Mednarodna standardna knjižna številka

Mednarodna standardna knjižna številka (izvirno angleško International Standard Book Number; kratica ISBN) je unikatna številčna oznaka komercialne knjižne izdaje, in je bila sprva zasnovana na 9-številčni standardni knjižni številki (Standard Book Number; SBN). Ta sistem označevanja je iznašel Gordon Foster, danes zaslužni profesor statistike na Trinity Collegeu v Dublinu. ISBN je v 10-številčnem formatu, izdelala ga je Mednarodna organizacija za standardizacijo in ga leta 1970 objavila kot mednarodni standard ISO 2108. (Kljub temu je bila 9-številčna koda v Združenem kraljestvu uporabljana do leta 1974).

Od januarja 2007 kode ISBN sestavlja 13 številk, tovrstno označevanje pa je združljivo s črtnokodnimi oznakami standarda EAN-13 (European Article Number; kakršen je v uporabi tudi pri označevanju prodajnih izdelkov v trgovinah).

Podobna številčna oznaka, imenovana mednarodna standardna številka serijske publikacije (ISSN, International Standard Serial Number), se uporablja za identificiranje serijskih publikacij, npr. revij ali časnikov.

EAN-13-ISBN-13
Številka 978-3-16-148410-0, prikazana kot črtna koda EAN-13

Zunanje povezave

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.