Protestantizmi

Protestantizmi është emërtimi i përbashkët i rrymave të ndryshme krishtere, që u shkëputën nga kisha katolike në shek. XVI. Protestantët nuk pranojnë Papën si kryetar të kishës, kundërshtojnë beqarinë e priftërinjve, janë për ceremoni fetare të thjeshta dhe kundër adhurimit të ikonave. Rrymat kryesore të protestantizmit janë: luteranizmi i përhapur në Gjermaninë Veriore e në vendet Skandinave: kalvinizmi i përhapur në Zvicër e Hollandë e pjesërisht në Britaninë e Madhe; anglikanizmi në Angli.

Linqe të Jashtme

  • Zanafilla, portal online dhe komunitet me prezencë në rrjetet sociale që promovon vlerat dhe jetën biblike
Aarau

Aarau është kryeqyteti i kantonit zviceran verior të Aargaut. Qyteti është gjithashtu kryeqyteti i distriktit të Aaraut. Është gjermanisht folës dhe mbizotëron protestantizmi. Aarau gjendet në pllajën zvicerane, në luginën Aar, në anën e djathtë të bregut të lumit dhe në këmbën e djathtë të maleve Jura, dhe në perëndim të Zvicrës. Bashkia kufizohet me Kantonin e Aargaut në perëndim. Aarau është qyteti i tretë më i madh në Aargau pas Wettingen dhe Baden.

Brukseli

Brukseli është kryeqyteti i Belgjikës.

Demografia e Italisë

Në vitin 2003 Italia ka pasur gjithsej 57.998.353 banorë, dhe dendësi 196 banorë në km2.

Italia në aspektin gjuhësor dhe fetarë është kryesisht homogjene, por në aspektin kulturorë , ekonomik dhe politik shumë e llojllojshme.

Në Evropë është e pesta për nga dendësia e popullsisë (196 b. Në km2). Në Itali nuk ka shumë pakica. Më e madhja është pakica gjermane në Tirolin Jugorë, slloven rreth Trieshtës, Shqiptarë në Kalabri e Sicili etj.

Edhe pse religjioni kryesorë është Katolicizmi 85%, ekzistojnë edhe religjione tjera si protestantizmi, bashkësitë breje dhe gjithnjë e më tepër nga të ardhurit, bashkësia islame.

Denpasar

Denpasar është qytet në provincën Bali, Indonezi. Popullësia e Denpasarit ishte 880,600 më 2015.

Gjermania

Gjermania (gjermanisht: Bundesrepublik Deutschland, lexo: Bundesrepublik Dojçland, ose Deutschland, lexo: Dojçland), zyrtarisht Republika Federale e Gjermanisë, ndodhet në pjesën qendrore të Evropës dhe kufizohet në veri me Danimarkën, në lindje me Poloninë, në juglindje me Çekinë, në jug me Austrinë dhe Zvicrën, në perëndim me Francën, Luksemburgun, Belgjikën dhe Holandën. Ndërsa në veri në anën perëndimore e përshkon kufiri natyral i Detit të Veriut dhe anën lindore Deti Baltik. Territori i Gjermanisë mbulon 357,021 km² ai ndikohet nga klimat mesatare sezonale.

Me mbi 82 milion banorë, Gjermania ka numrin më të madh të popullsisë në Evropë dhe është e treta shtëpi për numrin e migrantëve ndërkombëtarë.Një rajon i quajtur Germania, i banuar nga disa fise Gjermanike është njohur dhe dokumentuar para vitit 100 pas.e.s.. Prej shekullit X territoret Gjermane kanë formuar pjesën qendrore të Perandorisë së Shenjtë Romake që qëndroi deri më 1806. Gjatë shekullit XVI, Gjermania veriore u bë qendra e Reformave protestante. Si një shtet-komb modern, vendi fillimisht u bashkua mes Luftës Franko-Prusiane më 1871. Pas Luftës së dytë Botërore, Gjermania u nda në dy shtete të veçanta përgjatë vijave të okupimit nga Aleatët më 1949. Dy shtetet u ribashkuan më 1990. Gjermania Perëndimore ishte anëtare themeluese e Komunitetit Evropian më 1957, që më vonë u bë Bashkimi Evropian më 1993. Gjermania është pjesë e zonës Schengen, pa kufinj, dhe ka adoptuar valutën Evropiane, euron më 1999.

