој савезној држави.[3] Изабран је као потпредседнички кандидат уз председника Џеферсона на председничким изборима 1804, заменивши Арона Бера. Служио је као четврти Потпредседник Сједињених Држава, прво под Џеферсоном од 1805. до 1809, а затим под председником Медисоном од 1809. до своје смрти од срчаног удара 1812. Био је први потпредседник који је умро за време трајања мандата.

Напомене

  1. ^ AOC.gov
  2. ^ Револуционарни дан
  3. ^ CQ Guide to U.S. Elections

Литература

  • Kaminski, John P. George Clinton: Yeoman Politician of the New Republic. Madison House, 1993.

Спољашње везе

1739

1739. је била проста година.

1812

1812. је била преступна година.

Арон Бер

Арон Бер, млађи (енгл. Aaron Burr, Jr.; Њуарк, 6. фебруар 1756 — Њујорк, 14. септембар 1836) је био трећи потпредседник Сједињених Држава за време мандата председника Томаса Џеферсона.

Након што је служио као официр у Континенталној армији за време Америчке револуције, Бер је постао успешан правник и политичар. Двапут је биран у Скупштину државе Њујорк (1784–1785 и 1798–1799), био је постављен за државног правобраниоца Њујорка (1789–1791), изабран за сенатора (1791–1797) из државе Њујорк, и достигао врхунац каријере као потпредседник Сједињених Држава у периоду од 1801. до 1805. године.

Берово председавање Сенатом (што је једна од неколико званичних дужности потпредседника Сједињених Држава) је обележио први поступак импичмента у Сенату, који је вођен против судије Врховног суда Самјуела Чејса. 1804. године, последње пуне године свог потпредседничког мандата, Бер је убио свог политичког ривала Александра Хамилтона у двобоју. Беру никада није суђено због илегалног двобоја, и све оптужбе против њега су на крају одбачене. Међутим, убиство Хамилтона је окончало крај Берове политичке каријере. Председник Џеферсон га је изоставио као потпредседничког кандидата на изборима 1804, и Бер никада више није имао неку званичну функцију.

Након што је напустио Вашингтон, Бер је путовао по западу у потрази за пословним и политичким приликама. Његове активности су на крају довеле до његовог хапшење због оптужби за издају 1807. године. Оптужбе су на суду одбачене, али су активности на западу Бера оставиле у великим дуговима и без пуно утицајних пријатеља. У једном тренутку је напустио Сједињене Државе и отишао у Европу. У отаџбину се вратио 1812, и бавио се правом у Њујорку. Тамо је провео остатак живота релативно изван пажње јавности.

Дискографија Др. Дреа

Андре Ромел (Комптон, 18. фебруар 1965), познатији под псеудонимом Др. Дре је амерички репер и музички продуцент. Током своје каријере, репер је снимио 3 студијска албума, 14 синглова и 6 компилацијских албума.Др. Дре је своју каријеру започео средином осамдесетих година и наступао је са групом N.W.A. од 1987—1991. године. Године 1992. почео је са соло каријером, објавио сингл Deep Cover у сарадњи са Снуп Догом и албум The Chronic. У то време синглови Nuthin' but a 'G' Thang и Fuck wit Dre Day нашли су се међу првих десет песама на америчкој музичкој листи Billboard Hot 100. Др. Дре је у то време започео и каријеру као музички продуцент, продуцирао деби албум Снуп Дога Doggystyle и музику за филм Изнад Рима. Наступо је на песами Ајс Кјуба Natural Born Killaz, Тупака Шакура California Love и са многим другим.

Године 1996. формирао је сопствену издавачку кућу Aftermath Entertainment.Године 1999. издао је свој други студијски албум под називом 2001. Овај албум добио је шест награда у Сједињеним Државама и Канади, где је продат у 500.000 примерака. Синглови Forgot About Dre и The Next Episode доспели су међу првих десет песама на листу Hot rap. Као оснивач и извршни директор издавачке куће Aftermath Entertainment Др. Дре се фокусирао на продукцију других уметника почетком 20. века, а појавио се и на сингловима Еминема Encore, 2004. и Crack a Bottle, 2009. године. Два сингла, Kush са Снуп Догом и Ејконом и I Need a Doctor, са Еминемом и Скајлар Греј издати су 24. фебруара 2011. године и за сваки је направљен спот.

