Hebrejščina

Hebréjščina je semitski jezik iz afroazijske jezikovne družine, ki ga govori okrog 6 milijonov ljudi, živečih večinoma v Izraelu, delih palestinskih ozemelj, ZDA in v judovskih skupnostih širom sveta. Zapisuje se s hebrejsko abecedo.

Jedro hebrejske Biblije, Tora, o kateri krščanska in judovska vera učita, da je bila prvič zapisana za časa Mojzesa pred nekako 3.300 leti, je napisana v klasični ali biblijski hebrejščini. Judje so jo vedno imenovali לשון הקודש - Lašon ha-kodeš, kar pomeni sveti jezik. Tudi besedila, pisana v tem jeziku, imajo za sveta. Večina učenjakov verjame, da je bila ta različica hebrejščine po prvem uničenju Jeruzalema, ki so ga leta 607 pr. n. št izvedli Babilonci s kraljem Nebukadanezerjem II., v vsakdanji uporabi nadomeščena z mišnajsko hebrejščino in krajevno različico aramejščine. Verjetno je, da je hebrejščina po zmanjšanju števila judovskega prebivalstva v delih Judeje pod rimsko zasedbo, prenehala obstajati kot govorjen jezik okrog leta 200, vendar je ohranila svoje mesto glavnega pisanega jezika še v nadaljnjih stoletjih. V hebrejščini niso bila zapisana le izključno verska besedila, marveč tudi pisma, pogodbe, znanstvena, filozofska, in medicinska besedila, poezija in protokoli dvorov. Jezik se je tako s prevzetimi besedami in neologizmi prilagajal novim področjem in izrazoslovju.

Hebrejščino so v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju oživili kot govorjeni jezik in jo imenovali sodobna hebrejščina. Kot govorjeni jezik Izraela je nadomestila nekaj jezikov, ki so jih govorili Judje tistega časa, vključujoč arabščino, judezmo (tudi ladino), jidiš, ruščino in druge jezike, ki jih je govorila judovska diaspora.

Sodobna hebrejščina je leta 1921 postala uradni jezik britanske Palestine in glavni uradni jezik države Izrael, poleg arabščine, ki je v novi državi ohranila svoj položaj.

Hebrejščina
עִבְרִית ʿIvrit
Izgovorjava[(ʔ)ivˈʁit] - [(ʔ)ivˈɾit][note 1]
Materni jezikIzrael, judovska naselja na Zahodbem bregu;[1] uporablja se globalno kot liturgični jezik za judovstvo
Št. maternih govorcev
5,3 milijonov kot prvi jezik  (1998)[2]
afroazijski
 • semitski
  • osrednjesemitski
   • severozahodni semitski
    • kanaanski
     • Hebrejščina
Zgodnejše oblike
biblijska hebrejščina
 • mišna hebrejščina
  • srednejveška hebrejščina
   • Hebrejščina
Standardne oblike
moderna hebrejšina
Pisavahebrejska abeceda
hebrejska Braillova pisava
Uradni status
Uradni jezik
Zastava Izraela Izrael
Priznani manjšinski
jezik
RegulatorAkademija hebrejščine
(האקדמיה ללשון העברית)
Jezikovne kode
ISO 639-1he
ISO 639-2heb
ISO 639-3Oba:
heb – moderna hebrejšina
hbo – biblijska hebrejščina
Glottologhebr1246[4]
Linguasphere12-AAB-a
Alphabet Hebrew
Hebrejščina abeceda

Opombe

 1. Standardna izraelščina (sefardska) [ʕivˈɾit]; iraška [ʕibˈriːθ]; jemenska [ʕivˈriːθ]; aškenazi [ˈivʀis]

Sklici

 1. "CIA's World Fact Book". Cia.gov. Pridobljeno dne 2013-04-25.
 2. moderna hebrejšina reference at Ethnologue (17. izd., 2013)
  biblijska hebrejščina reference at Ethnologue (17. izd., 2013)
 3. http://www.efnil.org/documents/conference-publications/dublin-2009/16-Dublin-Pisarek-Mother.pdf
 4. Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, ur. (2013). "Hebrewic". Glottolog. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Zunanje povezave

