Јона (пророк)

Пророк Јона (хебр. יוֹנָה, арап. يونس) је јеврејски пророк који је по сведочанству Библије и Курана три дана и ноћи боравио у утроби кита.

По старозаветној Књизи о Јони пророк Јона је добио од Бога заповест да иде у Ниниву, али Јона није желео у Ниниву и бежао је бродом у Тарс. Бог је подигао велику олују и морнари су по Јониној заповести бацили Јону у море те је Јона мислио да се тиме ослободио задатка. Бог је послао кита који је прогутао Јону и држао га у својој утроби 3 дана и 3 ноћи, док је Јона у риби тражио опрост, а Бог му је опростио и заповедио киту да га избаци на копно. Када га је кит избацио из себе, Јона је кренуо у Ниниву и проповедао. Нинивљанима је речено да су били толико злобни да ће Бог уништити тај град за 40 дана, а та вест је допрла до краља Ниниве. Он је раздерао своје хаљине и покајао се, а покајали су се и 120.000 становника Ниниве. Бог им је опростио и није уништио град.

Paris psaulter gr139 fol431v
Пророк Јона

Види још

  • Јунус, пророк у исламу
Јона

Појам Јона може да се односи на:

Јона (пророк)

Јона (Џорџија), је насељено место без административног статуса у америчкој савезној држави Џорџија

Јона (река), је река у Француској

Јона Московски, је руски православни светитељ

Јона Новгородски, је руски светитељ и архиепископ новгородски из 15. века

Васијан и Јона, су хришћански светитељи

Пророци у исламу

Пророци (такође и посланици или пејгембери, арапски: نبي ) су према исламу, одабрани појединци, који су људима доносили Божије савјете и упутства о исправном животу. Сви посланици су уједно били и вјеровјесници. Разлика између посланика и вјеровјесника је у томе што је посланицима дошла објава и примили су наређење од Бога да је пренесу људима, за разлику од вјеровјесника којима је само дата објава без обавезе преношења. Према исламском схватању, први посланик је био уједно и први човјек на Земљи и звао се Адем (Адам).

Сунитски ислам строго забрањује приказивање лица Божјих посланика. Шиити немају ту забрану.

Библијски пророци
Пророци у петокњижју
Пророци у времену судија
и уједињеног краљевства
Пророци писари
Други пророци

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.