Јуда Искариотски

Јуда Искариотски је био један од дванаест апостола, следбеника Исуса Христа. Назив Искариотски је добио по крају одакле потиче, Кариоту.

Giotto - Scrovegni - -31- - Kiss of Judas
Јуда Искариотски одаје Исуса Христа са пољубом (Ђото ди Бондоне - 14. век).

Издаја Исуса Христа

Јуда Искариотски је (према Новом завету) највише познат као издајник Исуса Христа, којег је одао након Последње вечере Фарисејима у Гетсеманскоме врту са пољубом на леву страна лица. Такав чин подмуклог издајства се и данас зове јудин пољубац. Јуда је издао Исуса Христа за 30 сребреника (тирских шекела) које му је платио јеврејски свештеник Кајафа.

Смрт

Након тога што је увидио шта је урадио, Јуда Искариотски је (према Матејевом јеванђељу) вратио новац Јеврејима а потом се обесио о дрво названо лат. Cercis Siliquastrum које се данас зове Јудино дрво.

Види још

Спољашње везе

(на језику: српски)

Јеванђеље

Јеванђеље или еванђеље (грч. ευαγγέλιον [evangélion], хебр. בשורות טובות [besorot tovot] – „добра вест, блага вест“; стсл. благовѣствованиѥ) је хришћански религијски спис који описује живот и учење Исуса Христа.

Исусове речи до нас стижу преко хришћана који су живели у првом веку. У периоду раног хришћанства је настало на десетине еванђеља, која су углавном називана именима Христових апостола. Четири јеванђеља су ушла у канон Светог писма, док се сва остала сматрају неканонским односно апокрифним. Канонска еванђеља су писана анонимно и првобитно без наслова (најраније датира негде око 70. године), али бар од 2. века се повезују са одређеним личностима (Матејем, Марком, Јованом, Луком), чиме настају традиционални наслови.Иако се у апокрифним еванђељима могу пронаћи неки подаци од користи историчарима при реконструисању Исусовог живота, ипак су четири канонска еванђеља главни извор података о Исусу. Сва четири еванђеља, која се сматрају канонским, акцентују Христову смрт и васкрсење, али укључују и његову поруку. Црква их традиционално сматра богонадахнутим и у целости истинитим. Насупрот томе, већина критичких проучавалаца сматра да еванђеља садрже само неке поуздане информације о историјском Исусу.

Јеванђеље по Варнави

Варнавино јеванђеље је дело које наговештава да је живот Исуса Христа, описао његов ученик Варнава. Скоро сви мухамедански апологети сматрају га јединим правим јеванђељем, док немухамеданци углавном одбацују истинитост Варнавиног јеванђеља и сматрају га фалсификатом који датира најраније из средњег века.

Јуда (Библија)

Јуда је био четврти син Јакова од Лије, оснивач племена Јудејског. Имао је сина Фареса. Био је унук од Исака, а праунук од Аврама. Апостол Лука га помиње као претка Јосифа у Родослову Исуса Христа.

Јудин пољубац

Јудин пољубац је један од срамних историјских чинова, којег је спровео Јуда Искариотски према Исусу Христу. Пољубац је био уговорени знак којим је Јуда проказао Исуса властима и одвео га у смрт. Због такве нискости Јудин пољубац данас симболише велико издајство.

Јудино дрво

Cercis siliquastrum, у народу познато као Јудино дрво, мало је листопадно дрво са простора Јужне Европе и Западне Азије, које је чувено по својим јарко розе цветовима у пролеће.

Апостоли

Апостоли или дванаест апостола (грч. απόστολος — посланик, благовесник) су били ученици и следбеници Исуса Христа.

Бесомучна играчка

Бесомучна играчка (шп. El juguete rabioso) роман је који је написао Роберто Арлт (Roberto Arlt) и издао га 1926. године. Роман је посвећен његовом пријатељу Рикарду Гвиралдесу (Ricardo Güiraldes). Овај роман сматра се аутобиографским.

Велики четвртак

Пред празник Пасхе, у четвртак, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим где је на Велики Четвртак била Тајна вечера. Исус је тада установио Свету Тајну Причешћа уз речи: „Узмите, једите; ово је тијело моје." и „Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова" (Мат. 26:26-28). Ове се речи могу чути на свакој Светој Литургији чији је централни део Свето Причешће.

Такође је својим ученицима опрао ноге учећи их тако сопственим примером како треба да служе једни другима.

Заповедио им је и да љубе једни друге: „Да љубите једни друге као што ја вас љубим“ (Јов. 15:12), и отворено говорио о предстојећем Му страдању и свему што има да се збије.

