Zagonetka

Zagonetka (usp. enigma) može značiti:

  • Zakučasto, nejasno ili dvosmisleno, često duhovito opisano pitanje; ono što treba pogoditi na temelju nejasnog i dvosmislenog opisa. Vrsta kratke alegorijske pričice ili slike, često i sa riječima naročito za tu priliku iskovanim, koja se govori zato da bi slušalac pogodio, odgonetnuo njen smisao. Za odgovor (odgonetku treba dosjetljivosti i domišljanja. Susreće se u svim narodnim književnostima. Vidi narodne zagonetke. (HER, RSANU, Leksikon JLZ)
  • (figurativno) tajna, neriješeno pitanje, problem; tajna, stvar, pojava, osoba koju je teško razumjeti. (RMS, RSANU, Leksikon JLZ, HER)
  • Zagonetka (u enigmatici): problem, križaljka, rebus, anagram, šarada itd. (HER, Leksikon JLZ)
  • Naziv (ili dio naziva) nekolicine enigmatskih listova koji su izlazili ili još uvijek izlaze u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Vidi Zagonetka (listovi).
  • Riječ zagonetka nalazi se u naslovima mnogih umjetničkih i drugih djela. Vidi zagonetka (u naslovima).
Das Rätsel der roten Orchidee

Das Rätsel der roten Orchidee (sh. Zagonetka crvene orhideje) je zapadnonjemački crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1961. godine u režiji Helmutha Ashleya. Predstavlja adaptaciju romana When the Gangs Came to London) britanskog pisca Edgara Wallacea. Radnja prikazuje kako banda gangstera koja je došla iz Chicaga počinje ucjenjivati i terorizirati bogate stanovnike Londona. Protagonist, čiji lik tumači Christopher Lee, je agent FBI koji dolazi iz SAD pomoći svojim kolegama iz Scotland Yarda da se obračunaju sa kriminalcima. Lee je u verziji filma na engleskom bio sinkroniziran, dok je originalnoj verziji na njemačkom, s obzirom da je tečno govorio jezik, sačuvao svoj glas.

Dedal

Dedal (grč. Δαίδαλος, Daídalos) je najvještiji obrtnik, legendarni letač; Ikarov i Japiksov otac. Isprva bivši kretski junakom, Atenjani ga premještaju u svoje krajeve i smatraju Erehtejevim sinom. Dedalovo grčko ime znači "lukav".

Enigmopedija-P

Padaljka (zagonetka)

Palindrom

Palindromi (popis)

palindromni kvadrat 9x9

Perković, Ivica (enigmat)

Petorke (vrsta ispunjaljke)

Pikulić, Mirko

Polić, Milivoj (enigmat)

Prekrižite slovo (vrsta male zagonetke)

Premetaljka

Premještaljka

Prosteza

Proteza

Pušica, Njegoš (enigmat)

Farandat

Farandat (grč. Pharandates) je bio satrap (namjesnik) u perzijskoj administrativnoj jedinici Egiptu. Farandat je 492. pne. na mjestu satrapa naslijedio Arijanda, čija je smrt i danas zagonetka odnosno predmet rasprave. Prvih šest godina satrap Farandat je služio Darija Velikog, no Egipat nije sudjelovao u njegovoj ekspediciji protiv Grčke (492. - 490. pne.) zbog čega je o Farandatovoj vladavini poznato vrlo malo detalja. Neposredno nakon bitke kod Maratona u Egiptu izbija pobuna čiji je predvodnik najvjerojatnije bio sam Farandat. Darije Veliki počinje pripreme za gušenje pobune, no umire 486. pne. a naslijeđuje ga sin Kserkso koji je nastavio očevu ekspediciju. Dvije godine kasnije (484. pne.) pobuna je ugušena, a na mjesto egipatskog satrapa postavljen je Kserksov brat Ahemen.

Rebus

Rebus je zagonetka predstavljena kombinacijom slika, slova i znakova i iz njihovog odnosa se nalazi rješenje.

Sinonim

Sinonimi (grč. synóymos) leksemi su koji imaju različite izraze, a sadržaj im se potpuno ili djelomično podudara. Dva leksema čiji se sadržaj djelomično ili potpuno semantički podudara nazivamo sinonimskim parom, a ako je leksema više, govorimo o sinonimskom nizu.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.