Јелена Николић

Јелена Николић-Ненадић (Београд, 13. април 1982) је српска одбојкашица, чланица одбојкашке репрезентације Србије. Игра на позицији примача. Тренутно игра за клуб Вакифбанк Гинеш Сигорта из Истанбула.

Највеће успехе постигла је као чланица репрезентације на Светском првенству 2006. бронзана медаља и Европском првенству 2007. сребрна медаља. Иако је играчица која је постигла највећи број поена на Европском првенству 2007. није проглашена за најбољу поентерку. Званично образложење је да нису узимани у обзир поени из првог круга такмичења. Проглашена је за најкориснију играчицу (МВП) у Европској лиги 2010. као и за најбољу примачицу.

На Европском првенству 2011. одржаном у Италији и Србији са репрезентацијом Србије освојила је златну медаљу.

Велики успех са репрезентацијом је остварила на Олимпијади у Рију кад је освојена сребрна медаља.[1]

Јелена Николић
Jelena Nikolic 1
Јелена Николић, српска одбојкашица
Личне информације
Пуно имеЈелена Николић
Држављанство Србија
Датум рођења13. април 1982.(37 год.)
Место рођењаБеоград,  СФРЈ
Одбојка
Позицијапримач

Награде

  • Најбоља српска одбојкашица у 2010. години у избору Одбојкашког савеза Србије.
  • Најбољи примач и играч 2010
  • Најбољи поентер финалног турнира 2011

Референце

  1. ^ „Srebrna bajka - odbojkašice druge u Riju”. b92 sport. 21. 8. 2016. Приступљено 21. 8. 2016.
13. април

13. април (13.04) је 103. дан у години по грегоријанском календару (104. у преступној години). До краја године има још 262 дана.

1982

1982. је била проста година.

Београдски анђели

„Београдски анђели“ је повеља коју је установио је Клуб даровите деце и омладине Београда уз помоћ друштва Креативних и даровитих Србије (КИДС) и Министарства за омладину и спорт у Влади Републике Србије.

Установљена је децембра 1998. године и тада су и додељене прве повеље. Уз повељу су додељене и новчана награде. Лауреати прве повеље „Београдски анђели“ били су:

област науке: Јелена Спасојевић, Душан Ђукић, Никола Петровић, Предраг Глишић и Исидора Милин, сви ученици Математичке гимназије у Београду који су на Математичкој олимпијади на Тајланду освојили сребрну медаљу.

област уметности: балерина Нелка Лазовић, ученица балетске школе „Лујо Давичо“ из Београда, Петар Јоксимовић, млади сликар из Београда који је имао шест самосталних изложби и Јасмина Недељковић, која је на певачком такмичењу у Италији остварила запажен успех.

област спорта: одбојкашица Јелена Николић, атлетичарка - скок у даљ - Милица Стојановић и капитен најмлађег тима „Црвене звезде“ Стеван Обрадовић.

Дневник РТС-а

Дневник РТС-а је главна информативна емисија на Радио-телевизији Србије.

Европска лига у одбојци за жене 2010.

2. сезона Европске лиге у одбојци за жене у организацији ЦЕВ-а одржана је од 5. јуна до 25. јула 2010. Након такмичења по групама одиграно по четвороструком лига систему (свако са сваким 4 утакмице), које је одиграно од 5. јуна до 18. јула, у завршну фазу квалификовале су се три екипе из две групе квалификација, као и репрезентација Турске, земља домаћин финалног турнира. Финални турнир је одржан 24. и 25. јула, у Анкари у Турској.

Титулу брани победник прве сезоне Европске лиге 2009. Одбојкашка репрезентација Србије

Европско првенство у одбојци за жене 2011.

Европско првенство у одбојци за жене 2011. је било 27. Европско првенство организова од стране ЦЕВ-а. Првенство је одржано у Италији и Србији од 23. септембра до 2. октобра 2011. године. Титулу је први пут у историји освојила репрезентација Србије. Тиме су обједињене титуле на европским првенствима у обе конкуренције, јер су одбојкаши Србије такође европски прваци.