Ту изговара и Првосвештеничку молитву где се моли за своје ученике као и за све оне који због њихових речи буду поверовали. Да их Господ Бог избави од злога и да буду са Њим где је он и да гледају Славу његову (Јов. 17:24).

Те ноћи Христа су се одрекла два његова ученика: Јуда Искариотски и Симон Петар. Христос је пред свима рекао: „Заиста вам кажем; један од вас издаће ме“ (Мат.26:21).

"А Јуда издајник његов одговарајући рече: да нисам ја учитељу? Рече му (Исус): Ти каза“ (Мат. 26:25).

"Рече му Петар: Нећу те се одрећи макар морао и умријети с тобом“ (Мат. 26:35).

(Ваља напоменути да је Јуда још на Велику Среду отишао код јеврејских првосвештеника и рекао: „Шта ћете ми дати и ја ћу вам га издати? А они му положише тридесет сребреника“ (Мат. 26:15) чиме је у ствари већ дан пре издао Исуса. Због сећања на издајство Господа средом се пости).

Потом Исус одлази у Гетсимански врт, где се знајући за сва страдања која Му предстоје моли Оцу своме: „Ава, Оче, све је могуће теби; пронеси ову чашу мимо мене; али опет не како ја хоћу него како ти“ (Мар.14:36). Јуда је знао за поменути врт, јер се Исус ту често окупљао са својим ученицима, и ту је дошао са слугама првосвештеника и фарисеја. Исуса им је показао Целивајући Га јер им беше рекао: „Кога пољубим, тај је“ (Лука 22:47), Исус га је упитао „Јудо, зар цјеливом издајеш Сина Човјечијега?"(Лука 22:48). Јуда није ништа одговорио.

Тако су Исуса одвели пред првосвештеника да му суди.

Те ноћи, ученици су били као стадо без пастира, изгубљени и очајни. Тада је Петар, који је бескрајно волео Христа, поклекао и три пута Га се од вечери до зоре одрекао. Питали су га да ли је он један од ученика и да ли је био са Исусом, Петар је одговорио да не зна ко је он и да га не познаје. Кад је трећи пут изустио да није, запевао је петао. Петар се тада сетио речи Исусових да ће га се и он три пута одрећи пре него што запева петао. Петар је схватио колики је његов пад, покајао се из дубине душе и плакао је горким, чемерним сузама, молећи опроштај.

Јуда пак је схватио да је то што је урадио ужасно. Дошао је у храм и бацио новац, рекавши да је издао крв невину, али његово окорело срце није било спремно на покајање, он није могао да се покаје и моли за опроштај, зато се у очајању обесио и тако је додао себи и неопростиви грех самоубиства. И тако је за разлику од Петра (који је постао једним од највећих апостола) назван сином погибли.

Првосвештеници нису хтели у благајну храма да ставе новац који је Јуда бацио, зато што је то новац за крв. За тај новац је купљена њива да буде место на којем ће се сахрањивати странци. Њиву су прозвали «Крвна њива», зато што је за крвави новац купљена.

Зора следећег дана није најављивала ништа добро, био је то дан Христовог коначног страдања и највећих мука, Велики петак.

Гетсимански врт

Гетсимански врт (хебр. Hortvs Gethsemani) је врт испод Маслинове горе одмах до зидина старог Јерусалима. Гетсимански врт је према Новом завету био место Исусових молитви и тајног дружења са својим следбеницима (апостолима). То је и место где је Јуда Искариотски дошао са војницима и за мито, које му је дао Кајафа, са пољупцем на леву страну, издао Исуса Христа.

Исус је већ унапред знао, да ће бити издан и молио се Богу да га, ако је могуће, поштеди.

И отишавши мало паде на лице своје молећи се и говорећи:

Оче мој! Ако је могуће да ме мимоиђе чаша ова; али опет

не како ја хоћу него како Ти. (Мт 26:39)Аретацији је следило нагло суђење и Исусов Пут суза, где је био на крају разапет на брду званом Калварија (Голгота).

Још данас у Гетсиманском врту расту маслине (Гетсимане означава маслиново уље). Неке од њих потичу из времена 1. века п. н. е.

Дан (Библија)

Дан (хебр. דן.) - по сведочењу Старог завета је један од дванаест синова Јаковљевих, од кога је потекло племе Дан, насељено најпре у Египту, како је описан у Првој књизи Мојсијевој последњи благослов Јаковљев:Дан ће судити народима, као један од племена израиљевих“.(Мој 49:16—17)

Припадници племена Дан су били познати по лукавости и преварама, али је дало и велике уметнике. Након освајања Хананске земље племе Даново је добило релативно мали, али доста плодни део земље у близини Медитерана. Постоји хипотеза да је првобитно племе - грчког порекла (види Данајци), које се тек касније придружио јеврејској заједници племена.

