Dinastia

Dinastia është vargu i monarkëve të së njëjtës familje, që kanë sunduar apo vazhdojnë të sundojnë në një vend njëri pas tjetri. Dinastia me fjalë tjera është dera që sundon në një vend brez pas brezi.[1]

Dinasti është një sërë sundimtarët që i përkasin të njëjtës familje për brezat. Një dinasti është gjithashtu shpesh quhet "shtëpi", për shembull Dhoma e Saud ose Dhoma e Habsburg. Në historitë e Evropës, një pjesë e madhe e Azisë dhe disa të Afrikës, në pushtet dhe fisnik shtëpive zakonisht kanë qenë patrilineal ; trashėgimore dhe ngjashmëri me mbizotërim të shikuara dhe duke u llogaritur nëpërmjet pjerrësirë ligjërisht nga një të përbashkët ancestor në përputhje meshkuj. Shpesh, megjithatë, në qoftë se meshkuj racë vdiq jashtë, pasardhësit nëpërmjet femra (dhe ndonjëherë veten e femra) ishin të njohura si të drejtë të trashëgojë të dinastia e realms dhe / ose pasurinë.

Termi "dinasti" është përdorur edhe për të shpjeguar të periudhës gjatë së cilës një familje reigned, si dhe ngjarjet, trendet dhe objekte të asaj periudhe, si p.sh., "Dinastia Ming vazo". Në raste të tilla, shpesh e "dinastisë" është rënë por emrin mund të përdoren adjectivally, p. sh. "Tudor style", "zgjerimi otomane", "Romanov dekadentizëm". Historianët tradicionalisht konsiderojnë historinë e një shteti brenda një kornize të njëpasnjëshme dinastitë, veçanërisht me vendet e tilla si Kina, Egjipti i lashtë dhe Persian Empire. Pjesa më e madhe e historisë evropiane politike kanë dominuar, successively dhe së bashku, të tilla si nga dinastitë e Carolingians, e Capetians, e Habsburgs, e Stuarts, e Hohenzollerns dhe Romanovs. Deri në shekullin nëntëmbëdhjetë, është marrë për të dhënë se një funksion legjitime e një mbreti ishte të përforcoj dinastia e tij, që është, për të rritur territorin, pasurinë dhe fuqinë e anëtarëve të familjes. [1]

Emra dinastik mund të mos jetë e njejtë si individ mbiemra, në se janë tituj customarily përdorur në vend. Apo emrin e dinastia maj ndiqni nga froni zbritës nëpërmjet femra, si p.sh., e tanishme kryetarët e dinastitë e Grimaldi, Habsburg, Orange dhe Romanov fakt i vijnë nga paternally, respektivisht, shtëpitë e Polignac (Chalençon), Lorraine, Lippe dhe Oldenburg. Gjithashtu, shpesh një emër të ri dynastic nuk një sinjal krejt të ndryshme të familjes, aq shumë si një degë e re e dinastie që ka marrë fronin : mbretërit i Dhomës së Anjou, uiski burbon, Valois dhe dinastitë Burgundy ishin të gjithë meshkuj-line pasardhës të Hugh Capet të Francës dhe bashkërisht janë quajtur Capetians. Kështu, nga një dekret i 1960 mbretërore britanike në pushtet dinastia mbetet Dhoma e Windsor, përkundër këtij Mbretëreshës kanë martuar Philip Mountbatten, i cili është i lindur një princ i mbretërimit danisht dinastia e Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, vetë një degë i Dhomës së Oldenburg, e cila e Romanovs zbritur nga Peter III u agnatic edhe pasardhësit.

Dinastitë mund të ndryshojnë për shkak të luftës, por edhe kur një mbret nuk arrin të prodhojë një trashëgimtar, nganjëherë duke rezultuar në një të afërm të nënës suksesion. I dinastisë zakonisht atëherë merr emrin e se pasardhësi i atëror mbiemër.

Burimi i të dhënave

  1. ^ Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980

Shiko dhe këtë

Dinastia Qing

Dinastia Qing (1644-1911) pati gjithsej 12 perandorë, nga Nurhaçi deri tek perandori i fundit Puyi. Po të numërohen vitet duke filluar nga koha e hyrjes së saj këtej Murit të Madh, dinastia Qing pati 10 perandorë dhe zgjati 268 vjet.

