Pakistan

Pakístan, uradno Islamska republika Pakistan (urdujsko اسلامی جمہوریۂ پاکستان) je suverena država v Južni Aziji in na Srednjem vzhodu. Na zahodu meji na Iran in Afganistan, na severovzhodu na Kitajsko, na vzhodu na Indijo, na jugu pa na Arabsko morje. V Pakistanu živi okoli 140 milijonov ljudi, večina katerih je muslimanov, saj je islam tudi državna religija. Glavno mesto je Islamabad, največje mesto pa nekdanja prestolnica Karači.

Pakistan je urdujska beseda, ki pomeni »dežela čistih«. Pripona -stan, ki je pogosta pri državah na tem območju, pomeni »dežela od« po perzijsko (npr. Afganistan = dežela Afganov).

Islamska republika Pakistan
اسلامی جمہوریۂ پاکستان
Islāmī Jumhūrīyah-e-Pākistān
Zastava Pakistana Državni emblem Pakistana
GesloIttehad, Tanzim, Yaqeen-e-Muhkam  (urdu)
»Enotnost, disciplina in vera«
HimnaQaumi Tarana
Lega Pakistana
Glavno mestoIslamabad
1) 33°40′N, 73°10′E
Največje mesto Karači
Uradni jeziki angleščinaa, Urdu[1]
Lokalni jeziki pandžabščina, paštu, sindščina, saratski, beludžijščina, kašmirščina, Brahui, dogri, hindko, shina, balti, khowar, burushaski yidgha, dameli, kalasha, gawar-bati, domaaki[2][3]
Demonim Pakistanec
Upravljanje polpredsedniška republika
 -  predsednik Mamnoon Hussain
 -  predsednik vlade Mian Nawaz Sharif
Ustanovitev
 -  Pakistansko gibanje za neodvisnost: od Združenega kraljestva 
 -  Pakistanski dominion: 14. avgusta 1947 
 -  islamska republika: 23. marec 1956 
Površina
 -  skupaj: 803,9401 km² (36.
 -  voda (%): 3,1
Prebivalstvo
 -  ocena 2007: 156.770.000[4] (6.)
BDP (PKM) ocena 2007
 -  skupaj: 475,6 milijarde USD (25.)
 -  na prebivalca: 3004,5 USD (128.)
Gini (2002) 30,6 (srednji
HDI (2006) 0,539 (srednji) (134.)
Valuta pakistanska rupija (Rs.) (PKR)
Časovni pas PST (UTC+5)
 -  poletni (DST): ne upoštevajo (UTC+6)
Vrhnja domena (TLD) .pk
Klicna koda +92
a. Glej tudi Pakistanska angleščina.
1 Brez Azad Džamu in Kašmirja (AJK) in Zvezno upravljanih severnih območij (FANA).

Zgodovina

Neodvisnost in sodobni Pakistan

Pakistan je neodvisnost razglasil 14. avgusta 1947 (27 Ramadan 1366 po islamskem koledarju). Od Britanske Indije se ja takrat odcepil vzhodni in severozahodni del Indije z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

Geografija

Reki Ind in Sutlej spadata k povodju Indijskega oceana. Najvišji vrh Pakistana je Dapsang (8611 m) na meji s Kitajsko, druga najvišja gora na svetu.

Na zahodu je podnebje polsuho in suho tropsko, na vzhodu monsunsko podnebje z več padavinami poleti in manj pozimi. Posledično nastajajo velike temperaturne razlike in suše ter poplave.

Rastlinstvo

V večjem delu Pakistana puščava omogoča le zelo redko rastlinstvo, saj je le okoli 4 % območja Pakistana poraščenega z gozdovi. Je več vrst bora: himalajska cedra in himalajska smreka. V njej je tudi monsunski gozd in grmovna in trnasta savana.

Živalstvo

Na ozemlju Pakistana živi 190 različnih vrst sesalcev. Veliko jih je bilo pobitih z lovom. Indijski slon, azijski lev, gepard. Zelo ogroženi so leopardi in snežni leopardi, tudi kozorog. Prisotni so med drugim še številni glodavci, divje svinje, džunglske mačke in rjavi medved.

