Kreshta

Kreshta është pjesa më e lartë e majës së malit, kodrës, kodrinës etj.; majë e mpreht mali, kodre, kodrine etj.; pjesë e sipërme e dhëmbëzuar e një vargmali a harkmali; kreishtë, rrashtë, rraboç.

Bashkia Mat

Bashkia Mat është një bashki në Qarkun e Dibrës në Shqipëri. Bashkia Mat si ka qendrë t saj qytetin e Burrelit. Bashkia përfshinën në tërësinë e saj territoriale qytetin e Burrelit dhe 47 fshatra, të cilat janë pjesë e 8 NJA: Burrel, Baz, Derjan, Rukaj, Macukull, Komsi, Lis dhe Ulëz.

Dardana

Dardana ose Dardanë, e njohur edhe Kamenica/ë (serbisht Косовска Каменица/Kosovska Kamenica) është një qytezë dhe komunë në Kosovë e cila kufizohet me disa komuna të shtetit fqinj Serbia. Gjendet në pjesën më lindore të Kosovës. Në veri kufizohet me Medvegjën, në veri-lindje me Leskovcin në lindje me Vranjën dhe lindje-jug lindje Bujanocin, ndërsa në jug-perëndim të Dardanës gjendet Gjilani dhe pjesën veri-perëndimore gjendet Prishtina. Popullsia prej 36.000 banorëve është e shpërndarë në qytet dhe 57 fshatra ndersa para procesit të decentralizimit kishte 76 fshatra.

Deti Norvegjez

Deti Norvegjez (Norvegjisht: Norskehavet) është pjesë e Oqeanit Verior Atlantik në veri-perëndim të Norvegjisë, gjindet mes Detit të Veriut dhe Detit të Granlandës.

Ai bashkon Detin e Islandës në perëndim dhe Detin Barents në veri-lindje. Në jug-perëndim, ndahet nga Oqeani Atlantik nga një kreshtë e nëndetëseve që ngjitet mes Islandës dhe Ishujve Faroe. Në veri, kreshta Jan Mayen e ndan atë nga Oqeani Atlantik.

Deti i Norvegjisë,Deti i Grenlandës dhe Deti Islandez shpesh njihen si Detet Nordike.

Diell nën kreshta vëll. 2

Diell nën kreshta vëll 2, roman, Autori: Filip Ndocaj. Viti i botimit: 1971. Faqet e librit 580.

Gjatësia e valës

Në fizikë, 'gjatësia e valës' e një vale sinusoidale është perioda hapësinor e valës - distanca mbi të cilën forma e valës përsëritet.Zakonisht kjo përcaktohet duke konsideruar largësinë midis dy pikave të njëpasnjëshme përkatëse në fazë të njëjtë, të tilla si kreshta, pikprerja me boshtin e abshisave, ajo është një karakteristikë si e valëve propaguese ashtu edhe e atyre stacionare, si dhe e modeleve të valëve të tjera hapësinore.Gjatësia e valës jepet zakonisht nga shkronja greke lambda (λ). Koncepti aplikohet edhe në rate kur vala periodike ka formë jo-sinusoidal.Termi gjatësia e valës përdoret gjithashtu edhe në valët e moduluara, si për zarfin sinusoidal të valëve të moduluar apo valëve të formuara nga interferenca e disa valëve sinusoidale.Po të marrim parasysh se një valë sinusoidale lëviz me një shpejtësi të caktuar, gjatësia e valës është në proporcion të zhdrejtë me frekuencën : valët me frekuenca më të larta kanë gjatësi më të shkurtër, dhe valët me frekuencave të ulta kanë gjatësi më të gjatë.Si shembuj të fenomeneve valore kemi valët e zërit, dritën, dhe valët ujore. Një valë zëri është një ndryshim periodik në shtypjen e ajrit, ndërsa tek drita dhe në valë elektromagnetike të tjera kemi oshilime të intensitetit të fushës elektrike dhe fushës magnetike. Valët e ujit janë variacionet periodike në lartësinë e një trupi ujor (psh: një pellg). Në vibrimet e laticës në një kristal, distancat atomike ndryshojnë në mënyrë periodike si në pozicioni e laticës ashtu edhe në kohë.

