Viceadmiral

Viceadmiral (engl. Vice admiral, kin: 英文, rus. Vice-admiral, nem. Vizeadmiral) je vojni čin pripadnika ratne mornarice i treći admiralski čin. U JNA je bio drugi. U poređenju sa činovima kopnene vojske ili RV i PVO ekvivalentan je činu general-potpukovnika.

2 rf - vice admiral
Oznaka čina viceadmirala rečne flotile u Vojsci Srbije.

Etimologija

Poreklo naziva ovog čina je u tradicionalnom rasporedu britanske flote. Dok bi admiral bio u njenom središtu, Кontraadmiral bi se nalazio pozadi. Mesto viceadmirala je bilo u špicu. U Francuskoj je uveden kao čin viceadmiral eskadrile.

Vidi još

Spoljašnje veze

12. 11.

12. novembra/studenog (12. 11.) je 316. dan godine po gregorijanskom kalendaru (317. u prestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 49 dana.

31. 8.

31. kolovoz/august/avgust (31. 8.) je 243. dan godine po gregorijanskom kalendaru (244. u prijestupnoj godini).

Do kraja godine ima još 122 dana.

Admiral

Za ostala značenja, v. Admiral (razvrstavanje).

Admiral je u većini modernih vojski najviši čin u ratnoj mornarici. Često se koristi kao skupni naziv za vrhovni zapovjedni kadar ratne mornarice (admiralitet). U kopnenoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu odgovara mu čin generala. Naziv dolazi od arapske riječi amīr al-bahr (امير البحر ), što znači zapovjednik mora.

Admiralski činovi u većini vojska podjeljeni su u nekoliko stupnjeva. U Hrvatskoj ratnoj mornarici postoje pet admiralskih činova:

admiral flote

admiral

viceadmiral

kontraadmiral

komodor.U velikoj većini vojski svijeta, komodor nije admiralski čin, u Hrvatskoj je postao admiralskim činom 9. listopada 1999.

Bitka kod Midwayja

Bitka za Midvej je bila velika pomorska bitka na Pacifiku u Drugom svetskom ratu. Ona je trajala od 4. do 7. juna 1942. godine, približno mesec dana nakon bitke u Koralnom moru, pet meseci nakon japanske okupacije ostrva Vejk, i tačno šest meseci od dana kada su Japanci izvršili napad na Perl Harbur. Zbog svojih kratkoročnih i dugoročnih posledica, ona je bila najvažnija pomorska bitka još od Nelsonove pobede kod Trafalgara 1806. godine.

Za vreme bitke, snage Sjedinjenih Američkih Država zaustavljaju japanski napad na atol Midvej, gubeći jedan nosač aviona i jedan razarač, a potapaju Japancima četiri nosača aviona i jednu tešku krstaricu.

Bitka je bila odlučujuća pobeda za Amerikance, široko smatrana za najvažniju pomorsku bitku u Pacifičkoj kampanji u Drugom svatskom ratu. Bitka je trajno oslabila carsku japansku mornaricu, naročito zbog gubitka četiri nosača aviona i preko 200 nenadoknadivih, iskusnih mornaričkih pilota.Obe zemlje su pretrpele gubitke u bici, ali Japan je bio nemoćan da obnovi svoje pomorske snage, dok u isto vreme američki program brodogradnje i obuke novih pilota, je omogućio brzu popunu. Od 1942. godine, Sjedinjene Američke Države grade brodove po velikom programu, koji je trebao omogućiti mornarici superiornost nad japanom flotom. Nakon Midveja, japanska mornarica je postala inferiornija u odnosu na američku flotu koja je iz mesec u mesec bila sve jača. Strateški, američka mornarica je bila sposobna da preuzme inicijativu na Pacifiku i krene u ofanzivu.

Japaski plan napada na Midvej, koji je takođe uključivao sekundarni napad na Aleutska ostrva od strane manje flote, je bio japanski mamac da se američka flota nosača aviona uvuče u zamku i uništi. To bi efektivno uništilo američku Pacifičku flotu i garantovalo bi japansku pomorsku nadmoć na Pacifiku barem do kraja 1943. Takođe bi osvajanje ostrva pomerilo japanske odbrambene linije dalje od matičnih japanskih ostrva. Uspeh ove operacije bi se takođe smatrao kao priprema za dalji napad na Fidži i Samou, kao i na predviđenu invaziju na Havaje.Da su Japanci ostvarili svoje ciljeve kod Midveja, severoistočni obod Pacifika bi bio bespomoćan protiv japanske mornarice. Zato midvejska operacija, kao i napad na Perl Harbur koji je uvukao Sjedinjene Američke Države u rat, nije bila operacija da se osvoji kopno SAD, već je bila usmerena na eliminaciju SAD kao strateške sile na Pacifiku, da bi se Japancima dale odrešene ruke u osvarenju svoje regionalne prevlasti. U najboljem slučaju, nadalo se da će Amerika biti prinuđena da sedne za pregovarački sto, radi okončanja rata na Pacifiku, sa povoljnim uslovima za Japan.