Народни музеј Ваљево

Народни музеј Ваљево је основан 1951. године, а његов централни објекат се данас налази у центру града Ваљева, на обали реке Колубаре, недалеко од Тешњара, старе градске чаршије, нове чаршије, Кнез Милошеве улице и хотела Гранд.У музеју се чува више од 50.000 различитих предмета разврстаних у четири врсте збирки: археолошке, историјске, етнографске и уметничке. Музеј је задужен за заштиту покретне и нематеријалне културне баштине на територијама града Ваљева и осталих пет општина Колубарског округа (Осечина, Мионица, Љиг, Лајковац и Уб). Рад Музеја је организован кроз три службе: административно техничку, службу за рад са музејским збиркама и службу за рад са публиком и музејске комуникације. У саставу музеја се налазе и његови депанданси и одељења у Ваљеву: Муселимов конак и Кула Ненадовића, Историјски спомен комплекс у Бранковини и Завичајно музејско одељење у Осечини.

Данас Музеј спада у једну од најмодернијих и најпосећенијих музејских институција у Србији. У дужем низу година све његове програме годишње посети преко 100.000 посетилаца. У два маха (2005. и 2008.) је добио награду Михаило Валтровић, коју Музејско друштво Србије додељује најбољем музеју у Србији у претходној години. Добитник је и годишње награде (2013.) националног одељења Међународног савета музеја (ICOM), као и плакета Капетан Миша Анастасијевић и Туристичког цвета.

Николић (презиме)

Николић је српско презиме које је било треће најчешће презиме у Србији у 2011. години. То је патроним и значи син Николе.

Николићи

Николићи или Николић могу да буду:

Николић (презиме), српско презиме

Николићи (породица), Николићи од Рудне, српска породица

Николићи (братство), српско братство у Црној Гориили

Николићи (Рудо), насеље у општини Рудо, Република Српска, БиХ

Николић (Дојран), насеље у општини Дојран, Северна Македонија

Одбојка за жене на Европским играма 2015.

Женски турнир у одбојци на Европским играма 2015. у Бакуу је прво издање на Европским играма на коме је учествовало 12 репрезентација. Турнир је одржан у Кристалној дворани у Бакуу од 13. до 27. јуна 2015. године.

Одбојка за жене на Летњим олимпијским играма 2016.

Такмичње у одбојци за жене је на Олимпијским играма одржано од 6. августа до 20. августа, на Мараказињу.

Репрезентције 12 земаља су биле подељене у две групе са по шест екипа. Прве четири екипе из обе групе су избориле пласман у четвртфинале.

Одбојка на Европским играма 2015.

Одбојкашки турнири на Европским играма 2015. године одржан је од 13. до 28. јуна 2015. године. По 12 репрезентација је учествовало на мушком и женском турниру у одбојци у затвореном простору, док ће по 32 пара учествовати у одбојци на пјеску и у мушкој и женској конкуренцији. Одбојкашке утакмице су одигране у Кристалној дворани у Бакуу. Укупан број одбојкаша је 464.

РТВ БК

Радио-телевизија БК српска је приватна радио-телевизија са седиштем у Београду. Функционише као приватно власништво, медиј за стварање прихода са рејтингом "О" (општа публика или станица од општег интереса) и без уређивачких или садржајних ограничења.

Пре укидања лиценце крајем априла 2006. и накнадног повратка током марта 2007. године, БК је имала значајну гледаност широм Србије. Према подацима компаније Нилсен за календарску 2005. годину (последњу годину редовног земаљског емитовања), БК је држала 11,2% српске телевизијске публике са дневним просеком од 3,2 милиона људи који укључили програм, што значи да је трећа најгледанија телевизија у Србији у то време иза Пинка (22,5% тржишног учешћа и 3,7 милиона дневних гледалаца у просеку) и РТС 1 (22,4% тржишног учешћа и 3,9 милиона дневних гледалаца у просеку). БК је била далеко испред четвртог места које је држала Б92 (6,8%), док је на петом месту РТС 2 (6,3%).

Најгледанија емисија телевизије био је директан пренос сахране Слободана Милошевића 18. марта 2006. године када је БК пратило 2.688.622 гледалаца (25,2% српског телевизијског тржишта).