Shtrirja maksimale e territorit të dinastisë Qing arriti 12 milionë km² në kulmin e saj. Në vitin 1616, Nurhaçi krijoi shtetin me emrin “Xhin i Vonshëm”. Në vitin 1636, Huangtaiji ndërroi emrin e shtetit me “Qing”. Në vitin 1644, forcat e kryengritësve fshatarë, të udhëhequra nga Li Zi Çeng, përmbysën dinastinë Ming dhe perandori Çong Zhen vrau veten. Forcat e armatosura të dinastisë Qing, duke përfituar nga rasti, hynë përkëtej Murit të Madh, mposhtën forcat e kryengritësve fshatarë dhe e caktuan Pekinin si kryeqytet. Dinastia Qing bashkoi gradualisht të gjithë vendin, pasi shtypi kryengritjen fshatare në zona të tjera dhe forcat e mbetura të dinastisë Ming, që luftuan kundër dinastisë Qing.

Për të zbutur kontradiktat klasore, në vitet e para të saj, dinastia Qing zbatoi politikën e inkuraimit të hapjes së tokave të reja dhe të pakësimit ose heqjes së taksave, si rezultat, edhe krahinat e brendshme edhe zonat kufitare patën zhvillim shoqëror dhe ekonomik. Deri në mes të shekullit të 18-të, ekonomia feudale u zhvillua në një lartësi të re dhe ajo periudhë u quajt “periudha e lulëzuar e perandorëve Kangsi dhe Qianlong” në historinë kineze. Sistemi autokratik i pushtetit të centralizuar qendror u forcua më tej, potenciali shtetëror u rrit shumë, rendi shoqëror u stabilizua, si rezultat, deri në vitet e fundit të shekullit të 18-të, popullsia kineze arriti në rreth 300 milionë.

Në vitin 1661, Zheng Çeng Gong kaloi ngushticën e Tajvanit duke komanduar anijet e tij luftarake dhe mposhti kolonizatorët holandezë që ishin strukur për 38 vjet në Tajvan. Në fillim të vitit tjetër, kolonizatorët holandezë u dorëzuan dhe Tajvani u kthye në gjirin e atdheut.

Në vitet e vonshme të shekullit të 16-të, Rusia cariste bëri ekspansion drejt lindjes. Kur forcat e dinastisë Qing hynë përkëtej Murit të Madh, Rusia cariste përfitoi nga rasti dhe pushtoi me forcë zonat Jaksa, Nibuçu e të tjera. Qeveria e dinastisë Qing u kërkoi më se një herë agresorëve rus caristë të tërhiqeshin nga torritoret kineze. Në vitet 1685 e 1686, perandori Kangsi urdhëroi trupat kineze të sulmonin trupat ruse cariste në Jaksa, të cilat u detyruan të binin dakord që të zgjidhej problemi i kufirit në sektorin lindor midis Kinës dhe Rusisë nëpërmjet bisedimeve. Në vitin 1689, u zhvilluan në Nibuçu bisedime midis përfaqësuesve të të dy vendeve dhe u nënshkrua zyrtarisht《Traktati në Nibuçu》, që ishte traktati i parë kino-rus mbi problemin kufitar.

Në periudhën e mesme të viteve kur ishte në fron perandori Qianlong, u mposhtën rebelimet që ndërmorën forcat separatiste të Gordanit në Zhungar si dhe Kvaxha i Madh dhe Kvaxha i Ri në fisin Hui; u bashkua i gjithë rajoni Singjang dhe u morën një sërë masash për zhvillimin e ekonomisë, kulturës dhe komunikacionit në zonat kufitare.