У септембру 2014. године, продуцент Aftermath Entertainmenta Даун Паркер, открио је да је Др. Дре радио на новом албуму, чије снимање још увек није завршено. Албум Compton, објављен је 7. августа 2015. године и нашао се на другом месту листе Bilboard Top 200, а био је на првим местима музичких листа у Великој Британији, Канади, Аустралији, Ирској, Холандији, Белгија, Француској, Швајцарској и на Новом Зеланду.

Елбриџ Џери

Елбриџ Томас Џери (енгл. Elbridge Thomas Gerry; Марблхед, 17. јул 1744 — Вашингтон, 23. новембар 1814) је био амерички државник и дипломата. Као представник Демократско-републиканске партије је изабран за 5. Потпредседника Сједињених Држава, за време мандата председника Џејмса Медисона. На дужности потпредседника је био од 1813. до своје смрти, 1814. године.Џери је био један од потписника Декларације независности и Чланака конфедерације. Био је један од тројице који су одбили да потпишу Устав Сједињених Држава јер Устав тада није укључивао Повељу о правима. Џери је касније постао 9. гувернер Масачусетса. Остао је упамћен по томе што је по њему добио име израз џеримандеринг, поступак прекрајања изборних јединица како би одређена партија имала бољи изборни резултат.

Клинтон

Клинтон има више значења:

Округ Клинтон (Њујорк), је округ у америчкој савезној држави Њујорк

Округ Клинтон (Ајова), је округ у америчкој савезној држави Ајова

Округ Клинтон (Илиноис), је округ у америчкој савезној држави Илиноис

Округ Клинтон (Индијана), је округ у америчкој савезној држави Индијана

Округ Клинтон (Кентаки), је округ у америчкој савезној држави Кентаки

Округ Клинтон (Мисури), је округ у америчкој савезној држави Мисури

Округ Клинтон (Мичиген), је округ у америчкој савезној држави Мичиген

Округ Клинтон (Охајо), је округ у америчкој савезној држави Охајо

Округ Клинтон (Пенсилванија), је округ у америчкој савезној држави Пенсилванија

Клинтон (Вашингтон), насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Вашингтон

Клинтон (Конектикат), насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Конектикат

Клинтон (Масачусетс), насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Масачусетс

Клинтон (Мејн), насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Мејн

Клинтон (Мериленд), насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Мериленд

Клинтон (Монтана), насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Монтана

Клинтон (Њу Џерзи), град је у америчкој савезној држави Њу Џерзи

Клинтон (Ајова), град је у америчкој савезној држави Ајова

Клинтон (Илиноис), град је у америчкој савезној држави Илиноис

Клинтон (Јужна Каролина), град је у америчкој савезној држави Јужна Каролина

Клинтон (Јута), град је у америчкој савезној држави Јута

Клинтон (Њујорк), град је у америчкој савезној држави Њујорк

Клинтон (Арканзас), град је у америчкој савезној држави Арканзас

Клинтон (Висконсин), град је у америчкој савезној држави Висконсин

Клинтон (Луизијана), град је у америчкој савезној држави Луизијана

Клинтон (Минесота), град је у америчкој савезној држави Минесота

Клинтон (Мисисипи), град је у америчкој савезној држави Мисисипи

Клинтон (Небраска), град је у америчкој савезној држави Небраска

Клинтон (Оклахома), град је у америчкој савезној држави Оклахома

Клинтон (Северна Каролина), град је у америчкој савезној држави Северна Каролина

Клинтон (Тенеси), град је у америчкој савезној држави Тенеси

Клинтон (Индијана), град је у америчкој савезној држави Индијана

Клинтон (Кентаки), град је у америчкој савезној држави Кентаки

Клинтон (Мисури), град је у америчкој савезној држави Мисури

Клинтон (Мичиген), град је у америчкој савезној држави Мичиген

Клинтон (Охајо), град је у америчкој савезној држави Охајо

Клинтон (Пенсилванија), насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Пенсилванија