Amarnska pisma

Amarnska pisma, včasih tudi Amarnska korespondenca ali Amarnske tablice, so arhiv dopisov, napisanih na glinastih tablicah. Arhiv vsebuje predvsem diplomatske dopise med egipčansko državno pisarno in njenimi predstavniki v Kanananu in Amurruju v obdobju Novega egipčanskega kraljestva. Pisma so odkrili v Amarni v Gornjem Egiptu, po kateri so dobila ime. Amarna se je v egipčanskem obdobju imenovala Ahet-Aton, kar pomeni Atonovo obzorje. Mesto je v 1350.-1330. letih zgradil faraon Ehnaton iz Osemnajste egipčanske dinastije. Amarnska pisma so za egiptologe zelo neobičajna, ker so večinoma pisana v akadskem klinopisu starodavne Mezopotamije in ne v egipčanskih hieroglifih. Arhiv 382 tablic je pod naslovom Die El-Amarna-Tafel leta 1907 in 1915 v dveh zvezkih objavil norveški asirijolog Jørgen Alexander Knudtzon. Od takrat je bilo odkritih še 24 tablic ali fragmentov. Pisma so bila napisana v obdobju največ trideset let.

Amarnska pisma so zelo pomembna za svetopisemske študije in semitsko jezikoslovje, ker osvetljujejo kulturo in jezik kanaanskih ljudstev v predsvetopisemskem obdobju. Pisma so kljub temu, da so pisana v akadščini, krepko obarvana z materinščino piscev, ki so govorili zgodnjo obliko kanaanščine, iz katere sta se razvila hčerinska jezika hebrejščina in feničanščina. Kanaanizmi dajejo pomemben vpogled v izvorno stanje obeh jezikov nekaj stoletij pred njihovim pojavom.

Grof

Grof je visoki plemiški naziv, ki izvira iz nemščine Graf. Grof je v zgodnjem srednjem veku upravitelj določenega področja, ki mu ga v upravljenje podeli kralj oz. cesar;kasneje,v visokem srednjem veku pa postane dedni naziv visokih fevdalcev. Področje,ki ga upravlja ali ima v lasti,se imenuje grofija,grofovstvo pa je samo dostojanstvo,ki ga nosi. Grofova žena je »grofica«.

V angleščini je enakovreden naziv count (za kontinentalne grofe) ali tudi earl (za britanske). Beseda count izvira iz francoščine comte, ki pa ima izvor v latinščini comes— comitem— s pomenom spremljati, in kasneje spremljevalec cesarja, delegat cesarja.

Hatikvah

Hatikvah (hebrejsko הַתִּקְוָה - upanje) je državna himna Izraela.

Izrael

Izrael (hebrejsko יִשְרָאֵל‎, Yisra'el, arabsko إسرائيل, Isrā'īl in angleško Israel), uradno Država Izrael (hebrejsko מְדִינַת יִשְרָאֵל, Medinat Yisra'el, arabsko دَوْلَةْ إِسْرَائِيل, Dawlat Isrā'īl) je visoko razvita bližnjevzhodna država.

Leži na jugozahodnem delu Azije ob jugovzhodnem robu Sredozemskega morja. Na severu meji na Libanon, na vzhodu na Sirijo in Jordanijo, na jugozahodu pa na Egipt, na jugozahodu pa na avtonomno območje Gazo. Po velikosti sicer manjša država je geografsko raznolika in šteje 8.146.300 prebivalcev, od česar 6.137.700 tvorijo Judje. Izrael je tako edina številčno večinska judovska država na svetu. V Izraelu živijo tudi arabski Muslimani, Kristjani, Druzi, Beduini in številne druge verske in etnične manjšine. Večina se jih etnično uvršča med arabsko skupnost. Jeruzalem je glavno in največje mesto.

Izrael predstavlja versko in geografsko središče Hebrejcev in judovstva že iz biblijskih časov. Sodobna država Izrael temelji na odločitvi Organizacije združenih narodov iz leta 1947 o delitvi območja na dve državi: judovsko in arabsko. Delitev so sprejeli judovski voditelji, zavrnili pa arabski. Po razglasitvi neodvisnosti 14. maja 1948 so Izrael združeno napadle arabske države, od takrat pa je sledilo več vojn. Nekatere državne meje ostajajo nedoločene oz. niso dvostransko priznane. Po dosegu mirovnega dogovora z Egiptom in Jordanijo, mirovni procesi s Palestinci ostajajo neuspešni.