Gjermania është një Republikë parlamentare federative prej gjashtëmbëdhjetë shtetesh (gjermanisht: Länder). Kryeqyteti dhe qyteti më i madh është Berlini.

Gjermania është anëtare e Kombeve të Bashkuara, NATOs, G8-ës, dhe G4-ës, dhe ka nënshkruar Protokollin Kyoto. Është ekonomia e tretë në botë për nga Prodhimi i Brendshëm Bruto (PBB) dhe eksportuesi më i madh në botë i mallrave më 2007. Në terme absolute, Gjermania ka buxhetin vjetor për ndihma zhvillimore të dytin në botë (pas SHBA-ve),. Vendi ka ndërtua një standard të lartë jetese dhe ka themeluar një sistem gjithëpërfshirës të sigurisë sociale. Ajo ka një pozicion kyç në afera Evropaine dhe mirëmban një partnership të ngushtë nivel ndërkombëtar. Gjermania njihet si lider shkencorë dhe teknologjik në disa fusha.

Hawaii

Hawaii është shteti i 50-të i shteteve federale, u bashkua më 21 gusht 1959. Hawaii është i vetmi shtet i cili gjendet në Oqeani. Hawaii është i 8-ti me sipërfaqe dhe i 11-ti me popullsi, por i 13-ti me popullsi më të dendur. Kryeqyteti i këtij shteti të federatës Amerikane është Honolulu.

Kisha Anglikane

Kisha Anglikane (ang. Church of England) është emërtim për kishën shtetërore të krishterë të Anglisë, "kisha amë" e Bashkësisë Anglikane dhe në mbarë botën dhe më e vjetra ndër dyzet kishat e pavarura kombëtare. Kisha Anglikane lindi si rrjedhojë e ndarjes së saj nga Kisha katolike romake në qindvjeçarin e XVI nën mbretërimin e Henrit të VIII. Doktrina e Kishës Anglikane bazohet në 39 nenet e fesë.

Kisha e Anglisë ka rreth 25.000.000 besimtarë dhe është kisha më e madhe anglikane.