Në vitet para hipjes në fron të perandorit Daoguang të dinastisë Qing, ishin arritur suksese kolosale në fushën kulturore. Kishin dalë mendimtarë të shquar, si Wang Fu Zhi, Huang Zong Xian, Gu Yan Wu, Dai Zhen e të tjerë. Kishin dalë edhe letrarë dhe artistë të famshëm, si Cao Xue Çin, Wu Jing Zi, Kong Shang Ren, Shi Tao e të tjerë. Në fushën e studimeve historike, gjithashtu ishin arritur suksese frutdhënëse, kishin dalë shkencëtarë të njohur, ishin krijuar shumë vepra të mëdha historike, si《Enciklopedia e Katër Thesareve》,《Koleksioni i librave të lashta dhe të sotme》e të tjera. Edhe arritjet në fushën tekniko-shkencore ishin të shumta dhe arritjet në fushën e ndërtimeve ishin më të dukshme.

Dinastia Qing e merrte bujqësinë si bazë të ekonomisë. Kurse nga ana ideologjiko-kulturore, ajo inkurajonte ritet feudale dhe më se një herë mori masa inkuizicioni kundër intelektualëve. Nga ana e marrëdhënieve me botën e jashtme, ajo zbatoi për një kohë të gjatë politikën e dyerve të mbyllur, duke mbajtur qëndrim të verbër të mendjemadhësisë.

Në periudhën e mesme të dinastisë Qing, dolën dita ditës kontradikta të ndryshme shoqërore dhe vazhduan për vite me radhë luftëra kundër sundimit të dinastisë Qing, ndër të cilat ishte edhe kryengritja e fesë Bailian-jiao, domethënë “Feja Lotusi i Bardhë”, e cila i dha fund kohës së lulëzuar të dinastisë Qing.

Si rrjedhim i luftës së Opiumit të vitit 1840 dhe i invazioneve të pastajme imperialiste, regjimi i dinastisë Qing nënshkroi një sërë traktatesh të pabarabarta me agresorët, në bazë të dispozitave të të cilave Kina u pagoi atyre dëmshpërblime me territor dhe me të holla, hapi porte detare për tregtinë e tyre dhe, si pasojë, shoqëria kineze u kantandis në shoqëri gjysmë-feudale dhe gjysmë-koloniale. Në vitet e saj të fundit, dinastia Qing u karakterizua nga korrupsioni në jetën politike, nga ngurosja e mendimeve, nga dobësia dhe ndjenjat e vetëpërbuzjes dhe hyri me hapa të pasigurt në fazën e rënies. Populli ra në vuajtje të rëndë, gjë që shkaktoi një sërë lëvizjesh të luftës anti-imperialiste dhe anti-feudale, siç ishin lëvizjet e revolucionit Taiping Tianguo, të kryengritjes Nian-jun e të tjera. Për të shpëtuar veten e saj, klasa sunduese ndërmori disa veprime reformuese, siç ishin Lëvizja e Perëndimorizimit, Reforma e vitit 1898 e të tjera, duke u munduar që, nëpërmjet një reforme nga sipër deri poshtë, Kina të merrte një rrugë të fuqizimit dhe të pavarësisë së plotë, mirëpo gjithçka përfundoi me dështim të plotë. Një numër i madh personash me vullnet fisnik bënë njëri pas tjetrit luftëra gjakderdhëse për shpëtimin e kombit kinez nga rreziqet e jashtme. Historia moderne e Kinës ka parë dallgë të vrullshme të patriotizmit. Revolucioni demokratik borgjez i vitit 1911 përmbysi dinastinë Qing, duke i dhënë fund sistemit monarkik feudal, që zgjati më se 2000 vjet në Kinë, si rezultat, historia kineze hyri në një periudhë të re.

Dinastia Tang

Dinastia Tang i madh ekzistoi 289 vjet, nga viti 618 deri në vitin 907, vit kur ajo u përmbys nga Zhu Wen. Dinastia Tang kaloi dy etapa, etapën e parë dhe etapën e fundit. Ngjarja e rebelimit të klikës ushtarake An-Shi ka qenë vija e demarkacionit midis atyre dy etapave. Etapa e parë ishte etapë e lulëzimit dhe etapa e fundit ishte etapë e rënies. Li Yuan e themeloi dinastinë Tang dhe u shpall si perandori Tang-Gaozu, kurse biri i tij Li Shi Min, që u bë perandori Tang-Taizong, kreu bashkimin e gjithë vendit, duke komanduar forcat e armatosura dhe duke luftuar për 10 vjet me radhë. Li Shi Min u ngrit në fronin perandorak pas incidentit të vëllavrasjes tek porta Xuanwu të qytetit Çang-an, sot Xi-an. Në sajë të përpjekjeve të tij për fuqizimin e vendit, shoqëria feudale kineze pati një lulëzim të paparë gjatë kohës së dinastisë Tang, u krijua një gjendje e stabilitetit dhe paqes gjatë viteve të perandorit Taizong (627-649) dhe perandoria Tang zuri pozitë me përparësi në botë në fushat politike, ekonomike, kulturore dhe fusha të tjera.

