1996

1996 (MCMXCVI) je bilo prestopno leto, ki se je po gregorijanskem koledarju začelo na ponedeljek. Organizacija združenih narodov je 1996 razglasila za Mednarodno leto za odpravo revščine.

Stoletja: 19. stoletje - 20. stoletje - 21. stoletje
Desetletja: 1960.  1970.  1980.  - 1990. -  2000.  2010.  2020.
Leta: 1993 · 1994 · 1995 · 1996 · 1997 · 1998 · 1999
Področja: Film · Književnost · Glasba · Politika · Šport · Znanost
Ljudje: Rojstva · Smrti
Ustanove: Ustanovitve · Ukinitve

Dogodki

Januar – junij

Julij – december

ALH84001 structures
Verižne strukture na meteoritu ALH84001, ki so jih interpretirali kot ostanke bakterij

Smrti

Reagan Mitterrand 1984 (cropped)
François Mitterrand
Erdos head budapest fall 1992
Paul Erdős

Nobelove nagrade

Abdus Salam

Abdus Salam [ábdus sálam] (urdujsko عبد السلام), pakistanski fizik, * 29. januar 1926, Džang, Pundžab, Britanska Indija, (sedaj Pakistan), † 21. november 1996, Oxford, Anglija.

Salam je leta 1979 prejel Nobelovo nagrado za fiziko »za doprinose k teoriji poenotene šibke in elektromagnetne interakcije med osnovnimi delci in med drugim za napoved šibkega nevtralnega toka.«

Kraljeva družba iz Londona mu je leta 1978 za njegove prispevke k fiziki osnovnih delcev in še posebej za poenotenje elektromagnetnih in šibkih interakcij podelila svojo Kraljevo medaljo. Za njegove znanstvene dosežke mu je leta 1990 podelila tudi svojo Copleyjevo medaljo.

Po njem se imenuje Mednarodno središče Abdusa Salama za teoretično fiziko (ICTP) v Trstu.

Anton Trstenjak

»Trstenjak« se usmerja sem. Za druge nosilce priimka glej Trstenjak (priimek).Anton Trstenjak, slovenski filozof, antropolog, psiholog in teolog, * 8. januar 1906, Rodmošci pri Gornji Radgoni, Slovenija, † 29. september 1996, Ljubljana, Slovenija.

Danilo Bezlaj

Danilo (Dane, Danijel) Bezlaj, slovenski gledališki, filmski in televizijski igralec, * 3. september 1921, Ljubljana, † 20. april 1996, Ljubljana.

Igralsko pot je začel 1951 z vlogo gizdalina Chevaliera (Alain-René Lesage, Turcaret) v MG Ljubljana ter nato odigral preko sto karakternih, komičnih in grotesknih vlog, med njimi tudi Negromanta (Marin Držić, Tripče de Utolče) in Jima O'Connorja (Tennessee Williams, Steklena menažerija). V filmu Tri četrtine sonca (režiser Jože Babič) je upodobil Nizozemca, v Nevidnem baraljonu (režiser Jani Kavčič) vlogo zdravnika, v filmu Strah (režiser Matjaž Klopčič) Adolfa in nemškega vojaka v filmu Ne joči, Peter (režiser France Štiglic). Igral je tudi v televizijskih dramah in radijskih igrah.

Generalmajor (Združeno kraljestvo)

Generalmajor (izvirno angleško Major General; okrajšava Maj Gen) je višji vojaški čin, ki je v uporabi v Britanski kopenski vojski in od leta 1996 tudi pri Kraljevih marinci; namreč od takrat ima komandant general Kraljevih marincev prav tako čin generalmajorja. Med letoma 1918 in 1919 je čin uporabljalo tudi Kraljevo vojno letalstvo.

Generalmajor je tako nadrejen brigadirju in je podrejen generalporočniku. Natova oznaka čina je OF-7; enakovreden je činu kontraadmirala v Kraljevi vojni mornarici in zračnemu podmaršalu v Kraljevem vojnem letalstvu.

Integrirani taksonomski informacijski sistem

Integrirani taksonomski informacijski sistem (v izvirniku angleško Integrated Taxonomic Information System, kratica ITIS) je združenje, čigar namen je posredovanje zanesljivih in konsistentnih podatkov o taksonomiji bioloških vrst. Združenje je bilo ustanovljeno leta 1996 kot medagencijska skupina znotraj zvezne vlade Združenih držav Amerike, kasneje pa so se mu pridružile tudi vladne agencije iz Kanade in Mehike.