Gjatësia e valës është një matje e distancës në mes përsëritjes së dy tipareve unike tv valës, si për shembull midis dy kreshatve, ajo nuk mat se larg një thërrmijë lëviz. Për shembull, në valët ujore në thellësi një grimcë lëviz në një rreth me diametër të njëjtë si lartësia e valës, gjë që është e palidhur me gjatësinë e valës.

Gjeografia e Shqipërisë

Shqipëria gjendet në Evropën juglindore, në pjesën perëndimore të gadishullit Ballkanik e shtrihet midis koordinatave gjeografike 39 gradë e 38' dhe 42 gradë e 39' te gjerësisë veriore dhe 19 gradë e 16' te gjerësisë lindore, në largësi pothuajse të barabartë nga Ekuatori dhe Poli i Veriut. Në veri-perëndim kufizohet nga Mali i Zi (172 km), në veri-lindje nga Kosova (115 km), në lindje nga Maqedonia (151 km) dhe në jug e jug-lindje nga Greqia (282 km). Laget nga detet Adriatik dhe Jon. Sipërfaqja e përgjithshme është 28,748 kilometra katrorë ndërsa kryeqyteti i saj është Tirana.

Shqipëria ka një pozitë të favorshme gjeografike, pasi gjendet në kryqëzimin e rrugëve më të shkurtra që kalojnë nga Mesdheu perëndimor për në Ballkan e Azinë e Vogël dhe kontrollon kalimin përmes kanalit detar të Otrantos. Luginat e saj më të gjëra janë ato të lumenjve Drin, Shkumbin dhe Vjosë, që lehtësojnë, njëkohësisht dhe lidhjen e brendshme të Ballkanit me detin Adriatik dhe të Azisë së Vogël me viset e Mesdheut.

Kangasala

Kangasala (finlandisht: Kangasalan kunta), është një komunë në Finlandë. Është e vendosur në provincën Finlanda Perëndimore, dhe është pjesë e rajonit Pirkanmaa.

Krastakraus

Kastakraus është një roman nga shkrimtari Bilal Xhaferri, shkruar në vitin 1968 dhe botuar për herë të parë më 1993.

Livoçi i Epërm

Livoç i Epërm është një vendbanim në komunën e Gjilanit, Kosovë. Fshat i tipit të shpërndarë, që shtrihet rreth 2km në perëndim të Gjilanit. I ndarë në lagje të tipit të grumbulluar, të cilat shtrihen në pjesën fushore dhe kodrinore.

Lophaetus

Shqiponja me kreshtë llojë Shqiponje gjini në vete, në familjen accipitridae, të rendit falconiformes. Jeton në viset tropike të Afrikes në jug të Saharasë. Ky lloj i papërzieshëm me llojet e tjera të Shqiponjave nga ngjyra e tij e zezë dhe kreshta të cilen e mban në kokë.

Mali i Jabllanicës

Jablanica (shqip: Jabllanica; maqedonisht: Јабланица) është një mal në Shqipëri dhe Republikën e Maqedonisë, i cili shtrihet përgjatë kufirit midis dy vendeve. Kreshta e gjatë malore është më e lartë se 2000 m për rreth 50 km, ndërsa pjesa më e lartë e vendosur në qendër të saj është Guri i Zi, Jabllanica në 2257 m lartësi.

Mali i Thatë

Mali i Thatë është një mal në juglindje të Shqipërisë dhe një pjesë e të qenit në jugperëndim të Maqedonisë (e njohur me emrin dhe Galicica shpallur Park Kombëtar) me lartësi më të lartë të 2287 metra.

Ai kufizohet nga Liqeni i Prespës, Ohrit në lindje Liqenit në veriperëndim dhe mbikëqyr qytetin e Pogradecit në perëndim.

