Sjeverozapad

Sjeverozapad (ijek.) ili severozapad (ek.) (SW), jedna od četiri sporedne strane svijeta. Nalazi se između sjevera i zapada, a suprotno od jugoistoka.

Označava se sa 315°.

Strane svijeta
Sjeverozapad Sjever Sjeveroistok
Zapad Kompas Istok
Jugozapad Jug Jugoistok

Veze

Arkansas

Arkansas [ˈɑɹkənsɔː] je savezna država SAD-a koja se nalazi u južnom dijelu zemlje.

Način na koji se "Arkansas" izgovara sudski je riješen 1881. godine. Nadimak države je "The Natural State" (Prirodna država).

Dinara

Dinara je planina u Dinarskom gorju na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dinara dijeli Livanjsko polje od Sinjskog, te čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok u duljini od 84 km (druga po duljini planina u Dinarskom gorju nakon Velebita), između rijeke Cetine na jugozapadu i Livanjskog polja na sjeveroistoku. Na jugoistočnom dijelu planinski masiv Dinare prelazi u Kamešnicu. U geografskim pojmovima planinski prostor od Slovenskih Alpa do Šarskih planina često se naziva Dinaridi.

Najviši vrh, Troglav (1913 m) nalazi se u BiH, a vrh Sinjal ili Dinara (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj (nakon njega slijede po visini Kamešnica (1809 m), Biokovo (1762 m), Velebit i druge planine). Često se umjesto naziva za vrh Sinjal upotrebljava i ime planine - Dinara, pa čak takvo imenovanje preteže u zemljopisnim kartama i publikacijama.

U geografskim pojmovima planinski prostor od Slovenskih Alpa do Šarskih planina naziva se Dinaridi.

Eubeja

Eubeja (novogrčki: Εύβοια - Évia - starogrčki: Εὔβοια ) je drugi po veličini grčki otok nakon Krete.

Otok je odvojen od grčkog kopna uskim Euriposovim kanalom, koji je toliko uzak da morska struja u njemu svakih šest sati mijenja smjer.

Vanjski oris otoka sličan morskom konjiću, otok je dug 150 km, a na najširem dijelu ima 50 km, do svega 6 km na najužem dijelu.

Otok se proteže u Egejskom moru u smjeru sjeverozapad - jugoistok, kroz čitav otok protežu se gore koje su sastavni dio planinskog lanca koji ide od Tesalije na istoku, te se nastavlja preko Eubeje na jug, na otoke Andros, Tinos i Mikonos.

Istok

Za ostala značenja, v. Istok (razvrstavanje).Istok (E) je jedna od četiri glavne strane svijeta nasuprot zapadu. Ako se gleda sa Zemlje, čini se da na njemu Sunce izlazi, što znači da se planeta rotira prema istoku.

Na kartama istok se nalazi na desnoj strani, ukoliko to nije drugačije označeno i označava se sa 90° ili 3 sata.

Evropljani pod pojmom istok ili Orijent obično smatraju azijske države, pa tako imamo regije Bliski Istok i Daleki Istok.

Istok je također vrlo rasprostranjeno slavensko ime tokom ranog srednjeg vijeka.

Jug

Za ostala značenja, v. Jug (razvrstavanje).Jug (S) je jedna od četiri glavne strane svijeta, nasuprot sjeveru. Gledano prema jugu, zapad je 90° desno a istok 90° lijevo. Na kartama jug se nalazi na dnu, ukoliko to nije drugačije označeno i označava se sa 180° ili 6 sati.

Jug je moguće pronaći na više načina a jedan od najpouzdanijih je uz pomoć kompasa. Magnetna igla kompasa uvijek pokazuje pravac sjevera, a njena suprotna strana pravac juga. Sunce je točno u podne uvijek u pravcu juga. Jug je moguće pronaći uz pomoć sata na kazaljke i sunca. Malu kazaljku sata koja pokazuje sate potrebno je usmjeriti prema Suncu, a zatim zamisliti kut između male kazaljke i oznake koja na satu označava točno 12 sati. Sredina tog zamišljenog kuta daje pravac juga.

Jug je također vrlo rasprostranjeno slavensko ime tokom ranog srednjeg vijeka.

Jugoistok

Jugoistok (SE) je jedna od četiri sporedne strane svijeta. Nalazi se između juga i istoka, nasuprot sjeverozapadu.

Označava se sa 135°.

Jugozapad

Za ostala značenja, v. Jugozapad (razvrstavanje).Jugozapad (SW) je jedna od četiri sporedne strane svijeta. Nalazi se između juga i zapada, a suprotno od sjeveroistoka.

