God Save the Queen

God Save the Queen (angleško Bog obvaruj kraljico) je domoljubna britanska pesem, katere avtor ni znan. V Združenem kraljestvu in nekaterih državah Commonwealtha, katerih državna poglavarka je britanska kraljica, jo tradicionalno izvajajo kot državno oz. kraljevsko himno; navadno le kitico ali dve. Kadar je Britanski monarh moški, naslov postane God Save the King (Bog ohrani kralja), kot je bil tudi v izvirniku.

Ker je britanska kraljica Elizabeta II. uradno tudi kanadska kraljica, jo v Kanadi izvajajo tudi v francoščini, ki je v tej državi poleg angleščine uradni jezik.

Melodija se uporablja tudi kot kraljevska (ne pa nacionalna) himna Norveške in nacionalna himna Liechtensteina. Do leta 1833 so jo uporabljali kot cesarsko himno v Rusiji, do leta 1918 pa je bila melodija tudi himna Nemškega cesarstva, bila pa je tudi himna Švice in Havajev (do 1886) ter kraljevska himna na Švedskem.

Besedilo

Besedilo prvih dveh kitic se v slovenskem dobesednem prevodu glasi:

angleško original francosko prevod slovensko prevod

God save our gracious Queen,
Long live our noble Queen,
God save the Queen:
Send her victorious,
Happy and glorious,
Long to reign over us:
God save the Queen.

Dieu protège la reine
De sa main souveraine!
Vive la reine!
Qu'un règne glorieux,
Long et victorieux
Rende son peuple heureux.
Vive la reine!

Bog, ohrani našo milostno kraljico,
naj živi naša plemenita kraljica,
Bog, ohrani nam kraljico:
pošlji ji zmagoslavno
srečno in slavno
dolgo vladanje nad nami:
Bog, ohrani nam kraljico.

Thy choicest gifts in store,
On her be pleased to pour;
Long may she reign:
May she defend our laws,
And ever give us cause
To sing with heart and voice
God save the Queen.

Tvoje najizbranejše darove
zlij na njo;
naj dolgo vlada:
naj brani naše zakone,
in nam vedno daje povod
da pojemo iz srca na glas
Bog, ohrani nam kraljico.

Zunanje povezave

Bermudi

Bermudi so otoško čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva s samoupravo v Atlantskem oceanu.

Britanski Deviški otoki

Britanski Deviški otoki so čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva. Vključujejo otoke Tortola, Virgin Gorda, Anegada, Jost Van Dyke, Peter Island, Salt Island, Beef Island, Cooper Island, Ginger Island, Norman Island, in mnoge manjše otoke, vse zbrane okoli kanala Sira Francisa Drakea. Ležijo severovzhodno od Ameriških Deviških otokov in vzhodno-severovzhodno od Portorika. Britanski Deviški otoki so ena izmed številnih davčnih oaz.

Britansko ozemlje v Indijskem oceanu

Britansko ozemlje v Indijskem oceanu (angleško British Indian Ocean Territory ali BIOT) je odvisno ozemlje Združenega kraljestva v Indijskem oceanu na pol poti med Afriko in Indonezijo. Ozemlje obsega šest atolov arhipelaga Chagos z več kot 1000 otočki.

Največji otok je Diego Garcia, na njem je tudi skupna vojaška baza Združenega kraljestva in ZDA.

Falklandski otoki

Kolonija Falklandski otoki, imenovani tudi Malvinski otoki (špansko Las Islas Malvinas), so čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva, ki si ga lasti tudi Argentina.

God Defend New Zealand

God Defend New Zealand je ena od dveh (druga je God Save the Queen) državnih himn Nove Zelandije. Čeprav sta v veljavi obe himni, ljudstvo uporablja samo God Defend New Zealand. Večina prebivalstva sploh ni seznanjena s tem, da obstajata dve uradni himni.

Guernsey

Bailiwick of Guernsey je otok ob obali Francije, ki spada pod britansko krono, vendar ni del Združenega kraljestva. Poleg samega otoka Guernsey vključuje še Alderney, Sark, Herm in druge manjše otoke. Skupaj z Jerseyem spada v skupino Kanalskih otokov, ki jih je med 2. svetovno vojno zasedel Tretji rajh. Po francosko se mu reče Guernesey.

Jamajka

Jamajka je otoška država v Karibskem morju. Leži južno od Kube in zahodno od otoka Hispaniola, na katerem sta državi Haiti in Dominikanska republika.

Jersey

Bailiwick of Jersey je otok ob obali Francije, ki spada pod britansko krono, vendar ni del Združenega kraljestva. Poleg samega otoka Jersey vključuje tudi nenaseljena otoka Minquiers in Ecréhous. Skupaj z Guernseyjem tvori skupino Kanalskih otokov.

Obramba vseh teh otokov je stvar Združenega kraljestva, vendar ti otoki niso njegov del, pač pa posebna last britanske Krone. Prav tako niso del Evropske unije.

Kajmanji otoki

Kajmanji otoki (ali Kajmanski otoki) so čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva v Karibih, severozahodno od Jamajke. Sestavljajo jih otoki Veliki Kajman, Cayman Brac in Mali Kajman. Zaradi njihovega ekonomskega sistema, ki ne pozna neposredne obdavčitve, se tam nahaja ogromno bank.

Man

Otok Man (manško Ellan Vannin) je otok v Irskem morju, ki spada neposredno pod britansko krono, vendar ni del Združenega kraljestva. Je skoraj enako oddaljen od Anglije, Irske, Škotske in Walesa. Ima 572 km² kopne površine in okoli 76.315 prebivalcev (po popisu 2001), njeno leta 979 ustanovljeno zakonodajno telo - Tynwald - pa je »najstarejši nepretrgoma demokratični parlament na svetu«.

