Galicija (Španija)

Galicija (špansko Galicia) je gorata pokrajina na skrajnem severozahodu Iberskega polotoka v Španiji.

V antiki se je Galicija imenovala Gallaecia in je bila rimska provinca. V 5. stoletju so jo zasedli Svebi, 585 podredili Zahodni Goti, v 8. stoletju pa Mavri. Pozneje je postala srednjeveška država. Danes je ena od 17. avtonomnih skupnosti v Španiji, razdeljena na štiri province: A Coruña, Pontevedra, Ourense in Lugo. Površina Galicije meri 29.512 km² in ima okoli 2,7 milijona prebivalcev[1], večji del Galijcev in Galezov, ki so po jeziku sorodni Portugalcem. Glavno mesto je Santiago de Compostela.

Galicija je hribovita pokrajina z zelo razčlenjeno obalo in obilico padavin. Prebivalstvo se ukvarja predvsem z poljedelstvom, živinorejo in ribolovom. Glavna pristanišča so: A Coruña, Vigo in Ferrol.

  1. "Galicia 2018". datosmacro.com (španščina). Pridobljeno dne 2018-04-18.
Localización de Galicia
Lega Galicije v Španiji
17. maj

17. maj je 137. dan leta (138. v prestopnih letih) v gregorijanskem koledarju. Ostaja še 228 dni.

24. julij

24. julij je 205. dan leta (206. v prestopnih letih) v gregorijanskem koledarju. Ostaja še 160 dni.

Dinan

Dinan je naselje in občina v severozahodni francoski regiji Bretanji, podprefektura departmaja Côtes-d'Armor. Leta 2007 je naselje imelo 11.087 prebivalcev.

Dolmen

Dolmen (tudi cromlech, anta, Hünengrab, Hunebed, quoit) je vrsta megalitske grobnice, po navadi sestavljen iz treh ali več pokonci štrlečih kamnov, podpirajočih večjo ploščato kamnito tablo. Večina jih izvira iz obdobja zgodnjega neolitika (4000 do 3000 pred našim štetjem). Dolmeni so bili navadno pokriti z zemljo ali manjšimi kamni v obliki gomile.

Francisco Franco

Francisco Franco (celo ime Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade; fɾanˈθisko ˈfɾaŋko), španski general in diktator, * 4. december 1892, Ferrol, A Coruña, Galicija, Španija; † 20. november 1975, Madrid, Španija

Bil je monarhist in je v armadi naglo napredoval, dokler ni 1931 kralj Alfonz XIII. abdiciral. Pod republikansko vlado nekaj časa ni več užival naklonjenosti, toda že 1935 je postal načelnik general štaba. Leta 1936 se je sprva obotavljal pridružiti vojaški zaroti, nato pa je julija iz Maroka v Španijo povedel čete, da bi strmoglavil republiko. V okrutni španski državljanski vojni (1936–1939) je zmagal in postal španski diktator. Njegov režim je združeval tradicionalni konservativizem s fašističnimi prvinami. Med drugo svetovno vojno je ostal nevtralen, čeprav naklonjen Nemčiji in Italiji. Po njej se je odločil za nekoliko liberalnejšo notranjo politiko in 1969 princa Juana Carlosa, vnuka Alfonza XIII., imenoval za svojega naslednika po svoji smrti in za dediča obnovljenega španskega prestola.

Galicija (razločitev)

Galicija je lahko:

Galicija, pokrajina na severnih obronkih Krpatov

Galicija (Koroška), občina na avstrijskem Koroškem

Galicija (Španija), pokrajina v Španiji

Galicija, Žalec, naselje v občini Žalec

Galicija (otok), otoček pri Mljetu

Galicija (rimska provinca) (latinsko Gallaecia), nekdanja rimska provinca

Galicija (Dugi otok), otoček vzhodno od Dugega otoka

Galicija (drama), drama Miroslava Krleže

Kraljevina Galicija, nekdanja iberska država

Klif

Klif ali pečina je v geografiji in geologiji navpična, strma, kamnita obala. Pogosti so na obali, v gorskih območjih, na brežinah in ob rekah. Klife delimo po vrsti glede na kamninsko zgradbo. Nastajajo zaradi delovanja vetra, vode in vremena.

Sedimentne kamnine, ki tvorijo klife so peščenjak, apnenec, kreda in dolomit. Magmatske kamnine, kot sta granit in bazalt pogosto tvorita pečine. Posledica je erozije v zgornjih plasteh, ki povzroča zanimive geološke pojave kot so spodmoli, mikrotektonski prelomi ter nalomljeni skalni bloki.

Običajno so največji klifi ob morju: spodaj nastane spodjeda (od valov), zgoraj delujejo graviklastični procesi (1 mm/leto – granit, 2 m/leto – morensko gradivo), posledica – odmikanje klifov (nastajanje abrazijske police).

Največji klif na svetu je 1010 m visok klif v Kalaupapi na Havajih, največji v Sloveniji pa se nahaja v Naravnem rezervatu Strunjan in je iz flišnih kamnin.