Označava se sa 225°.

Mahmud Gaznevi

Mahmud Gaznevi (perzijski: محمود غَزنوی‎ / Maḥmūd-e Ġaznawī; 2. 11. 971. – 30. 4. 1030.), pravim imenom Yamīn ad-Dawlah Abdul-Qāṣim Maḥmūd Ibn Sebüktegīn, bio je najvažniji vladar Gaznavidske dinastije koji je od 997. do 1030. vladao istočnim dijelom Iranskih zemalja i sjeverozapadom Indijskog podkontinenta. Mahmud je nekadašnje pokrajinsko sjedište Gazni (u današnjem Afganistanu) pretvorio u bogato središte velike monarhije koja je obuhvaćala veće dijelove Iranske visoravni i sjeverozapad Indijskog potkontinenta. Bio je prvi vladar s titulom sultan ("autoritet"), s kojim je nastojao prikazati svoju vlast, a istovremeno očuvati ideološku vezu, odnosno nominalno sizerenstvo kalifa.

North by Northwest

Sjever-sjeverozapad (eng. North by Northwest) je slavni američki humorni triler iz 1959. kojeg je režirao Alfred Hitchcock. Glavne uloge tumače Cary Grant, Eva Marie Saint i James Mason. Nakon što je snimio Vrtoglavicu, Hitchcock se odlučio za nesimboličnu i zabavnu priču. Komplicirana radnja se vrti oko nevinog čovjeka kojeg su agenti tajnovite organizacije zamijenili za špijuna koji im želi pomutiti planove za krijumčarenje mikrofilma. Film se smatra jednim od najboljih Hitchcockovih ostvarenja.

Seine

Za ostala značenja, v. Seine (razvrstavanje).

Sena (Seine) je rijeka u Francuskoj duga 780 kilometra. Izvor Sene se nalazi na 470 metra nadmorske visine u mjestu Sen Žermen Sur Sen u departmanu Zlatna obala. Tok rijeke uglavnom prati pravac jugoistok-sjeverozapad. Uljeva se u Lamanš u blizini grada Avr. Njen sliv ima površinu od 75.000 kvadratnih kilometra.

Ob (D) -248 km

Jona (L) -293 km

Loan (L) -166 km

Eson (L) -90 km

Orž (L) -50 km

Sjever

Za ostala značenja, v. Sjever (razvrstavanje).Sjever (ijek.) ili sever (ek.) (N), jedna od četiri osnovne strane svijeta, nasuprot jugu. Sjever je glavna strana svijeta prema kojoj se položaj odnosno smjer ostalih odnose "kao prema sjeveru".

Vidljivi gornji dio ruba geografske karte uvijek se podrazumijeva sjever, osim ako nije drugačije naznačeno. Sjever se označava sa 0° ili 12 sati. Potonji se koristi pretežno u avijacijskoj orijentaciji (npr. izraz "cilj je na 12 sati").

Sjever generalno podrazumijeva dva pojma:

Stvarni sjever – pravac uz površinu Zemlje prema jednom geografskom polu Zemljine rotacije, i to onaj pol koji je na nečijoj lijevoj strani kada on stoji na zamišljenoj crti ekvatora u trenutku dok gleda izlazak Sunca.

Magnetni sjever – pravac uz površinu Zemlje u kojem snaga vodoravnog magnetnog polja ima najveću pozitivnu vrijednost.

Sjeverna Afrika

Sjeverna Afrika je najsjevernija regija afričkog kontinenta. U geopolitici UN-ova definicija Sjeverne Afrike (koja se podudara s uobičajenim prepoznavanjem regije) uključuje sedam sljedećih teritorija:

Španjolske plazas de soberanía (eksklave) nalaze se na južnoj obali Sredozemnog mora okružene s kopna Marokom.

Španjolski Kanarski otoci i portugalski otoci Madeira, koji se nalaze u Sjevernom atlantskom oceanu, čine sjeverozapad afričkog kontinenta i često se uključuju u ovu regiju.

Magreb - također nazvan Tamazgha - dio je sjeverozapadne Afrike koji obuhvaća Alžir, Maroko, Tunis, Zapadnu Saharu (čiji je politički status neodređen) i (ponekad) Libiju. U uobičajenoj uporabi, posebice u francuskom, termin se često ograničava na prve tri zemlje, pošto su sve tri bile bivši teritoriji pod francuskom upravom (Alžir kao naseljenička kolonija, a ostale dvije kao protektorati). U arapskom jeziku termin može također označavati samo na Maroko.

Geografski se ponekad uključuju Azori, Mauritanija, Mali, Niger, Čad, Etiopija i Džibuti.