Ai shtrihet 25 km nga veriu në jug dhe është 8 km e gjerë në pjesën e saj qendrore.

Mali i Thatë maja më e lartë është Pllaja e Pusit dhe arrin një lartësi prej 2.287 m mbi nivelin e detit.

Ajo është gjetur brenda Shqipërisë, në afërsi të kufirit me Maqedoninë dhe nga kjo pikë e lartë, në mesin e maleve të ndryshme të Shqipërisë, si Liqeni i Ohrit dhe Prespës mund të shihet, si dhe kulmin e tretë më të lartë në Republikën e Maqedonisë, Malit Baba ose Pelister Mountain (2601 m).

Mali ka një forme si formë anticlinal dhe është pothuajse tërësisht i përbërë nga formacione gëlqerore Mesozoike.

Mali i Thatë ka shpate të thepisura (sidomos fytyrën perëndimore), ndërsa jele e saj është pothuajse e sheshtë,

Drejt jugut nga kreshta e Malit të Thatë , ku Mali Gramoz mund të shihet nga 65 km distancë ajrore.

Bimësia është bërë kryesisht nga livadhet alpine, ndërsa në fytyrë lindore jane gjetur ahu, lisi dhe pyjet shkurret.

Në afërsi të fshatit shqiptar të Goricë tokës është e pasur me hekur dhe minerale të shkumës.

Gjatë Kryengritjes shqiptare të 1911 banda e Spiro Bellkamenit mundi një kontigjent osman në Malin e Thatë.

Meristemat e majës

Qelizat e këtyre meristemave kanë formë shumëkëndore dhe hapësirat qelizore pothuajse mungojnë. Citoplazma eshtë përgjithësisht mjaft e shpeshte, e pasur me ribozomë, vakuolat mungojnë ose janë tepër të vegjël, mitokondra më shumë pak kreshta, rrjeti endoplazmatik është pak i zhvilluar dhe plastidet janë në fazë proplastidesh. Bërthama, në krahasim më tere përmasën është goxha voluminoze.

Radio Televizioni Shqiptar

Radio Televizioni Shqiptar (RTSH) është një institucion mediatik publik që përfshin Radio Tiranën, që u krijua në vitin 1938, dhe u hap me një mesazh nga Mbretëresha Geraldinë, dhe të televizionit satelitor.dhe Televizionin Shqiptar, që u krijua në vitin 1960. Prej vitit 1993 RTSH-ja transmeton programet e saj radiofonike dhe televizive edhe nëpërmjet satelitit.

Sejshellet

Sejshellet (emri zyrtar: Republika e Sejshelleve) është një vend arqipelag prej 115 ishujsh që ndodhen pranë brigjeve të Afrikës në Oqeanin Indian

Shpejtësia e fazës

Shpejtësia e fazës e një vale është shpejtësia me të cilën faza e valës shpërhapet në hapësirë. Kjo jepet nga madhësia e shpejtësisë me të cilën udhëton faza e çdo komponenti frekuencash të valës . Për këtë komponent, çdo fazë e dhënë e valës (psh, kreshta) do të duket që ushëton me të shpejtësinë e fazës. Shpejtësia e fazës jepet me anë të gjatësisë së valës λ (lambda) dhe periodës T si

Ose, në mënyrë ekuivalente, në terma të frekuencës këndore të valës ω dhe numrit valor k nga formula

Në një mjedis dispersiv , shpejtësia e fazës varet nga frekuenca dhe nuk është e njëjtë zakonisht me shpejtësinë grupore të valës, e cila është shpejtësia e shpërhapjes së ndryshimeve në amplitudë (e njohur si zarfi i valës) .

Shpejtësia e fazës së rrezatimit elektromagnetik mundet , në raste të vacanta , (psh dispersioni anormal) të kalojë shpejtsinë e dritës në boshllëk, kjo në vetvete nuk tregon transferim superluminal të energjisë ose informacionit. Ajo u përshkrua në mënyrë teorike nga fizikantët Arnold Sommerfeld dhe Léon Brillouin. Shikoni dispersioni për një përshkrim të plotë të shpejtësisë të valëve.