Bitka kod Tsushime

Bitka kod Cušime je bila poslednja i odlučujuća pomorska bitka Rusko-japanskog rata. Vođena je tokom 27. i 28. maja 1905. (14. i 15. maja po Julijanskom kalendaru tada korišćenom u Rusiji) u moreuzu Cušima. U ovoj bici japanska flota pod komandom admirala Hihačira Toga je uništila dve trećine ruske flote kojom je komandovao admiral Zinovij Roženstvenski. Ovo je bilo ja najveća bitka pred ere ratnih brodova kategorije drednot.

C. i kr. mornarička sekcija

C. i kr. mornarička sekcija (njem. k.u.k. Marinesektion) bila je jedan od odsjeka Ministarstva rata Austro-Ugarske s odgovornošću promicanja interesa C. i kr. ratne mornarice. Sastojala se od upravnog ogranka u Beču, podređenog zapovjedništva flote u Puli, najvećoj ratnoj luci tj. glavnom uporištu flote mornarice, te ostalih služba u zemlji i inozemstvu.

Planovima mornarice za osnutak zasebnog Ministarstva mornarice glavna prepreka bila je Austro-ugarska nagodba iz 1867. koja je predviđala samo tri zajednička ministarstva odgovorna za cijelu Dvojnu Monarhiju. Ugarski političari nisu željeli četvrto zajedničko ministarstvo. Mornaričkim poslovima stoga se trebalo upravljati u več postojećem Ministarstvu rata, pa su oni uglavnom bili koncentrirani unutar Mornaričke sekcije. (Sekcija je i danas u Austriji uobičajen termin za organizacijske jedinice u ministarstvu koje su izravno podložne ministru.)

Crnomorska flota

Crnomorska flota (ruski: Черноморский Флот) je dio ratne mornarice Ruske Federacije, nasljednik nekadašnje Sovjetske Crnomorske flote koja je jedno vrijeme imala ambiciju postati rival američkoj šestoj floti na Mediteranu.

David Farragut

David Glasgow Farragut (Knoxville, Tennessee, 5. jul 1801 – Portsmouth, New Hampshire, 14. august 1870) je bio američki mornarički časnik i admiral u američkom građanskom ratu. On je bio prvi kontraadmiral, viceadmiral i admiral u historiji američke ratne moranrice povijest. Najpoznatiji je po pobjedi u bitci u zalivu Mobile, koja je značajno uticala na ishod građanskog rata, a gdje se istakao i velikom ličnom hrabrošću.

Bio je sin Georgea Farraguta, mornaričkog časnika u američkom ratu za nezavisnost.

Francis Drake

Viceadmiral sir Francis Drake (c. 1540 – 28. januar, 1596) je bio engleski gusar, trgovac robljem, navigator, pomorski junak, političar i građevinski inženjer u elizabetanskom dobu.

Rođen je u Devonu u Engleskoj.

Proslavio se kao hrabri moreplovac i krstario je vodama Karipskog mora u potrazi za španjolskim brodovima koji su prevozili blago oteto od srednjoameričkih indijanaca. 1577. s brodom Pelican koji je kasnije preimenovan u Golden Hind (engleski Zlatna košuta) krenuo je pljačkati španjolska naselja na zapadnoj obali Južne Amerike gdje Španjolci nisu očekivali napade. Prošavši kroz Magellanov prolaz zaplovio je na sjever i opljačkao je naselje Guatulco na zapadnoj obali srednje Amerike. U blizini Lime je napao i opljačkao španjolski ratni brod Cacafuego koji je prevozio blago te zatim zarobio još nekoliko brodova. Zaustavio se nedaleko od današnjeg 'San Francisca radi popravka brodova. To područje je nazvao Novi Albion (latinski Nova Engleska) i proglasio ga engleskim teritorijem. U srpnju 1579. je zaplovio preko Tihog oceana i stigao na Začinske (Molučke) otoke. Ondje je ukrcao 6 tona začina ali blizu Celebesa Golden Hind se nasukao i da bi olakšali brod morali su baciti većinu začina. Preplovivši Indijski ocean uzeli su svježe zalihe nedaleko mjesta gdje se danas nalazi grad Durban u jugoistočnoj Africi. Vratili su se u Englesku u rujnu 1580. sa španjolskim blagom vrijednim 500 000 funti. Drake je time postao prvi Englez koji je oplovio Zemlju.