Martin Bucer

Martin Bucer (në fillim gjermanisht: Martin Butzer; [1] 11 nëntor 1491 - 28 shkurt 1551) ishte një reformator protestante bazuar në Strasburg që ndikohet Lutheran, kalvinist, anglikane dhe doktrinave dhe praktikave. Bucer ishte fillimisht një anëtar i Rendit Dominikane, por pas takimit dhe duke u ndikuar nga Martin Luther në 1518 ai organizohet për zotohet të tij murg të anulohen. Ai pastaj filloi të punojë për Reformat, me mbështetjen e Franz von Sickingen. Bucer's përpjekjet për të reformuar kishën në Wissembourg rezultoi në përjashtim të tij nga Kisha Katolike Romake, dhe ai ishte i detyruar të largoheshin për në Strasburg. Atje ai u bashkua me një ekip të reformatorët i cili përfshinte Mateu Zell, Volfgang Capito, dhe Caspar Hedio. Ai ka vepruar si një ndërmjetës midis dy reformatorët kryesorë, Martin Luteri dhe Huldrych Zwingli, që ndryshojnë në doktrinën e rite. Më vonë, Bucer kërkoi marrëveshje lidhur me artikujt e përbashkët të besimit si dhe pohimi Tetrapolitan Concord Wittenberg, duke punuar ngushtë me Philipp Melanchthon në latter. Bucer besonin se katolikët në Perandorinë e Shenjtë Romake mund të jetë i bindur për t'u bashkuar me Reformimit. Përmes një seri konferencash organizuar nga Charles V, ai u përpoq të bashkohen protestantët dhe katolikët për të krijuar një kishë të veçantë kombëtar gjerman nga Roma. Ai nuk ka arritur këtë, si ngjarjet politike çoi në Luftës Schmalkaldic dhe duken Protestantizmi brenda Perandorisë. Në 1548, Bucer ishte bindi, nën presion, për të nënshkruar së Përkohshme Augsburg, e cila vendosi disa forma të kultit katolik. Megjithatë, ai vazhdoi për të nxitur reformat e deri në qytetin e Strasburgut pranuar të përkohshme, dhe e detyroi atë të leave. Më 1549, Bucer ishte në mërgim në Angli, ku, nën udhëheqjen e Thomas Cranmer, ai ishte në gjendje të ndikojë në rishikimin e dytë të Libri i lutjeve të përbashkëta. Ai vdiq në Cambridge, Angli, në moshën 59. Edhe pse ministria e tij nuk shpien në formimin e një emërtim të ri, shumë sekteve protestante kanë marrë atë si një prej tyre. Ai kujtohet si një pionier e hershme të ecumenism. Martin Bucer lindi në Sélestat (Schlettstadt), Alsace, një qytet pa perandorake të Perandorisë së Shenjtë Romake. Babai i tij dhe gjyshi, te dyja me emrin Claus Butzer, u coopers (barrelmakers) nga tregtia.[6] Pothuajse asgjë nuk është e njohur për nënën e Bucer.[7] Bucer gjasa ndoqi shkollën prestigjioze Sélestat Latine, ku artizanët dërguar fëmijët e tyre.[8] Ai përfunduar studimet e tij në verë të vitit 1507 dhe u bashkua me qëllim Domenikane si një rishtar. Bucer më vonë mori gjyshi i tij kishte detyruar atë në qëllim. Pas një viti, ai u shenjtëruar si një ndihmës në Strasburg të kishës Williamites, dhe ai mori e tij shprehet si një murg dominikan plotë. Në 1510, ai u shenjtëruar si një dhjak.[9] Me 1515, Bucer u studiuar teologji në manastirin dominikan në Heidelberg. Vit më pas, ai mori një kurs në dogmatikë në Mainz, ku ai u shugurua prift, duke u kthyer në Heidelberg në janar 1517 për t'u regjistruar në universitet.[10] Rreth kësaj kohë, ai u ndikuar nga humanizmi, dhe ai filloi blerjen e librave botuar nga Johannes Froben, disa nga Erasmus e madhe humaniste. Një inventar i 1518 librave Bucer përfshin vepra kryesore e Thomas Aquinas, kreu i skolastikë mesjetar në mënyrë Dominikane.[11] Në prill 1518, Johannes von Staupitz, vikar i përgjithshëm i Augustinians, ftoi reformatori Martin Luther Wittenberg të argumentojnë teologji e tij në polemikë Heidelberg. Këtu Bucer Luteri u takua për herë të parë.[12] Në një letër të gjatë për mentorin e tij, Beatus Rhenanus, Bucer tregoi atë që ai e mësoi, dhe ai komentoi disa Nëntëdhjetë e pesë Këto Luteri. Ai kryesisht u pajtua me ato dhe të perceptuar idetë e Luterit dhe Erasmus të jenë në harmoni. Sepse takim Luteri përbëjnë rreziqe të caktuara, ai i kërkoi Rhenanus për të siguruar letrën e tij nuk bie në duar të gabuara. Ai gjithashtu shkroi vullnetin e tij, e cila përmban inventarin e librave të tij. Në fillim të 1519, Bucer marrë shkallën baccalaureus, dhe se vera ai u shpreh pikëpamjet e tij teologjik në një polemikë para fakultetit në Heidelberg, zbulimin e tij me pushim Akuinas dhe skolastikë.[13] Franz von Sickingen ishte mbrojtës dhe mbrojtësit e Martin Bucer gjatë viteve të tij të hershme.

