Enciklopedia

Enciklopedia (lat: encyclopaedia gr. enkyklios - i gjithëpërfshirëshëm + paideia, arsimim i përgjithshëm) është vepër e madhe shkencore që përfshin njohuri për të gjitha fushat e jetës e të veprimtarisë, të sistemuara në mënyrë të përmbledhur në trajtën e një fjalori. Vepra e tillë që përfshin njohuri për një degë të veçant të shkencës, të artit, të teknikës, etj. Një enciklopedi (shkruar edhe enciklopedi apo Encyclopaedia) është një përmbledhje gjithëpërfshirëse me shkrim që përmban ose informacion nga të gjitha degët e diturisë ose një degë të veçantë të diturisë. Enciklopeditë zakonisht janë të ndara në artikuj me nga një artikull mbi çdo subjekt të mbuluar. Artikuj mbi subjektet në një enciklopedi janë në disponim nëpërmjet rendit alfabetik sipas emrit dhe mund të përfshihen në një vëllim ose në shumë vëllime, në varësi nga sasia e materialit të përfshirë.[1]

Në të vërtetë, qëllimi i një enciklopedie është mbledhja e njohurive të shpërndara nëpër botë, të përcaktuara sipas sistemit të saj të përgjithshme për njerëzit me të cilët jetojmë, dhe transmetimi i saj atyre që do të vijnë pas nesh, në mënyrë që puna e shekujve të mëhershëm nuk do të bëhet e kotë për shekujtë që do të vijnë, dhe në mënyrë që pasardhësit tanë, duke u bërë më të mirë udhëzuar, do të bëhen në të njëjtën kohë më të virtytshëm dhe më të lumtur, dhe se ne nuk duhet të vdesim pa i dhënë një shërbim racës njerëzore për vitet e ardhshme që do të vijnë. [1]

Brockhaus Lexikon
Brockhaus Enzyklopädie

Shih edhe

Burim i të dhënave

  1. ^ a b Fjalor i fjalëve të huaja, Dr. Murat Bejta (redaktorë) - Dr. Latif Mulaku - Mr. Mehdi Bardhi - Abdullah Zajmi - Mr. Shefkije Ismalaj - Mr. Ibrahim Goçi - Mr. Qemal Murati, f.172 rreshti. 57 majtas
Fondacioni Wikimedia

Fondacioni Wikimedia (WMF) është një organizatë jo-fitimprurëse dhe bamirëse amerikane me seli në San Francisko, Kaliforni, që vepron në shumë wiki. Fondacioni më së shumti njihet për projektin Wikipedia, enciklopedia online, gjithashtu Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikimedia Commons, Wikispecies, Wikinews, Wikiversity, Wikidata, Wikivoyage, Wikimedia Incubator, dhe Meta-Wiki. Gjithashtu kishte në pronësi edhe Nupedia, aktualisht jofunksionale.

Papa Agatoni

Papa Agatoni ( l. 575?, Palermo - v. 10 janar 681, Roma) ishte papa i 79 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më dhe deri më 10 janar 681. Paraardhës i tij ishte papa Doni, ndërsa pasardhësi papa Leoni II.

Papa Anteri

Papa Anteri ( l. ?, Petelia - v. 3 janar 236, ) ishte papa i 19 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 21 nëntor 235 dhe deri më 3 janar 236. Paraardhës i tij ishte Papa Ponciani, ndërsa pasardhësi Papa Fabiani.

Papa Dionisi

Papa Dionisi (o Dionigi) ( l. , - v. 20 dhjetor 268, ) ishte papa i 25 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 22 korrik 259 dhe deri më 20 dhjetor 268. Paraardhës i tij ishte Papa Sisto II, ndërsa pasardhësi Papa Feliksi I.

Papa Doni

Papa Doni ( l. , Roma - v. 11 prill 678, ) ishte papa i 78 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më dhe deri më 11 prill 678. Paraardhës i tij ishte papa Adeotati II, ndërsa pasardhësi papa Agatoni.

