Provincat e Spanjës

Spanja dhe komunitetet autonome të saj janë të ndara në pesëdhjetë provinca (spanjisht: provincias; sing. provincia) [note 1].

Organizimi i provincave

Provinces of Spain
Një hartë e provincave të Spanjës.

Historikisht, provincat kanë shërbyer kryesisht si rripa të transmetimit për politikat e miratuara në Madrid, pasi Spanja ishte një shtet shumë i centralizuar për pjesën më të madhe të historisë së saj. Rëndësia e provincave ka rënë që nga miratimi i sistemit të komuniteteve autonome në periudhën e tranzicionit spanjoll drejt demokracisë. Megjithatë mbesin si zona zgjedhore për zgjedhjet shtetërore dhe si referencë gjeografike: për shembull në adresat postare dhe kodet telefonike.

Planimetria e provincave të Spanjës ndjek modelin e ndarjes territoriale të vendit të kryer në vitin 1833. Ndryshimi i vetëm i madh i kufijve provinciale që nga ajo kohë ka qenë nën-ndarja e Ishujve Kanare në dy provinca në vend se në një.

Provincat

 1. Badajoz
 2. Cáceres
 3. Ciudad Real
 4. Zaragoza
 5. Cuenca
 6. Huesca
 7. León
 8. Toledo
 9. Albacete
 10. Teruel
 11. Burgos
 12. Sevilla
 13. Córdoba
 14. Jaén
 15. Granada
 16. Salamanca
 17. Guadalajara
 18. Lleida
 19. Murcia
 20. Valencia
 21. Asturias
 22. Zamora
 23. Navarra
 24. Soria
 25. Huelva
 26. Lugo
 27. Almería
 28. Valladolid
 29. Palencia
 30. Ávila
 31. Madrid
 32. A Coruña
 33. Barcelona
 34. Cádiz
 35. Málaga
 36. Ourense
 37. Segovia
 38. Castellón
 39. Tarragona
 40. Girona
 41. Alicante
 42. Cantabria
 43. La Rioja
 44. Ishujt Balearik
 45. Pontevedra
 46. Las Palmas
 47. Santa Cruz de Tenerife
 48. Álava
 49. Biscay
 50. Gipuzkoa
 51. Melilla
 52. Ceuta

Shënimet

 1. ^ Në gjuhë të tjera të spanjës:

Lidhjet e jashtme

Provinca Alicante

Alicante është një provincë e komunitetit autonom Komuniteti i Valencias, në Spanjë. Alicante ka një popullsi prej 1 945 642 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 5816.5 km2.

Provinca Badajoz

Badajoz është një provincë e komunitetit autonom Extremadura, në Spanjë. Badajoz përfshinë një sipërfaqe prej 21,766 km2.

Provinca Barcelona

Barcelona është një provincë e komunitetit autonom Katalonia, në Spanjë. Barcelona ka një popullsi prej 5,540,925 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 7,733 km2.

Provinca Biscay

Biscay është një provincë e komunitetit autonom Baskia, në Spanjë. Biscay ka një popullsi prej 1,159,639 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 2,217 km2.

Provinca Burgos

Burgos është një provincë e komunitetit autonom Castile dhe León, në Spanjë. Burgos ka një popullsi prej 375,657 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 14,292 km2.

Provinca Cadiz

Cádiz është një provincë e komunitetit autonom Andalusia, në Spanjë. Cádiz ka një popullsi prej 1180817 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 7436 km2.

Provinca Castellón

Castellón është një provincë e komunitetit autonom Komuniteti i Valencias, në Spanjë. Castellón ka një popullsi prej 604,564 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 6679 km2.

Provinca Cáceres

Cáceres është një provincë e komunitetit autonom Extremadura, në Spanjë. Cáceres përfshinë një sipërfaqe prej 19868 km2.

Provinca Gipuzkoa

Gipuzkoa është një provincë e komunitetit autonom Baskia, në Spanjë. Gipuzkoa ka një popullsi prej 715,148 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 1,980 km2.

Provinca Girona

Girona është një provincë e komunitetit autonom Katalonia, në Spanjë. Girona ka një popullsi prej 756,810 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 5.905,00 km2.

Provinca Granada

Granada është një provincë e komunitetit autonom Andalusia, në Spanjë. Granada ka një popullsi prej 918072 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 12531 km2.

Provinca Huesca

Huesca është një provincë e komunitetit autonom Aragon, në Spanjë. Huesca ka një popullsi prej 228566 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 15626 km2.

Provinca Lleida

Lleida është një provincë e komunitetit autonom Katalonia, në Spanjë. Lleida ka një popullsi prej 440,915 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 12,150 km2.

Provinca Málaga

Málaga është një provincë e komunitetit autonom Andalusia, në Spanjë. Málaga ka një popullsi prej 1 652 999 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 7308 km2.

Provinca Salamanca

Salamanca është një provincë e komunitetit autonom Castile dhe León, në Spanjë. Salamanca ka një popullsi prej 352986 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 12349.95 km2.

Provinca Sevilla

Seville është një provincë e komunitetit autonom Andalusia, në Spanjë. Seville ka një popullsi prej 1917097 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 14042 km2.

Provinca Tarragona

Tarragona është një provincë e komunitetit autonom Katalonia, në Spanjë.

Provinca Toledo

Toledo është një provincë e komunitetit autonom Castile-La Mancha, në Spanjë. Toledo ka një popullsi prej banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 15370 km2.

Provinca Valencia

Valencia është një provincë e komunitetit autonom Komuniteti i Valencias, në Spanjë. Valencia ka një popullsi prej 2,566,474 banorë, dhe përfshinë një sipërfaqe prej 10,763 km2.

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.