Order of the British Empire

The Most Excellent Order of the British Empire, urdhër nderi i themeluar në vitin 1917 nga Mbretëria e Bashkuar. Urdhëri u jepet si shtetasëve britanikë ashtu edhe qytetarëve të huaj.

Urdhëri ka 5 klasa:

 • Knight or Dame Grand Cross (GBE)
 • Knight or Dame Commander (KBE or DBE)
 • Commander (CBE)
 • Officer (OBE)
 • Member (MBE)
Mbe medal front and reverse
MBE, ana përpara dhe e mbrapsht

Mbajtës të urdhërit (Listë jo e plotë)

KBE / DBE

KBE

 • Tim Berners-Lee KBE 2004
 • Richard Branson KBE 1999
 • Alfred Brendel KBE 1989
 • George Bush (sen.)
 • Charlie Chaplin KBE 1975
 • Winston Churchill KBE
 • Nicolae Ceauşescu KBE 1978
 • Wesley Clark KBE 2000
 • Sean Connery KBE 2000
 • Ralf Dahrendorf KBE 1982
 • Hammer DeRoburt KBE 1982
 • Henri Deterding KBE 1920
 • Plácido Domingo KBE 2002
 • Antal Doráti KBE 1983
 • Douglas Fairbanks jr. KBE 1949
 • Tommy Franks KBE 2004
 • Stephen Fry KBE 1994
 • Bill Gates KBE 2005
 • Naum Gabo KBE 1973
 • Bob Geldof KBE
 • Rudolph Giuliani
 • Billy Graham
 • Alan Greenspan KBE 2002
 • Harri Holkeri KBE 1999
 • J. Edgar Hoover KBE 1950
 • Bob Hope KBE 1998
 • Elton John CBE 1997, KBE 1998
 • Tom Jones KBE 2005
 • Paul McCartney MBE 1965, KBE 1997
 • Ian McKellen KBE 1990
 • Yehudi Menuhin KBE 1965
 • Spike Milligan KBE 2001
 • Roger Moore CBE 1999, KBE 2003
 • Robert Mugabe KBE 1994
 • Lewis Mumford KBE 1975
 • Edward R. Murrow KBE 1965
 • Nursultan Nasarbajew KBE 2002
 • Pelé KBE 1998
 • Murray Perahia KBE 2004
 • Tim Rice KBE 1994
 • Arthur Rubinstein KBE 1977
 • Dean Rusk KBE 1976
 • Abdus Salam KBE 1989
 • Georg Solti KBE 1971
 • Steven Spielberg KBE
 • James Watson KBE 2001
 • Simon Wiesenthal KBE 2004
 • Franco Zeffirelli KBE 2004

DBE

 • Julie Andrews DBE 2000
 • Shirley Bassey DBE 1999
 • Antonia S. Byatt CBE 1990, DBE 1999
 • Agatha Christie DBE 1971
 • Daphne du Maurier DBE 1969
 • Jane Goodall DBE 2004
 • Kelly Holmes DBE 2004
 • Kiri Te Kanawa DBE 1982
 • Ellen MacArthur DBE 2005
 • Helen Mirren DBE 2003
 • Diana Rigg CBE 1987, DBE 1994
 • Margaret Rutherford OBE 1961, DBE 1967
 • Maggie Smith DBE 1990
 • Elizabeth Taylor DBE 1999

CBE

 • Petula Clark CBE 1998
 • Billy Connolly CBE 2003
 • Roger Daltrey CBE 2004
 • Ray Davies CBE 2004
 • Ron Dennis CBE
 • David Gilmour CBE 2003
 • Zaha Hadid CBE 2002
 • Stephen Hawking CBE 1982
 • Ian Holm CBE 1989
 • Jonathan Ive CBE 2005
 • Brian May CBE 2005
 • Michael Palin CBE 1 janar 2000
 • Sting CBE 2003
 • Billy Wright CBE 1959

O.B.E.

