Zlatko Prica

Zlatko Prica (Pečuh, 1916 - Rijeka, 2003), bio je hrvatski slikar i likovni pedagog.

Zlatko Prica
ekspresionizam
Biografske informacije
Rođenje Pečuh,  Mađarska, 1916
Smrt Rijeka,  Hrvatska, 2003
Opus
Polje slikarstvo, grafika

Biografija

Nakon završetka prvog razreda 1922 i nesretnog loma njegove obitelji, seli se sa majkom u Zagreb [1], tu nastavlja školovanje i upisuje Umjetničku akademiju 1936.[1] Prolazi klase vrsnih likovnih pedagoga; Omera Mujadžića, Krste Hegedušića i Ljube Babića. U završnoj godini pokazaje izniman talent, tako da mu je na izložbi diplomskih radova - 1940, dodijeljena Pariška stipendija koju je određivao sam Kolegij akademije.[1] Prvu veliku izložbu priredio je u Umjetničkom paviljonu Zagreb, u aprilu 1941. Zbog ljevičarskih ideja je uhapšen i interniran u Logor Danica (kraj Koprivnice) 1941. Iste je godine i pušten (mapa "Ljudi iz logora Danica"). Prica se oženio 1942., a vjenčani kumovi bili su mu slikari i učitelji Krsto Hegedušić i Ljube Babića.[1] U ljeto 1943. godine odlazi (sa suprugom Zdenkom, sestrom Nikole Reisera) u partizane[1], gdje se naročito angažira u kulturno-umjetničkom odjelu ZAVNOH-a. Kruna tog napora su ilustracije (zajedno sa slikarem Edom Murtićem) potresne poeme "Jama" (I. G. Kovačića).[1] Nakon rata putuje na kraća studijska putovanja; Pariz - 1948, Indiju -1952 i Brazil - 1952. Nakon toga radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu do kraja svog radnog vijeka. Čitavo to vrijeme intenzivno izlaže u zemlji i inozemstvu. Postao je član dopisni član JAZU 1981., a od 1988. redovni [2] Čitav život je neumorno slikao između Samobora i svog ljetnog boravišta u Taru kod Vrsara u Istri.

Poznata hrvatska fotografkinja Vesna Prica (1947.-1996.) bila je kći jedinica Zlatka Price i Zdenke Reiser.

Zlatko Prica born house mem tablet
Zlatko Prica

Opus

  • Samoborski ciklus (1938. - 1957.),
  • Plodovi zemlje (1957.-1969.),
  • Anataomija prirode (1969.-1971.),
  • Tarski ciklus (1971.-1992.),
  • Opatijski kišobrani (1992.-2003.).

Izvori

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Životopis Zlatka Price, na portalu Prica (pristupljeno 4.03. 2011.)
  2. Deceased members, All classes of Academy JAZU (pristupljeno 4.03. 2011.)

Vanjske poveznice

1916

Godina 1916 (MCMXVI) bila je prijestupna godina koja počinje u subotu po gregorijanskom, odn. prijestupna godina koja počinje u petak po 13 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

2003

Godina '2003. bila je redovna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom kalendaru.

Bila je označena kao:

Međunarodna godina slatke vode

Evropska godina invalidnosti

Ante Sorić

Ante Sorić, (Preko, 9. februar 1929. - Zagreb, 15. oktobar 2014.), bio je hrvatski kulturni radnik

i publicist, najpoznatiji kao direktor nekadašnjeg Muzejsko galarijskog centra (u sklopu kojeg je tada bio i Muzej Mimara) organizator

velikih izložbi i pionir marketinga u kulturi.

Banija

Banija, također i Banovina, regija u središnjoj Hrvatskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji, između Save, donjeg toka rijeke Kupe, Une i Gline, te takozvane „suhe međe“ prema Bosanskoj krajini.

Božo Bek

Božidar Bek (Đurđevac, 1926 - Zagreb, 2000), bio je hrvatski je historičar umjetnosti, dugogodišnji direktor Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, osnivač i spriritus movens Novih tendencija.

Frano Šimunović

Frano Šimunović (* Dicmo, 10. listopada 1908. - † Zagreb, 28. ožujka 1995.), je hrvatski - slikar, sin slavnoga književnika Dinka Šimunovića, bio je jedan od najeminentnijih hrvatskih pejzažista.

KIC

KIC (Kulturno informativni centar) sa sjedištem u Preradovićevoj ulici 5 u Zagrebu, Hrvatska, osnovan je 1964. godine pod nazivnom Centar za kulturu i informacije Zagreb, a pod današnjim nazivom djeluje od 1984. godine.

Marina Baričević

Marina Baričević je hrvatska likovna kritičarka, povjesničarka umjetnosti, novinarka i publicistica.

Rođena je na Silvestrovo, 31. prosinca 1941. godine u Zagrebu, u staroj građanskoj obitelji.

Svoje mladalačke dane opisala je u knjizi „Priče iz kredenca“. Majka Aleksandra Sanja rođ. Lazarević, doktorica etnologije i antropologije, bila je voditeljica Izveneuropske zbirke Etnografskog muzeja u Zagrebu, specijaliziravši se osobito za braću Seljan i Dragutina Lermana. Baka po majci, Katarina Lazarević, završila je ruski licej za bogate i dobrostojeće djevojke na Cetinju.

Djed po ocu Franjo bio je veleindustrijalac, vlasnik Pilane u Vrbovskom i tvornice tuba „Franjo Baričević i sinovi“. O dobrostojećem statusu obitelji govorili su, među ostalim, gravirani monogrami na porculanskim tanjurima. Nakon Drugog svjetskog rata, sve je to oduzeto.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Marina Baričević je diplomirala 1968. godine, komparativnu književnost. Kao apsolventica polazila je „Vjesnikovu“ školu novinarstva, a od 1969. radi na Hrvatskome radiju (Radio Zagreb).

Mladen Stilinović

Mladen Stilinović (Beograd, 10. travnja 1947. – Pula, 18. srpnja 2016.), hrvatski postkonceptualni umjetnik. Živio i radio u Zagrebu.

Spisak poznatih Srba u Hrvatskoj

Spisak poznatih Srba u Hrvatskoj obuhvata spisak Srba u Hrvatskoj i Srba koji su rođeni ili su značajniji deo radnog veka proveli na tlu današnje Hrvatske a svojem radu su ostvarili značajnije rezultate.

Venecijanski bijenale

Venecijanski bijenale (talijanski: Biennale di Venezia) je najveća svjetska izložba suvremene umjetnosti koja se održava poput expa svake druge godine u Veneciji, Italija na prostoru Giardina.

Venecijanski filmski festival je dio Venecijanskog bijenala, kao što je to i Venecijanski bijenale arhitekture, koji se za razliku od Bijenala odvija svake neparne godine. Od 1999. pokrenuta je nova manifestacija u okviru Bijenala - Međunarodni festival suvremenog plesa.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.