Џин (натприродно биће)

Према Курану, џин (или ђин) је створење слободне воље које је Алах створио од бездимне ватре, као што је људе створио од глине.

Џинови, као и људи, имају своје друштво и живе у заједници. За људско око они су невидљиви, мада они нормално виде људе. За разлику од исламских анђела, који не могу да раде против Алаха и принуђени су да увек раде добре ствари, џинови имају слободну вољу и могу да буду добри или зли.

Улога злих џинова се поклапа са улогом демона у хришћанској вери, где они могу опседнути људе и потчинити их својој вољи.

Да заведу људе џинови често преузму другачији облик било зли или добри (нпр. животиње, растиња - грмова или човека). Џинови могу да опседну човека (тада човек постаје луд - арапски: маџнун). У исламу је јеврејски краљ Соломон познат по томе што је савладао џинове и себи их подредио. Они могу да прихвате религију, и никад се не супростављају Богу, али увек га посматрају (као анђели). Углавном су човеку љубазни и такмиче са њим за Божју љубав. Описани су у књизи Хиљаду и једна ноћ.

Претпоставља се да је извор џинова из стародавних Кананских верских шега.

Види још

Џин

Џин може да се односи на:

Џин – други назив за дива

Џин (натприродно биће), натприродно биће у исламу

Џин (звезда), назив за звезде класе луминозности II и III

Џин (пиће), алкохолно пиће

Орк

Орци су митолошка људска бића која припадају измишљеној раси сличној Гоблинима.

Главни концепт модерног виђења ових бића базиран је на делима Џ. Р. Р. Толкина, поготово делу Господар прстенова. У Толкиновом раду орци су описани као зверска, агресивна, одбојна и зла бића потпуно супоротна вилењацима (од којих су настали њихови искварени преци) и генерално увек у служби силе зла. Толкинов концепт орка затим је прилагођен и укључен у остала дела фантастичне фикције, као и надреалне (енг. role-playing) стратешке игрице Лагума и змајева, Ратног чекића, и Воркрафта).

Раније верзије створења митолошки или концептуално сличних орцима могу се наћи у староенглеским и англо-саксонским изворима; укључујући Беовулфа и италијанске приче из XVI века, посебно оних од Ђанбатисте Базила.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.