L'Isle-Jourdain, Gers

L'Isle-Jourdain (okcitansko L'Isla de Baish) je naselje in občina v južnem francoskem departmaju Gers regije Jug-Pireneji. Leta 2008 je naselje imelo 7.025 prebivalcev.

Lannion

Lannion (bretonsko Lannuon) je mesto in občina v severozahodni francoski regiji Bretanji, podprefektura departmaja Côtes-d'Armor. Leta 2007 je mesto imelo 19.773 prebivalcev.

Lesneven

Lesneven je naselje in občina v severozahodnem francoskem departmaju Finistère regije Bretanje. Naselje je leta 2008 imelo 6.794 prebivalcev.

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy Brey, španski politik, * 27. marec 1955, Santiago de Compostela, Galicija, Španija.

21. decembra 2011 je postal predsednik španske vlade, 1. junija 2018 mu je španski parlament izglasoval nezaupnico.

Oppidum

Opidum (latinsko: oppidum, mn. oppida), veliko utrjeno naselje iz železne dobe. Opidi so se pojavili v 2. in 1. stoletju pr. n. št. se razširili po Evropi od Britanije na zahodu do roba Panonske nižine na vzhodu. Obdržali so se do začetka rimskih osvajanj Evrope. Na ozemlju severno od Donave, ki ga Rimljani niso osvojili, so se opidi uporabljali še v 1. stoletju n. št..

Parentis-en-Born

Parentis-en-Born (gaskonsko Parentís) je letoviško naselje in občina v jugozahodnem francoskem departmaju Landes regije Akvitanije. Leta 2009 je naselje imelo 5.187 prebivalcev.

Plouha

Plouha je naselje in občina v francoskem departmaju Côtes-d'Armor regije Bretanje. Leta 2007 je naselje imelo 4.535 prebivalcev.

Pont-l'Abbé

Pont-l'Abbé (bretonsko Pont-'n-Abad) je naselje in občina v severozahodnem francoskem departmaju Finistère regije Bretanje. Naselje je leta 2008 imelo 8.079 prebivalcev.

Ime kraja izhaja iz mostu čez reko, ki ga je dal v 7. stoletju napraviti opat iz Loktudija.

Preplet (umetnost)

V vizualnih umetnostih je preplet dekorativni element, ki se je uporabljal v srednjeveški umetnosti. V prepletanju so pasovi ali deli drugih motivov zankani, pleteni in vezani v zapletenih geometrijskih vzorcih, pogosto zapolnijo celoten prostor. Preplet je pogost v umetnosti Severne Evrope, zlasti v otoški umetnosti britanskih otokov in Skandinaviji zgodnjega srednjega veka in v islamski umetnosti.

Vpletene pletene in prepletene vzorce, imenovane pletenice v britanski uporabi, najdemo v pozni rimski umetnosti v mnogih delih Evrope, v mozaičnih tleh in drugih medijih. Koptski rokopisi in tekstilni izdelki iz krščanskega Egipta iz 5. in 6. stoletja so okrašeni s širokimi trakovi prepletenih ornamentov, ki nosijo "presenljivo podobo" najstarejših vrst vozlov, ki jih najdemo v rokopisih otoške umetnosti na Britanskih otokih.

Quimper

Quimper (bretonsko Kemper) je mesto in občina v severozahodni francoski regiji Bretanji, prefektura departmaja Finistère. Leta 2008 je mesto imelo 63.929 prebivalcev.

Stolnica sv. Jakoba, Santiago de Compostela

Stolnica sv. Jakoba v Santiagu de Composteli (špansko in galijcinsko Catedral de Santiago de Compostela) je stolnica Nadškofije Santiago de Compostela v Galiciji v Španiji. Velja za eno največjih krščanskih romarskih središč na svetu, saj je znana kot mesto, kjer je pokopan apostol sveti Jakob. Zaradi tega ima cerkev tudi status bazilike. Je ena izmed treh cerkva na svetu, ki so bile zgrajene na mestu groba katerega izmed Jezusovih apostolov – drugi dve sta Bazilika sv. Petra, Vatikan, in Stolnica sv. Tomaža, Chennai, Indija.

Stolnica je bila zgodovinska točka za romarje na Jakobovi poti že od zgodnjega srednjega veka in označuje tradicionalen konec romarske poti. Zgradba je romanske arhitekture s kasnejšimi gotskimi in baročnimi dodatki.

Romarski kraj omenja tudi France Prešeren v sonetu Marsktéri romar gre v Rim, v Kompostélje.

Triskelion

Triskelion ali triskel je motiv, sestavljen iz trojne spirale, ki kaže rotacijsko simetrijo. Spiralno oblikovanje lahko temelji na prepletanju Arhimedove spirale ali predstavlja tri skrite človeške noge.

Oba izraza sta iz grščine "τρισκέλιον" (triskelion) ali "τρισκελής" (triskeles), "tri noge" , iz predpone "τρι-" (tri), "trikrat" + "σκέλος" (skelos), "noga" .

Triskelion je tradicionalni simbol Sicilije, kjer se imenuje trinacria in otoka Man.

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.