Izrael je razvita država z močno parlamentarno demokracijo in parlamentarnim sistemom. Vodja parlamenta je premier, Kneset pa predstavlja najvišje zakonodajno telo. Državno gospodarstvo je, ocenjujoč po BDP-ju, 41. največje na svetu. Med bližnjevzhodnimi državami se Izrael uvršča na prvo mesto po indeksu človeškega razvoja, pričakovana življenjska doba v državi pa se uvršča med najvišje v svetu.

Izraelska narodna knjižnica

Izraelska narodna knjižnica (NLI; Hebrejščina: הספרייה הלאומית) je nacionalna knjižnica države Izrael. Stoji v na kampusu Hebrejske univerze v Jeruzalemu.

Jeruzalem

Jerúzalem (sodobna hebrejščina: יְרוּשָׁלַיִם - Jerušálajim; svetopisemsko in tradicionalno sefardsko hebrejsko יְרוּשָׁלַםִ; arabsko القدس - al-Quds) je starodavno bližnjevzhodno mesto s ključnim pomenom v judovstvu, krščanstvu in islamu. Poznano je tudi pod imenoma Davidovo mesto in Sion. Leži v današnjem Izraelu na vzhodnih pobočjih Judejskega višavja, med Sredozemljem in Mrtvim morjem.

Je zelo raznovrstno mesto, saj v njem bivajo mnogotere raznolike narodne, verske in socialnoekononomske skupine. Predel mesta, imenovan Staro mesto, je obkrožen z zidovi in ima štiri četrti: judovsko, krščansko, armensko in muslimansko.

Kulturomika

Kulturomika (angleško culturomics, nemško Kulturomik) je področje raziskovanja, ki se ukvarja s kvantitativno analizo kulture s pomočjo podatkov o pogostnosti rabe besed ali besednih zvez v določenem prostoru in časovnem preseku. Omogočil jo je Googlov projekt digitalizacije svetovne knjižne dediščine. Trenutno črpa iz 5,2 milijona del, kar je približno 4 % vseh natisnjenih knjig, v sedmih jezikih (angleščina, nemščina, francoščina, španščina, kitajščina, ruščina in hebrejščina), s poudarkom na leposlovju. Največji del gradiva predstavljajo v angleščini napisane knjige med letoma 1800 in 2000. Kulturomika spada na področje digitalne humanistike.

Leviatan

Leviatan (לִוְיָתָן, tudi Leviathan, »obrnjen, zavit«, standardna hebrejščina Livyatan, tiberijska hebrejščina Liwyāṯān) je biblična morska pošast, ki se pojavi v Stari zavezi (Ps 74,13-14, Jb 41, Iz 27,1).

Beseda leviatan je postala sinonim za raznolike velike vodne pošasti ali pojave. V romanu Moby-Dick se nanaša na velike kite, v sodobni hebrejščini pa je preprosto izraz za kita.

Netta Barzilai

Netta Barzilai (hebrejsko נטע ברזילי), poznana tudi le kot Netta, izraelska pevka, zmagovalka Pesmi Evrovizije 2018; *22. januar 1993, Hod Hašaron, Izrael.

Netta je predstavljala Izrael na Pesmi Evrovizije kot zmagovalka izraelske glasbene oddaje talentov, HaKokhav HaBa. 12. maja 2018 je v finalnem nastopu na izboru v Lizboni s svojo pesmijo Toy zasedla prvo mesto in tako prinesla Izraelu četrto evrovijsko zmago; Izrael je pred tem zmagal že v letih 1978, 1979 in 1998).

Operacija Cast Lead

Operacija Cast Lead (hebrejsko מבצע עופרת יצוקה, Mivtza Oferet Yetzukah) je trenutna izraelska vojaška operacija, ki so jo Izraelske obrambne sile (IDF) sprožile 27. decembra 2008 zaradi predhodnih Hamasovih raketnih napadov na Izrael, ki so kršili sprejeto premirje.

