Gjuha hebraike

Hebraishtja (עִבְרִית, ‘Ivrit)(Stampa:He ‘Ivrit, Tondokument shqiptimi hebraisht) është një degë veriperëndimore e gjuhës semitike nga familja e gjuhës Afro-Aziatike që flitet nga më shumë se shtatë milionë njerëz në Izrael dhe bashkësitë hebraike në botë. Në Izrael është de facto gjuha e shtetit dhe e popullsisë, duke qenë një nga dy gjuhët zyrtare (me gjuhën arabe), dhe flitet nga shumica dërmuese e popullsisë vendase.

Shkrimi i shenjtë i hebrenjve, Tora, u kodifikua para mijëra vjetësh në këtë gjuhë dhe i´u la pas brezave pasardhës.

Alphabet Hebrew
Gjuha hebraike alfabeti

Historia

Dallohen tre faza : ajo e vjetër, e mesme dhe hebraishtja e re.

Referime

Gjoni (Gjonaj)

Gjoni-Gjonaj është një mbiemr i njohur shqiptar.

Emri fillimisht rrjedh nga një familje mbretërore të familjes Jonima (Gjoni) nga lezha .

ISO 639

ISO 639 është standard internacional për identifikimin e gjuhëve.

* Gjuhë - me emër të pa rregulluar.

Izraeli

Izraeli lat. Israel është shtet në Lindjen e Afërt dhe shtrihet në sipërfaqen e provincës antike romake të arabëve dhe hebrenjve dhe fiseve të tjera të përafërta me ta.

Lista e gjuhëve

Për gjuhët zyrtare të shteteve sovrane shiko Lista e gjuhëve zyrtare

Milim

Milim (Heb.:מילים, Sq.:Fjalë) është këngë nga Harel Skaat, i cili do përfaqësoj Izralin në Festivalin Evropian të Këngës 2010 në Oslo . Kënga është kompozuar nga Tomer Hadidi dhe shkruar nga Noam Horev. Kjo këngë mori pikët maksimale në finalen kombëtare të Izraelit në Eurosong.

Zamir (emër)

Emri Zamir gjendet në të paktën katër gjuhë: arabisht, shqip, sllavisht dhe në gjuhën hebraike.

Zamir në gjuhën moderne izraelite mund të gjendet edhe si emër edhe si mbiemër, nga gjuha hebraike: זמיר‎‎, që do të thotë "këngëtar" (rallë, për meshkuj me zë të lartë dhe të hollë) ose "bilbyl".Zamir është edhe emër mysliman, arabisht: ضمیر ‎‎, që do të thotë "zemër" ose "ndërgjegje". Mënyra e duhur për ta përkthyer është Ḍamīr, por shpesh paraqitet si Zamir ose Zameer dhe Damir ose Dameer.

Zamir është emër personal te shqiptarët, i cili ka kuptimin "zë mirë", nga "za"= "zëri" + "mir" = "mirë". Forma femërore e emrit është Zamira.

Zamir gjithashtu shfaqet si emër personal në kulturën jugore-sllavike (ish Jugosllavi). Ky mund të jetë emër mysliman, por rastësisht në jugo-sllavishte mund të merr kuptimin "për paqe" ("za" = "për" + "mir"= "paqe").

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.