Јасен

Јасен (Fraxinus)[4] је назив за род дрвенастих скривеносеменица из фамилије маслина (Oleaceae). Врсте из овог рода насељавају велике делове Европе, Азије и Северне Америке.[3][5][6][7][8] Енглески назив стабла, ash, води порекло до староенглеске речи æsc, која се односи на прото-индо-европску реч за дрво, док је генеричко име настало на латинском потекло од прото-индоевропске речи за брезу. Обе речи се користе и за означавање „копља” на њиховим респективним језицима јер је дрво добро за прављење копља.[9]

Ash flower
Европски јасен у цвету
NarrowleafAsh
Усколисти јасен (Fraxinus angustifolia) снимљен с лишћем

Лишће је наспрамно (ретко у групама од три), и углавном перасто-сложено, а код неколико врста просто. Семе је крилата орашица. Већина врста рода Fraxinus је дводома, са мушким и женским цветовима на засебним биљкама,[10] док је пол код јасена изражен као континуум између мушких и женских јединки, међу којима доминирају једнородна стабла. Са годинама, јасен може да промени своју сексуалну функцију од претежно мушке и хермафродитне према женској.[11] Ако се узгаја као украсно стабло и ако су присутна оба пола, јасен може да проузрокује значајан проблем својим семеном (због велике количине коју рађа). Планински јасени имају лишће и пупољке који су површно слични правом јасену, али припадају несродном роду Sorbus у породици ружа.

Јасен
Fraxinus excelsior
Fraxinus excelsior
Fraxinus ornus - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-062
Fraxinus ornus
1862 илустрација[1]
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Поткласа:
Asteridae
Надред:
Lamianae
Ред:
Oleales
Породица:
Род:
Fraxinus

Tourn. ex L.[2]
Врсте

видети у тексту

Синоними[3]
 • Ornus Boehm.
 • Fraxinoides Medik.
 • Mannaphorus Raf.
 • Calycomelia Kostel.
 • Leptalix Raf.
 • Ornanthes Raf.
 • Samarpses Raf.
 • Aplilia Raf.
 • Meliopsis Rchb.
 • Petlomelia Nieuwl.

Опис

Биљке су углавном средње високо до високо дрвеће, већина врста је листопадна (постоје зимзелени јасени у супторопским пределима), листови су наспрамни, ређе по три у пршљену, и перасто сложени (код неколико врста прости). Цветови у гроздастим цвастима, четворочлани: чашица четворозуба код неких врста остаје на плоду; круница код већине врста изостаје (анемогамне врсте) код црног јасена (научни назив - лат. F. ornus) бела, латице издужене; са два прашника и синкарпним тучком од две карпеле; жиг дворежњевит. Плод је крилата орашица. Једна од најтежих и најчешћих болести које напада јасен је „јасенова ружа“.

Списак врста

Род Fraxinus броји око 65 врста дрвећа распрострањених углавном у северној хемисфери.[12][13]

врсте јасена из западног дела Старог Света (Палеарктика)
Fraxinus angustifolia
Fraxinus angustifolia var. oxycarpa (syn. F. oxycarpa)
Fraxinus excelsior
Fraxinus holotricha
Fraxinus ornus
Fraxinus pallisiae
врсте јасена из источног дела Старог Света (Палеарктика)
Fraxinus apertisquamifera
Fraxinus baroniana
Fraxinus bungeana
Fraxinus chinensis
Fraxinus chiisanensis
Fraxinus floribunda
Fraxinus griffithii
Fraxinus hubeiensis
Fraxinus japonica
Fraxinus lanuginosa
Fraxinus longicuspis
Fraxinus malacophylla
Fraxinus mandshurica
Fraxinus mariesii
Fraxinus micrantha
Fraxinus paxiana
Fraxinus platypoda
Fraxinus raibocarpa
Fraxinus sieboldiana
Fraxinus spaethiana
Fraxinus trifoliata
Fraxinus xanthoxyloides
врсте јасена из Северне Америке (Неарктика)
Fraxinus americana
Fraxinus caroliniana
Fraxinus nigra
Fraxinus pennsylvanica
Fraxinus profunda (syn. F. tomentosa)
Fraxinus quadrangulata
Fraxinus anomala
Fraxinus cuspidata
Fraxinus dipetala
Fraxinus dubia
Fraxinus gooddingii
Fraxinus greggii
Fraxinus latifolia
Fraxinus lowellii
Fraxinus papillosa
Fraxinus purpusii
Fraxinus rufescens
Fraxinus texensis
Fraxinus uhdei
Fraxinus velutina