Gjatë viteve kur perandori Xuanzong ishte në fuqi, u krijua një gjendje e lulëzimit që u quajt “epoka e lulëzuar e viteve Kaiyuan” (vitet 713-741). Në ato vite, shteti kinez ishte i fuqishëm dhe populli bënte një jetë të pasur. Mirëpo, pikërisht gjatë viteve kur perandori Xuanzong ishte në fuqi, ndodhi rebelimi i klikës së An Lushanit dhe Shi Simingut, që u quajt shkurtimisht në historiografi si “rebelimi An-Shi”, si pasojë, dinastia Tang mori rrugë tatëpjetë drejt rënies.

Gjatë kohëve të dinastive Sui dhe Tang, u arritën suksese të shumta në fushën e legjislacionit. Për shembull, u krijuan sistemi i qeverisë me tri ministri dhe i organit të pushtetit me gjashtë seksione; sistemi i provimeve perandorake dhe kodi i taksave të dyllojeshme, e të tjera, të cilast ushtruan ndikime të thella edhe për brezat e mëvonshëm. Dinastitë Sui dhe Tang zbatuan një politikë relativisht të hapur në marrëdhëniet me botën e jashtme, prandaj shkëmbimet ekonomike dhe kulturore midis Kinës dhe vendeve të tjera kanë qenë të dendura në atë kohë. Në fushën e letërsisë, u arritën suksese shumë të mëdha në krijimtarinë poetike, e cila u zhvillua në katër faza: faza e viteve të para të dinastisë Tang, me Çen Zi Ang si përfaqësues të shquar ; faza e viteve të lulëzimit të dinastisë Tang, me Li Po dhe Du Fu si përfaqësues të shquar; faza e viteve të mesme të dinastisë Tang, me Bai Ju Yi dhe Yuan Zhen si përfaqësues të shquar dhe faza e viteve të vonshme të dinastisë Tang, me Li Shang Yin dhe Du Mu si pësrfaqësues të shquar. Han Yu dhe Liu Zong Yuan iniciatuan lëvizjen e krijimtarisë prozatike të stilit të periudhave para dinastive Çin dhe Han, gjë që ushtroi ndikime të thella për brezat e mëvonshëm. Janë ruajtur deri më sot edhe vepra kaligrafike të Yan Zhen Çinit, piktura të Yan Li Benit, Wu Dao Zit, Li Si Xunit dhe Wang Weit, vepra muzikore dhe koreografike me titull "Veshje me neon dhe me pupla", si dhe vepra të shumta artistike në guva. Në fushën tekniko-shkencore, u shpikën teknika e shtypshkrimit dhe baruti, dy nga katër shpikjet e mëdha kineze.

Në vitet e fundit të dinastisë Tang, dolën turbullira në jetën politike. Që nga lufta politike midis sekteve Li dhe Niu dhe deri në uzurpimin e pushtetit nga eunukët, ndodhën pa ndërprerë kryengritje fshatare, veçanërisht kryengritja e udhëhequr nga Huang Çao. Zhu Wen, një nga udhëheqësit e kryengritjeve, dikur kapitulloi para palës zyrtare të dinastisë Tang, por më vonë e zëvendësoi perandorin e dinastisë Tang dhe vetë u ngrit në fronin perandorak, duke krijuar dinastinë “Liang i Vonshëm”, që ishte e para dinasti e periudhës së “pesë dinastive ”, periudhë që zgjati 53 vjet(907-960).