ITIS vzdržuje referenčno bazo podatkov o znanstvenih in domačih imenih vrst ter višjih taksonov živih bitij. Januarja 2009 je vsebovala skoraj 600.000 domačih in znanstvenih imen ter sinonimov iz vseh petih kraljestev živih bitih. Zaradi geografske vezanosti je poudarek na severnoameriških vrstah, vendar baza vsebuje tudi vrste, ki imajo širše območje razširjenosti. Poleg imena vsebuje zapis za posamezno vrsto še primarne vire, avtorja znanstvenega imena, enoznačno identifikacijsko številko, ki omogoča neposreden dostop do zapisa, in podatek o zanesljivosti. Lokalne različice so na voljo tudi v španščini in portugalščini. Podatki veljajo za javno last in jih je dovoljeno brez omejitev kopirati ter uporabljati, zaželeno je le, da uporabnik navede ITIS kot vir. Baza podatkov ITIS velja za standardni vir podatkov za preučevanje biotske raznovrstnosti z metodami informatike.

Ion Iliescu

Ion Iliescu, romunski politik, * 3. marec 1930, Oltenița.

Med letoma 1989 in 1996 ter med 2000 in 2004 je bil predsednik Romunije. Med letoma 1996 in 2000 ter med 2004 in 2008 je bil senator.

John Phillips

John Phillips, francoski fotograf ameriško-valižanskega rodu, * 13. november 1914, Bouïra, Francoska Alžirija, † 22. avgust 1996, New York.

Jože Babič (režiser)

Jože Babič [jóže bábič], slovenski gledališki in filmski režiser, gledališki igralec in dramaturg, * 13. februar 1917, Povžane, † 10. maj 1996, Ljubljana.

Kardinal

Kardinal (latinsko cardinalis) je visoki cerkveni dostojanstvenik znotraj Rimokatoliške cerkve. Kardinali so kleriki, ki jih na to mesto imenuje papež po lastni presoji in izbiri. Praviloma so kardinali tisti, ki vodijo zadeve Vatikanske države in celotne Cerkve. Vsi kardinali sestavljajo Kardinalski zbor. Pod izrazom psevdokardinal poznamo tiste kardinale v zgodovini, ki jim je kardinalski naslov podelil protipapež.

Ligier

Ligier F1 je nekdanje moštvo Formule 1, ki je v prvenstvu sodelovalo med sezonama 1976 in 1996. Prvo zmago so dosegli v svoji drugi sezoni 1977 na Veliki nagradi Švedske z Jacquesem Laffitom, kar je prva povsem francoska zmaga v zgodovini Formule 1, zadnjo pa v svoji zadnji sezoni 1996, ko je na Veliki nagradi Monaka zmagal Olivier Panis. Po sezoni 1996 je moštvo namreč kupil Alain Prost in ga preimenoval v Prost.

Matjaž Jančar

Matjaž Jančar, slovenski diplomat, * 8. april 1940, † 6. maj 1996, Ljubljana.Po diplomi na Pravni fakulteti v Ljubljani je delal v Zvezi sindikatov, nato v diplomaciji, najprej kot podkonzul v Stuttgartu, svetovalec v Skupščini SRS, sekretar Sveta za mednarodne odnose pri Predsedstvu SRS, konzul jugoslovanskega veleposlaništva na Dunaju ter predsdednik Slovenske izseljenske matice. V času osamosvajanja Slovenije je bil jugoslovanski generalni konzul v Clevelandu v Združenih državah Amerike in je bil prvi jugoslovanski diplomat, ki se je opredelil za novo državo. V novi vlogi slovenskega predstavnika je organiziral dejavnost skupnosti ameriških Slovencev v podporo ameriškemu priznanju Slovenije. V ministrstvu za zunanje zadeve RS je vodil sektor za sosednje države in pozneje sektor za Evropo in Severno Ameriko.