Gospodarstvo

Okoli 44 % ljudi je zaposlenih v kmetijstvu, gojijo raznovrstne kulturne rastline. Pakistan je ena vodilnih svetovnih pridelovalcev bombaža in sladkorja. Veliko je tudi rudarstva (črni premog) in predelovalne industrije. V kmetijstvu uporabljajo veliko pesticidov in gnojil, s tem pa zelo onesnažujejo in zastrupljajo okolje, pa tudi zemlja je prizadeta zaradi zasoljevanja tal. Večina zemlje je v rokah veleposestnikov, obdelujejo pa jo najemniki.

Demografija

Pakistanci so mešanica različnih etničnih skupin. Štiri največje predstavljajo:

  • Pandžabi (48 %),
  • Sindi (12 %),
  • Beludži in
  • Muhadžir.

Največ je v državi muslimanov, delijo pa se na sunitske, šiitske in izmaelitske muslimane. Kar 97 % Pakistancev je muslimanov. Najbolj razkošno v državi živijo Pandžabi, medtem ko se drugi komaj preživljajo. Daleč najbolj razširjena vera je islam, manjšinski pa sta še hinduizem in krščanstvo. Poleg angleščine in urdujskega jezika, ki sta uradna jezika, obstaja veliko drugih, npr. pandžabščina, siraški sindski,...

Država je po številu zdravnikov, bolniščnih postelj in temeljne zdravstvene oskrbe med zadnjimi na svetu, v povprečju je 1 zdravnik na 2472 prebivalcev. Zelo razširjena bolezen je malarija, težava sta tudi pomanjkanje hrane in zdrave pitne vode. Približna življenjska doba prebivalcev je 52 let za moške in 50 let za ženske.

Gorništvo

Pakistan ima zelo raznolike gorske pokrajine. Zavzema večji del zgornjega dela Himalajskega pogorja, katerega imenujemo Karakorum. Na njegovi meji s ljudsko republiko Kitajsko se nahaja drugi najvišji vrh na svetu - 8611 m visoki K2. Prvič sta leta 1954 na njegov vrh stopila italijanska gornika Lino Lacedelli in Achille Compagnoni. Prvi slovenski vzpon na K2 sta opravila znani alpinist Viki Grošelj z 41 leti in Zvonko Požgaj s samo 23 leti, poleg tega je bil on tudi najmlajši človek, ki je dosegel vrh te mogočne gore.

Razen K2 ima Pakistan v Karakorumu tudi druge mogočne gore kot so Gašerbrum I (8068 m), Gašerbrum II (8035 m), Broad Peak (8047 m) in Muztagh Tower, kjer se je 25. Avgusta 2008 smrtno ponesrečil naš alpinist Pavle Kozjek. Karakorum ima tudi znano goro Nanga Parbat. Leta 2005 je Tomaž Humar že drugič njeno Rupalsko steno (ki je najvišja na planetu) neuspešno preplezal, a so ga gorski reševalci rešili.

Opombe in sklici

  1. "Welcome". Government of Pakistan. 2012. Pridobljeno dne 24 October 2012. The Pakistani Government states that English is the official language. It is being widely used in business, law, and government documents, as well being taught throughout schools as a medium of instruction. "English, as an Official Language of Pakistan". Heritage Pakistan. 2012. Pridobljeno dne 24 October 2012.
  2. "Population by Mother Tongue". Population Census Organization, Government of Pakistan. Pridobljeno dne 28 December 2011.
  3. "Background Note: Pakistan-Profile". State.Gov. 6 October 2010. Pridobljeno dne 29 May 2012.
  4. Ocena Pakistanske gospodarske raziskave 2006-2007, pripravilo ministrstvo za finance (angleško)

Zunanje povezave

14. avgust

14. avgust je 226. dan leta (227. v prestopnih letih) v gregorijanskem koledarju. Ostaja še 139 dni.

