Komerciale

Komerciale nënkupton të gjitha çështjet që rrjedhin nga raportet e natyrës komerciale qoftë ato të kontraktuara apo të pa kontraktuara. Raportet e natyrës komerciale përfshijnë por nuk kufizohen me transaksionet si vijon[1]

a) ndonjë transaksion tregtar për furnizim ose shkëmbim mallrash dhe shërbimesh;
b) marrëveshjet e shpërndarjes;
c) përfaqësimi komercial ose i agjencisë;
d) faktoring;
e) dhënie-marrje me qira;
f) punët e ndërtimit;
g) këshillimin;
h) inxhinierinë;
i) licencimin;
j) investimin;
k) financimin;
l) veprimet bankare;
m) sigurimin;
n) marrëveshjen e shfrytëzimit ose të koncesionit;
o) sipërmarrjen e përbashkët dhe format e tjera të bashkëpunimit industrial ose të biznesit;
p) transportin ajror, detar, hekurudhor dhe rrugor të mallrave dhe të udhëtarëve.
por ka hale qe sjan permendur
Wojciech Gerson - Gdańsk in the XVII century
Gdańsk
Accarias de Sérionne - Intérêts des nations de l'Europe, dévélopés relativement au commerce, 1766 - 5790093
Intérêts des nations de l'Europe, dévélopés relativement au commerce, 1766

Burimi i të dhënave

komercial i bie ... une mendoj .. hajt diten e mire

  1. ^ LIGJI PËR SHËRBIMET E SHOQËRISË INFORMATIKE Në amëzën assembly-kosova.org Archived 29 September 2007[Date mismatch] at the Wayback Machine.
.sa

.sa është prapashtesa e fletave të internetit dhe paraqeq domenin zyrtar të Arabisë Saudite. Ky domen është aktivizuar në vitin 1994 dhe është regjistruar nga Qyteti Mbretëror i Abdulazizit për Shkencë dhe Teknologi (Njësia e Shërbimeve të Internetit).

Domene të nivelit të dyt janë:

com.sa: regjistrme komerciale dhe tregtare

edu.sa: institute edukative

sch.sa: regjistrime nga shkollat elementare

med.sa: regjistrime nga shëndetsia (spitale, ambulanta,...)

gov.sa: regjistrime shtetrore

net.sa: rrjete të internetit (ISPs, qendra shërbyese,...)

org.sa: regjistrime të organizatave shoqërore

pub.sa: regjistrime personale që nuk hynë në ndonjë kategori tjetër.

.sg

.sg është prapashtesa e fletave të internetit dhe paraqet domenin zyrtar të Singaporit. Aktivizimi i domenit është bërë në vitin 1988 dhe është registuar nga Qendra e Rrjeteve Informatike të Singaporit - SGNIC ("Singapore Network Information Centre ").

Po ashtu në këtë domen gjenden edhe domenet e niveleve më të ulta siç janë:

.com.sg - regjistrime komerciale

.net.sg - rrjete shërbyese

.org.sg - organizata shoqërore

.gov.sg - regjistrime shtetrore

.edu.sg - regjistrime edukative

.për.sg - regjistrime personale

.idn.sg - paraparë si provë për regjistrime të domenve me emra kinezë dhe tamilë, nga 4 qershori 2005 deri më 3 janar 2006.

.th

.th është prapashtesa e fletave të internetit dhe paraqet domenin zyrtar të Tailandes, shtet në Azi. Aktivizimi i këtij domeni është bërë në vitin 1998 dhe është i regjistruar nga "THNIC".

Domene të nivelit të dë të domenit kryesorë të Tailandes janë dhe këto:

ac Akademike

co komerciale

in personave (organizatave)

go qeverisë

mi ushtarak

or organizatat shoqërore

net shërbyesit e qendrave të rrjetit

.tz

.tz është prapashtesa e fletave të internetit dhe paraqet domenin zyrtar të Tanzanisë, një shtet në pjesen qendrore të Afrikës. Ky domen ka hyrë në përdorim në vitin 1995 dhe është regjistruar nga "PSGnet".

Po ashtu nën-domene të këtij domeni janë dhe :

.co.tz: domen komercial

.ac.tz: edukative

.go.tz: qeveritare

.or.tz: organizata shoqërore (jo komerciale)

.ne.tz: rrjetë i infrastrukturës

Anijendërtimtaria

Anijendërtimtaria është industria e ndërtimit të anijeve dhe mjeteve të tjera lundruese. Kjo industri zhvillohet në objekte të specializuara, të njohura si kantiere detare. Anijendërtuesit ndjekin një profesion të specializuar, që i ka rrënjët që në parahistori.