Ngjarjet që e ka shkaktuar Bucer për të lënë me qëllim Dominikane u ngrit nga të tij përqafojë e ideve të reja dhe kontaktet e tij në rritje me Humanistëve tjera dhe reformatorëve. Një Domenikane tjerë, Jacob van Hoogstraaten, hetues i madh i Këlnit, u përpoqën për të ndjekur penalisht Johann Reuchlin, një dijetar humaniste. Humanistëve të tjera, duke përfshirë parisë Ulrich von Hutten dhe kalorës perandorak Franc von Sickingen, mori anën e Reuchlin. Hoogstraten u prish, por ai tani planifikuar për të synuar Bucer. Më 11 nëntor 1520, Bucer tha reformator Volfgang Capito në një letër që Hoogstraaten ishte kërcënuese për të bërë një shembull i tij si një ndjekës i Luther. Për t'i ikur juridiksionit Domenikane, Bucer të nevojshme për të lirohen nga të tij murg premton. Capito dhe të tjerët ishin në gjendje që të përshpejtojë anulimin e tij shprehet se, dhe më 29 prill 1521 ai u lirua formalisht nga rendit dominikan.[14] Për dy vitet e ardhshme, Bucer ishte i mbrojtur nga Sickingen dhe Hutten. Ai gjithashtu ka punuar për një kohë në gjykatën e Ludwig V, zgjedhës qiellzor, si kapelan të rinj Frederik Ludwig e vëllait.[15] Sickingen ishte një figurë e lartë në gjykatë Ludwig së.[16] Ky takim i aktivizuar Bucer për të jetuar në Nuremberg, më qytetit të fuqishme të Perandorisë, zyrtarët e së cilës ishin të fuqishëm qeverisës reformiste. Atje ai u takua me shumë njerëz të cilët ndanë pikëpamje të tij, duke përfshirë Pirckheimer humaniste Willibald dhe të ardhmen Nurembergut reformator Andreas Osiander. Në shtator 1521, Bucer pranoi ofertën Sickingen për pozitën e pastorit në Landstuhl, ku Sickingen kishte një kështjellë, dhe Bucer lëvizur në qytet maj 1522.[17] Në verë 1522, ai u takua dhe u martua me Elisabeth Silbereisen, një ish-murgeshë.[18] Sickingen gjithashtu ofroi të paguajë për Bucer për të studiuar në Wittenberg. Në rrugën e tij, Bucer ndalur në qytetin e Wissembourg, reformator i të cilit udhëheqës, Heinrich Motherer, i kërkoi atij që të bëhet prift i tij. Bucer ranë dakord të ndërpresë udhëtimin e tij dhe shkoi të punojë menjëherë, duke predikuar predikime të përditshme, në të cilën ai sulmoi praktikat tradicionale të kishës dhe urdhërat murg. Në bazë të besimit të tij se Bibla është burimi i vetëm për njohuri për të arritur shpëtimin (sola Scriptura), ai predikoi masë që nuk duhet të konsiderohet si recrucifying e Krishtit, por në vend të pritjes së dhuratë të Zotit e shpëtimit nëpërmjet Krishtit. Ai akuzoi murgjit e krijimit të rregullave shtesë mbi atë që është e përfshira në Bibël.[19] Ai përmbledhur bindjet e tij në gjashtë teza, dhe bëri thirrje për një debat publik. Kundërshtarët e tij, françeskanët lokale dhe Dominicans, injoruar atë, por predikimet e tij nxiste banorë qyteti për të kërcënuar manastiret qytetit. Peshkop i Speyer reaguan duke excommunicating Bucer, dhe edhe pse këshilli qytetit vazhdoi të mbështesë atë, ngjarje përtej Wissembourg majtë Bucer në rrezik. Benefactor e tij kryesor, Franc von Sickingen, u mund dhe u vra gjatë Revolt kalorës, dhe Ulrich von Hutten u bë një i arratisur.[20] Këshilli Wissembourg kërkoi Bucer dhe Motherer të largohen, dhe më 13 maj 1523 ata ikën në Strasburg pranë.

Pastor

Pastor - Fjala Pastor rrjedh nga gjuha latine, Dhjata e Re, pastor dhe pascere që do të thotë bari, bariu. Shumë kisha ungjillore e përdorin titullin pastor për të emërtuar drejtuesin kryesor të bashkësisë. Shembulli kryesor i pastorit është vetë Jezusi, kryebariu i mirë (Gjoni 10:11;1 Pjetri 5:4) i cili e dha jetën e vet për delet.

Ungjillorët zakonisht nuk përdorin fjalën prift, për shkak se prifti - në Dhjatën e Vjetër si dhe në fetë pagane - i çon sakrifica Perëndisë, dhe sakrificat tashmë kanë pushuar. Puna e drejtuesit të krishterë është mësimdhënia, përkujdesja morale dhe qeverisja, gjëra që nuk ishin pjesë e punës së priftit. Pra, biblikisht nuk është i mbrojtshëm titulli prift për drejtuesin e krishterë.

Pekanbaru

Pekanbaru është kryeqyteti i provincës Riau, Indonezi, dhe qendra kryesore ekonomike në pjesën lindore të ishullit Sumatra. Sipas vitit 2015, qyteti ka pasur 1,038,118 banorë. Pekanbaru ishte fillimisht e ndërtuar si market nga tregtarët Minangkabau gjatë shekullit të 18. Emri i qytetit rrjedh nga fjala malajzese që do të thotë 'market i ri' ('pekan' do të thotë market dhe 'baru' do të thotë i ri).