1947

1947 (MCMXLVII) je bilo navadno leto, ki se je po gregorijanskem koledarju začelo na sredo.

1955

1955 (MCMLV) je bilo navadno leto, ki se je po gregorijanskem koledarju začelo na soboto.

1976

1976 (MCMLXXVI) je bilo prestopno leto, ki se je po gregorijanskem koledarju začelo na četrtek.

2007

2007 (MMVII) je bilo navadno leto, ki se je po gregorijanskem koledarju začelo na ponedeljek in končalo s ponedeljkom. To leto je bilo izbrano za Mednarodno polarno leto in Mednarodno leto jezikov. V Sloveniji je bilo leto posvečeno Jožetu Plečniku, ob 50-letnici njegove smrti.

Katoliška in evangeličanska velika noč, kot tudi pravoslavna je 8. aprila.

Abdus Salam

Abdus Salam [ábdus sálam] (urdujsko عبد السلام), pakistanski fizik, * 29. januar 1926, Džang, Pundžab, Britanska Indija, (sedaj Pakistan), † 21. november 1996, Oxford, Anglija.

Salam je leta 1979 prejel Nobelovo nagrado za fiziko »za doprinose k teoriji poenotene šibke in elektromagnetne interakcije med osnovnimi delci in med drugim za napoved šibkega nevtralnega toka.«

Kraljeva družba iz Londona mu je leta 1978 za njegove prispevke k fiziki osnovnih delcev in še posebej za poenotenje elektromagnetnih in šibkih interakcij podelila svojo Kraljevo medaljo. Za njegove znanstvene dosežke mu je leta 1990 podelila tudi svojo Copleyjevo medaljo.

Po njem se imenuje Mednarodno središče Abdusa Salama za teoretično fiziko (ICTP) v Trstu.

CAC/PAC JF-17 Thunder

PAC JF-17 Thunder (urdujsko جے ایف-١٧ گرج‎), ali CAC FC-1 Xiaolong (kitajščina: 枭龙; pinyin: Xiāo Lóng) je lahko enomotorno večnamensko lovsko letalo, ki sta ga skupaj razvili pakistanki Pakistan Aeronautical Complex (PAC) in kitajski Chengdu Aircraft Corporation (CAC). JF-17 se lahko uporablja kot prestreznik, lovski bombnik, jurišnik in kot izvidnik.Lovca so razvili kot alternativo dragim zahodnim lovcem. Leta 1995 sta Pakistan in Kitajska podpisala pogodbo o sodelovanju pri razvoju novega lovca. Kasneje se je pridružil tudi ruski Mikojan, ki je svetoval pri načrtovanju.

JF-17 uporablja za pogon ruski turboventilatorski motor z dodatnim zgorevanjem Klimov RD-93, podoben motor kot na MiG-29. JF-17 ima en dvocevni avtomatski top GŠ-23 (23 mm) ali pa GŠ-30 (30 mm). Lahko se ga oboroži z do 3629 kg bomb.

Hokej na travi

Hokej na travi je ekipni šport, ki se igra na prostem in pri katerem skušajo igralci žogico s palico potisniti v gol. Ekipi sta sestavljeni iz 10 igralcev in vratarja. Od leta 2014 je igralni čas razdeljen na četrtine po 15 minut, z glavnim odmorom in menjavo strani med drugo in tretjo četrtino. Pred tem in v nekaterih nacionalnih ligah se še vedno igra dva polčasa po 35 minut. Tekmo sodita dva sodnika, vsaka ekipa ima lahko na klopi 5 menjav, kateri se lahko menjavajo poljubno skozi celotno trajanje tekme.

Hokej je v svetu priljubljen tako med moškimi kot tudi ženskami. Vodilne svetovne države po popularnosti in uspehih so Nizozemska, Nemčija, Španija, Anglija, Avstralija, Indija, Pakistan in Nova Zelandija. V Sloveniji je šport popularen samo v Prekmurju, moška reprezentanca pa kotira okoli 20. mesta v Evropi.

