Ryukyu

Ryū Kyū (琉球諸島, Ryūkyū-shotō) odnosno luk Ryū Kyū (琉球弧 Ryūkyū-ko) je otočje jugozapadno od Japana u zapadnom dijelu Tihog oceana. Ime na okinavskom za ove otoke je Ruuchuu (ルーチュー).

Pripada otočju Nanseiju ((南西諸島, Nansei-shotō).

Ryū Kyū obuhvaća dva otočja: Okinawu i otočje Sakishimu.

Pruža se oko 650 km između Taiwana i Japana, dijeli Istočno kinesko more od Filipinskog mora. Upravno pripadaju dvjema prefekturama: Kagoshimi i Okinawi.

Najveći otok je Okinawa.

Location of the Ryukyu Islands
Otočje se pruža između Japana i Tajvana
1609

Ovo je članak o godini 1609.

Godina 1609 (MDCIX) bila je redovna godina koja počinje u četvrtak po gregorijanskom kalendaru odn. redovna godina koja počinje u nedjelju po 10 dana zaostajućem julijanskom kalendaru.

1872

Ovo je članak o godini 1872. Godina 1872 bila je prijestupna godina koja počinje u ponedjeljak po gregorijanskom odn. prijestupna godina koja počinje u subotu po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru (link pokazuje kalendar).

1879

Godina 1879 (MDCCCLXXIX) bila je redovna godina koja počinje u srijedu po gregorijanskom, odn. redovna godina koja počinje u ponedjeljak po 12 dana zaostajućem julijanskom kalendaru (linkovi pokazuju godišnje kalendare).

Bletilla striata

Bletilla striata je vrsta orhideje koja prirodno raste na području Japana, Koreje, otočja Ryukyu, Mjanmara i Kine. Bletilla striata se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini za liječenje brojnih problema, primjerice ulkusa.

Carski ispit

Carski ispit (科舉, kējǔ) je izraz za sistem državnih ispita u carskoj Kini čija je svrha bila odabrati najbolje kadrove za službu u državnoj upravi. Primjena tog sistema je imala značajan uticaj na razvoj društva i kulture u carskoj Kini, pogotovo u doba dinastija Tang i Song, te su ti efekti održali dugo vremena nakon njihovog kraja. Sistem je imao važnu ulogu u širenju društvene elite s malog broja aristokratskih porodica na daleko raznovrsnije i mnogobrojnije provincijske zemljoposjednika, koji su počeli tvoriti novu klasu učenjaka-birokrata organiziranih u klanova. Kineski sistem carskih ispita je značajno uticao i na susjedne države kao što su Vijetnam, Koreja, Japan i Ryūkyū, koji su po kineskom uzoru razvili slične metode da u upravu regrutiraju najsposobnije kadrove.Sistem u svom tradicionalnom obliku datira od 605. kada ga je uvela dinastija Sui, iako je ispočetka te za vrijeme dinastije Tang bio primjenjivan na relativno uzak krug kandidata. Pod dinastijom Song su ga carevi, slično kao i sa javnim školama, počeli širiti kako bi suzbili uticaj vojnih aristokrata, te je broj kandidata koji su položili ispit povećan 4-5 puta u odnosu na dinastiju Tang. Zahvaljujući tome su učenjaci-birokrati počeli dominirati društvom; također mu se, zahvaljujući nastojanju da se osigura maksimalna pravičnost i ravnopravna regionalna zastupljenost, pripisuje učvršćenje kineskog nacionalnog identiteta. Za vrijeme dinastija Ming i Qing je taj sistem, s druge strane, zbog inzistiranja na konfucijanskoj dogmi, izazvao sužavanje intelektualnih obzora i učvršćenje carske aristokracije, pa se često navodi kao jedan od razloga za tehnološko zaostajanje Kine u odnosu na zapadni svijet u 19. vijeku. Tih je problema pred kraj svog postojanja postala svjesna čak i dinastija Qing, te ga je formalno ukinula 1905. godine. Kasniji entiteti - republikanska i, u manjoj mjeri, komunistička Kina - su svoj sisteme državnih ispita temeljelili na sistemu carskih ispita.

Hiroyuki Shirai

Hiroyuki Shirai (17. juni 1974.) je japanski nogometaš. Nastupao je na Olimpijada 1996.