Ndërtimi dhe riparimi i anijeve, qoftë atyre komerciale ose ushtarake, njihet si "inxhinieria navale". Industria e kundërt me anijendërtimtarinë është çmontimi i anijeve.

Discogs

Discogs, shkurt për diskografi, është një website dhe bazë e të dhënave të informacionit rreth regjistrimeve audio, duke përfshirë lëshimet komerciale, lëshimet promovueseetj. Serverat e Discogs, aktualisht të hostuar nën emrin e domenit discogs.com, janë në pronësi të Zink Media, Inc, dhe janë të vendosura në Portland, Oregon, Shtetet e Bashkuara.

Ditari Blog

Ditari elektronik apo blogu (nga Anglisht: blog nga weblog, fjalë e përbërë nga Web dhe log), është një ditarë (personal) digjital. Shënimet e shkruara në llogaritësin personal publikohen në World Wide Web. Në fakt blogu është një fletë e gjatë në të cilën publikohen shkrimet sipas kohës kur ato janë shkruar. Në të vërtet është një fletë interneti por që në rastin ideal është fleta është e shkruar vetëm në një nivel (pa nënfleta). Blogu i jepë mundësin „blogerit“ dhe lexuesit një hapësirë të thjeshtë mediale për paraqitjen e aspekteve të jetës apo mendimit personal për temat specifike. Me fjalë të tjera Blogu merret si një „këndë në internet“ i ngjashëm me forumin në internet ku bëhet shkëmbimi i informatave, mendimeve apo përvojave, etj.

Flamuri i Rusisë

Flamuri i Rusisë është një trengjyrësh me ngjyrë të bardhë, të kaltër dhe të kuqe. Ky flamur në fillim u përdor për anijet komerciale dhe luftarake dhe u bë zyrtar vetëm më 1896. Flamuri rus krijoi ngjyra pan-sllavike (bardh, kaltër, kuq) që u përdorën për flamujt e shteteve sllavike si Sllovakia, Sllovenia, dhe Serbia.

Fotografia

Fotografia është teknika e regjistrimit dhe gjenerimit te imazheve permanente duke kapur dhe rezervuar stimujt fizikë në një shtresë materiali fotosensitiv. Kjo përfshin regjistrimin e dritës të reflektuar nga një objekt në një material të ndjeshëm nëpërmjet një ekspozimi me një kohë të caktuar. Ky proces mund të kryhet mekanikisht, kimikisht ose në mënyre digjitale nëpërmjet objektit të njohur si aparati fotografik

Emri fotografi vjen nga greqishtja prej fjalës φως phos ("dritë"), dhe γραφις graphis ("penel") ose γραφη graphê, që së bashku krijojnë kuptimin "vizatim me dritë".

Heliumi

Helium është një element kimik me simbolin He dhe numër atomik 2. Është një pa ngjyrë, pa erë, pa shije, jo-toksike, inert, gazi monatomic që kryeson grupin fisnik te gazit në tabelën periodike. Valët dhe shkrirja e saj dhe pikat janë më të ulët në mesin e elementeve dhe ajo ekziston vetëm si një gaz, përveç në kushte ekstreme.

Helium është elementi i dytë është i lehte dhe elementi i dytë më i pasur në univers i vëzhgueshem, duke qenë i pranishem ne rreth 24% e mases totale thelbësor, që është më shumë se 12 herë në masë të gjithë elementeve të rënda të kombinuara. Bollëk i saj është i ngjashëm me këtë shifër në Diell dhe në Jupiter. Kjo është për shkak të energjisë shumë të lartë bërthamore të detyrueshme (për nucleon) e helium-4 në lidhje me tri elemente të ardhshëm pas helium. Kjo helium-4 të energjisë detyrueshme llogaritet edhe pse ajo është një produkt i fuzionit të dy bërthamor dhe kalbjes radioaktive. Më helium në univers është helium-4, dhe besohet të jenë formuar gjatë Big Bengut. Sasi të mëdha të heliumit të ri janë duke u krijuar nga fuzionit bërthamor të hidrogjenit në yje.