Najboljši štartni položaj

Najboljši štartni položaj (angleško pole position) je v motošportu prvo štartno mesto. Štartni položaj po navadi določajo posebne kvalifikacije, ko dirkači poskušajo doseči čim hitrejši krog, na podlagi česar so nato razporejeni v štartno vrsto, ali pa glede na rezultate prejšnje dirke. Formula 1 je imela v zgodovini več formatov kvalifikacij:

Od sezon 1996 do 2002: V enournih kvalifikacijah v soboto so dirkači lahko odpeljali po 12 krogov, od katerih je štel najboljši rezultat.Od sezon 2003 do 2005 (v sezoni 2005 le po 28. maju): Dirkači so v soboto odpeljali le en hiter krog s količino goriva za dirko .Sezona 2005 (6. marec - 22. maj): Dirkači so odpeljali en hiter krog v soboto s praznim rezervoarjem za gorivo in drugega v nedeljo zjutraj s količini goriva za dirko, štel pa je seštevek obeh časov.Sezona 2006: Po dveh 15-minutnih delih kvalifikacij odpade obakrat po šest najpočasnejših dirkačev, nato pa se preostalih deset dirkačev v zadnjem delu bori za najboljši štartni položaj s količino goriva za dirko.

Nevill Francis Mott

Sir Nevill Francis Mott, FRS, angleški fizik, * 30. september 1905, Leeds, Anglija, † 8. avgust 1996, Milton Keynes, Buckinghamshire, Anglija.

Mott je leta 1977 prejel Nobelovo nagrado za fiziko »za temeljna teoretična raziskovanja elektronske zgradbe magnetnih in neurejenih sestavov.«

Poletne olimpijske igre 1996

Poletne olimpijske igre 1996 (uradno XXVI. olimpijada moderne dobe) so bile poletne olimpijske igre, ki so potekale leta 1996 v Atlanti, Georgia, ZDA. Druge gostiteljske kandidatke so bile: Atene, Grčija; Beograd, Srbija, Jugoslavija; Manchester, Združeno kraljestvo; Melbourne, Avstralija in Toronto, Kanada.

Razpršeni disk

Razpršeni disk je oddaljeno področje Sončevega sistema, kjer se nahaja zelo malo asteroidov. Izraz Razpršeni disk sta uvedla Duncan in Levison v letu 1977 po odkritju telesa 1996 TL66

Seznam suverenih držav

Seznam suverenih držav.

Na svetu je trenutno 194 povsem neodvisnih držav.

Prvi stolpec vsebuje praktično (neuradno) kratko ime države, kot ga je za slovenski standard pripravila Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije [1], drugi in tretji pa pripadajoče uradno kratko in uradno polno ime države iz standarda SIST ISO 3166. Slovenski prevod tega standarda je prvič izšel leta 1996, v pripravi pa je nov prevod standarda, ki bo upošteval številne spremembe uradnih kratkih in uradnih polnih imen držav, do katerih je prišlo po prvi slovenski izdaji standarda. Predvidoma naj bi izšel leta 2008 z oznako SIST ISO 3166-1:2008. Veljavni mednarodni standard ISO 3166-1:2006 je izšel novembra 2006. V standardu so navedana tista uradna kratka in uradna polna imena držav, kakršna posamezne države oziroma ozemlja prijavljajo Organizaciji združenih narodov v svojem, angleškem in francoskem jeziku, druge članice OZN pa so jih dolžne spoštovati.

Slovenski oktet

Slovenski oktet je slovenska pevska zasedba. Nastal je na spodbudo slovenskih izseljencev v Združenih državah Amerike, ki so želeli svojo slovensko zavest v tujem kraju utrditi in oplemenititi z domačo pesmijo »iz starega kraja«.

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu 1996

Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu 1996 je bilo šestdeseto Svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Potekalo je med 22. marcem in 5. majem 1996 na Dunaju, Avstrija (skupina A), v Eindhovnu, Nizozemska (skupina B), v jeseniški dvorani Podmežakla in blejski dvorani Ledena dvorana Bled, Slovenija (skupina C1) ter Kaunasu in Elektrėnaiju, Litva (skupina C2). Zlato medaljo je osvojila češka reprezentanca, srebrno kanadska, bronasto pa ameriška, v konkurenci šestintridesetih reprezentanc, četrtič tudi slovenske, ki je osvojila triindvajseto mesto. To je bil za češko reprezentanco prvi naslov svetovnega prvaka oziroma sedmi skupaj z naslovi češkoslovaške.

Tadeus Reichstein

Tadeus Reichstein, švicarski kemik poljskega rodu, * 20. julij 1897, Włocławek, Poljska, † 1. avgust 1996, Basel, Švica.

Znanstveno se je ukvarjal s hormoni nadledvične žleze in razvil postopek izolacije kortizona, za kar je skupaj s Kendallom in Henchem leta 1950 prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino. Razvil je tudi postopek sinteze vitamina C iz D-glukoze.

V drugih jezikih

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.