Japan

Japan (jap. 日本 [Nippon [nip̚põ̞ɴ] ili Nihon [nihõ̞ɴ]], službeno 日本国 [Nippon-koku ili Nihon-koku, značenje "Država Japan"]), otočna država u istočnoj Aziji smještena na lancu otoka istočno od Azijskog kontinenta, na zapadnom rubu Pacifičkog oceana sjeverno od Istočnokineskog mora. Japan čini arhipelag od više od 3000 otoka, a najveći otoci sa sjevera prema jugu su: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97% površine. Veći broj manjih otoka okružuje ova četiri, kao i grupe udaljenih otoka Okinawa i Ryukyu.

Japansko je otočje dio pacifičkoga vatrenog prstena i nastalo je kao posljedica podvlačenja Filipinske i Tihooceanske litosferne ploče pod Euroazijsku. Dva japanska slova koja označavaju ime Japana znače "izvor sunca" pa se tako cijela zemlja često naziva "Zemlja izlazećeg sunca". Japansko otočje vulkanskog je podrijetla pa je dio geološki izrazito nemirnog prostora obala Tihog oceana, tvz. vatrenog prstena. Brojni potresi i vulkani glavno su obilježje Japana. Najpoznatiji vulkan je Fuji koji je ujedno i najviši vrh Japana (3776 m). Japan je planinska zemlja, budući da oko 80% površine čine planine. Oko 66% površine prekriveno je šumama.

Po državnom uređenju Japan je ustavna parlamentarna monarhija s carem na čelu. Japan je deseta zemlja svijeta po broju stanovnika s nešto manje od 128 milijuna, od kojih 99% čine Japanci. Glavni grad je Tokio koji sa susjednim gradovima ima oko 32 milijuna stanovnika te je najveće metropolitansko područje svijeta.

Japan je jedna od vodećih svjetskih sila. Po nominalnom BDP-u je treća najveća svjetska ekomonija, a po Paritetu kupovne moći treća iza SAD-a i Kine. Japan je četvrti svjetski izvoznik i šesti uvoznik. Jedan je od tehnološki najrazvijenijih država svijeta, vodeći na mnogim poljima znanstvenih istraživanja posebice u elektronici i robotici. S više od 130 milijardi USD ulaganja u znanstvena istraživanja, treći je u svijetu. Japan je član Ujedinjenih naroda, G8, G4, OECD-a i APEC-a.

Japanske misije u carsku Kinu

Japanske misije u carsku KInu su bile diplomatske misije koje je u ranom srednjem vijeku (odnosno periodima Asuka, Nara i Heian) japanski car, odnosno njegova vlada slao u tadašnje Kinesko Carstvo. Misije koje se mogu potvrditi i iz japanskih i iz kineskih izvora se obično smještaju u period između 600. i 894. Njihovi članovi su bili pripadnici japanske aristokracije (kuge) i budistički svećenici.

Te su misije imale veliku važnost za japansku historiju prije svega zato što su njihovi članovi nastojali svoj boravak u Kini iskoristiti da bi se što bolje upoznali s kineskom kulturom, ali i političkim sistemom i tehnološkim dostignućima. Zahvaljujući njima su se iz Kine u Japan prenijele nove budističke škole među kojima se posebno ističe Zen.

Japanska izaslanstva su, pak, opisana u kineskim službenim spisima, iako iz sinocentričke perspektive, odnosno u njima su se japanski izaslanici prikazivali kao predstavnici vazala kineskog cara, a Japan kao kineska tributarna država. Prva japanska misija koja je potvrđena u kineskim izvorima datira iz vremena dinastije Sui, a prije toga je 605. car Yang od Suija poslao službeno pismo na japanski dvor. Japanske misije su se intenzivirale za vrijeme reformatorski orijentiranog princa Shotokua početkom 7. vijeka, a poseban zamah dobile nakon uspostave dinastije Tang u Kini.

Do kraja japanskih misija je došlo godine 894. iz razloga koji nisu u potpunosti razjašnjeni. Car Uda ih je obustavio na savjet svog dvorjanina Sugawara Michizanea; tradicionalno se smatra da je razlog za to bilo slabljenje dinastije Tang, dok dio historičara smatra da je Michizane, koji je trebao biti član sljedećeg izaslanstva, nastojao izbjeći sramotu vlastitog nepoznavanja kineskog jezika.

U svakom slučaju, misije u Kinu su obustavljene sve vremena dinastije Ming u 14. vijeku. Nakon toga su se diplomatski odnosi Japana i Kine vodili posredovanjem Kraljevina Ryukyu.