Flamuri i Sllovenisë

Flamuri i Sllovenisë përbëhet nga tri vija horizontale të barabarta me ngjyrë të bardhë (sipër), të kaltër, dhe të kuqe, me Stemën kombëtare në pjesën e djathtë të flamurit, në vijën e bardhë dhe të kaltër. Stema është një mburojë me figurën e malit Triglav, maja më e lartë në Slloveni, në të bardhë me një prapavijë të kaltër; poshtë saj janë dy vija të lakuara të kaltra që e pasqyrojnë Detin Adriatik dhe lumenjtë lokal, dhe mbi të janë tre yje ngjyrë ari me gjashtë maje të renditura në një trekëndësh të cilat janë marrë nga stema e Counts of Celje, dinastia e madhe sllovene e shekullit të 14të dhe 15të .

Flamuri i Ukrainës

Flamuri i Ukrainës përbëhet nga dy vija horizontale në ngjyrë blu dhe të verdhë. Origjina e saj është në armëve të Varangian të Rurik Dinastia, nga 9 Për të shekullit të 16 Shekullit të Kievan Rus dhe Perandorisë ruse vendosi më vonë.

Sipas interpretimit popullor e ngjyrave të flamujve simbolizoj në një peizazh tipik të Evropës, ndërsa simboli i verdhë në pjesën e ulët të pjekur dhe fushat e grurit flamur blu mbi krye e flamurin e qiellit.

Historia e Kinës

Historia e Kinës është një nga më të vjetrat në botën antike të Azisë dhe të botës.

Mehmet Ali Pasha

Mehmet Ali Pasha (osmanisht: محمد علی پاشا المسعود بن آغا‎ Meḥemmed ʿAlī Pāshā; arabisht: محمد علي باشا‎‎ Muḥammad ‘Alī Bāshā; turqisht: Kavalalı Mehmet Ali Paşa; 4 mars 1769 – 2 gusht 1849) ishte pasha osman me prejardhje shqiptare, vali i Ejaletit të Egjiptit (Eyalet-i Mısr) gjatë viteve 1805–1848. Megjithëse nuk ishte një nacionalist modern, ai konsiderohet si themeluesi i Egjiptit modern për shkak të reformave që ai bëri në sferat ushtarake, ekonomike dhe kulturore. Ai gjithashtu sundoi territore levantine jashtë Egjiptit. Dinastia që ai krijoi do të udhëhiqte Egjiptin dhe Sudanin deri më Revolucionin egjiptian të vitit 1952, të udhëhequr nga Muhammad Naguib dhe Gamal Abdel Nasser.

Pekini

Pekini (kineze: 北京, pinyin: běijīng /pei˨˩tɕiŋ˥˥/) është kryeqyteti i Kinës. Pekini është qytet me më shumë se 11 milion banorë.

Perandoria Mogule

Perandoria Mogule (urdisht: مغلیہ سلطنت‎, Mug̱ẖliyah Salṭanat), të vetënjohur si Gurkanija ose Gurkani (persisht: گورکانیان, Gūrkāniyān, që do të thotë "dhëndër"), ishte një perandori në subkontinentin Indian, e themeluar dhe e udhëhequr nga një dinasti myslimane e persianizuar me origjinë çagataje turko-mongole që përfshinte një pjesë të madhe të subkontinentit Indian dhe Afganistanit.

Polonia

Polonia (polonisht: Polska), zyrtarisht Republika e Polonisë (polonisht: Rzeczpospolita Polska), është një vend në Evropën Qëndrore. Ajo kufizohet nga Gjermania në perëndim, Çekia dhe Sllovakia në jug, Ukraina dhe Bjellorusia në lindje dhe Deti Baltik, Provinca e Kaliningradit (një eksklave ruse) dhe Lituania në veri. Sipërfaqja e përgjithshme e Polonisë është 312.679 kilometra katrorë, duke e renditur atë vendin e 71-të më të madh në botë dhe të 9-të në Europë. Me një popullsi prej mbi 38.500.000 banorë, Polonia është vendi i 34 më i populluar në botë. Polonia është një shtet unitar i ndarë në 16 njësi administrative.

