1994

Ngjarjet e tanishme | Vite

| Shekulli 19 | Shekulli 20 | Shekulli 21  
| Vitet 1960 | Vitet 1970 | Vitet 1980 | Vitet 1990 | Vitet 2000 | Vitet 2010    
◄◄ | | 1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | | ►►

Udhëheqës të shteteve · Film · Kosovë · Shqipëri · Televizion · Literaturë · Strip · Muzikë

Ngjarje

Sport

Lindje

Vdekje

.ru

.ru është prapashtesa e fletave të internetit dhe paraqet domenin zyrtar të Rusisë. Ky domen është aktivizuar në vitin 1994 dhe është regjistruar nga Instituti Rusë për Rrjetet e Telekomunikacionit - RIPN (Russian Institute for Public Networks).

.sa

.sa është prapashtesa e fletave të internetit dhe paraqeq domenin zyrtar të Arabisë Saudite. Ky domen është aktivizuar në vitin 1994 dhe është regjistruar nga Qyteti Mbretëror i Abdulazizit për Shkencë dhe Teknologi (Njësia e Shërbimeve të Internetit).

Domene të nivelit të dyt janë:

com.sa: regjistrme komerciale dhe tregtare

edu.sa: institute edukative

sch.sa: regjistrime nga shkollat elementare

med.sa: regjistrime nga shëndetsia (spitale, ambulanta,...)

gov.sa: regjistrime shtetrore

net.sa: rrjete të internetit (ISPs, qendra shërbyese,...)

org.sa: regjistrime të organizatave shoqërore

pub.sa: regjistrime personale që nuk hynë në ndonjë kategori tjetër.

Fituesit e Çmimit Nobel 1994

Fituesit e Çmimit Nobel 1994 është listë në të cilën janë të radhitur fituesit e Çmimit Nobel për këtë vit në të gjitha lëmitë në të cilat dhurohet ky çmim. Gjithashtu janë të radhitur dhe të nominuarit e këtij viti si dhe fakte mbi nomiminmin dhe zgjedhjen e fituesve.

Kampionati Botëror i Formula Një 1994

Formula 1 kampionati i vitit 1994 ishte Formula 1 Kampionati Botërorë i 45-ti me radhë i organizuar nga FIA i cili filloi më 27 mars dhe mbaroi më 13 nëntor, pas 16 (gjashtëmbëdhjet) garave të zhvilluara.

Sezoni mbahet mend si një nga sezonet më tragjike dhe më kontraverze në historinë e Formula 1 garimeve. F1 1994 ishte sezoni me rezultat më të ngushtë në historinë e kërij sporti gjer në këtë vit meqë Michael Schumacher fitoi titullin me vetëm 1 pikë dallim nga piloti Damon Hill.

Republika Jugafrikane

Republika e Afrikës së Jugut është shtet në jugun e Afrikës. Ndodhet në koordinatat 22–35° Jug dhe 17–33° Lindje dhe rrethohet nga Oqeani Atlantik dhe Oqeani Indian. Afrika e Jugut kufizohet me Namibinë, Botsuanën, Zimbabvenë, Mozambikun dhe Suazilandinë ndërsa Lesoto gjendet brenda kufijve të Afrikës Jugore.

Republika e Afrikës së Jugut zë një sipërfaqe prej 1,219 milion km² në të cilën jetojnë diçka më shumë se 42,16 milion banorë. Për kryeqytet ka Pretorinë dhe selinë e parlamentit e ka në qytetin Kapshtad, ndërsa ka disa gjuhë zyrtare e shtetërore ndër të cilat gjuhët e popujve vendas dhe anglishtja.

Sipas kushtetutës, që nga 1961-shi Republikë dhe nga 1994-ta me 9 krahina (provinca). Kushtetuta e ndryshuar më 1974 parashihte një parlament me dy dhoma (Kuvendin Nacional dhe Këshillin Nacional të Krahinave). Kryetar shteti dhe i qeverisë është presidenti i shtetit, i zgjedhur nga Kuvendi me kohë zgjatje 5 vjeçare.

Rreth 77 % të popullsisë e përbën populli i quajtur bantu, 12% të bardhët, 8,5 % të përzierit dhe 2,5 % aziatikët. Ka mbi 30 qytete të mëdha ndërsa feja dominuese është feja e të krishterëve me diku 70-80 %, pastaj vijnë besimtarët e besimeve tradicionale afrikane, besimtarët budistë (hindi), myslimanët dhe jahuditë.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1994

Udhëheqës të shteteve në vitin 1994 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1995

Udhëheqës të shteteve në vitin 1995 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.