Japanski jezik

Japanski jezik (日本語, nihongo) je službeni jezik Japana, a osim toga se govori i u dijelovima Kine, Koreje i Filipina koji su dugo bili pod japanskom vlašću, i raznim Pacifičkim ostrvima, te područjima gdje živi puno japanskih emigranata (SAD, Brazil). Japanski emigranti takođe žive u Perui, Argentini, Australiji (posebno u istorčnim državama) i Kanadi (posebno u Vankuveru gde je 1,4% populacije japanskog porekla).

Naziv jezika je nastao je od sledećih reči:

日 (ni, niči) - dan, sunce

本 (hon) - izvor, izvori; knjiga, knjige

語 (go) - reč, jezik, govorReč nihon (日本) znači Japan, a nihongo (日本語) u bukvalnom smislu jezik Japana.

Postoji nekoliko teorija o nastanku japanskog jezika, ali znanstvenici se još uvijek razilaze u mišljenjima. Najvjerojatnija teorija povezuje japanski s izumrlim jezicima koji su se u prošlosti upotrebljavali na področju korejskog poluotoka i Mandžurije.Zbog razvoja u dugogodišnjoj izolaciji, teško je pronaći bilo kakve veze između japanskog i drugih jezika. Japanski jezik zajedno s Ryukyu jezicima spada u japansku jezičnu porodicu. Priznavanjem rjukju jezika kao posebnih od strane lingvista, japanski jezik se u naučnoj literaturi sve manje svrstava u izolovane jezike, a kad uskoro rjukju jezici budu u potpunosti standarizovani, japanski jezik će i zvanično izaći iz klasifikacije koja ga svrstava u izolovane jezike, a u novoj klasifikaciji će se sa pravom pojaviti kategorija „japanska porodica jezika“.

Japansko Carstvo

Japansko Carstvo (jap. 大日本帝國 [Dai Nippon Teikoku — Daj Nipon Tejkoku, bukvalno "Veliko Japansko Carstvo"]) je kao država nastala 1868. kada je car Meiji stupio na prijestolje, a trajalo je do kapitulacije 1945. kada je završio Drugi svjetski rat. Razdoblja Meiji, Taishō i Shōwa u japanskoj povijesti su dobila imena po carevima koji su tada bili na prijestolju: Meiji (Mutsuhito), Taishō (Yoshihito) i Shōwa (Hirohito). Za razdoblja Meiji dokinut je feudalni sustav, započeo je brzi gospodarski razvoj Japana, okončana je teritorijalna razdijeljenost zemlje i izvršen je upravni preustroj i modernizacija vojske. Od 1870-ih Japan se uključuje u podjelu interesnih područja.

Japan je tada bio zemlja brze industrijalizacije i militarizacije pod sloganom "Fukoku Kyōhei" - "Obogatite zemlju, ojačajte vojsku" te se ubrzo uspostavio kao svjetska sila. Kao rezultat kinesko-japanskog rata i rusko-japanskog rata, Japan je dobio Tajvan i pola Sahalina, a kasnije je pripojio i Koreju (1910.). Japan je i dalje povećavao svoj utjecaj i proširio vojsku, što je dovelo do invazije Mandžurije i drugog kinesko-japanskog rata (1937.). Početkom Drugog svjetskog rata Japan sklapa 1940. Trojni pakt s Njemačkom i Italijom (Sile Osovine) te osvaja velik dio istočne Azije i Pacifika. Unatoč vojnom uspjehu tijekom prve polovice pacifičkog rata, Japansko Carstvo je ipak doživjelo poraz, a atomska bombardiranja Hirošime i Nagasakija naveli su ga da kapitulira 2. rujna 1945. čime je svjetski rat završen.

Kazuki Ganaha

Kazuki Ganaha (26. septembar 1980.) je japanski nogometaš.

Kirnja narančasto pjegasta

Kirnja narančasto točkasta (lat. Epinephelus coioides) je riba iz porodice vučica.

Kosilica bleni

Salarias fasciatus (kosilica bleni), vrsta morske ribe porodice Blenniidae, red Perciformes. Živi u Indopacifiku Crveno more i istočna Afrika do Samoe, sjeverno do otočja Ryukyu, južno do elikog koraljnog grebena i Nove Kaledonije. Kod nas je poznat kao kosilica bleni, zato što se ova riba - vegetarijanac hrani algama koje struže sa stakla i kamenja. Vlasnici akvarija mogu ga naučiti da im jede iz ruku.

Naraste do 14 cm. Klasificirao ju je Bloch, (1786).