Референце

 1. ^ Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen
 2. ^ Fraxinus L.”. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 3. 4. 2006. Приступљено 21. 8. 2016.
 3. 3,0 3,1 „Fraxinus”. World Checklist of Selected Plant Families. Kew Royal Botanical Gardens. Приступљено 16. 4. 2016.
 4. ^ Sunset Western Garden Book, 1995, стр. 606—607
 5. ^ Fraxinus. Altervista Flora Italiana. Приступљено 16. 4. 2016.
 6. ^ Fraxinus Linnaeus, Sp. Pl. 2: 1057. 1753”. Flora of China. стр. 273 — преко 衿属 qin shu.
 7. ^ Philips, Roger (1979). „Trees of North America and Europe: A Guide to Field Identification, Revised and Updated”. New York: Random House. ISBN 978-0-394-50259-5. OCLC 4036251.
 8. ^ „Genus Fraxinus. US Department of Agriculture. Приступљено 21. 8. 2016.
 9. ^ Mallory, J. P.; Adams, Douglas Q., ур. (1997). Encyclopedia of Indo-European culture. Taylor & Francis. стр. 32. ISBN 978-1-884964-98-5.
 10. ^ „Monoecious and dioecious plants”. saylorplants.com. Приступљено 15. 4. 2013.
 11. ^ Gender variation in ash (Fraxinus excelsior L.) Pierre Binggeli & James Power (1991)
 12. ^ „Systematics of Fraxinus (Oleaceae) and evolution of dioecy” (PDF). Приступљено 28. 8. 2016.
 13. ^ Hinsinger, Damien Daniel; Basak, Jolly; Gaudeul, Myriam; Cruaud, Corinne; Bertolino, Paola; Frascaria-Lacoste, Nathalie; Bousquet, Jean (21. 11. 2013). „The Phylogeny and Biogeographic History of Ashes ( Fraxinus, Oleaceae) Highlight the Roles of Migration and Vicariance in the Diversification of Temperate Trees”. PLOS ONE. 8 (11): e80431. PMC 3837005Слободан приступ. PMID 24278282. doi:10.1371/journal.pone.0080431.

Спољашње везе

Јасен (Власеница)

Јасен је насељено мјесто у општини Власеница, Република Српска, БиХ. Према прелиминарним подацима пописа становништва из 2013. године, у насељу је живјело 110 становника.

Јасен (Пљевља)

Јасен је насеље у општини Пљевља у Црној Гори. Према попису из 2003. било је 18 становника (према попису из 1991. било је 26 становника).

Јасен (Требиње)

Јасен је насељено мјесто у граду Требиње, Република Српска, БиХ. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 69 становника.

Амерички јасен

Амерички јасен (Fraxinus americana L.) научни назив потиче од латинског назива за врсте овог рода, а етимолошки од грчке речи φρακτός – оградити, јер су се кочеви јасена употребљавали за ограду.

Синоними су: Fraxinus biltmoreana Beadle, Fraxinus glauca Rafinesque, Fraxinus viridis Bosc, Calycomelia americana (L.) Kosteletzky.

Бели јасен

Бели јасен (Fraxinus excelsior) је дрво висине од 30 до 40 m. Плод је крилата орашица, а цвета у априлу и мају. Значајна је шумска врста која насељава плоднија и умерено влажна станишта, у којима се ретко јавља сушни период. У младости добро подноси приличну засену, углавном у шумама букве. У Војводини се среће у шумским заједницама Вршачких планина и Фрушке горе. Зову га још и пољски јасен.

Бродарево

Бродарево је насеље у Србији у општини Пријепоље у Златиборском округу. Према попису из 2011. било је 1845 становника.

Овде се налази ОШ „Светозар Марковић” Бродарево са више издвојених одељења, као и ФК Јасен.

Веледин

Веледин је тврђава у Републици Српској подигнута на простору Грабовице у општини Власеница. Тврђава потиче из касног средњег вијека, а први сачувани спис у коме се утврђење помиње је османски попис становништва из 1468. године у коме је евидентирана нахија Веледин са пустим селима Јасен, Трново, Тишница, Радча.

Запис

Запис је, у Србији, дрво које представља светињу за село на чијем подручју се налази. Дрво постаје запис чином освештења, при чему се у његову кору урезује крст. За запис се бира крупно дрво, првенствено храст, а ређе цер, брест, јасен и дивља крушка. Поред њега може бити постављен крст (често камени), a околни простор може бити ограђен.

Запис је табуирано дрво: верује се да ће онога ко се усуди да га посече или на други начин оштети задесити велика несрећа. На њега се не сме пењати или под њим спавати, плодови му се не смеју кидати нити гране ломити. Чак ни саме од себе отпале гране се не смеју сакупљати. Село може имати више записа: главни запис у насељу или поред њега, и неколико других обично одабраних тако да окружују сеоско подручје са свих страна.

Запис јасен код цркве (Горња Трешњевица)

Запис јасен код цркве (Горња Трешњевица) се налази на парцели чији је власник Српска православна црква.

Кавал

Кавал је народни дувачки инструмент који је отворен са обе стране цеви и израђен од једног комада дрвета. Дрво које се користи за израду кавала је обично јасен, а може бити шљива, дрен, зова, бадем итд. Горњи крај кавала где се дува је мало искошен, тако да усне лакше належу, и има оштре ивице под углом од 45°. Може бити украшен дуборезом и то целом дужином, али то није правило.Свирање на кавалу се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије.

Лукар (Јагодина)

Лукар је насељено место града Јагодине у Поморавском округу. Према попису из 2011. било је 116 становника.

Овде се налази Запис Радосављевића јасен (Лукар).