Ponoči 3. januarja 2009 pa so izraelski vojaki pričeli tudi s kopensko ofenzivo v Gazi.

Pesem Evrovizije 2001

Pesem Evrovizije 2001 je bilo 46. tekmovanje izbora pesmi Evrovizije na Danskem v Kopenhagnu 12. Maja, po zaslugi zmagovalne pesmi Olsen Brothers – Fly On the Wings of Love leta 2000, ki je zmagala prejšnje leto v Stockholmu na Švedskem. To leto pa je zmagala (na pesmi Evrovizije 2001) Estonija s pesmijo Everybody, ki so jo izvajali Tanel Padar, Dave Benton & 2XL. Slovenija je pa zasedla 7. Mesto s pesmijo Nuše Derende – Energy.

Pesem Evrovizije 2005

Izbor Pesem Evrovizije 2005 je bil petdeseti izbor zapovrstjo in je potekal v Kijevu v Ukrajini. Zmagala je grška pevka Helena Paparizou s pesmijo My Number One. Polfinale je potekal 19. maja, finale pa 21. maja. Organizatorji so se nadejali, da bo prireditev prinesla Ukrajini večjo prepoznavnost v tujini in povečanje turizma, nova ukrajinska vlada pa je upala tudi na nekoliko lažjo izpolnitev daljnosežnega cilja - članstvo Ukrajine v Evropski uniji.

Logotip se od leta 2004 ni bistveno spremenil; to je zastava države gostiteljice v obliki srca. Uradni slogan je bil Prebujanje - organizatorji so s tem geslom želeli prikazati prebujajočo Ukrajino, ki se predstavlja Evropi. Razglednice so na sodoben način prikazovale ukrajinsko kulturo in dediščino.

Voditelja polfinalne in finalne prireditve sta bila televizijska voditeljica Maria "Masha" Efrosinina in DJ Pavlo "Pasha" Shylko. Ruslana, ki je leto poprej zmagala in prinesla prireditev v Ukrajino, je med prireditvijo zapela ter med glasovanjem intervjuvala izvajalce v zeleni sobi. Telefonsko glasovanje sta otvorila znana ukrajinska boksarja, brata Vitalij Kličko in Vladimir Kličko, zmagovalni kipec pa je zmagovalki izročil ukrajinski predsednik Viktor Juščenko.

Na Evrosongu 2005 sta prvič nastopili Bolgarija in Moldavija, Madžarska pa se je vrnila po premoru od leta 1998. Pričakovan je bil tudi prvi nastop Libanona, vendar je bil prisiljen odstopiti, ker so med nastopom izraelskega udeleženca nameravali na libanonski televiziji predvajati oglase. Islandija, Belorusija in Nizozemska so veljale za favoritke, vendar se niso uvrstile v finale, kar je bilo največje presenečenje tega izbora. Tudi Irska, ki je doslej s sedmimi zmagami najuspešnejša država na Evrosongu, ni uspela z uvrstitvijo v finalni izbor.

Pesem Evrovizije 2007

Pesem Evrovizije 2007 je potekala 10. in 12. maja 2007 v finski prestolnici Helsinki in je bila 52. prireditev po vrsti. Finska skupina Lordi, ki je prejšnje leto zmagala na Evroviziji, je prinesla državi prvo zmago; Finska sicer na prireditvi sodeluje že od leta 1961.

Prireditev je po odločitvi Evropske radiodifuzne zveze potekala nekoliko kasneje, kot je bilo v navadi poprešnja leta. V finale je bilo neposredno uvrščenih 14 držav: 10 najbolje uvrščenih iz preteklega leta ter Francija, Nemčija, Združeno kraljestvo in Španija, ki prispevajo največji finančni delež. Skupno je nastopilo 42 držav, kar je največ doslej.