Neke se zemlje u Sjevernoj Africi, posebice Egipat i Libija, često ubrajaju u uobičajene definicije Srednjeg istoka, budući da one u nekim pogledima imaju bliže spone sa jugozapadnom Azijom nego s Magrebom. Štoviše, Sinajski poluotok u Egiptu dio je Azije, pa je stoga Egipat transkontinentalna zemlja.

Sjeverna Italija

Sjeverna Italija (italijanski: Italia Settentrionale, Italia del Nord ili jednostavn il Nord) spaja dva područja koja pripadaju Italiji:

Sjeverozapad (Nord-Ovest): Dolina Aoste, Pijemont, Lombardija, Ligurija

Sjeveroistok (Nord-Est): Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Trentino-Alto Adige/Südtirol, Emilia-RomagnaFriuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige/Südtirol i Dolina Aoste su regije sa specijalnim statutom.

Sjeveroistok

Za ostala značenja, v. Sjeveroistok (razvrstavanje).Sjeveroistok (ijek.) ili severoistok (ek.) (NE), jedna od četiri sporedne strane svijeta. Nalazi se između sjevera i istoka, nasuprot jugozapada.

Označava se sa 45°.

Sălaj (okrug)

Sălaj čita se Salaž (rumunjski: Județul Sălaj, mađarski: Szilágy megye,

njemački: Kreis Zillenmarkt, slovački: Salašská župa) je jedan od 41 rumunjskih okruga (județa / jedinica

lokalne uprave) na sjeverozapadu Rumunjske u Transilvaniji..

Tarairiú

Tarairiú (Otxukayâna, Jandoim, Jandoin, Tarairyouw, Tarairüouw, Tarairiu, Otshukayana), pleme, jezik i istoimena izolirana jezična porodica iz istočno-Brazilske države Rio Grande do Norte. Tarairiú su nastavali Sertão da Capitania do Rio Grande, i dijele se na više plemena, to su: Jandui ili Otxukayâna; Ariú u središnjim predjelima države Paraíba i manja grupa između plemena Xukuru sjeveru i Kipeá-Kariri na jugu; Pega ili Pegas zapad Paraíbe; Canindé sjeveroistok Paraíbe; Genipapo; Paiacú ili Payaku, Ceara; Panati krajnji sjeverozapad Paraíbe i susjednoj Ceari; Caratiú (Karatiú); i Korêma ili Corema u Rio Grande do Norte i zapadna Paraíba. Ovim plemenima možda pripadaju i Ikó ili Icó i Icozinhos.

Univerzitet u Oxfordu

Univerzitet u Oxfordu (lat. Universitas Oxoniensis, engl. University of Oxford, neformalno Oxford University ili samo Oxford) je univerzitet u Oxfordu u južnoj Engleskoj. To je najstariji univerzitet u anglofonskom svijetu. Univerzitet se sastoji od 38 nezavisnih koledža i šest stalnih privatnih vjerskih škola (sa statusom ispod statusa koledža).Datum osnivanja univerziteta nije lako utvrditi, ali postoje svjedočanstva da se tamo odvijala nastava još u 11. vijeku. Univerzitet se naglo razvio od 1167. kada je engleskim studentima zabranjeno pohađanje nastave na Univerzitetu u Parizu. Nakon sukoba između studenata i lokalnog stanovništva 1209. neki od profesora su pobjegli na sjeverozapad u grad Cambridge gdje su osnovali Univerzitet u Cambridgeu. Od tog vremena su ova dva univerziteta veliki rivali.

Od 1879. godine, u kojoj su otvoreni Somerville College i Lady Margaret Hall, žene mogu studirati na univerzitetu.

Godine 2007. univerzitet je raspolagao sa 3,6 milijarde funti Imao je 19.486 studenata, od čega 7380 postdiplomaca.

Moto univerziteta je Dominus Illuminatio Mea što na latinskom znači „Gospod je moje svjetlo“.

Zapad

Za ostala značenja, v. Zapad (razvrstavanje).Zapad (W) je jedna od glavnih strana svijeta, nasuprot istoku. Ako se gleda sa Zemlje, čini se da na njemu Sunce zalazi.

Na kartama zapad se nalazi na lijevoj strani, ukoliko to nije drugačije označeno i označava se sa 270° ili 9 sati.

Zapad se također koristi kao odrednica za tzv. Zapadnu civilizaciju pod kojom se najčešće smatraju Zapadna Evropa i Sjeverna Amerika, iako se ponekad ubrajaju i Australija ili Novi Zeland koji su na istočnoj polutci.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.