Ред хот чили пеперс

Ред хот чили пеперс (енгл. Red Hot Chili Peppers) је калифорнијска рок група. Почели су као панкери, али су временом прелазили на све лаганији звук и мешањем панка и алтернативног рока са фанк басом створили нови стил - фанк панк. Група је била предводник фанк рок покрета крајем 80-их и почетком 90-их. Пеперси су направили корак даље уневши у своју музику елементе блуза, психоделичног рока и ска музике. До данас су продали преко 50 милиона албума широм света, освојили многе награде и неколико пута били проглашавани за најбољи концертни бенд на свету.

Бенд је основан 1983, а првобитну поставу чинили су Ентони Кидис (вокал), Фли (бас-гитара), Хилел Словак (гитара) и Џек Ајронс (бубњеви). Током двадесетосам година постојања постава групе је мењана неколико пута, а напознатију и најдуготрајнију поставу под именом Ред хот чили пеперс чинили су Ентони Кидис, Фли, Џон Фрушанте и Чед Смит. До сада су објавили десет студијских албума, најновији је I'm With You, на коме је гитариста Џош Клинхофер.

Прва четири албума, снимљена у периоду од 1984. до 1989, објавили су за издавачку кућу EMI, а 1991. су потписали уговор са продуцентском кућом Warner Brothers Records, са којом сарађују и данас. Продуцент њиховог првог албума, The Red Hot Chili Peppers, био је Енди Гил. Други албум, Freaky Styley, продуцирао је Џорџ Клинтон, а наредна два (The Uplift Mofo Party Plan и Mother's Milk) Мајкл Бајнхорн. Од петог албума (Blood Sugar Sex Magik) па надаље, продуцент је Рик Рубин.

Самјуел Л. Џексон

Самјуел Лирој Џексон (енгл. Samuel Leroy Jackson; Вашингтон, 21. децембар 1948) је амерички филмски глумац. Познат је по улогама у филмовима Петпарачке приче, Умри мушки са осветом, и у трилогији Звездани ратови, где је играо улогу џедаја Мејса Виндуа.

Спајс

Спајс (Spice) је први албум енглеске женске поп групе Спајс Герлс, издат 4. новембра 1996. Продат је у осам милиона примерака широм света, освојио око 15 Платинастих плоча и мноштво награда. Најпродаванији сингл са овог албума био је "Wannabe", који се у целом свету продао у невероватних 23 милиона примерака.

Списак гувернера Њујорка

Гувернер Њујорка је председавајући извршне гране Владе Њујорка и главнокомандујући оружаних снага државе. Гувернер има дужност да спроводи државне законе, да сазива Скупштину, моћ да одобрава или ставља вето на законе које је донела Скупштина, да потписује помиловања, осим у случајевима издаје или импичмента.Четрдесет и шест особа је до сада служило на положају гувернера Њујорка, од којих је четири имало неузастопне мандате. Укупно је било 60 мандата; званични списак наводи сваког гувернера само једном, тако да је званично било четрдесет и шест гувернера. Овај списак укључује и једног вршиоца дужности гувернера: вицегувернер који је преузео дужност након оставке гувернера, по државном Уставу из 1777. Списак не укључује особе које су вршиле дужност гувернера у периодима када је гувернер био ван државе, као што је вицегувернер Тимоти Л. Вудруф за време потпредседничке кампање Теодора Рузвелта 1900, или вршиоца дужности Председника Скупштине Њујорка Мозеса М. Вајнштајна, који је вршио дужност гувернера током десет дана 1968, када су и гувернер и вицегувернер и вођа већине у сенату били ван државе, присуствујући Републиканској националној конвенцији у Мајамију.Четири гувернера су постали председници Сједињених Држава након мандата гувернера Њујорка: Мартин Ван Бјурен, Гровер Кливленд, Теодор Рузвелт, и Френклин Д. Рузвелт, а шесторица су постали потпредседници Сједињених Држава. (Ван Бјурен и Теодор Рузвелт су били на оба ова положаја.) Двојица гувернера су постали врховне судије Сједињених Држава: Џон Џеј је био на тој позицији кад је изабран за гувернера 1795, а Чарлс Еванс Хјуз је постао врховни судија 1930, две деценије након што је престао да буде гувернер.