Rosetta Stone

Rosetta Stone je interaktivni računalniški program za učenje tujih jezikov (CALL). Program uporablja slike, tekst, zvok in video posnetke. Ime ima po Kamnu iz Rosette. Vmesnik je sicer v angleščini, vendar se tudi začetniki brez znanja nobenega tujega jezika hitro naučijo uporabljati program in se lahko naučijo 27 glavnih jezikov:

angleščina

italijanščina

francosčina

španščina

portugalščina

nemščina

kitajsčina

ruščina

arabščina

hindi

turščina

japonščina

danščina

nizozemščina

grščina

hebrejščina

korejščina

latinščina

iranščina - farsi

poljščina

tajščina

svahili

tagalog

vietnamščina

velščina

in druge jezikeČe uporabik uporablja mikrofon, lahko program preveri tudi pravilno izgovorjavo.

Semitski jeziki

Semitski jeziki so jezikovna skupina, ki pripada severnovzhodnemu afroazijskemu jezikovnemu deblu, edinemu, ki ga govorijo v Aziji.

Najbolj znani predstavniki danes so arabščina, amharščina (lingua franca Etiopije), hebrejščina in tigrajščina (tigrinjščina).

Sirija (rimska provinca)

Sirija, zgodnja rimska provinca. K Rimskemu cesarstvu jo je leta 64 pr. n. št. priključil cesar Pompej po svoji zmagi v tretji mitridatski vojni. Po judovsko-rimskih vojnah se je leta 135 združila z Judejo v večjo provinco Sirija Palestina in ostala pod rimsko in kasneje bizantinsko oblastjo, dokler je niso osvojili muslimani.

Sveti Ciril in Metod

Sveti Ciril in Metod sta bila bizantinska misijonarja, ki sta najbolj znana po pokristjanjevanju Slovanov. Pri oznanjevanju krščanstva sta uporabljala posebno pisavo glagolico, ki pa jo je pozneje izpodrinila po Cirilu imenovana cirilica (na vzhodu) oziroma latinica (na zahodu). Ciril in Metod veljata za apostola Slovanov in sozavetnika Evrope. Metod: * 812 - 815, Solun, † 6. april 885, Velikomoravska. Ciril: * 826 - 827, Solun, † 869, Rim.

Talmud

Talmud (hebrejsko: תַּלְמוּד talmūd, iz korena LMD učiti, študirati, v prevodu navodilo, učenje) je osrednje besedilo rabinskega judovstva in primarni vir judovskega verskega prava in teologije. V preteklosti je bil v skoraj vseh judovskih skupnostih osrednji del židovskega kulturnega življenja in temelj »vseh judovskih misli in želja« in služil kot »vodilo za vsakdanje življenje« Judov.Talmud se tradicionalno lahko imenuje tudi Šas (ש״ס), ki je hebrejska okrajšava izraza šiša sedarim – sedem navodil Mišne.

Izraz Talmud se običajno nanaša na zbirko spisov, imenovanih Babilonski talmud (Talmud Bavli), čeprav obstaja tudi starejša zbirka, znana kot Jeruzalemski talmud (Talmud Jerušalmi). Pri sklicevanju na post biblijska obdobja, v katerih se je zbiral Talmud, so judovski viri uporabljali izraz Babilonija še dolgo potem, ko je geopolitično zastaral.Talmud ima dve komponenti: Mišno (hebrejsko משנה, okoli 200 n. št.), pisno zbirko rabinske ustne Tore, in Gemaro (hebrejsko גמרא‬, okoli 500 n. št.), razlago Mišne in z njo povezanih tanaitskih spisov, ki pogosto posega tudi v druge predmete in širše razlage hebrejske Biblije. Izraz Talmud, ki se dobesedno prevaja kot »pouk«, se lahko nanaša samo na Gemaro ali na Mišno in Gemaro skupaj.

Celoten Talmud vsebuje 63 razprav in v standardni tiskani obliki obsega več kot 6.200 strani. Pisan je v tanaitski hebrejščini in judovski babilonski aramejščini in vsebuje učenja in mnenja več tisoč rabinov iz obdobja pred našim štetjem do 5. stoletja n. št. in različne druge predmete, vključno s halaho (pravo), judovsko etiko, filozofijo, običaji, zgodovino, izročilom in drugim. Talmud je osnova za vse zakonike judovskega prava in se na široko citira v rabinski književnosti.

Zastavonoše na zimskih olimpijski igrah 2018

Seznam zastavonoš na otvoritveni slovesnosti Zimskih olimpijskih iger 2018 v Pjongčangu.

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.