Odlukom kraljice Elizabete I proglašen je vitezom. Kada je 1588. Engleskoj zaprijetila invazija od strane Španjolaca Drake je imenovan zamjenikom zapovjednika engleske flote. Unatoč velikoj snazi od 130 brodova (među kojima su bila i 33 broda iz hrvatskog grada Dubrovnika), španjolska Nepobjediva armada je bila potpuno poražena od slabije engleske flote. Nakon poraza Armade Drake je zapao u nemilost kraljice zbog svojih političkih protivnika na engleskom dvoru.

Umro je od groznice predvodeći još jednu gusarsku ekspediciju protiv Španjolaca u Srednjoj Americi koja mu je trebala vratiti nekadašnju slavu. Njegovo tijelo je u olovnom kovčegu položeno na dno Karipskog mora.

Horatio Nelson

Horejšio Nelson (engl. Horatio Nelson), negde i nepravilno Horacio, je bio britanski pomorac i admiral. Rođen je 29. septembra 1758. u Bernam Torpu, a poginuo je 21. oktobra 1805. kod Trafalgara.

Nelson se priključio mornarici na nagovor svoga ujaka Morisa Saklinga. Brzo se uspinjao u službi i postao je kapetan 1778. Isticao se ličnim kvalitetima i odličnim poznavanjem taktike. Ponekad je prolazio kroz periode bolesti i neangažovanosti, naročito posle Američkog rata za nezavisnost. Po izbijanju francuskih revolucionarnih ratova Nelson se vratio u aktivnu službu. Naročito je bio aktivan u Mediteranu. Borio se u manjim bitkama kod Tulona i bio je od velike koristi pri zauzimanju Korzike.

U Bici kod Tenerifa 1797. teško je ranjen kada je izgubio ruku. Oporavljao se u Engleskoj. Naredne godine odneo je pobedu nad Francuzima u bici na Nilu. Godine 1801. pobedio je Dance u Bici kod Kopenhagena. Kasnije je komandovao blokadom francuske i španske flote u Tulonu, koje je zatim progonio do Kariba i nazad. Posle kratkog povratka u Englesku preduzeo je 1805. blokadu Kadiza. Dana 21. oktobra 1805. francusko-španska flota je isplovila iz luke i tako je započela Bitka kod Trafalgara. Ova bitka je bila jedna od najblistavijih pobeda britanske mornarice, ali je u njoj Nelson smrtno ranjen. Pogodio ga je hitac iz muskete sa španskog broda „Santisima Trinidad“. Nelsonovo telo je vraćeno u Englesku gde je uz počasti sahranjen u Vestminsterskoj opatiji.

Slavu jednog od najvećih stratega pomorskog ratovanja Nelson je stekao u bitkama protiv revolucionarne Francuske i Napoleona. Njegove pomorske pobede osigurale su Britaniji prvenstvo na moru za čitav jedan vek. Njegovi spomenici se nalaze širom Britanije, a najpoznatiji je onaj na trgu Trafalgar u Londonu. Unjegovu čast je nazvan grad Nelson na Novom Zelandu.

Jugoslovenska narodna armija

Jugoslovenska narodna armija (akronim JNA; makedonski Југословенската народна армија, slovenski Jugoslovanska ljudska armada), oružane snage Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Kontraadmiral

Кontraadmiral (engl. counter admiral, rear admiral, kin: 少將, rus. kontr-admiral, nem. Кonteradmiral) je vojni čin pripadnika ratne mornarice i drugi admiralski čin u JNA je bio najniži. U poređenju sa činovima kopnene vojske ili RV i PVO je ekvivalentan činu general-majora.

Louis Antoine de Bougainville

Louis Antoine de Bougainville (Pariz, 12. novembar 1729. - Pariz, 31. august 1811.), bio je oficir, matematičar i viceadmiral, jedan iz plejade velikih moreplovaca i istraživača 18. vijeka, prvi Francuz koji je oplovio svijet (1766. - 1769.)

Nacionalna Sigurnosna Agencija

Nacionalna Sigurnosna Agencija/Središnja sigurnosna služba (eng. National Security Agency/Central Security Service, NSA/CSS) je američka vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inozemstvu. Zadužena je i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu.