Због сталних напада Филистејаца племе Дан је било принуђено да бежи на север. Населили су се на крајњем северу Палестине, где су основали град Дан.

Услед политичке нетабилности међу њима је наступила и верска нестабилност. Племе „Дан“ је засновало илегални култ клањања Златном телету верујући да ће на тај начин остварити мир и благостање. Као најсеверније племе успоставиле су блиске трговинске и индустријске односе са својим суседима, Феничанима, жртвујући своја националне и верска начела. Због тога су били жестоко критиковани од стране осталих јеврејских племена. Након Соломона племе Дан се не помиње више међу осталим јеврејским племенима.

Постоји православно предање да је из племена Дан потекао Јуда Искариотски, као и да ће на крају времена из њега изаћи Антихрист.

Православна црква прославља Дана заједно са светим првосвештеницима у Недељу светих патријарха (четврта недеља Божићног поста).

Дејан Ајдачић

Дејан Ајдачић (Београд, 22. јануар 1959) је српски филолог, фолклориста, етнолингвиста, теоретичар књижевности, преводилац и уредник.

Дејвид Тјулис

Дејвид Тјулис (енгл. David Thewlis; Блекпул, 20. март 1963) енглески је глумац, редитељ, сценариста и писац.

Исусов живот према Новом завету

Живот Исуса Христа је представљен у Новом завету.

Кариот

Кериотх (хебрејски: קריות, Крииот) је име два града која се помињу у јеврејској Библији. Кириот се појављује у верзији краља Јакова о Амосу 2:2.

Град на југу Јудеје. Јуда Искариотски је вероватно родом из овог места, и отуда његово име Искариотски. Идентификован је са рушевинама ел-Куреитеина, око 10 mi (16 km) јужно од Хеброна.

Град Моаб (Јеремија 48: 24,48: 41), назван Кириот (Амос 2:2).

Марко Јуније Брут

Марко Јуније Брут (лат. Marcus Iunius Brutus; 85. п. н. е. — 42. п. н. е.), такође познат и као Квинт Сервилије Кепион Брут (лат. Quintus Servilius Caepio Brutus) је био римски сенатор при крају Римске републике. Наводно је потомак Луција Јунија Брута, који је предводио протеривање краљева из Рима и био конзул прве године републике. На почетку своје каријере, Брут је био припадник оптимата против Првог тријумвирата Гаја Јулија Цезара, Гнеја Помпеја и Марка Краса. На почетку грађанског рата између, стао је на Помпејеву страну, међутим после Цезарове победе код Дирахија и Фарсала 48. п. н. е. предао се Цезару. Заједно са Гајем Касијем Лонгином и Децимом Брутом, био је организатор атентата на Цезара 15. марта 44. п. н. е. После пораза, које су доживеле трупе којима је командовао заједно са Лонгином, код Филипа у Грчкој 42. п. н. е. извршио је самоубиство.

Папа

Папа (лат. Papa, грч. πάπας — папас, дечји назив за оца, тата) је римски епископ и врховни поглавар Католичке цркве на целом свету. Католици сматрају римског папу за наследника Светог Петра, апостола. Садашњи папа је папа Фрања, који је изабран на последњој конклави, 13. марта 2013, наследивши папу Бенедикта XVI.До 1870, папска власт се простирала на велики део централне Италије, познату под именом Папска држава. Положај папе се незванично назива папство, а званично понтификат (лат. Pontificatus); његова црквена јурисдикција се зове Света столица (лат. Sancta Sedes). Католици широм света сматрају римског папу за наследника Светог Петра и Христовим представником на Земљи.

Радослав Миленковић

Радослав „Рале“ Миленковић (Нови Сад, 17. фебруар 1958) је српски филмски, телевизијски и позоришни глумац и позоришни редитељ.

Списак ликова Новог завета

Списак ликова Новог завета је списак појединаца и скупина који се помињу у Новом завету.

Страдање Христово

Страдање Христово (енгл. The Passion of the Christ) је амерички филм из 2004. који је режирао Мел Гибсон. Био је номинован за три Оскара и похваљен од стране критичара, али је изазвао бројне контроверзе широм света. Зарадивши 610.000.000 долара постао је комерцијално најуспешнији филм о хришћанству, али и један од филмова са највећом зарадом у историји.

Личности Новог завета
Исус Христос
(гледишта)
Јеванђеље
Апостоли
Дела
Петар и Павле
Римљани
Иродијади
Посланице
Откровење

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.