Red kopeli

Red kopeli (izvirno angleško The Most Honourable Order of the Bath) je britanski viteški red, ki ga je 18. maja 1725 ustanovil Jurij I. Britanski.

Trenutno je četrti najvišji britanski red, ki se ga podeljuje v dveh skupinah: vojaška in civilna.

Red sestavlja:

  • suveren,
  • Veliki mojster reda,
  • trije razredi članov:
  • vitez velikega križa (GCB) ali dama velikega križa (GCB)
  • vitez poveljnik (KCB) ali dama poveljnica (DCB)
  • spremljevalec (CB).

Glej tudi

Adolphe Niel

Adolphe Niel, francoski maršal in vojaški inženir, * 4. oktober 1802, Muret, Haute-Garonne, Francija, † 13. avgust 1869, Pariz, Francija.

Med letoma 1867 in 1869 je bil minister za vojno Francije.

Alexander Forrester Inglis Cochrane

Admiral Sir Alexander Forrester Inglis Cochrane GCB RN, britanski admiral, * 23. april 1758, † 26. januar 1832.

Arthur Auckland Leopold Pedro Cochrane

Admiral Sir Arthur Auckland Leopold Pedro Cochrane KCB, škotski admiral, * 24. september 1824, † 20. avgust 1905.

Brigadir (Avstralija)

Brigadir (izvirno angleško Brigadier; kratica BRIG) je najvišji častniški čin Avstralske kopenske vojske in je neposredni naslednik britanskega čina brigadirja. Čin je bil uveden leta 1928.

Je enakovreden činu komodorja Kraljeve avstralske vojne mornarice in činu zračnega komodorja Kraljevega avstralskega vojnega letalstva. V Natovi strukturi činov spada v razred O-6, ki pa velja za najnižji generalski čin, kljub temu da je avstralski brigadir najvišji častnik. Podrejen je činu generalmajorja (najnižji generalski čin) in nadrejen činu polkovnika.Oznaka čina generala so tri trikotno razporejene zvezde (red kopeli), nad katerimi se nahaja krona svetega Edvarda; torej ista kot je oznaka čina britanskega brigadirja, pri čemer ima avstralska oznaka na spodnjem delu še napis Australia.

Brigadir (Nova Zelandija)

Brigadir (izvirno angleško Brigadier; kratica BRIG) je najvišji častniški čin Novozelandske kopenske vojske in je neposredni naslednik britanskega čina brigadirja.

Je enakovreden činu komodorja Kraljeve novozelandske vojne mornarice in činu zračnega komodorja Kraljevega novozelandskega vojnega letalstva. V Natovi strukturi činov spada v razred O-6, ki pa velja za najnižji generalski čin, kljub temu da je novozelandski brigadir najvišji častnik. Podrejen je činu generalmajorja (najnižji generalski čin) in nadrejen činu polkovnika.Oznaka čina generala so tri trikotno razporejene zvezde (red kopeli), nad katerimi se nahaja krona svetega Edvarda; torej ista kot je oznaka čina britanskega brigadirja, pri čemer ima novozelandska oznaka na spodnjem delu še napis NEW ZEALAND.

Douglas Cochrane, 12th Earl of Dundonald

Generalporočnik Douglas Mackinnon Baillie Hamilton Cochrane, 12th Earl of Dundonald KCB KCVO, škotski plemič in general, * 29. oktober 1852, † 12. april 1935.

Dwight David Eisenhower

Dwight David »Ike« Eisenhower, ameriški general in politik, * 14. oktober 1890, Denison, Teksas, † 28. marec 1969, Washington, D.C.

General armade Eisenhower je najbolj znan kot 34. predsednik Združenih držav Amerike in vrhovni zavezniški poveljnik v Evropi (SACEUR) med drugo svetovno vojno.

Francis Lothian Nicholson

Francis Lothian Nicholson, britanski general, * 1884, † 18. julij 1953.

Generalmajor (Avstralija)

Generalmajor (izvirno angleško Major General; kratica MAJGEN) je četrti najvišji vojaški čin, tretji najvišji aktivni in najnižji generalski čin Avstralske kopenske vojske in je neposredni naslednik britanskega čina generalmajorja; velja za dvozvezdni čin. Generalmajor poveljuje diviziji oz. enakovredni formaciji.

