Viceadmiral

Viceadmiral je pomorski vojaški čin; kopenski ekvivalent je generalpodpolkovnik.

Slovenska vojska viceadm
Oznaka čina viceadmirala SV

Glej tudi

Primerjava admiralskih stopenj

Slovenska vojska Sign of Slovenian Army.svg :

Vojaški čini
Nižji:
Kontraadmiral
Admirali Višji:
Admiral


Avstro-Ogrska vojna mornarica Austria-Hungary-flag-1869-1914-naval-1786-1869-merchant.svg (k.u.k. Kriegsmarine):

Vojaški čini
Nižji:
Konteradmiral
Admirali Višji:
Admiral

Glej tudi

Admiral

Admiral je najvišji pomorski čin v Slovenski vojski in hkrati tudi stopnja v vojaški hierarhiji; v kopenski vojski je enak činu generala.

Admiral (Kriegsmarine)

Admiral (izvirno nemško Admiral; kratica: A) je bil tretji najvišji admiralski čin v nemški Kriegsmarine, ki je bil prevzet od Reichsmarine (iz časov Weimarske republike).

Nižji čin je bil viceadmiral, medtem ko je bil višji generaladmiral. V drugih vejah Wehrmachta (Heer in Luftwaffe) mu je ustrezal čin generala, medtem ko mu je v Waffen-SS ustrezal čin SS-Obergruppenführerja.

Basil Edward Cochrane

Viceadmiral Basil Edward Cochrane, britanski admiral, * 24. avgust 1841, † 4. maj 1922.

Rodil se je Basilu Edwardu Arthurju Conchranu in njegovi ženi Sally Caroline FitzGerald. 11. junija 1873 se je poročil s Cornelio Ramsay Owen, hčerko kapitana Johna Robinsona Owena, s katero je imel dva sinova in hčer:

kontraadmiral Archibald Cochrane (1874-1952),

Grizel Martha Lily Cochrane (1876-1948) in

kontraadmiral Sir Edward Owen Cochrane (1881-1972).

Divizija

Divizija (angleško in nemško Division) je stalna vojaška formacija.

Divizija je osnovna taktična vojaška formacija, ki je sposobna daljšega samostojnega delovanja; divizijo sestavljajo 3-5 polki oz. 3-4 brigade in ji poveljuje generalmajor/generalporočnik (kopenska vojska in vojno letalstvo) oz. kontraadmiral/viceadmiral (vojna mornarica). Zaradi različnih tipov divizij je število pripadnikov različno: od 10.000 do 20.000.

Sestavne dele divizije delimo na:

poveljniški del

bojni del

logistični del.Slovenska vojska nima nobene divizije.

Francis Drake

Viceadmiral sir Francis Drake, angleški morjeplovec, gusar, politik in gradbeni inženir, * okoli 1540, Tavistock, grofija Devon, Anglija, † 28. januar 1596, San Juan, Portoriko.

General

General je tudi film Bustra Keatona.Generál (iz latinsko generalis - splošen) je hkrati najvišja stopnja činov in vojaški čin v Slovenski vojski. Nekatere druge oborožene sile imajo namesto čina general čin generalpolkovnika.

V vojni mornarici činu generala ustreza admiral. Nekatere vojske poznajo še višji čin maršala.

Starinski izraz za generala je vojskovodja, saj so le-ti bili poveljniki večjih vojaških formacij, še preden se je uveljavil sistem vojaških činov in organizacije vojske.

Po sodobnih kriterijih pride na tisoč vojakov en general.

Slovenska vojska :

Slovenska vojska, kot članica zveze NATO, ima lasten činovni sistem primerljiv s Natovim, ki zagotavlja ustrezno uskladitev različnih činov in položajev različnih oboroženih sil med seboj za potrebe usklajenega delovanja v sklopu zveze NATO. Tako so po tem sistemu vsi generalski čini označeni kot OF 6 do OF 10 ter poimenovani kot Flag Officers (dobesedno slovensko Zastavni častniki).

Kontraadmiral

Kontraadmiral je pomorski čin; kopenski ekvivalent je generalmajor.

Seznam avstrijskih admiralov

Seznam avstrijskih admiralov vključuje tudi admirale avstrijskega cesarstva in avstro-ogrske vojne mornarice.

Seznam hrvaških admiralov

Seznam hrvaških admiralov.

Predstavljeni so admirali sedanje HV, saj v preteklosti ni imela svojih admiralov. Čeprav Hrvaška še ni članica Nata, je že sprejela natovske kode admiralskih činov, in to: komodor (OF-6), kontraadmiral (OF-7), viceadmiral (OF-8), admiral (OF-9) in admiral flote (OF-10). Pri aktivnih admiralih so navedene sedanje dolžnosti, ostali pa so upokojeni ali umrli. Vojaški zgodovinarji naj popravijo morebitne napake.

Seznam slovenskih admiralov

Seznam slovenskih admiralov vsebuje vse admirale slovenskega rodu, ki so službovali v tujih in domačih vojnih mornaricah.

Ta seznam je sestavljen na podlagi genetskih in neideoloških kriterijev, podrobneje predstavljenih v virih - zunanje povezave. Razumljivo je, da so morda nekateri podatki nepravilni, saj mnoge vojne mornarice (avstro-ogrska, ameriška in druge) ne vodijo sezname svojih admiralov po narodnostni ali verski pripadnosti.