Списак српских и црногорских освајача медаља на Европским првенствима

Списак освајача медаља Србије и Црне Горе на Европским првенствима било да су представљали: Србију и Црну Гору као независне државе, такмичили за време Краљевине СХС и ЈУГ, СФРЈ, СРЈ и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Освајачи медаља:

рођени су на територији Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске,

такмиче се за клубове Републике Србије, Републике Црне Горе и ентитеа Републике Српске у време освајања медаља,

доселили се у Републику Србију, Републику Црну Гору, ентитет Републику Српску (нарочито изражено после грађанских ратова у Југославији)

примају национална признања у Србији, Црној Гори и Републици Српској.Напомена: списак је непотпун услед недостатка адекватних извора.

Списак српских олимпијаца

Следећи списак представља списак српских олимпијаца по спортовима који се такмиче на ОИ за Србију (1912, 2008-). За српске олимпијце који су се такмичили за време СХС, Краљевине Југославије и СФРЈ погледај Списак олимпијаца Југославије (1920-1992 ЗОИ), а за време СРЈ и СЦГ погледај Списак српско-црногорских олимпијаца.

Србија на Европским играма 2015.

Србија је учествовала на 1. Европским играма 2015. одржаним од 12. до 28. јуна у главном граду Азербејџана Бакуу.

Право наступа изборило је на основу европских и светских листа или на основу успеха на квалификационим такмичењима 132 учесника, 74 у 17 индивидуалних спортова и 58 у 5 екипа три екипна спорта.

На свечаном отварању Игара заставу Србије носила је олимпијска победница у теквонду Милица Мандић, а на затварању Игара кошаркаш Душан Домовић Булут.

Србија на Летњим олимпијским играма 2008.

Србија је на Олимпијским играма у Пекингу 2008. учествовала други пут као самостална земља. Први наступ Србије је био на првом званичном учествовању на Олимпијским играма у Стокхолму 1912.

Србија је на Олимпијским играма у Пекингу 2008. учествовала са 92 такмичара у 11 спортова, 8 појединачних и 3 екипна.

Шеф мисије Србије била је Снежана Лакићевић-Стојачић.

Заставу Србије на свечаном отварању Олимпијских игара 2008. носила је Јасна Шекарић.

Србија на Летњим олимпијским играма 2016.

Србија је учествовала на Летњим олимпијским играма 2016. које су одржане у Рио де Жанеиру (Бразил) од 5. до 21. августа 2016. године. Било је то њено 4. учешће као самосталне земље на ЛОИ.

Србију је у Рију представљало укупно 103 такмичара у 14 спортова, односно 58 мушкараца и 45 жена. Националну заставу на свечаној церемонији отварања Игара носила је стрелкиња Ивана Анђушић Максимовић, а на затварању Игара освајачица сребрне медаље у теквонду Тијана Богдановић. Укупно је освојено 8 медаља у 7 спортова, а 54 такмичара (52% послатих) је допринело освајању медаља.

Србија на олимпијским играма

Србија је до сада самостално учествовала четири пута на Летњим и два пута на Зимским олимпијским играма. Први наступ Краљевине Србије био је на Олимпијским играма у Стокхолму 1912, а спортисти са данашње територије Војводине такмичили су се на играма још од 1896. као део олимпијског тима Мађарске. На првим играма у Атини Момчило Тапавица из Надаља освојио бронзану медаљу у тенису и постао први Србин учесник и освајач олимпијске медаље. Овим играма присуствовао је и краљ Александар Обреновић на позив грчког краља Ђорђа. Након Првог светског рата српски спортисти учествовали су као део неколико југословенских земаља, да би после 96 година Србија поново учествовала под својим именом именом и заставом на Олимпијским играма у Пекингу 2008. Године 2010. остварен је дебитантски наступ на Зимским олимпијским играма.

Стоту олимпијску медаљу за Србију освојила је на Олимпијским играма у Лондону 2012. године Ивана Максимовић у стрељаштву.

Успеси Јелене Николић

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.