Je enakovreden činu kontraadmirala Kraljeve avstralske vojne mornarice in činu zračnega podmaršala Kraljevega avstralskega vojnega letalstva. V Natovi strukturi činov spada v razred O-8. Podrejen je činu generalporočnika in nadrejen činu brigadirja (ki je najvišji častniški čin). Do leta 1922 je bil generalmajor činu brigadnega generala, ki pa je bil takrat ukinjen.

Oznaka čina generala je zvezda (red kopeli) nad prekrižano sabljo in batonom (maršalsko palico); torej ista kot je oznaka čina britanskega generalmajorja, pri čemer ima avstralska oznaka na spodnjem delu še napis Australia.

Generalmajor (Nova Zelandija)

Generalmajor (izvirno angleško Major General; kratica MAJGEN) je četrti najvišji vojaški čin, drugi najvišji aktivni in najnižji generalski čin Novozelandske kopenske vojske in je neposredni naslednik britanskega čina generalmajorja; velja za dvozvezdni čin.

Je enakovreden činu kontraadmirala Kraljeve novozelandske vojne mornarice in činu zračnega podmaršala Kraljevega novozeladskega vojnega letalstva. V Natovi strukturi činov spada v razred O-8. Podrejen je činu generalporočnika in nadrejen činu brigadirja (ki je najvišji častniški čin).Oznaka čina generala je zvezda (red kopeli) nad prekrižano sabljo in batonom (maršalsko palico); torej ista kot je oznaka čina britanskega generalmajorja, pri čemer ima novozelandska oznaka na spodnjem delu še napis NEW ZEALAND.Čin generalmajorja je trenutno vezan na naslednje položaje:

namestnik načelnika Novozelandske obrambne sile;

poveljnik Združenih sil Nove Zelandije;

načelnik Novozelandske kopenske vojske in

specializirani položaji v OZN ali koaliciji.

Haakon VII. Norveški

Haakon VII. (rojen princ Kristjan Friderik Karl Jurij Valdemar Aksel Danski in Islandski), norveški kralj, * 3. avgust 1872, Copenhagen, † 21. september 1957, Oslo.

Haakon, znan kot princ Karl Danski do leta 1905, je bil prvi kralj Norveške po koncu unije z Švedsko. Bil je član rodbine Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Kot eden mnogih izvoljenih vladarjev je hitro osvojil spoštovanje in naklonjenost svojih ljudi in igral ključno vlogo v združevanju norveškega naroda v njegovem uporu proti nacistični invaziji in naknadni petletni invaziji njegove države med drugo svetovno vojno.

Na Norveškem je bil štet za enega izmed največjih Norvežanov 20. stoletja in je bil predvsem cenjen zaradi svojega poguma med nemško invazijo - zagrozil je z abdikacijo, če bi vlada sodelovala z invazijskimi Nemci - in zaradi svojega vodenja in ohranjanja norveške enotnosti med nacistično invazijo. Umrl je 21. septembra 1957 v starosti 85 let, po skoraj 52. letih vladanja.

Horatio Nelson

Nelson Horatio (naslovi: vojvoda Bronte, baron Nilski in Burnhamsko-Thorpski), angleški admiral, * 1758, Burnham Thorpe (Norfolk, Anglija), † 1805, bitka pri Trafalgarju.

James Andrew Fergusson

James Andrew Fergusson, britanski admiral, * 16. april 1871, † 13. april 1942.

John Ross

Sir John Ross, britanski admiral in raziskovalec Arktike, * 24. junij 1777, Balsarroch, Škotska, † 30. avgust 1856, London, Anglija.

Kontraadmiral John Ross se je rodil v družini Andrewa Rossa, duhovnika v Inchu blizu Stranraera v grofiji Wigtonshire. Pri devetih letih starosti je vstopil v Britansko kraljevo mornarico in do leta 1789 služil v Sredozemskem morju, kasneje pa v Rokavskem prelivu. Od leta 1808 je služil tudi v Švedski floti.

Šest let kasneje - leta 1818 - je bil postavljen na mesto prve od novega zaporedja odprav, ki jih je organizirala britanska Admiraliteta s ciljem raziskati Severozahodni prehod, morsko pot ob skrajni severovzhodni obali Amerike in skozi Beringov preliv. Moral je tudi opazovati tokove, bibavico, stanje ledenega pokrova, magnetizem ter ob poti zbirati vzorce. Aprila tega leta je Ross tako zapustil London z dvema ladjama in avgusta dosegel Lancastrsko ožino v Kanadi.