Helium është emëruar për zot greke e Diellit, Helios. Ajo u zbulua së pari si një nënshkrim të verdhë të panjohur linjë fantazme në rrezet e diellit gjatë një eklips diellor në vitin 1868 nga astronomi francez Jules Janssen. Janssen është kredituar së bashku me zbulimin e elementit së bashku me Norman Lockyer. Jannsen vërejtur gjatë eklipsit diellor i 1868, ndërsa Lockyer vërejtur nga Britania. Lockyer ishte i pari që të propozojë që linjë ishte për shkak të një element të ri, që ai të quajtur. Zbulimi formale e elementit është bërë në vitin 1895 nga dy Kimistë suedezë, Per Teodor Cleve dhe Nils Abraham LANGLET, të cilët gjenden helium që buron nga cleveite ore uraniumit. Në vitin 1903, rezervat e mëdha të helium u gjetën në fusha të gazit natyror në pjesë të Shteteve të Bashkuara, e cila është larg nga furnizuesi më i madh i gazit sot.

Helium është përdorur në cryogenics (përdorimin e saj më të madh të vetëm, thithjen rreth një të katërtën e prodhimit), veçanërisht në ftohjen e magnet superconducting, me kërkesa kryesore komerciale, duke qenë në skaner MRI. Helium-së përdorime të tjera industriale-si një presion dhe gaz Purge, si një atmosferë mbrojtëse për saldim me hark dhe në procese të tilla si Kristal rritje për të bërë wafers silikonit-llogari për gjysmën e gazit të prodhuar. Një i njohur, por përdorimi i mitur është si një gaz heqjen në balona dhe aeroplanët. [2] Si me çdo gaz dendësia e të cilit ndryshon nga ajo e ajrit, merrni frymë një vëllim të vogël të heliumit përkohësisht ndryshon timbër dhe cilësinë e zërit të njeriut. Në kërkimin shkencor, sjellja e të dy fazave lëngun e helium-4 (helium helium I dhe II), është e rëndësishme që të studiuesve që studiojnë mekanikën kuantike (në veçanti pronë e superfluidshmëri) dhe për ata që duke kërkuar në fenomene, të tilla si superpercjellshmëri, të prodhuara në çështje afër zeros absolute.

Në Tokë ajo është relativisht i rrallë - 5.2 ppm nga vëllimi në atmosferë. Helium Më tokësor i pranishëm sot është krijuar nga prishja radioaktiv natyror të elementeve radioaktive të rënda (toriumit dhe uraniumit, edhe pse ka shembuj të tjerë), si grimcat alfa emetuara nga po shkatrrohen të tilla të përbëhet nga helium-4 berthamat. Kjo helium radiogjenik është bllokuar me gaz natyror në përqendrime deri në 7% nga vëllimi, nga i cili është nxjerrë komerciale nga një proces temperaturë të ulët të ndarjes të quajtur distilim i pjesshëm. Helium është një burim i caktuar dhe është një nga elementet disa me shpejtësinë e arratisjes, që do të thotë se sapo lëshuar në atmosferë, ai i shpëton në hapësirë​​. [3] [4] [5]

Industria e filmit

Industria e filmit përfshirë aspektet teknologjike dhe komerciale të xhirimit: d.m.th. filmstudio, kinematografia, prodhimi filmit, skenari, para-prodhimi, post prodhimi, festivale filmit, shpërndimi, aktorët, regjisorët filmit dhe film ekipa (film crew).

Interesi

Interesi (kursi i interesit/kamata) është kostoja që huamarrësi i paguan huadhënësit gjatë një periudhe të caktuar kohore, zakonisht e llogaritur në bazë vjetore. Kjo shumë e paguar ka si qëllim të kompensojë huadhënësin për sakrificën që po ndërmerr në humbjen e përdorimit të menjëhershëm të parasë së tij, për uljen e vlerës së parasë si pasojë e inflacionit gjatë kohëzgjatjes së huadhënies, dhe e fundit, për rrezikun që paraqet procesi i huadhënies (p.sh. mospagimi nga huamarrësi i shumës së dhënë hua).

Ekzistojnë kurse të ndryshme interesi që varen nga faktorë si kush është huadhënësi (kreditori) e kush huamarrësi (kredimarrësi). Mënyra e harxhimit të kredisë luan po ashtu rol në çmimin e kredisë. Dy kurset më të njohura të interesit janë ato të Bankës Qendrore Evropiane dhe ajo e Bankës Qendrore Amerikane (origj. Federal Reserve Bank). Këtë lloj interesi e paguajnë bankat komerciale kur marrin hua nga banka qendrore.