Monserat

Monserat (angleško Montserrat) je otok v Malih Antilih v Karibskem morju, ki ima status odvisnega ozemlja Združenega kraljestva. Leta 1493 ga je odkril Krištof Kolumb in ga poimenoval po gori blizu Barcelone v španski Kataloniji.

Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols

Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols je edini studijski album angleške punk rock skupine Sex Pistols. Tako oboževalci kot kritiki so ocenili album kot zelo pomemben v zgodovini rock glasbe, ki je pustil trajen pečat na poznejših punk rock glasbenikih in ostalih glasbenih žanrih, pri katerih je moč zaznati vpliv tovrstnih punk rock glasbenikov. Leta 2003 je bil album uvrščen na seznam petstotih najboljših albumov vseh časov po reviji Rolling Stone, zasedel je 41. mesto.

Nova Zelandija

Nova Zelandija je otoška država v Jugozahodnem Pacifiku. Je približno 1600 kilometrov jugovzhodno od avstralske obale. Njeno najpogosteje uporabljano maorsko ime je Aotearoa, kar se navadno prevede kot Dežela dolgega belega oblaka. Prvotno se je ime Aotearoa nanašalo le na Severni otok in dobesedni prevod je Dolgi beli oblak (ao = oblak, tea = bel, roa = dolg). Prejšnje maorsko ime za Novo Zelandijo je bilo Niu Tireni, transliteracija Nove Zelandije.

Otoki Turks in Caicos

Otoki Turks in Caicos (angleško Turks and Caicos Islands) so britansko čezmorsko ozemlje, ki združuje karibski skupini otokov, večji Turks in manjši Caicos, v otočju Lucayan, severno od večjih Antilov. Znani so predvsem kot davčna oaza. Število prebivalcev države je ok. 49.000., od tega 23.769 v največjem mestu Providenciales na Caicosu. Država leži severovzhodno od Mayaguane v Bahamih in severno od otoka Hispaniola. Cockburn Town, ki je glavno mesto od leta 1766, leži na otoku Grand Turk ok. 1042 km vzhodno-jugovzhodno od Miamija. Skupna površina kopenskega dela otokov je 430 km².

Salomonovi otoki

Salomonovi otoki so država v Južnem Tihem oceanu, vzhodno od Papue Nove Gvineje ali severovzhodno od Avstralije in je del britanske Skupnosti narodov. Sestavlja jo več kot 990 otokov s skupno kopno površino 28.000 kvadratnih kilometrov.

Sex Pistols

V začetku so skupino sestavljali Johnny Rotten, Glen Matlock, Steve Jones in Paul Cook. Basista Matlocka je v začetku leta 1977 zamenjal Sid Vicious.Besedila njihovih pesmi so bila provokativna in proti-državno usmerjena. Njihov menedžer je bil lastnik trgovine z oblačili, Malcolm McLaren, ki je izbral ime skupine Sex Pistols in pripomogel h kontroverznosti skupine. Skozi celotno kariero se je skupina soočala s prepovedmi predvajanja njihovih pesmi, izdajanja singlov in odpovedovanjem koncertov. Prvi singel z naslovom Anarchy In the UK je izšel leta 1976. Singel God Save the Queen je bil njihov najbolj provokativen singel, saj so v besedilu napadali samo angleško kraljico in ureditev monarhije ter neprizanesljivost do delavskega razreda, iz katerega so izhajali vsi člani skupine.

Januarja 1978 so se Pistolsi odpravili na razvpito ameriško turnejo, kjer je vokalistu in frontmanu skupine Rottnu prekipelo, zapustil skupino in oznanil njihov razpad. Ostali trije člani so nekaj mesecev kasneje posneli pesmi za McLarnovo filmsko verzijo njihove zgodbe, The Great Rock 'n' Roll Swindle, ki pa je bila močno preurejena in zato precej neresnična. Verjetnejšo verzijo The Filth and the Fury, so posneli leta 2000 in vsebuje intervjuje vseh še živečih članov skupine in ostalih ljudi, ki so bili del takratnje punk scene. Vicious je umrl februarja 1979, le eno leto po razpadu skupine.

Leta 1996 so se Rotten (tokrat še pod resničnim imenom John Lydon), Matlock, Jones in Cook zbrali na turneji, nekaj koncertov pa so izvedli še leta 2002 ter nato še 2003,2007,2008. 24. februarja 2006 so bili Pistolsi (vseh pet) končno povabljeni v Rock 'n' Roll dvorano slavnih, a so povabilo v svojem značilnem slogu zavrnili, jim poslali pismo in jim v njem razložili, da jim je vseeno za njihov muzej, da predstavniki muzeja nimajo nikakršne veze z glasbo in da oni ostajajo zvesti svojim poslušalcem in ne političnemu sistemu.

Seznam državnih himen

Seznam državnih himen.

Sveta Helena, Ascension in Tristan da Cunha

Za otok glej Sveta Helena (otok).Sveta Helena, Ascension in Tristan da Cunha (angleško Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha) je britansko čezmorsko ozemlje v Atlantskem oceanu. Sestavljajo ga Otok svete Helene, otok Ascension in otočje Tristan da Cunha.

Twenty 1

Twenty 1 je sedemnajsti studijski album chichaške rock zasedbe Chicago, ki je izšel 29. januarja 1991. Uvrstil se je na 66. mesto ameriške lestvice Billboard 200. Na lestvici je ostal enajst tednov, v Združenem kraljestvu pa se ni uvrstil na lestvico.

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.