Hongdu JL-8

Hongdu JL-8, tudi Nanchang JL-8 in Karakorum-8 je enomotorno reaktivno šolsko vojaško letalo, ki so ga zasnovali pri kitajskem China Nanchang Aircraft Manufacturing Corporation. Glavni proizvajalec je Hongdu Aviation Industry Corporation. Verzijo K-8P Karakorum so prizvajali skupno s Pakistan Aeronautical Complex. Letalo se lahko uporablja tudi kot lahki jurišnik.

Delo na Jl-8 se je začelo leta 1987, kot plod sodelovanja Kitajske in Pakistana. Sprva je letalo uporabljajo veliko ameriških delov, npr. motor Garrett TFE-731 in avioniko. Zaradi embarga, ki je sledil po protestih na trgu nebeškega miru leta 1989 so morali poiskati druge dobavitelje opreme. Tako so na nekatere verzije namestili ukrajinske motorje Ivčenko-Progress AI-25TLK.

Življenjska doba letala naj bi bila okrog 8000 letečih ur.

Ind

Ind, ki se imenuje tudi reka Sindhu (sindščina: سنڌو دريا), ali Abāsīn (paštunščina: اباسين) v Kiber Pakhtunkhwa, je ena izmed najdaljših rek v Aziji. Teče skozi Pakistan, indijski državi Džamu in Kašmir in zahodni Tibet. Izvira na Tibetanski planoti v bližini jezera Mansarovar, teče skozi regijo Ladak in zvezni državi Džamu in Kašmir, proti Gilgit-Baltistanu in nato v južni smeri vzdolž celotne dolžine Pakistana, ko se izliva v Arabsko morje blizu pristaniškega mesta Karači v državi Sindh. Skupna dolžina reke je 3.180 km. Je najdaljša reka v Pakistanu.

Reka ima skupno prispevno površino večjo 1.165.000 km². Ocenjen letni pretok znaša približno 207 km3, zaradi česar je enaindvajseta največja reki na svetu v smislu letnega pretoka. Zanskar je njen levi pritok v Ladaku. Na ravnicah je njen levi pritok Chenab ki ima sam štiri glavne pritoke in sicer Jhelum, Ravi, Beas in Sutlej. Indovi glavni desni pritoki so Shyok, Gilgit, Kabul, Gomal in Kurram. Začetek v gorski pomladi napajajo ledeniki in reke v Himalaji. Reka podpira ekosisteme zmernih gozdov, ravnic in sušne pokrajine.

Ind tvori delto v današnjem Pakistanu, omenjeno v vedah Rigveda kot Sapta Sindhu in iranskem Zend Avesta kot Hapta Hindu (oba izraza pomenita "sedem rek"). Reka je vir čudenja od antike, s kraljem Darejem perzijskim, ki je poslal svojega raziskovalca Skilaksa iz Kariande raziskat reko že 510 pred našim štetjem.

Indija

Indija (uradno Republika Indija; hindi: भारत गणराज्य Bhārat gaṇarājya) je država v Južni Aziji. Po ustavi je parlamentarna federativna republika 28 zveznih držav in 7 zveznih ozemelj. Po geografski površini je na sedmem, po številu prebivalstva pa na drugem mestu med državami in tako demokracija z največ prebivalci na svetu. Na zahodu meji na Pakistan, na severovzhodu na Kitajsko, Nepal in Butan, na vzhodu pa na Bangladeš in Mjanmar. Njena obala, dolga 7517 kilometrov, meji na jugu na Indijski ocean, na zahodu na Arabsko morje ter na vzhodu na Bengalski zaliv. Bližnje države v Indijskem oceanu so Šrilanka, Maldivi in Indonezija.