Pekanbaru është qyteti i tretë më i populluarizuar në ishullin Sumatra pas Medanit dhe Palembangut me popullsi 950,571 e regjistruar në shtator 2013.

Sakramenti

Sakramenti (lat. sacramentum = shenjtërim) është një besim dhe ushtresë e ritit të krishterë që ndërmjetëson Hirin e Perëndisë tek njeriu, duke themeluar kështu një mister të shenjtë. Pikëpamjet lidhur me çështjet se cilat rite janë sakramentale, dhe kur një veprim është sakramental ndryshojnë midis besimeve dhe traditave të krishtera.

Përkufizimi më i pajtueshëm i një sakramenti pohon se ai është një shenjë e jashtme e dukshme që shpie në hirin e brendshëm shpirtëror. Sakramentet më të pranuara gjerësisht janë pagëzimi dhe kungimi; megjithëse besime të tjera të krishtera përfshijnë edhe pesë sakramente të tjera: krezmimin, shugurimin, rrëfimin, vajimin, dhe martesën.

Vëllazëria Ungjillore e Shqipërisë

Vëllazëria Ungjillore e Shqipërisë ose VUSH

Në 14 nëntor 1892, Gjerasim Qiriazi me një grup atdhetaresh Ungjillore ku ndër te tjerë vlen te përmendim edhe kontributin e atdhetarit Petro Nini Luarasin, themelojnë "Vëllazërinë UNGJILLORE". Synimi i tyre ishte i trefishte : 1) përhapja e Ungjillit në Shqipëri ; 2) botimi i letërsisë shqipe ; 3) hapja dhe drejtimi i shkollave shqipe.

Me 1908 Ungjilloret morën pjesë aktivisht në organizimin dhe punimet e Kongresit te Manastirit.

Në mes te persekutimeve, paragjykimeve, ckisherimeve, pengesave nga Porta e Larte, ungjilloret punuan aktivisht jo vetëm për përhapjen e mesazhit te Ungjillit por edhe për përhapjen e gjuhës, letërsisë e shkollave shqipe. Komuniteti i Krishtere Ungjillor vazhdoi te gëzonte një rritje te palëkundur dhe në vitin 1940 krenohej me një anëtarësi prej disa qindra vetesh.

Gjate regjimit Komunist ungjilloret pësuan persekutime dhe me ardhjene demokracisë kishin mbetur rreth pese burra besimtare nga Kisha e Korçës e kohës se paraluftës.

Me ardhjen e demokracisë në vitin 1992, VËLLAZËRIA UNGJILLORE E SHQIPËRISË rinis veprimtarinë e saj, në vazhdim te punës dhe veprës se te krishterëve shqiptare te shekujve te pare dhe te atdhetareve Ungjillore si Gjerasim Qiriazi, Grigor Cilka, Kristo Dako etj.

Sot Komuniteti Ungjillor është shtrire përmes kishave te veta në çdo qytet te Shqipërisë dhe vazhdon te japë kontributin e tij jo vetëm në transformimin shpirtëror te Shqiptareve por edhe në çdo fushe te jetës se vendit. Ky kontribut përkthehet në hapje shkollash, kopshtesh, kursesh profesionale, shtëpi fëmijësh, azile, qendra shëndetësore e klinika, projekte sociale për fëmije, te varfër, pensioniste, te burgosur etj.

Te krishterët ungjillore i gjen në çdo fushe te jetës se vendit si qytetare dhe shtetas te devotshëm e te ndershëm. Ata besojnë se mesazhi i Ungjillit mund te transformoje pozitivisht jetën e një individi, te një familjeje, te një komuniteti dhe te krejt shqiptareve.

Qe na 22 nëntor i vitit 2010 VËLLAZËRIA UNGJILLORE E Shqipërisë mori statusin e Bashkësisë Fetare duke u bere kështu komuniteti i peste fetar i njohur zyrtarisht nga shteti shqiptar.

Kryetar i Bashkësisë Fetare VËLLAZËRIA UNGJILLORE E SHQIPËRISË është Pastor Ali KURTI.

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.