Interneti

Interneti është sistemi rrjeteve kompjuterike të ndërlidhura që përdorë Suitën e Protokollit të Internetit (TCP/IP) për të lidhur miliarda pajisje në të gjithë botën. Ai është një rrjet i rrjeteve që përbëhet nga miliona rrjete private, publike, akademike, biznese, dhe qeveritare, me fushëveprim lokal deri në global, të lidhura nga një koleksion i gjerë elektronik, wireless, dhe teknologjitë e rrjeteve optike.Interneti mbart një gamë të gjerë të burimeve të informacionit dhe shërbimeve, të tilla si dokumentet e ndërlidhura hypertext dhe aplikacionet e World Wide Web (WWW), posta elektronike, telephony, dhe rrjetet peer-to-peer për file sharing.

Origjina e internetit daton herët në hulumtimin e autorizuar nga qeveria federale e Shteteve të Bashkuara në vitet 1960 për të ndërtuar rrjete kompjuterike të fuqishme për komunikim me tolerancë të defekteve. Paraardhësi kryesor i rrjetit, ARPANET, fillimisht ka shërbyer si një shtyllë për ndërlidhjen e rrjeteve rajonale akademike dhe ushtarake në vitet 1980. Financimi i Rrjetit të Fondacionit Kombëtar të Shkencës si një shtyllë e re në vitet 1980, si dhe financim privat për zgjerimet e tjera komerciale, çoi në pjesëmarrjen në mbarë botës në zhvillimin e teknologjive të reja të rrjeteve, si dhe bashkimin e shumë rrjeteve. Lidhja e rrjeteve komerciale dhe ndërmarrjeve nga fillimet e viteve 1990 shënon fillimin e tranzicionit në Internetin modern, dhe gjeneroi një rritje të qëndrueshme eksponenciale duke parë që gjeneratat e kompjuterët institucional, personal, dhe telefonat u lidhën në rrjet.

Interneti ka si te mirat e veta po ashtu dhe te keqijat e tij. Pershembull ai na ndihmon per komunikimin kur ne jemi larg njeri-tjetrit. Ky ishte nje ndikim i mire i tij por e keqja e tij eshte se sa me shume kohe kalon aq me te varur po behen njerezit ndaj tij.

Kënga

Kënga është gjinia më e thjeshte e muzikës vokale. Kënga bashkon poezinë me muzikën në një të vetme. Përcaktimi gjini vokale tregon se në këngë, vendi kryesor i takon zërit të njeriut. Ai shqipton fjalët dhe këndon melodinë duke i bere fjalët më shprehëse. Kënga mund të jetë soliste ose korale.

Kënga është recitimi i një vjershe të shkruar, të dëgjuar apo krijuar me ose pa shoqërimin e instrumenteve muzikore. Zakonisht kënga është një lloj kallëzimi fonik i një ngjarje të vërtetë apo të imagjinuar dhe të stolisur me fjalë zakonisht estetike (të bukura) e të rrjedhshme. Sidoqoftë, si çdo gjë, edhe kënga si e tillë ka rrugën e zhvillimit të saj që nga "recitimi" i thjeshtë deri tek kënga e instrumentalizuar.

Vlera e këngës edhe pse nuk është e saktë është se nëpërmjet saj popujt e vjetër kanë mbajtur kujtesën e përbashkët të një shoqërie. Kjo veti e këngës natyrisht që ka filluar të bjerë me arsimimin e shoqërive dhe ka marrë gjithnjë e më tepër anën argëtuese. Fenomeni e përshkrimit të ngjarjeve nëpërmjet këngëve është ende e pranishme tek shoqëritë me nivel të ulët arsimimi.

Shoqëritë e kulturuara në aspektin e artit (dhe jo të zhvilluara ekonomikisht) e kultivojnë edhe më tej traditën e të parëve në moton "çka thotë zemra nuk mund të shprehet me letër".

Llojet e krijimit të këngëve janë të nduar-durshme, nga shoqëria në shoqëri e nga populli në popull. Zakonisht në vendet e zhvilluar ekonomike krijimi i këngëve bëhet me qëllime komerciale ndërsa në vendet me tradita kulturore si p. sh. në Ballkan (rajoni i Rumelisë, polifonia e jugu shqiptar etj) krijuesit janë më tepër të orjetuar në drejtim të krijtaris ndërsa ana komerciale llogaritet vetëm si financim për krijimtari të mëtejshme por jo edhe si fitimprurës.