Indijska podcelina, domovina indske civilizacije in področje zgodovinskih trgovskih poti in ogromnih imperijev, je večino svoje dolge zgodovine slovela po svojem gospodarskem in kulturnem bogastvu. Tu so nastale velike svetovne religije hinduizem, budizem, džainizem in sikhizem; zaratustrstvo, judovstvo, krščanstvo in islam, ki so prav tako v veliki meri oblikovali indijsko kulturo, pa so se sem razširili v prvem tisočletju našega štetja. Po aneksiji Britanske vzhodnoindijske družbe in britanski kolonizaciji sredi 19. stoletja je Indija leta 1947 po boju za neodvisnost s širokim nenasilnim uporom postala sodobna nacionalna država.

Indija ima dvanajsto največje gospodarstvo na svetu po tržnih deviznih tečajih in četrto največje po kupni moči. Gospodarske reforme so jo preoblikovale v drugo najhitreje rastoče gospodarstvo; kljub temu jo še vedno prizadeva visoka stopnja revščine, nepismenosti in nedohranjenosti. Poleg pluralistične, večjezične in večetnične družbe Indijo odlikuje tudi raznovrstnost živalstva in rastlinstva.

Jedrsko orožje

Jedrsko orožje je vsako orožje, ki izrablja jedrske reakcije cepitve jedra (fizije) in/ali jedrskega zlivanja (fuzije) kot poglaviten vir uničevalne sile.

Vsako jedrsko orožje je občutno močnejše od največjih konvencionalnih eksplozivov in eno tako orožje je zmožno uničiti celotno mesto.

Lockheed F-104 Starfighter

Lockheed F-104 Starfighter je ameriški enomotorni nazdvočni prestreznik in lovec/bombnik. Razvilo ga je podjetje Lockheed za Ameriške letalske sile, so ga pa uporabljale tudi številne druge države od leta 1958 do 2004, ko je zadnje letalo upokojila Italija. Je en izmed lovcev serije Century. Zgradili so 2578 letal.

USAF je F-104C uporabljala med Vietnamsko vojno, Pakistanci pa so uporabljali F-104A v Indo-Pakistanskih komfliktih, Tajvanski F-104 so sodelovali tudi v konfliktu glede otoka Quemoy.

Zgradili so tudi visokokrilni prototip Lockheed CL-1200, ki se pa ni prijel.

Starfighter je imel med uporabo veliko nesreč, posebej v Nemških letalskih silah. F-104 je bil politično precej kontroverzno letalo, deloma zaradi dragih nakupnih pogodb, deloma pa zaradi sposobnosti in nesreč.

Države uporabnice F-104:

Belgija

Kanada

Danska

Nemčija

Grčija

Italija

Japonska

Jordanija

Nizozemska

Norveška

Pakistan

Republika Kitajska (Tajvan)

Spain

Turčija

ZDA

Mavzolej

Mavzoléj je običajno razkošna stavba, praviloma namenjena za grobnico, ki kot spomenik obdaja prostor za pokop (grobnico). Lahko je samo spomenik brez grobnice. V krščanstvu mavzolej včasih vsebuje tudi kapelo.

Metropolitansko območje

Metropolitansko območje ali metropolitanska regija je območje, ki je sestavljeno iz močno urbaniziranega območja in manj poseljenih okoliških območij. Območje je funkcionalno povezano: ima skupno tržišče, trg delovne sile, medijski trg in skupno infrastrukturo. Metropolitansko območje ima običajno več pristojnosti in občin, sosesk, okrožij, države in celo narodov, kot je eurodistrict (evropski upravni organ, ki vsebuje urbane aglomeracije, ki ležijo čez mejo med dvema ali več državami). Ko so se socialne, gospodarske in politične institucije spremenile, so metropolitanska območja postala ključne gospodarske in politične regije.

Za urbana središčih zunaj metropolitanskih območij, ki v ustvarjajo podobne pogoje le v manjšem obsegu, so leta 2006 nemški profesorji uvedli koncept regiopolisa in regiopolitanskega območja ali regije.

Osemtisočak

Osemtisočak je skupno ime za gore, katerih nadmorska višina presega 8.000 metrov. Na svetu je skupno 14 osemtisočakov, vsi v azijskih gorovjih Himalaja (10) in Karakorum (4). Države, ki se ponašajo z osemtisočaki, so: Nepal, Kitajska, Pakistan in Indija.

