Gugashi

Pëllumbi gungash ose Gugashi (Columba palumbus) është specia më e madhe dhe më e zakonshme e pëllumbave evropianë: peshon 460 deri në 570 gram, madhësia e tyre është 75 deri në 80 cm dhe gjatësia prej 40 deri në 42 centimetra.

Gugashi
Columba palumbus -garden fountain-8a
Tondokument Birdsong
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Aves
Rendi: Columbiformes
Familja: Columbidae
Gjinia: Columba
Speciet: C. palumbus
Emri binomial
Columba palumbus
Linnaeus, 1758
Pigeon ramier MHNT
Columba palumbus

Përshkrimi

Pëllumb i madh dhe i rëndë, me bisht dhe krahë të gjatë dhe me një kraharor shumë të dalë. Kur fluturon nga degët e pemëve demonstron shpejtësi dhe shkathtësi mahnitëse, rrëshqet dhe gjarpëron midis degëve dhe shkurreve derisa arrin në apësirën pa pengesa nga ku mund të largohet me shpejtësi me lëvizje drejtvizore të fuqishme. Pjesët anësore të qafës janë jeshile me nga një pullë të bardhë. Bishti është me vija në ngjyrë gri të errët dhe të çelët. Gugashi dallohet nga vija e bardhë e krahëve, brezi i gjerë i zi në fund të krahëve dhe nga njollat e bardha në anët e qafës. Në vjeshtë dhe në dimër, specia grumbullohet në tufa që arrijnë në qindra individë.

Përhapja dhe habitati

Toka bujqësore afër pyjeve, parqe, pemë halore, pyje gjetherënës dhe plantacione.

Riprodhimi

Foletë i ndërtojnë në shkurre, gardhe, pemë, shkëmbinj, etj. Lëshojnë dy vezë kryesisht në prill ose maj. Që të dy partnerët marrin pjesë në ngrohjen e vezëve, proces që zgjat 17-19 ditë. Zogjtë e vegjël fluturojnë pas 33-35 ditësh.

Ushqimi

Kryesisht farëra.

Zëri

Kënga më e njohur “kuu-kuu-kuu-kuukuu”.

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.