Lista mjesta svjetske baštine u Aziji

Ovo je UNESCO-ov popis mjesta Svjetske baštine u Aziji. Mjesta koja su obilježena zvjezdicom (*) se također nalaze na popisu ugroženih mjesta svjetske baštine.

Regije Japana

Regije Japana nisu službene upravne jedinice, ali se tradicionalno koristi kao regionalna podjela Japana u brojnim kontekstima. Na primjer, karte i zemljopisni udžbenici dijele Japan u osam regija, vremenska izvješća obično daju vrijeme od regije do regije, a mnoge tvrtke i institucije koristiti svoje mjesto sjedišta, kao dio imena (Kinki Nippon željeznice, Chūgoku banka, Tōhoku University, itd.).

Od sjevera do juga, tradicionalne regije su:

Hokkaido (otok Hokkaido i obližnje otoke, broj stanovnika: 5.507.456, najveći grad: Sapporo)

Tōhoku regija (sjeverni Honshu, broj stanovnika: 9.335.088, najveći grad: Sendai)

Kantō regija (istočni Honshu, broj stanovnika: 42.607.376, najveći grad: Tokyo)

Nanpō otoci: dio Tokyo Metropolisa

Chūbu regija (središnji Honshu, uključujući Fuji, stanovnika: 21.714.995., Najveći grad: Nagoya), ponekad podijeljen na:

Hokuriku regija (sjeverozapadna Chūbu, najveći grad: Kanazawa)

Kōshin'etsu regija (sjeveroistočna Chūbu, najveći grad: Niigata)

Tōkai regija (južna Chūbu, najveći grad: Nagoya)

Kansai ili Kinki regija (zapadno-centralni Honshu, broj stanovnika: 22.755.030, najveći grad: Osaka)

Chūgoku regija (zapadni Honshu, broj stanovnika: 7.561.899, najveći grad: Hiroshima)

Shikoku (otok, broj stanovnika: 3.977.205, najveći grad: Matsuyama)

Kyushu (otok, broj stanovnika: 14.596.977, najveći grad: Fukuoka) koja uključuje:

Ryukyu otoci (Nansei-shotō)

Satsunan otoci: dio prefekture Kagoshima

Ryukyu-shotō i Daito otoci: OkinawaSvaka regija sadrži nekoliko prefekturi, osim Hokkaido regije, koja pokriva samo otok Hokkaido.

Rjukjuanski jezici

Rjukjuanski jezici skupina su japanskih jezika kojima govori nekoliko manjih naroda na japanskim otocima Ryukyu.

Skupina se dijeli na dvije uže podskupine, amami-okinavsku sa (8) jezika i sakishimsku sa (3) jezika.

A. Amami-okinavski (8) jezika:

a. Sjeverni amami-okinavski (4):

a1. Južni amami-oshima, otoci: Okinawa, Amami-oshima, Kakeroma, Yoro, Uke

a2. Kikai, otoci: Okinawa; Kikai

a3. Sjeverni amami-oshima, otoci: Okinawa, Amami-oshima

a4. Toku-no-shima, otoci: Okinawa, Toku-no-shima

b. Južni amami-okinavski (4):

b1. Oki-no-erabu, otoci: Okinawa; Oki-no-erabu

b2. Okinavski, otoci: Okinawa, Kerama, Kume-jima, Tonaki, Aguna

b3. Kunigami, otoci: Okinawa, Iheya, Izena, Ie-jima, Sesoko

b4. Yoron, otoci: Okinawa; Yoron

B. Sakishima (3):

a. Miyako, otoci: Okinawa, Miyako, Ogami, Ikema, Kurima, Irabu, Tarama, Minna.

b. Yaeyama, otoci: Okinawa, Ishigaki, Iriomote, Hatoma, Kohama, Taketomi, Kuroshima, Hateruma, Aregusuku.

c. Yonaguni, otoci: Okinawa, Yonaguni.

Ulysses S. Grant

Ulysses Simpson Grant (Point Pleasant, 27.4. 1822. - Mount McGregor, 23.7. 1885.), je američki vojskovođa i pisac poznat kao jedan od najzaslužnijih ličnosti za pobjedu Sjevera u američkom građanskom ratu, ali i kao 18. predsjednik SAD.

Wan Zack Haikal

Wan Zack Haikal (28. januar 1991.) je malezijski nogometaš.

Yoshiteru Yamashita

Yoshiteru Yamashita (21. novembar 1977.) je bivši japanski nogometaš.

Na drugim jezicima

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.