Prvi človek, ki je splezal na vseh 14 osemtisočakov, je južnotirolski alpinist Reinhold Messner, ki je na zadnjega (Lhotse) priplezal 16. oktobra 1986. Izmed Slovencev je vseh 14 osvojil Romano Benet, vse s svojo ženo Nives Meroi (italijanskega rodu) in vse brez uporabe dodatnega kisika. Zadnjega Anapurno sta osvojila 11. maja 2017. Tako sta postala prvi zakonski par na svetu z vsemi 14 najvišjimi vrhovi. Drugi Slovenec po številu je Viki Grošelj, ki jih je osvojil 10. Prvi osemtisočak, na katerega je stopila slovenska noga, je Makalu. 15. oktobra 1975 je to uspelo skupini alpinistov odprave pod vodstvom Aleša Kunaverja. Skupino so poleg Vikija Grošlja sestavljali še Nejc Zaplotnik, Marjan Manfreda - Marjon (ki se je na vrh povzpel brez dodatnega kisika in tako postavil takratni svetovni rekord), Stane Belak - Šrauf in Ivč Kotnik. Še en slovenski rekord sta dosegla Andrej in Marija Štremfelj, ki sta 7. oktobra 1990 postala prvi zakonski par na svetu, ki je osvojil Everest.

Seznam suverenih držav

Seznam suverenih držav.

Na svetu je trenutno 194 povsem neodvisnih držav.

Prvi stolpec vsebuje praktično (neuradno) kratko ime države, kot ga je za slovenski standard pripravila Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije [1], drugi in tretji pa pripadajoče uradno kratko in uradno polno ime države iz standarda SIST ISO 3166. Slovenski prevod tega standarda je prvič izšel leta 1996, v pripravi pa je nov prevod standarda, ki bo upošteval številne spremembe uradnih kratkih in uradnih polnih imen držav, do katerih je prišlo po prvi slovenski izdaji standarda. Predvidoma naj bi izšel leta 2008 z oznako SIST ISO 3166-1:2008. Veljavni mednarodni standard ISO 3166-1:2006 je izšel novembra 2006. V standardu so navedana tista uradna kratka in uradna polna imena držav, kakršna posamezne države oziroma ozemlja prijavljajo Organizaciji združenih narodov v svojem, angleškem in francoskem jeziku, druge članice OZN pa so jih dolžne spoštovati.

Subrahmanyan Chandrasekhar

Subrahmanyan Chandrasekhar [subramánjan čándrasekar] (tamilsko சுப்பிரமணியன் சந்திரசேகர், FRS, ameriško-indijski fizik, astrofizik in matematik, * 19. oktober 1910, Lahore, Britanska Indija, (sedaj Pakistan), † 21. avgust 1995, Chicago, Illinois, ZDA.

Tovornjak

Tovornjak (tovorno vozilo, pogovorno kamion) je večje motorno vozilo, namenjeno prevozu tovora v cestnem prometu.

Tovornjake izdelujejo v številnih velikostih in konfiguracijah, zato je včasih razlikovanje med tovornjaki in manjšimi tovornimi vozili (npr. kombiji) težavno. Po skupni evropski zakonodaji je tovornjak vozilo, posebej konstruirano za prevoz tovora, katerega največja skupna dovoljena teža presega 6.000 kilogramov oz. katerega nosilnost presega 3.500 kg (omejitve v posameznih državah članicah so lahko strožje). Za upravljanje tega vozila mora voznik pridobiti eno od posebnih vozniških dovoljenj, ki se razlikujejo glede na njegovo točno namembnost in število sedežev za potnike.

Spodobne tovornjake poganjajo bencinski ali dizelski motorji z notranjim zgorevanjem, pri čemer prevladujejo dizelski.

Seznam proizvajelcev tovornjakov po celinah: (seznam ni popoln)

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.