Viceadmiral (Bundesmarine)

Viceadmiral (izvirno nemško Vizeadmiral; okrajšava: VAdm; kratica: VADM) je admiralski čin v Bundesmarine (v sklopu Bundeswehra). Čin je enakovreden činu generala (Heer in Luftwaffe).

Nadrejen je činu kontraadmirala in podrejen činu admirala. V sklopu Natovega STANAG 2116 spada v razred OF-8, medtem ko v zveznem plačilnem sistemu sodi v razred B9.

S položajem viceadmirala sta povezana položaja inšpektor Bundesmarine in poveljnika flote, višjimi položaji znotraj Bundeswehra (npr. v Vodstvenem štabu za oborožene sile) oz. s kakšnim visokim položajem v mednarodnih vojaških organizacijah.

Viceadmiral (Kanada)

Viceadmiral (angleško Vice-Admiral, okrajšava: VAdm in francosko vice-amiral, okrajšava: VAm) je visoki vojaški čin v Kanadskih oboroženih silah za pripadnika Pomorskega poveljstva. V hierarhiji Zemeljskega poveljstva in Zračnega poveljstva mu ustreza čin generalporočnika.Do leta 1968, ko je bila izvršena unifikacija Kanadskih oboroženih sil, je bil činu enakovreden tudi čin zračnega maršala (Air Marshal) v Kraljevem kanadskem vojnem letalstvu. Višji čin je admiral in nižji čin je kontraadmiral.Oznaka čina je:

epoleta ali naprsna oznaka: na kateri se nahaja krona svetega Edvarda, prekrižana sablja in maršalska palica ter trije trikotno razporejeni javorjevi listi;

narokavna oznaka: ena široka črta (1968-2010) oz. ena široka črta in dve ozki črti s pentljo (od 2010).V skladu s Natovim standardom STANAG 2116 čin spada v razred OF-8 in velja za trizvezdni čin, kljub temu da ima oznaka namesto zvezd javorjeve liste.

Viceadmiral (Kriegsmarine)

Viceadmiral (izvirno nemško Vizeadmiral; kratica: VA) je bil drugi najnižji admiralski čin v nemški Kriegsmarine, ki je bil prevzet od Reichsmarine (iz časov Weimarske republike).

Nižji čin je bil kotraadmiral, medtem ko je bil višji admiral. V drugih vejah Wehrmachta (Heer in Luftwaffe) mu je ustrezal čin generalporočnika, medtem ko mu je v Waffen-SS ustrezal čin SS-Gruppenführerja.

Viceadmiral (SFRJ)

Viceadmiral (srbohrvaško: Vice admiral) je bil admiralski vojaški čin Jugoslovanske vojne mornarice, ki je delovala v sestavi Jugoslovanske ljudske armade.

V Kopenski vojski in Jugoslovanskem vojnem letalstvu mu je ustrezal čin generalpodpolkovnika, v trenutni Natovi shemi činov (STANAG 2116) ustreza razredu OF-8 in v Slovenski vojski mu ustreza čin viceadmirala.

Viceadmiral (Slovenska vojska)

Viceadmiral je drugi najvišji admiralski čin v Slovenski vojski; uveden je bil leta 1995 z Ukazom o razglasitvi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o obrambi (ZObr-C). Viceadmiral Slovenske vojske je tako nadrejen kontraadmiralu in podrejen admiralu.

V skladu s Natovim standardom STANAG 2116 čin spada v razred OF-8 in velja za trozvezdni čin.

Viceadmiral (ZDA)

Viceadmiral (izvirno angleško Vice admiral; okrajšava VADM) je višji vojaški čin v Vojni mornarici ZDA, Obalni straži ZDA, Častniškega korpusa Javne zdravstvene službe ZDA, Častniškega korpusa Nacionalne oceanske in atmosferske administracije ZDA in Mornariške službe ZDA. Je trozvezdni čin z oznako O-9. Viceadmiral je nadrejen kontraadmiralu in podrejen admiralu. Ustreza mu čin generalporočnika v drugih uniformiranih službah ZDA.

Viceadmiral (Združeno kraljestvo)

Viceadmiral (izvirno angleško Vice Admiral; okrajšava: VAdm) je trozvezdni vojaški čin zastavnega častnika v uporabi v Kraljevi vojni mornarici.

Viceadmiral je nadrejen kontraadmiralu in podrejen admiralu. V skladu z Natovim standardom STANAG 2116 čin nosi oznako OF-8. Enakovredna čina v Oboroženih silah Združenega kraljestva sta: generalporočnik (Lieutenant-General) pri Britanski kopenski vojski in Kraljevih marincih ter zračni vicemaršal (Air Marshal) pri Kraljevem vojnem letalstvu.

Čini Slovenske vojske

Čini Slovenske vojske so določeni z Zakonom o obrambi ter z Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o obrambi (Ur. l. RS št. 47/2002, 29. 5. 2002).

Trenutno imajo pripadniki SV samo osebne čine, saj so bili nazivni/naslovni čini odpravljeni z zgoraj omenjeno novelo zakona.

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.