Si do që të jetë në trojet shqiptare në vitet 2000 edhe pse e "kërcënuar" nga krijuesit dhe kopjuesit e këngëve komerciale, kultivimi i këngës artistike është në një lloj baraspeshe me këngën komerciale.

Gazeli - lloj këndimi

Manastiri (qytet)

Manastiri (maqedonisht: Битола, Bitola) është qyteti i dytë më i madh në Maqedoni i cili ndodhet në pjesën jugore të vendit. Ai është qyteti në të cilin është krijuar alfabeti shqip. Qyteti është një qendër administrative, kulturore, industriale, komerciale, dhe edukative. Ai paraqet është një kryqëzim të rëndësishëm që lidh jugun e detit Adriatik me Detin Egje dhe Europën Qendrore. Është i njohur si "qytetin e konsujve" që nga periudha osmane, pasi që shumë vende evropiane kanë konsullata në Manastir.

Kryetari i Komunës së Manastirit është Vlladimir Talevski. Manastiri është i njohur sikur Qyteti i konsujve.

Përmeti

Përmeti është qytet në juglindje të Shqipërisë dhe qendër e njësisë administrative me të njëjtin emër Rrethi i Përmetit.

Sistemi i Emrave të Domenëve

Domain Name System - DNS/ sqt. Servisi i Emrave Domene (SED)" është sistemi i kodimit të emrave të faqeve të internetit.

Lloj sistemi në teknologjinë e kompjuterëve. Me ndihmën e tij lexuesi informohet për zanafillën e shtetit ose organizatës në të cilin është publikuar ajo fletë.

Pasi për kompjuterët më mirë janë të dhënat të shkruara në numra dhe për njerëzit më mirë në shkronja, është futur edhe ky sistem.

Sistemi në fjalë është i ngjashëm me sistemin e Adresave IP. Ky sistem ka emrat e adresave që në këtë teknologji thirret Emri i domenit (Domain Name). Këta emra i takojnë një niveli më të lartë të quajtur Niveli i sipërm i domeneve (Top-Level-Dmain). Pjesët e emrave janë të ndara sikurse tek adresat IP, me një pikë si p.sh yahoo.com, sq.wikipedia.org

Top-Level-Domain janë disa shkurtesa dhe zakonisht shkruhen në fund të emrit të domenit. shkurtesat janë tipike për shtetet përkatëse ose për organizatat, për :

.al=Shqipëria

.it=Italia

.com=komerciale

.org= institute ose organizata

.net=rrjetë e përgjithshme

.edu=shkollat amerikane (si dhe sistemet e edukimit ne bote)

.gov=zyre amerikane

.mil=ushtrisë amerikaneDhënia e emrave për domen, bëhet nga qendra e lidhjes me internetin (Provider), pasi që të jetë kontrolluar në mos ai emërtim është nënë licencë apo përdoret nga dikush tjetër.

Skocia

Skocia është një shtet që shtrihet në pjesën veriore të ishullit Britanik. Është pjesë e Britanisë së Madhe, dhe ndan kufi tokësor me Anglinë në jug. Rrethohet nga Deti i Veriut në lindje, Oqeani Atlantik në veri dhe perëndim, dhe Kanali i Veriut dhe Deti Irlandez në jugperëndim. Përveç pjesës kontinentale, Skocia përbëhet nga më se 790 ishuj përfshirë Ishujt e Veriut dhe Hebrides.

Edinburghu, kryeqyteti i vendit dhe qyteti i dytë nga madhësia, është një nga qendrat financiare më të mëdha në Evropë. Ishte nyje e "Ndriçimit Skocez" të shekullit të 18-të, e cila e bëri Skocinë një nga fuqitë komerciale, intelektuale dhe industriale në Evropë. Qyteti më i madh në Skoci është Glasgow, i cili dikur ishte një nga metropolet udhëheqëse industriale, dhe tani shtrihet në qendër të "Greater Glasgow" që dominon ultësirat Skoceze. Ujërat Skoceze përbëhen nga një sektor gjigant të Atlantikut Verior dhe Detit të Veriut, duke përmbajtur rezervat më të mëdha të naftës në Bashkimin Evropian.

Televizioni

Televizioni (shk. TV) është një sistem i imitimet të programeve.