Polonia si me elemente shtetërore është krijuar që para 1.000 viteve, nga dinastia e Pia-së, ashtu që të arrijë vitet e arta (kulminacionin) në fund të shekullit XVI nën udhëheqjen e dinastisë së Jagilonian-it, kur Polonia ishte një ndër vendet më të fuqishme dhe më të zhvilluarat në Evropë.

Vendi i "Solidarność"-it, Republika e III-të Polake e thirrur në jetë në vitin 1997 ka hyrë në Paktin e Aleancës Veriore (NATO) në vitin 1999 dhe i është bashkangjitur Bashkësis.

1691 - Ushtria e mbretit Jan Sobieski mposhtë ushtrinë turke në Vienë.

1772, 1793, 1795 - Rusia, Austria dhe Gjermania bëjnë ndarjen e Polnisë në mes tyre.

1918 - shpallja e pavarsisë së Polonisë.

1939-45 - Gjermania fashiste pushton Poloninë.

1945-89 - Instalimi i Qeveris Komuniste nga Moska.

1989 - Rilindja e kapitalizmit në Poloni.

1990 - Lech Wałęsa zgjedhet kryetar.

Portugalia

Republika Portugeze apo Portugalia (Portugalisht: República Portuguesa) është shtet i ndodhur në pjesën jug-perëndimore të Evropës, me dalje në Oqeanin Atlantik. Portugalia kufizohet në perëndim dhe jug nga Oqeani Atlantik dhe në lindje dhe veri nga Spanja. Në përbërje të shtetit Portugez hyjnë edhe disa ishuj në Oqeanin Atlantik, si: ishujt e Açores dhe Madajra.

Kryeqytet i Portugalisë është Lisbona.

Vendi në të cilën është krijuar kjo republikë, ka pasur një lulëzim konstant po thuaj gjatë 3100 viteve të dominimit të perandorive dhe kulturave të ndryshme që nga iberianët, tartesonët, keltët, fenikasit, kartagjenasit, grekët, romakët, fiset gjermane dhe murishtë. Të gjitha kulturat e këtyre perandorive, mbretërive e popujve të njohur, kanë lënë gjurmë në këtë vend.

Vetë emri i Republikës "Portugali" duket se vjen nga vendi i lashtë sipas emrit romak "Portus Cale", që mendohet të jetë një fjalë e kombinuar latino-greke me kuptimin "Porti i bukur" apo ndonjë kombinacion i fjalëve të popujve të tjerë që kanë lënë gjurmë në bërthamën e perandorisë më të njohur në shekullin e XV dhe të XVI, që shtrihej nga Brazili deri te India.

Sulltani

Sulltani (arabisht nga fjala, fuqi, autoritet) është një titull turk, me kuptime te ndryshme historike.

Shumë e përfolur mbetet se kush e ka përdorur për herë të parë këtë fjalë, duke e preferuar me shume se termat e tjerë arab si Malik (mbret), Amīr (komandant) ose Qā'id (kryetar). Me shumë siguri Sulltan u quajtën Ayyubidi të Sirisë, Egjiptit, Arabisë dhe Jemenit, të etnisë kurde, d.m.th. iranianë me gjuhë indoevropiane. Sulltan ishin edhe pasardhesit e tyre Mamelukët (Turqit dhe Kerkesët), Turqit selxhukë dhe më të njohurit nga të gjithë ne Evropën e krishtere, Osmanët. Shumë qeveritarë myslimanë preferuan këtë titull me karakter te pastër perandorak, që nuk përziehet më vlera shpirtërore apo fetare. Dinastia dhe vendi i qeverisur nga një sulltan quhet Sulltanat (Arabisht : سلطنة) që do të thotë dominim ose rregjim.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1799

Udhëheqës të shteteve në vitin 1799 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1800

Udhëheqës të shteteve në vitin 1800 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1801

Udhëheqës të shteteve në vitin 1801 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1802

Udhëheqës të shteteve në vitin 1802 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1869

Udhëheqës të shteteve në vitin 1869 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1881

Udhëheqës të shteteve në vitin 1881 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1883

Udhëheqës të shteteve në vitin 1883 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1886

Udhëheqës të shteteve në vitin 1886 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.