На положају гувернера је најдуже био први гувернер, Џорџ Клинтон, који је на дужност ступио 30. јула 1777, и служио седам мандата у два наврата, укупно мало мање од 21 године на положају гувернера. Како је 18 година било узастопно, Клинтон такође држи и рекорд за најдужи узастопни број година на месту гувернера Њујорка. Чарлс Полети је имао најкраћи мандат који је трајао само 29 дана након оставке претходног гувернера 1942. Тренутни гувернер је Ендрју Куомо, који је преузео дужност 1. јануара 2011.

Списак потпредседника Сједињених Држава

На дужности Потпредседника Сједињених Држава је до сада било 48 људи, од Џона Адамса до Мајка Пенса. На почетку је потпредседник постајао кандидат који би освојио друго место по броју гласова за председника од стране Електорског колеџа. Међутим, на изборима 1800. године, нерешен исход у Електорском колеџу између Томаса Џеферсона и Арона Бера, је довео до тога да председника бира Представнички дом. Како би се избегло да се оваква ситуација понови, Уставу Сједињених Држава је додат дванаести амандман, који је прописао систем који је и данас на снази, по коме електори одвојено гласају за потпредседника.Потпредседник има неколико овлашћења и дужности које су експлицитно наведене у Уставу. Примарна функција потпредседника је да преузме дужност председника у случају да председник умре, да оставку или буде опозван са дужности. Девет особа је преузело дужност председника на овај начин: осморица након председникове смерти, а један (Џералд Форд) након што је председник дао оставку. Осим тога, потпредседник служи као председник Сената и може да одлучи да пресуди у нерешеним гласањима у Сенату. Потпредседници су користили ово овлашћење у различитим мерама током година. Бивши потпредседник Џон Нанс Гарнер, је 1960. за позицију потпредседника рекао да „није вредна ни кофе топле пишаћке“.Пре доношења 25. амандмана, упражњено место потпредседника се није могло попунити све до следећих избора. Такве ситуације су биле уобичајене; шеснаест пута се догодило да место потпредседника остане празно пре него што је ратификован 25. амандман - као резултат седам смртних случајева, једне оставке (Џон К. Калхун, који је дао оставку како би ушао у Конгрес), и осам случајева у којима је потпредседник наследио председника. Овај амандман је омогућио да се упражњено место попуни особом коју је поставио председник, а одобрила оба дома Конгреса. Од доношења 25. амандмана, два празна места су попуњена на овај начин, Џералд Форд из Мичигена 1973, и Нелсон Рокфелер из Њујорка, 1974.До сада су потпредседници бирани из 21 државе. Више од половине њих је дошло из само пет држава, Њујорк (11), Индијана (6), Масачусетс (4), Кентаки (3), и Тексас (3). Већина потпредседника је било у својим педесетим или шездесетим годинама, и имали су претходно политичко искуство у време преузимања дужности.

Фанкаделик

Фанкаделик (engl. Funkadelic) је амерички бенд који је највише био истакнут 1970.их година. Бенд и његова сестра, бенд Парламент, обоје вођени Џорџом Клинтоном пионири су фанк музичке културе те деценије.У односу на сестрински чин, Фанкаделик је наставио тежи, психоделички рок-оријентисани звук.

Шаво Одаџијан

Шавараш Одаџијан (јерм. Շավարշ Օդաջյան), познатији као Шаво (јерм. Շավո; Јереван, 22. април 1974), јерменски је музичар и басиста јерменско-америчког бенда System of a Down, као и бенда и AcHoZeN.

4. Потпредседник Скедињених Америчких Држава
4. март 1805. — 20. април 1812.
ПредседникТомас Џеферсон
Џејмс Медисон
ПретходникАрон Бер
НаследникЕлбриџ Џери

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.