Televizioni, apo TV për të shkurtër, (nga televizioni francez, do të thotë "televizor" ; nga τῆλε lashtë greke (Tele), që do të thotë "larg" dhe Visio Latine, që do të thotë "të parit") është një medium telekomunikacionit për transmetimin dhe marrjen e imazhe lëvizin që mund të jetë pikturë njëngjyrëshe (zi - dhe - bardhë) ose me ngjyrë, me ose pa zë shoqërues. "Televizioni" mund t'i referohet në mënyrë specifike për një televizor, program televiziv, ose të transmetimit televiziv.

Komerciale në dispozicion që nga fund të 1920, televizori është bërë e zakonshme në shtëpitë, bizneset dhe institucionet, veçanërisht si një mjet për reklamat, një burim i argëtuese, dhe lajme. Që nga viti 1950, televizioni ka qenëmedium kryesor për formim e opinionit publik.[1] Që nga viti 1970, disponueshmëria e video kaseta, laserdiscs, DVD dhe tani Blu-ray disqe kanë rezultuar në televizor shpesh duke u përdorur për shikimin e regjistruar si edhe si material transmetimit. Në vitet e fundit, televizioni Interneti ka parë ngritjen e televizionit në dispozicion nëpërmjet internetit përmes shërbimeve të tilla si iPlayer dhe Hulu.

Në vitin 2009, 78 % e familjeve në botë në pronësi të paktën një televizor, një rritje prej 5 % mbi vitin 2003.[2]

Edhe pse forma të tjera të tilla si televizion me qark të mbyllur ( CCTV ) janë në përdorim , përdorimi më i zakonshëm e mesme është për transmetim televiziv, i cili ishte modeluar ne sistemet ekzistuese të radio transmetimit të zhvilluara në vitet 1920 , dhe përdor të lartë - powered radio - frekuencave transmetues për të transmetuar sinjalin televiziv për të marrësit individual TV .

Sistemi televiziv transmetimit është shpërndarë në mënyrë tipike me anë të transmetimeve të radios në kanalet e caktuara në brezin 54-890 MHz frekuencave . [ 3 ] Sinjalet tani transmetohen shpesh me stereo apo surround sound në shumë vende . Deri të viteve 2000 , programet e transmetuara televizive janë transmetuar në përgjithësi si një sinjal televiziv analog , por gjatë dekadës disa vende shkuan pothuajse ekskluzivisht digjitale .

Një standardi televizori përmban qarqeve të shumta të brendshme elektronike, duke përfshirë ato për pranimin dhe deshifrim sinjale transmetuese . Një pajisje ekran vizuale e cila i mungon një akordues quhet si duhet një monitor video, në vend se një televizion . Një sistem televizion mund të përdorin standarde të ndryshme teknike të tilla si televizion digjital ( DTV ) dhe televizion definicion të lartë (HDTV). Sistemet televizive janë përdorur edhe për mbikëqyrjen , kontrollin e procesit industriale , dhe udhëzuese të armëve , në vendet ku vëzhgimi i drejtpërdrejtë është e vështirë ose e rrezikshme . Disa studime kanë gjetur një lidhje midis ekspozimit fillimet në televizion dhe ADHD . [ 4 ]

Në fazat e para të zhvillimit , televizioni punësuar një kombinim të teknologjive optike , mekanike dhe elektronike për të kapur , të transmetojë dhe të shfaqin një imazh vizual . Nga fund të viteve 1920 , megjithatë , ato punësojnë vetëm teknologjive optike dhe elektronike janë duke u hulumtuar . Të gjitha sistemet televizive moderne u mbështet në këtë të fundit , edhe psenjohuritë e fituara ngapuna në sistemet elektromekanike ishte vendimtar në zhvillimin e televizionit të plotë elektronik.

Braun HF 1 marrës televiziv , Gjermani , 1958

Imazhet e para të transmetuara elektrike u dërguan nga e para fax machines mekanike , duke përfshirë pantelegraph , të zhvilluara në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë . Koncepti i transmetimit elektrike mundësuar të imazheve televizive në lëvizje është skicuar për herë të parë në vitin 1878 si telephonoscope , menjëherë pas shpikjen e telefonit . Në atë kohë , ajo ishte imagjinuar nga autorë të science fiction në fillim , se një ditë se drita mund të transmetohet gjatë telave të bakrit , si tingujt ishin .

Ideja e përdorimit skanim për të transmetuar imazhet ishte vënë në përdorim aktual praktik në 1881 në pantelegraph , përmes përdorimit të një mekanizmi lavjerrës skanimit të bazuara . Nga kjo periudhë përpara , skanim në një formë apo një tjetër është përdorur në pothuajse çdo teknologji të transmetimit të imazhit deri më sot , duke përfshirë edhe televizionin . Ky është koncepti i " rasterization " , procesi i konvertimin një imazh vizual në një lumë të pulses elektrike .

