Љубиша Савић Маузер

Љубиша Савић Маузер (Ковачићи код Бијељине, 11. август 1958Бијељина, 7. јун 2000) је био командант српске специјалне бригаде „Гарда Пантери“, која је била једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске током Рата у БиХ. После рата се бавио политиком. Његови ратни задаци су били очување Бијељине, као и ослобађање села Смолућа и Тиња.

Љубиша Савић
Ljubiša Savić Mauzer
Љубиша Савић Маузер
Датум рођења11. август 1958.
Место рођењаКовачићи
 ФНРЈ
Датум смрти7. јун 2000. (41 год.)
Место смртиБијељина
 Република Српска,  БиХ

Биографија

Након рата постаје командир полиције у Бијељини.

После рата основао је Демократску странку Републике Српске, и био њен први председник. Убијен је у атентату 7.јуна 2000. у Бијељини,[1] када су тројица нападача пуцала на његов џип.

Ђорђе Ждрале је осуђен на двадесетогодишњу робију због убиства Маузера.[2]

Референце

  1. ^ „Команданти”. Удружење ветерана „Гарда-Пантери“. 2012. Архивирано из оригинала на датум 17. 05. 2013. Приступљено 27. 6. 2012.
  2. ^ Новости.рс. Приступљено 20. 1. 2017.
11. август

11. август (11.08.) је 223. дан у години по грегоријанском календару (224. у преступној години). До краја године има још 142 дана.

2000

2000. је била преступна година.

Јединица (филм)

Јединица је српски документарни филм из 2006. године.

Гарда Пантери

Прва бијељинска лака пјешадијска бригада (Специјална бригада Гарда „Пантери”) била је једна од елитних јединица Војске Републике Српске.

Град Бијељина

Град Бијељина је град у Републици Српској, Босни и Херцеговини. Сједиште града је градско насеље Бијељина. Град заузима површину од око 734 km2. Према коначним подацима Пописа становништва БиХ 2013. године за Републику Српску које је издао Републички завод за статистику а требало да преузме и објави Агенција за статистику Босне и Херцеговине, у Граду Бијељини је пописано 103.874 (податак РЗС) или 107.715 (податак АГС) лица.

Бивша општина Бијељина је добила статус града 18. јула 2012. одлуком Народне скупштине Републике Српске када је усвојен „Закон о Граду Бијељина”, односно „Закон о локалној самоуправи Републике Српске”. Закон је ступио на снагу 26. јула 2012. године када је објављен у Службеном гласнику Републике Српске (Службени гласник Републике Српске 70/2012).

Дрински корпус Војске Републике Српске

Дрински корпус Војске Републике Српске је био један од седам корпуса Војске Републике Српске. Први командант корпуса до јула 1995. године је био генерал-мајор Миленко Живановић, а други командант је био генерал-потпуковник Радислав Крстић. Дрински корпус Војске Републике Српске је основан одлуком Главног штаба (Генералштаба) ВРС 1992. године. Дрински корпус је у зависности од промјена у бројности војних снага, имао у просеку 18.000 бораца.

Источнобосански корпус Војске Републике Српске

Источно-босански корпус Војске Републике Српске је био један од седам корпуса Војске Републике Српске. Оперативна зона корпуса је обухватала одбрану територије Мајевице, Семберије и дијелова Посавине. Штаб се налазио у Бијељини, а командант корпуса је био генерал Новица Симић.

Ковачићи (Бијељина)

Ковачићи су насељено мјесто у граду Бијељина, Република Српска, БиХ.

Маузер (вишезначна одредница)

Маузер је термин који може да се односи на:

Особе:

Виљхелм Маузер — њемачки конструктор и организатор производње оружја;

Паул Маузер — њемачки конструктор ватреног оружја;

Љубиша Савић Маузер — командант српске специјалне бригаде „Гарда Пантери”;Друго:

Маузер — њемачка творница оружја;Оружја:

Маузер 98 — пушка произведена у фабрици „Маузер”;

Маузер C96 — пиштољ конструисан у фабрици „Маузер” 1895. године;

Маузер 98к или К98 Маузер — пушка произведена у фабрици „Маузер” 1935. године;

Маузер HSc — пиштољ конструисан у фабрици „Маузер”;

Маузер M1910 — пиштољ конструисан у фабрици „Маузер”;

Маузер T-Gewehr — прво у историји противтенковско оружје;

Операција Смолућа

Операција Смолућа је била војна операција Војске Републике Српске, која се одвијала између 25. и 30. августа 1992. године. Покренута је са циљем ослобађања енклаве коју је опколила Армија РБиХ. Окончана је победом Војске Републике Српске.

Списак политичких странака у Републици Српској

Списак политичких партија са сједиштем у Републици Српској.

Шаховски савез Републике Српске

Шаховски савез Републике Српске ја кровна спортска организација која окупља све шаховске клубове на територији Републике Српске. Шаховски савез Републике Српске организује сва такмичења у шаху на територији Републике Српске. Савез организује семинаре и испите за шаховске судије у Републици Српској. Сједиште савеза се налази у улици Младена Стојановића 10 у Бањалуци.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.