Округ Фрезно

Округ Фрезно (енгл. Fresno County) округ је у централном делу савезне државе Калифорнија, САД. Формиран је 1856. од територије која је припадала окрузима Марипоса, Мерсед и Тулари. Име округа потиче од шпанске речи fresno, што у преводу значи јасен. Седиште округа је Фрезно, пети по величини град у Калифорнији. Површина округа је 15.585,0 km², од чега је 15.443,4 (99,09%) копно, а 141,6 km² (0,91%) вода. По површини је шести највећи округ у Калифорнији.

Према попису из 2010, округ је имао 930.450 становника, и био је десети најнасељенији округ у Калифорнији.

Ресник (Крагујевац)

Ресник је насељено место града Крагујевца у Шумадијском округу. Према попису из 2011. било је 1080 становника. Насеље је основано 1719. године. Под њивама се налази 1810,78 ha, воћњацима 125,91 ha, виноградима 14,84 ha, ливадама 217,8 ha, пашњацима 65,2 ha док остало земљиште заузима 31,64 ha.

Овде се налазе Запис Стевановића храст (Ресник), Запис Несторовића јасен у Церовици (Ресник), Запис Ђаковића јасен у Дубокићу (Ресник), Запис јасен код цркве (Ресник), Запис Станисављевића храст (Ресник), Запис Ђорђевића храст (Ресник), Запис Теодоровића храст (Ресник).

Овде се налази црква Пресвете Богородице.

Саудијска Арабија на Светском првенству у атлетици у дворани 2018.

Саудијска Арабија је десети пут учествовала на 17. Светском првенству у атлетици у дворани 2018. одржаном у Бирмингему од 1. до 4. марта. Репрезентацију Саудијске Арабије представљала су 3 такмичара, који су се такмичили у три дисциплине. ,

На овом првенству такмичари Саудијске Арабије нису освојили ниједну медаљу нити су остварили неки резултат.

Списак записа у Србији

Следи допуњиви списак записа на територији Републике Србије.

Табела записа у Србији организована по окрузима.

Строги природни резерват Клисура реке Ресаве

Клисура реке Ресаве је резерват који обухвата клисуру кроз коју протиче река Ресава. Заштићена површина има укупно 1140,68 хектара. Смештена је у горњем току реке Ресаве у близини Деспотовца.

Сушни плодови

Сушни плодови у ботаници су група непуцајућих или затворених простих плодова који су добили назив по томе што изгледају суво. За ове плодове важи да могу да трају необично дуго, посебно ако немају лако разградљиве супстанце. Типови сушних плодова су: шизокарпијум, мерикарпијум, орашица, као и посебни типови орашице: крупа и ахенија. Сушне плодове на пример имају бреза, брест и јасен.

Хелиофите

Хелиофите (ήλιος – сунце, φυτό – биљка) или хелиофилне биљке, оне којима је потребна велика количина светлости, односно оне које су прилагођене јакој соларној радијацији својом грађом и метаболизмом. Грађа хелиофита је хелиоморфна и склероморфна што подразумева мале листове са грубим длачицама и воштаном превлаком против јаке радијације и губитака воде. Грађа често подразумева двоструки слој палисадних ћелија у листу. Хлоропласти садрже заштитне компоненте као на пример каротеноиде и ензиме који спречавају акумулацију реактивних једињења кисеоника која су токсична.

Поред тога, стома је много више да би се постигла већа размена гасова, што доводи до повећања нивоа фотосинтезе. За разлику од сциофита, хелиофите имају високу тачку светлосне компензације тј. захтевају већи интензитет осветљености да би ефикасно везивали угљен-диоксид. Листови светлости имају висок капацитет и до 30 μmolCO2/m2s, али имају и виши базални метаболизам у поређењу са другим листовима. Хелиофите не подносе сенку зато што је однос између дисања и фотосинтезе код њих неповољан при условима ослабљене светлости. За хелиофите је светлосни ужитак (L=Lmin/Lmax*100) једнак вредности пуног дневног осветљења отвореног поља, што значи да и Lmin и Lmax износе 1, односно да је светлосни ужитак 100%.

Хелиофите су често и ксерофите јер услови високог светлосног интензитета најчешће подразумевају и сушне услове што је карактеристика отворених, јако осветљених станишта као што су пустиње, степе, ливаде, високопланински пашњаци, камењари. У таквим условима опстаје широколиста боквица, жедњак, чуваркућа, подбел, гладница, споменак, мајкина душица и многе друге. Од хелиофитног дрвећа истичу се својим великим потребама за пуном дневном светлошћу бели и црни бор, бреза, трепетљика, бели и црни јасен, ариш на пример. Хелиофилне врсте дрвећа образују светле лишћарске и четинарске шуме које се одликују богатим спратом приземне вегетације због већег продора светлости до тла.

Црни јасен

Црни јасен (Fraxinus ornus) - Јасен је врста јасена чије је станиште Јужна Европа, западна Азија. Аутохтона врста, хигрофијна врста. Цветови су хемафродитни, једнодоми. Цвета у марту месецу пре листања. Користи се у индустрији за израду намештаја.

На другим језицима

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.