Poletne olimpijske igre 1920

Poletne olimpijske igre 1920 (uradno Igre VII. olimpijade) so potekale leta 1920 v Antwerpnu (Belgija). Samo mesto je bila izbrano aprila 1919 kot v spomin na žrtve Belgije med prvo svetovno vojno. Drugi dve kandidatki sta bili Amsterdam in Lyon.

To so bile prve olimpijske igre, na katerih so izrekli olimpijsko prisego, prve, na katerih so izpustili golobice kot simbol miru in prve, na katerih so razvili olimpijsko zastavo.

Olympic rings with white rims.svg
Poletne olimpijske igre 1920
Igre VII. olimpijade

MestoAntwerpen, Belgija
Sodelujoče države29
Sodelujoči športniki2.626
(2.561 moških, 65 žensk)
Prireditve154 v 22 športih
Otvoritvena slovesnost20. april 1920
Zaključna slovesnost12. september 1920
Uradni otvoriteljAlbert I. Belgijski
Prisega športnikovVictor Boin
Prisega sodnikov-
Olimpijski ogenj prižgal-
Olimpijski stadionOlympisch Stadion
Antwerpen

Antwerpen (nizozemsko Antwerpen, francosko Anvers) je flamsko mesto v Belgiji in je glavno mesto province Antwerpen v regiji Flandrija. S 520.504 prebivalci , je najgosteje naseljeno mesto v Belgiji. Njegovo metropolitansko območje ima okrog 1.200.000 ljudi, kar pomeni, da je po velikosti takoj za Brusljem.

Antwerpen leži ob reki Šeldi, ki ga s Severnim morjem povezuje estuarij Zahodne Šelde. Je približno 40 km severno od Bruslja in približno 15 km od nizozemske meje. Pristanišče je po velikosti med prvimi 20 na svetu in drugo v Evropi . Ima tudi najstarejšo borzno stavbo na svetu, prvič zgrajeno leta 1531, ponovno leta 1872, od leta 1997 pa je opuščena. Dolgo je bilo pomembno gospodarsko in kulturno mesto v državah na območju današnjega Beneluksa, še posebej pred špansko furijo (1576) ob nizozemskem uporu. Prebivalci Antwerpna imajo vzdevek sinjoren, po španskem señor ali francoskem seigneur ('gospod') in se nanaša na španske plemiče, ki so vladali v 17. stoletju. Danes je Antwerpen veliko trgovsko in kulturno središče in je drugo najbolj večkulturno mesto na svetu (za Amsterdamom) s 170 narodnostmi. Znan je tudi kot svetovna prestolnica diamantov s svojim velikim okrožjem diamantov . Mesto je gostilo poletne olimpijske igre leta 1920.

Fred Pentland

Frederick Beaconsfield Pentland, angleški nogometaš in trener, * 29. julij 1883, Wolverhampton, Anglija, Združeno kraljestvo, † 16. marec 1962, Poole, Dorset, Anglija.

V svoji aktivni nogometni karieri je igral za Blackpool F.C. , Blackburn Rovers, Brentford F.C., Queens Park Rangers, Middlesbrough F.C. , Halifax Town in Stoke City ter za angleško nogometno reprezentanco.

Kot trener je delal za nemško nogometno reprezentanco (1914), francosko nogometno reprezentanco (Poletne olimpijske igre 1920), Racing de Santander (1921), Athletic Bilbao (1921), Athletic Madrid (1927), Real Oviedo, Atlético de Madrid, špansko nogometno reprezentanco (1929), Athletic Bilbao (1929) in Athletic Madrid (1933).

Jugoslavija na Poletnih olimpijskih igrah 1920

Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev je na Poletnih olimpijskih igrah 1920 v Antwerpnu zastopalo enajst tekmovalcev, vsi iz nogometne reprezentance.

Medalje na Poletnih olimpijskih igrah 1920

Tukaj je spisek vseh osvojenih medalj po državah na Poletnih olimpijskih igrah 1920, ki so potekale v Antwerpu, Belgija.

Uvrščene so po številu zlatih medaljah. Če se pojavi isto število zlatih medalj, se upošteva število srebrnih in nato bronastih. Če ima več držav enako število vseh treh, se jih uvrsti na isto mesto po abecednem redu. Takšno uvrščanje je v skladu s pravili MOK.

(poudarjena je gostiteljska država, v krepkem je največje število medalj v kategoriji)

Pittsburgh Pirates

Pittsburgh Pirates je bil profesionalni hokejski klub iz Pittsburgha. Deloval je v ligi NHL od 1925 do 1930. Domača dvorana kluba je bila dvorana Duquesne Gardens. Klub je dobil ime po baseballskemu klubu Pittsburgh Pirates, ki je tudi deloval v mestu.

Klub se je razvil iz amaterskega kluba Pittsburgh Yellow Jackets. V ligi NHL se je prebil v končnico le dvakrat v petih sezonah. Kljub temu je bila finančna situacija v klubu sprva rožnata in so sodelovanje za visoko ceno podpisali nekateri znani hokejisti tistega časa, npr. Lionel Conacher, ki so ga kasneje imenovali za kanadskega športnika prve polovice 20. stoletja. Prvi trener je postal tedaj 34-letni Odie Cleghorn. Po treh sezonah je prvotni lastnik James F. Callahan klub prodal gangsterju Billu Dwyerju, ki je imel klub v lasti do selitve v Filadelfijo. V zadnji sezoni je moštvo neuspešno vodil Frank Fredrickson, Cleghornov naslednik na trenerskem položaju. Leta 1930 se je tako klub po porazni sezoni preselil v Filadelfijo in tam eno sezono deloval pod imenom Philadelphia Quakers.

Olimpijski krogi Športi na Poletnih olimpijskih igrah 1920 (Antwerp)
Poletne olimpijske igre
Zimske olimpijske igre

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.