Službeno je uspostavljena 4. studenog 1952. godine, kao dio ministarstva obrane. Stvaranje NSA je odobreno u pismu američkog predsjednika Harryja Trumanna 1952. godine. NSA je važna komponenta Obavještajne zajednice Sjedinjenih Država kojom upravlja direktor Središnje obavještajne agencije. Stožer NSA je u Fort George G. Meade, Maryland, oko 16 km od Washingtona. NSA ima svoj izlaz sa autoputa Baltimore-Washington.

Proračun NSA za električnu energiju prelazi 21 milijun dolara godišnje, što NSA čini drugim najvećim potrošačem struje u saveznoj državi Maryland. Agencija ugovara također i poslove sa privatnim sektorom u poljima istraživanja i opreme, budući da posjeduje prvenstveno napredne tehnologije kriptografije i analize, komunukacijskih hardwarea i softwarea i dr.

Unatoč činjenici da je opisuju kao jednog od najvećih poslodavca matematičara, vlasnika najveće pojedinačne grupe superraučnala, NSA je bila u anonimnosti sve do kraja 20. stoljeća. Dugo vremena vlada SAD čak nije ni priznavala njeno postojanje. Često je NSA akronim predstavljao riječi "No Such Agency" (Ne postoji takva agencija).

Operacija Dynamo

Operacija Dinamo je naziv za masovnu evakuaciju snaga Britanskog ekspedicionog korpusa i francuskih jedinica preko Lamanša, za vreme Bitke za Denkerk tokom Drugog svetskog rata. Operacija, kojom je iz Dovera komandovao viceadmiral Betram Remzi trajala je od 27. maja 1940. godine do 4. juna 1940. godine. Za 9 dana evakuisano je 338.226 britanskih i francuskih vojnika. U ovoj operaciji učestovala su sva plovila koja su britanci u tom trenutku imali na raspolaganju uključujući i privatne jahte, tegljače, ribarske brodiće i sl. čije civilne posade su se odazvale pozivu britanskog admiraliteta. Ukoliko vlasnici brodova nisu mogli biti locirani na vreme, njihovi brodovi su jednostavno rekvirirani za potrebe mornarice. Ovi mali brodići služili su za prevoz trupa sa plaža kod Denkerka do većih brodova koji su čekali na pučini. Iako je u sećanju britanske nacije ostalo „Čudo malih brodića“ koje se zbilo kod Denkerka, preko 80% vojnika evakuisano je uz pomoć 41 razarača i drugih većih brodova koji su učestvovali u operaciji.

Naziv operacije potiče od nekadašnjeg skladišta električnih generatora u štabu britanske mornarice ispod Doverskog zamka.

Sebald de Weert

Sebald de Weert ili Sebaldus (Antwerpen, 2. maj 1567. - Batticaloa, maj ili 1603.), bio je holandski kapetan i viceadmiral, jedan iz plejade velikih moreplovaca i istraživača 16. vijeka, koji je poznat po otkriću Falklandskog arhipelaga.

Vasilij Golovnin

Vasilij Mihajlovič Golovnin (ruski: Василий Михайлович Головнин) (selo Guljniki (Rjazanjska oblast), 19. april 1776. - Sankt Peterburg, 11. jul 1831.), bio je ruski istraživač, pomorac, viceadmiral i dopisni član Ruske akademije nauka iz Sankt Peterburga.

Činovi u Oružanim snagama SFRJ

Činovi u Oružanim snagama SFRJ označavali su stupanj starješinstva među vojnicima, mornarima, pitomcima vojnih škola, mlađim i starijim oficirima te generalima koji su kao vojnici, mornari, vojnici po ugovoru na određeno vrijeme, pitomci vojnih škola, djelatne vojne osobe, pričuvni sastav, građanske osobe na službi u oružanim snagama i ostali pripadnici oružanih snaga činili sustav oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sustav oružanih snaga SFRJ činili su Jugoslavenska narodna armija, Teritorijalna obrana, Savez rezervnih vojnih starješina te druge organizacije koje odredi državni sekretar za narodnu obranu (kasnije savezni sekretar), strukture Općenarodne obrane i Društvene samozaštite (ONO i DSZ u jedinicama društvenopolitičkih organizacija i zajednica, radnim organizacijama koje nastavljaju proizvodnju u ratu itd.), milicija itd. u koje je građanin mogao dobiti ratni raspored.

Činovima su se oslovljavali i u građanskoj službi, tako su primjerice Oružane snage SFRJ često bile korištene u građevinarstvu (osobito kod izgradnje vojnih postrojenja, uključujući vojne stambene zgrade).

Oficirski činovi
Podoficirski činovi
Vojnički činovi
Oficirski činovi
Podoficirski činovi
Vojnički činovi
Oficirski činovi
Podoficirski činovi
Vojnički činovi

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.