Në vitin 1884 , Paul Gottlieb Nipkow , një student 23 vjeçar universitet në Gjermani , [ 5 ] patentuar e sistemit të parë elektromekanike televiziv i cili të punësuar një disk skanim , një disk tjerrje me një seri të vrima ngjitura në formë spirale drejt qendrës , për rasterization . Vrimat janë spaced në intervale të barabarta këndore e tillë që , në një rrotullim të vetëm ,disk do të lejojë të lehta për të kaluar nëpër çdo vrimë dhe mbi një sensor dritë - ndjeshme selen e cila krijonte pulses elektrike . Si një imazh u fokusuar në disk me rotacion , çdo vrimë kapur një " fetë " horizontale të gjithë imazhin . [ 6 ]

Dizajn Nipkow -së nuk do të jetë praktike deri përparimet në teknologji përforcues tub u bë në dispozicion . Harton Më vonë do të përdorë një pasqyrë e rradhës - daulle skaner për të kapur imazhin dhe një rreze tub katodë ( KRRT ) si një pajisje ekran , por lëvizin imazhet ende nuk ishte e mundur , për shkak të ndjeshmërisë së dobët të sensorë selen . Në 1907, shkencëtar rus Boris Rosing u bë shpikësi i parë për të përdorur një KRRT në pranuesit e një sistemi televiziv eksperimentale . Ai përdori pasqyrë - daulle skanim për të transmetuar forma të thjeshta gjeometrike në KRRT . [ 7 ]

Vladimir Zworykin tregon televizion elektronike (1929) .

Duke përdorur një disk Nipkow , shpikësi skocez John Logie Baird sukses në demonstrimin e transmetimit të lëvizin imazhet siluetë në Londër në 1925 , [ 8 ] dhe të lëviz , imazhe njëngjyrësh në vitin 1926. Baird -së skanimit disk prodhuar një imazh të 30 linjave të rezolutës , vetëm të mjaftueshme për të dalluar një fytyrë njerëzore , nga një spirale të dyfishtë të lente fotografik . [ 9 ] Kjo demonstratë nga Baird është rënë dakord në përgjithësi të jetë demonstrimi i parë i vërtetë në botë e televizionit , megjithëse një mekanik formë e televizionit nuk është më në përdorim . Mrekullueshëm , në vitin 1927 , Baird edhe shpiku sistemin e parë në botë video incizim , " Phonovision " : nga modulating sinjal prodhimit të kamerës së tij televiziv poshtë në varg audio , ai ishte në gjendje për të kapur sinjalin në një disk dylli audio 10 -inch duke përdorur teknologji konvencionale incizim audio . Një pjesë të vogël të Baird -së regjistrimet ' Phonovision ' mbijetojnë dhe këto më në fund u deshifrohen dhe të dhënë në imazhe të shikohet në vitet 1990 duke përdorur teknologji moderne dixhitale sinjal - përpunimit . [ 10 ]

Në vitin 1926 , inxhinier hungarez Kálmán Tihanyi projektuar një sistem televiziv shfrytëzuar skanimit dhe ekranit elemente plotësisht elektronike , dhe duke punësuar parimin e " ruajtjes pagesë " brenda skanimit ( ose " kamera " ) tub . [ 11 ] [ 12 ] [ 13 ] [ 14 ]

Më 25 dhjetor 1926 , Kenjiro Takayanagi demonstruar një sistem televiziv me një rezolutë të 40 - të linjës që të punësuar një ekran CRT në Hamamatsu Shkollën e Mesme Industriale në Japoni . [ 15 ] Kjo ishte shembulli i parë i punës i një marrës televiziv tërësisht elektronike . Takayanagi nuk kanë të aplikuar për një patentë . [ 16 ]

Nga 1927, shpikësi ruse Léon Theremin zhvilluar një sistem TV pasqyrë - daulle - bazë e cila përdoret gërshetim për të arritur një zgjidhje imazhi i linjave 100 . [ 17 ]

Philo Farnsworth

Në vitin 1927 , Philo Farnsworth bërë të parë të punës të sistemit të televizionit në botë me skanim elektronik të të dykamionçinë dhe ekranit pajisjeve , [ 18 ] të cilat ai i pari tregoi për shtypin më 1 shtator 1928. [ 18 ] [ 19 ]