Söderåsen

Söderåsen është një park i hapur dhe kombëtar në veriperëndim të Skåne, Suedi. Në Söderåsen ka pikën më të lartë të Skåne: 212 metra mbi nivelin e detit. Kreshta shtrihet nga Röstånga në juglindje në Åstorp në veriperëndim.

Parku Kombëtar Söderåsen ndodhet 30 km në lindje të Helsingborg.

Vijat Papilare

Vijat Papilare (lat.Papilla=Kreshta , të qiturat e lëkurës).Lëkura e njeriut përbëhet nga dy shtresa kryesore ; Shtresa Jashtme - Epiderma . dhe nga vetë lëkura - Derma. Sipërfaqja e Dermës, nga ana e saj , përbëhet nga të ashtuquajtur "Papila" ose "Kreshta" ,duke ndjekur njëra-tjetrën,që formojnë Vijat Papilare.Midis këtyre vijave papilare ndodhen kanalet.Epiderma , duke mbuluar shtresën e kreshtave (papilave) merr një strukturë krejtësisht të njëjtë me strukturën e dermës

Papilet ndërlidhen në një varg ashtu që përkujtojnë hullitë. Vijat papilare në një numër të madh paraqiten tek llojet e ndryshme të sisorëve, e më të ngjashme me

ato njerëzore janë vijat papilare të majmunit. Derisa tek njeriu janë kryesisht të lakuara, tek majmuni janë të rrafshëta.

Është mjaft e vogël sipërfaqja e lëkurës në të cilën gjenden vijat papilare, por në pjesët ku gjenden dhe duke pasur parasysh që janë të lakuara, përveç figurave të rregullta në një hapësirë të vogël formohen një numër i madh detajesh, figurash. Janë tri forma themelore: degëzimet, fillimi ose mbarimi dhe format e

jashtëzakonshme që me kombinacione të veta japin një numër të madh detajesh. Numri i madh i kombinacioneve i bërë në këtë mënyrë, vijave papilare i ju jep një papërsëritshmëri dhe qëndrueshmëri. Në tokë do të duhej të jetonin rreth 30 miliard njerëz në mënyrë që të ekzistojë probabiliteti që do të mund të paraqitej e njëjta formë e vizatimit tek dy njerëz. Gjithashtu, as te binjakët njëvezor nuk mund të paraqiten dy vizatime identike të vijave papilare.

FBI-ja ka rreth 50 milionë regjistrime shenjash të gishtave në databazën e kompjuterizuar dhe ende sot e kësaj dite nuk ka gjetur shenja të gishtave identike te individë të ndryshëm.Zemra e teknologjisë AFIS-Automated Fingerprint Identivication Systems(Sistemet automatike të identifikimit të shenjave të gishtave)

ka koduar në mënyrë digjitale shenjat e gishtave , në mënyrë që ato të procedohen më pas nga kompjuterët e shpejtë. AFIS përdor mekanizma të skanimit automatik që e kthejnë pamjen e një shenje gishtash në hollësi(digjitalisht) të cilat përmbajnë të dhëna që tregojnë kreshtat në pikat e tyre fundore dhe degëzimin e kreshtave në dy kreshta.Karakteristikat e shenjës : Minutiae - hollësitë - Mbarimet e kreshtës , bigëzimet , mbylljet , dhe hollësi të tjera të kreshtës , të cilat mbajnë përputhje në dy shenja gishtash , për të përcaktuar prejardhjen e tyre të njejtë. Në vitin 1664 Marcello Maliher , mjeku italian , ka zbuluar në lëkurën e njeriut kreshtat të ciat i ka quajtur "Papule"(lat.Papilla - Kreshta).

Vrisi

Vris (greqisht: Βρύση/Vrísi) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi.

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.