1809

Ngjarjet e tanishme | Vite

| Shekulli 18 | Shekulli 19 | Shekulli 20 |
| Vitet 1770 | Vitet 1780 | Vitet 1790 | Vitet 1800 | Vitet 1810 | Vitet 1820 | Vitet 1830 |
◄◄ | | 1805 | 1806 | 1807 | 1808 | 1809 | 1810 | 1811 | 1812 | 1813 | | ►►

Udhëheqës të shteteve · Literaturë · Muzikë

Lindje

1806

Mbi vitin 1806.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln lindi më 12 shkurt të vitit 1809 në Hodgenville, Hardin County (sot: LaRue County), Kentucky dhe e vranë më 15 prill të vitit 1865 në Washington (D.C.). Ai ishte politikan amerikan, Presidenti 16. i SHBA gjatë viteve 1860 - 1864 dhe u rizgjodh në vitin 1864 - gjer në vdekje.

Lincoln udhëhoqi Shtetet e Bashkuara gjatë Luftës Civile, lufta e përgjakshme dhe e moralit të madh, si dhe në krizën e saj më të madhe politike. Në këtë mënyrë, ai e ruajti bashkimin, hoqi skllavërinë, forcoi qeverinë federale, dhe modernizoi ekonominë.

I lindur në Hodgenville, Kentucky, Lincoln u rrit mes kufirin perëndimor të Kentucky dhe Indiana. Kryesisht i vetë edukuar, ai u bë avokat në Ilinois, një lider i Partisë Liberale, dhe anëtar i Dhomës Përfaqësuesve të Illinois, ku ai shërbeu nga viti 1834 deri 1846, pra, për 12 vjet.

I zgjedhur në Shtetet e Bashkuara në Dhomën e Përfaqësuesve të vitit 1846, Lincoln promovuar modernizimin e shpejtë të ekonomisë nëpërmjet bankave, tarifave, dhe hekurudhave.

Ne vitin 1860 ai u kandidua për President të Shteteve te Bashkuara të Amerikës nga Partia Republikane, por ai pati shumë pak mbështetje nga shtetet që ishin pro skllaverisë dhe nuk dëshironin heqjen e skllaverisë por ai mori shume vota në veri dhe fitoi zgjedhjet për President duke marre 39.7% vota ndersa rivali i tij demokrati Stephen A. Douglas morri 29.7% të votave elektorale. Zgjedhja e tij shkaktoi shumë pakënaqësi tek shtetet e Konfederatës Jugore me të cilat nuk po gjendej një kompromis për skllaverinë dhe me vonë u shkëputën.

Lincoln është renditur vazhdimisht nga dijetarët dhe publiku si një nga tre presidentë amerikanë më të mëdha.

Lista e kryeministrave të Suedisë

Kjo është lista e kryeministrave të Suedisë që nga viti 1809.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1803

Udhëheqës të shteteve në vitin 1803 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1804

Udhëheqës të shteteve në vitin 1804 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1805

Udhëheqës të shteteve në vitin 1805 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1807

Udhëheqës të shteteve në vitin 1807 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1808

Udhëheqës të shteteve në vitin 1808 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1809

Udhëheqës të shteteve në vitin 1809 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1810

Udhëheqës të shteteve në vitin 1810 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1811

Udhëheqës të shteteve në vitin 1811 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1812

Udhëheqës të shteteve në vitin 1812 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1813

Udhëheqës të shteteve në vitin 1813 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1814

Udhëheqës të shteteve në vitin 1814 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1815

Udhëheqës të shteteve në vitin 1815 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1817

Udhëheqës të shteteve në vitin 1817 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Udhëheqës të shteteve në vitin 1818

Udhëheqës të shteteve në vitin 1818 janë të radhitur sipas kontinenteve dhe pastaj në kontinente janë të radhitura shtetet sipas shkronjës.

Zăbrani

Zăbrani është një komunë në qarkun Arad në Rumani. Ka një popullsi prej 4.643 banorësh dhe sipërfaqe 117,78 km². Komuna është formuar nga bashkimi i 3 fshatrave: Chesinţ, Neudorf, Zăbrani.

Vende me interes janë

Një kompleks arkitektonik që daton nga shekulli i nëntë

Kisha katolike në Neudorf, 1771

Varri i arkidukeshës Maria Anna Ferdinanda e Habsburgëve në Neudorf, që daton në vitin 1809

Në gjuhë të tjera

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.