WRGB pretendon të jetë televizioni më i vjetër në botë , gjurmimi rrënjët e saj në një stacion eksperimental themeluar më 13 janar 1928, transmetuar nga fabrika General Electric në Schenectady, NY , nën letrat e thirrjes W2XB . [ 20 ] Ai ishte i njohur gjerësisht si " WGY Televizioni " pas radio stacionit simotër të saj . Më vonë në vitin 1928 , General Electric filloi një strukturë të dytë , këtë një në New York City , i cili kishte letrat e thirrjes W2XBS , dhe e cila sot është e njohur si WNBC . Të dy stacionet ishin eksperimentale në natyrë dhe nuk kishte programimit të rregullt , si marrës ishin operuar nga inxhinierët në kuadër të kompanisë . Imazhi i një FelixCat kukull , me rotacion në një gramafon , u transmetua për 2 orë çdo ditë për disa vjet , si teknologjia e re është duke u testuar nga inxhinierët . Milton Berle pretendon se ai ishte në një eksperiment shumë të hershme eksperimentale televiziv në Çikago , Illinois , në vitin 1929. [ 21 ] [ 22 ]

Në Radio Show nga më të Berlinit në gusht të vitit 1931, Manfred von Ardenne dha demonstratën e parë në botë publik të një sistemi televiziv duke përdorur një rreze katodë tub për të dy të transmetimit dhe të pritjes . Shërbimi i parë në botë skanuar elektronike televiziv pastaj filloi në Berlin në vitin 1935 . Në gusht 1936 , Lojërat Olimpike në Berlin u kryen nga kabllo për stacionet televizive në Berlin dhe Leipzig ku publiku mund të shohin lojërat jetojnë . [ 23 ]

Në 1935 , firma gjermane e FERNSEH AG dhe firma e Shteteve të Bashkuara Farnsworth Televizioni në pronësi të Philo Farnsworth nënshkruan një marrëveshje për të shkëmbyer patentat e tyre televizive dhe të teknologjisë për zhvillimin me shpejtësi të transmetuesve televizive dhe stacione në vendet e tyre . [ 24 ]

Më 2 nëntor 1936, BBC filloi transmetimin e shërbimit të parë në botë publik të rregullt të lartë të përcaktuar nga viktoriane Alexandra Palace në veri të Londrës . [ 25 ] Prandaj pretendon të jetë vendlindja e transmetimit televiziv siç e njohim ne sot .

Në vitin 1936 , Kálmán Tihanyi përshkroi parimin e ekranit plazma , sistemin e parë ekran sheshtë panel . [ 26 ] [ 27 ]

Shpikës meksikan Guillermo González Camarena gjithashtu ka luajtur një rol të rëndësishëm në televizion fillim . Eksperimentet e tij me televizion (i njohur si telectroescopía në fillim ) filloi në vitin 1931 dhe çoi në një patentë për " fushë përbëhet nga tri ngjyra sistemi vijues " televizionit me ngjyra në vitin 1940 . [ 28 ]

Edhe pse televizioni u bënë më të njohur në Shtetet e Bashkuara me publikun e gjerë në Panairin Botërore të vitit 1939, shpërthimi i Luftës së Dytë Botërore pengoi atë nga duke u prodhuar në një shkallë të madhe deri pas përfundimit të luftës . Vërtetë rregullt programimit rrjeti televiziv komercial nuk ka filluar në SHBA deri në vitin 1948 . Gjatë atij viti , dirigjent legjendar Arturo Toscanini bërë e tij të parë prej dhjetë paraqitjet televizive kryerjen e Orkestra Simfonike NBC , [ 29 ] dhe Texaco Star Theater , starring komedian Milton Berle , u bë së pari tregojnë gjigant televizionit hit . [ 30 ] Që nga viti 1950 , televizioni ka qenë mjeti kryesor për formim e opinionit publik . [ 1 ]

Televizioni Amatori ( TV proshutë apo ATV ) është zhvilluar për eksperimentimin jo- komerciale , kënaqësi dhe të shërbimit publik të ngjarjeve nga operatorët amatorë radio . Ham stacionet televizive ishin në ajër në shumë qytete të para stacione televizive komerciale erdhi në ajër . [ 31 ]

Në vitin 2012 , është raportuar se të ardhurat televizioni u rritet më shpejt se filmi për kompani të mëdha të medias . [ 32 ]

përdorimi gjeografike

Lista e Radio Televizioneve

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.