Papa Eusebi

Papa Eusebi ( l. ?, Sardenja - v. 21 tetor 309, Sicilia) ishte papa i 31 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më janar/prill 309 dhe deri më 21 tetor 309. Paraardhës i tij ishte Papa Marçeli I, ndërsa pasardhësi Papa Miltiadi.

Papa Eutikjani

Papa Eutikjani ( l. qershor 228, Luni - v. 7 dhjetor 283, ) ishte papa i 27 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 4 janar 275 dhe deri më 7 dhjetor 283. Paraardhës i tij ishte Papa Feliksi I, ndërsa pasardhësi Papa Kaio.

Papa Fabiani

Papa Fabiani ( l. , Roma - v. 20 janar 250, Roma) ishte papa i 20 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 10 janar 236 dhe deri më 20 janar 250. Paraardhës i tij ishte Papa Anteri, ndërsa pasardhësi Papa Korneli.

Papa Hilari

Papa Hilari ( l. ?, Sardenja - v. 28 shkurt 468, ) ishte papa i 46 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 17 nëntor 461 dhe deri më 28 shkurt 468. Paraardhës i tij ishte papa Leoni I, ndërsa pasardhësi papa Simplici.

Papa Hormizda

Papa Hormizda ( l. ?, Frosinone - v. 6 gusht 523, ) ishte papa i 52 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 20 korrik 514 dhe deri më 6 gusht 523. Paraardhës i tij ishte papa Simaku, ndërsa pasardhësi papa Gjoni I.

Papa Kaio

Papa Kaio ( l. ?, Dalmacia - v. 22 prill 296, Roma) ishte papa i 28 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 8 dhjetor/17 dhjetor 283 dhe deri më 22 prill 296. Paraardhës i tij ishte Papa Eutikjani, ndërsa pasardhësi Papa Marçelini.

Papa Kalisti I

Papa Kalisti I ( l. ?, Roma - v. 222, Roma) ishte papa i 16 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 217 dhe deri më 222. Paraardhës i tij ishte Papa Zefirini, ndërsa pasardhësi Papa Urbani I.

Papa Kokoni

Papa Kokoni ( l. , - v. 21 shtator 687, ) ishte papa i 83 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më dhe deri më 21 shtator 687. Paraardhës i tij ishte papa Gjoni V, ndërsa pasardhësi papa Serxhio I.

Papa Korneli

Papa Korneli ( l. 180 afërsisht, Roma - v. qershor 253, Centocelle) ishte papa i 21 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më mars 251 dhe deri më qershor 253. Paraardhës i tij ishte papa Fabiani, ndërsa pasardhësi papa Luçio I.

Papa Liberi

Papa Liberi ( l. ?, Roma - v. 24 shtator 366, ) ishte papa i 36 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 17 maj 352 dhe deri më 24 shtator 366. Paraardhës i tij ishte Papa Juli I, ndërsa pasardhësi Papa Damasi I.

Papa Marku

Papa Marku ( l. ?, Roma - v. 7 tetor 336, ) ishte papa i 34 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 18 janar 336 dhe deri më 7 tetor 336. Paraardhës i tij ishte Papa Silvesteri I, ndërsa pasardhësi Papa Juli I.

Papa Miltiadi

Papa Miltiadi ( l. ?, Afrika - v. 10 janar 314, Roma) ishte papa i 32 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më nëntor 310/qershor 311 dhe deri më 10 janar 314. Paraardhës i tij ishte Papa Eusebi, ndërsa pasardhësi Papa Silvesteri I.

Papa Sabiniani

Papa Sabiniani ( l. , Blera - v. 22 shkurt 606, ) ishte papa i 65 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më mars 604 dhe deri më 22 shkurt 606. Paraardhës i tij ishte papa Gregori I, ndërsa pasardhësi papa Bonafaci III.

Papa Urbani I

Papa Urbani I ( l. ?, Roma - v. maj 230, ) ishte papa i 17 i Kishës Katolike. Shërbeu si papë që nga zgjedhja e tij më 222 dhe deri më maj 230. Paraardhës i tij ishte Papa Kalisti I, ndërsa pasardhësi Papa Ponciani.

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.