Tu je ponovno preveril opazovanja, ki jih je njegov predhodnik William Baffin, prav tako Britanec, opravil pred dvema stoletjema. Vendar Ross ni napredoval zaradi prividov gora na koncu prehoda. Poimenoval jih je Crocker Hills in se vrnil v Anglijo kljub nasprotovanju nekaterih častnikov. Zapis o potovanju, objavljen leto kasneje, je osvetlil ta nasprotovanja ter zbudil dvome o obstoju Crocker Hills, kar je uničilo Rossov ugled. Po povratku je dosegel čin kapitana.

Leta 1829 je priznal, da se je morda motil in prepričal enega svojih prijateljev, kasnejšega viteza Felixa Bootha, da je denarno podprl naslednjo odpravo, na kateri ga je spremljal tudi nečak James Clark Ross. Odpluli so maja istega leta, tokrat na parniku. Prepluli so Lancastrsko ožino in dosegli predtem neraziskano območje, kjer se je njihova ladja ujela v led. Posadka je tu obtičala za štiri leta, med katerimi so s pomočjo tamkajšnjih Inuitov raziskovali območja na severu in zahodu. Tako so odkrili tudi Severni magnetni tečaj na polotoku Boothia.

Leta 1832 so ladjo zapustili in odpešačili na Somersetski otok k ladijski razbitini, ostali za odpravo Williama Edwarda Parryja pred mnogimi leti. Iz nje so zbili hišo, v kateri so morali dvakrat prezimiti, preden so ledne razmere dopustile, da so s čolni te ladje odpluli rešitvi naproti. Po naključju so naleteli na britansko ladjo, ki jih je odpeljala domov. Ta prigoda in znanstvena ter etnološka odkritja, ki jih je prispevala odprava, so Rossu prinesla dolgo iskani ugled.

Ob povratku je Ross prejel zlati medalji angleškega in francoskega geografskega društva ter številna tuja odlikovanja, med drugim viteštvo polarne zvezde Švedske. Naslednjega leta (1834) je bil povitezen tudi v domovini, sprejet pa je bil tudi v red kopeli.

Leta 1850 se je odpravil na svoje tretje polarno potovanje z nalogo poiskati izgubljeno odpravo sira Johna Franklina, vendar mu ni uspelo. Leta 1851 je dosegel čin kontraadmirala. Po povratku se je naselil na Škotskem in umrl v Londonu.

John Willoughby Winterton

Sir John Willoughby Winterton KCB, KCMG, CBE, DL, britanski general, * 13. april 1898, † 14. december 1987.

Med letoma 1951 in 1954 je bil poveljnik in vojaški guverner Svobodnega tržaškega ozemlja.

Seznam vojaških odlikovanj

Seznam vojaških odlikovanj.

Thomas Cochrane, 10th Earl of Dundonald

Admiral Thomas Cochrane, 10th Earl of Dundonald, 1st Marquess of Maranhão, GCB ODM, škotski admiral in politik, * 14. december 1775, † 31. oktober 1860.

Med Napoleonovimi vojnami se je izkazal v bojih, tako da so ga Francozi poimenovali Volk morij (Le Loup des Mers). Zaradi sodelovanja v veliki borzni prevari leta 1814 je bil vržen ven iz Kraljeve vojne mornarice, tako da je nato služil v osamosvojitvenih gibanjih Čila, Braziije in Grčije. Leta 1832 je bil sprejet nazaj v britansko službo s činom modrega kontraadmirala (Rear Admiral of the Blue). Umrl je leta 1860 s činom Admiral of the Red in častnim nazivom kontraadmirala Združenega kraljestva.

Thomas John Cochrane

Sir Thomas John Cochrane GCB, britanski admiral in kolonialni guverner, * 5. februar 1789, † 19. oktober 1872.

William Francis Dundonald Cochrane

William Francis Dundonald Cochrane CB, britanski častnik, * 7. avgust 1847, † 23. oktober 1927.

Rodil se je polkovniku Williamu Marshallu Cochranu in njegovi ženi Mary Hussey. Udeležil se je bojev v Južni Afriki, Sudanu in Egiptu.

Poročen je bil s Carolo Möller; rodila se jima je hčerka Carola Maria Rosita Isabel Cochrane (1896-1993).

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.