 • David Beckham O.B.E.
 • Edward Gordon Craig O.B.E.
 • Steve Davis O.B.E. 2001
 • Edward Fox O.B.E. 2002
 • Steve Grand O.B.E. 2000
 • Emlyn Hughes O.B.E. 1980
 • Peter Molyneux O.B.E. 2005
 • Olivia Newton-John O.B.E. 1979
 • John Peel O.B.E. 1998
 • Pierce Brosnan O.B.E.
 • Terry Pratchett O.B.E. 1998
 • Patrick Stewart O.B.E. 2001
 • Bert Trautmann O.B.E. 2004
 • Midge Ure O.B.E. 2005
 • Victoria Beckham O.B.E. 2017

MBE

 • J.E. Casely Hayford MBE 1919
 • George Harrison MBE 1965
 • Stephen Hendry MBE 1994
 • John Lennon MBE 1965 - 1969
 • Jamie Oliver MBE 2003
 • John Parrott MBE 1996
 • Ringo Starr MBE 1965
 • Jimmy White MBE 1999
 • Mark Williams MBE 2004

Lidhje të jashtme

Alexander Mcqueen

Alexander McQueen, i lindur më 17 Mars të vitit 1969, në Lewisham, Londër, ishte një stilist britanik. Pasi u diplomua ai filloi të dizajnoj veshje për femra dhe hapi biznesin e vet. Ai filloi të punoj për Louis Vuitton, me kohën aj u bë dizajner kryesor për linjën e mode Givenchy. Në vitin 2000, Gucci bleu 51% të aksioneve në kompanin e Alexander McQueen, i cili më pas la punën në Givenchy. Në vitin 2004 ai bëri linjën e tij të veshjeve për meshkuj. McQueen fitoj çmimin "dizajneri britanez i vitit" katër herë nga këshilli i modës britanez. ai u emërua si "Commander of the order of the British Empire", më pas ai filloi të hap dyqanet e tij në New York, Milan, London, Las Vegas dhe Los Angeles. Pasi që iki nga Givenchy, ai prodhoi edhe më shumë spektakle interesante, me ndihmën e investimit të Gucci-t, edhe pse ai ishte i njohur për panairin dhe pasionin e shfaqjeve të tij. Në vitin, 2010 pas vdekjes së nënës së tij, ai u vetëvra.

Anatolij Golicin

Anatoliy Mikhaylovich Golitsyn (Rusisht: Анатолий Михайлович Голицын; i lindur në 25 gusht 1926) është një kalues sovjetik i KGBsë dhe autor i dy librave për strategjinë afatgjatë të drejtuesve të KGB. Ai është lindur në Piryatin, republika sovjetike Ukrainase. Ai ofroi "njw gamë të gjerw informacionesh te CIA mbi operacionet e shumicws sw departmenteve tw Helsinkit dhe rezidencave tw tjera, ashtu si dhe metodat e KGBsw pwr rekrutimin dhe mbajtjen e agjentwve". Ai wshtw njw Komandant Nderi i Urdhwrit tw Perandorisw Britanike (Commander of the Order of the British Empire - CBE) dhe, deri nw vitin 1984, ishte njw qytetar amerikan.

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro(石黒 一雄; lindur më 8 Nëntor 1954) është shkrimtar britanik me origjinë japoneze. U lind në Nagasaki, Japoni dhe në moshën 5-vjeçare u shpërngul bashkë me familjen e tij në Angli. Në vitin 1978 diplomoi në Universitetin e Kentit, dega Gjuhë Angleze dhe Filozofi, kurse më 1980 kreu studimet Master në drejtimin shkrim kreativ.

Ishiguro konsiderohet si një nga shkrimtarët më të shquar të sferës anglishtfolëse, i nominuar katër herë për çmimin Man Booker, të cilin arriti ta fitojë më 1989 me romanin "Mbetjet e ditës". Romani i tij Mos më lër të shkoj (2005), u vlerësua nga Revista Times si romani më i mirë i vitit 2005, dhe u përfshi në listën e 100 romaneve më të mira në gjuhën angleze nga 1923 deri 2005.

Në vitin 2017 fitoi Çmimin Nobel për letërsi me motivacionin: "në romane që përshkohen nga një fuqi e madhe emocionale na e ka zbuluar humnerën që fshihet pas ndjesisë së rreme të lidhjes sonë me botën."

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.